Spring naar bijdragen

  • We kijken nog altijd illegaal naar films en series

     Delen


    Het mag niet, maar Nederlanders blijven gewoon doorgaan met het illegaal downloaden. Dat blijkt uit een enquete van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws. Pas als er boetes uitgedeeld gaan worden, zegt een groot deel van de downloaders te stoppen.

    Downloaden is sinds 2014 verboden in Nederland, maar daar lijken veel mensen geen boodschap aan te hebben. 14 procent downloadt nog altijd series, films en tv-programma's. Van de Nederlanders tot 34 jaar zegt zelfs een kwart nog illegaal series en films te kijken. De belangrijkste redenen:

    Citaat

    19 procent van de downloaders betaalt liever niet voor iets dat ook gratis te bekijken is
    17 procent geeft aan dingen te willen zien die in Nederland niet legaal te krijgen zijn
    nog eens 16 procent zegt te downloaden omdat het te lang duurt voordat buitenlandse series, films en tv-programma's in Nederland op legale wijze te krijgen zijn 
    13 procent vindt betaalde abonnementen en zenders te duur
    Waar het specifiek om series gaat is voor 22 procent het feit dat nieuwe afleveringen in Nederland nog niet beschikbaar zijn de belangrijkste reden om te downloaden.

    Downloaden wel moeilijker

    Het downloaden neemt nog altijd niet af, weet Tim Kuik van stichting Brein. "We zien geen daling in het uploaden en downloaden. De laatste cijfers zijn een jaar oud, daarin zit nog steeds een stijging. Dat komt zowel door het beschikbare aanbod als de kosten. Het blijft aanlokkelijk om het gratis te doen. Dankzij diensten als Spotify is wel een daling bij muziekdownloads." 

    Het is wel wat moeilijker geworden om te downloaden, zegt Sander van Voorst van Tweakers. De populairste manier is gebruik maken van torrents. Daarnaast zijn er nog streams en nieuwsgroepen. Torrents is het eenvoudigst. Je gaat naar een site, zoekt een film en je kunt 'm downloaden. Er waren best veel van die sites, maar degenen die nu nog over zijn, zijn vaak lang niet zo goed meer als vroeger. 

    Boetes

    Daarnaast pakt Brein de grote uploaders die zich op Nederland richten aan. Tim Kuik van Brein: "Enkele tientallen grote uploaders zijn gepakt in de afgelopen jaren. Maar downloaders hebben nog nooit een boete gehad. We zouden wel graag brieven willen sturen naar downloaders. We hoeven niet te weten om wie het gaat, maar willen dat de internetproviders mensen aanschrijven om ze te waarschuwen." 
     
    Als er boetes uitgedeeld gaan worden aan downloaders zegt 40 procent van de ondervraagden uit het onderzoek wel te stoppen. 10 procent gaat minder downloaden, 22 procent blijft gewoon doorgaan en 3 procent gaat meer downloaden.

    Mediabox illegaal?

    Afbeeldingsresultaat voor mediabox torrent Ondertussen komen er ook weer nieuwe mogelijkheden om films en series te bekijken bij. Zo zijn de zogenaamde plug & play mediaboxen in opkomst, waarmee je heel eenvouding online streams op je tv kunt bekijken.

    Het kastje maakt contact met illegale sites waar films en series staan. Als gebruiker merk je dat niet. Je krijgt een menu waarin je films en series op categorie kunt kiezen, zoals Netflix bijvoorbeeld, alleen betaal je er niet voor. De beelden worden vervolgens naar je gestreamd. 

    Illegaal, zegt stichting Brein. Legaal, zegt de fabrikant. De tijd zal het leren, er ligt hierover een zaak bij het Europees Hof. Ondertussen worden die kastjes gewoon in de winkel verkocht.

    Wel betalen

    Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens, 44 procent, heeft een abonnement op een betaalde zender of een betaald platform
    Netflix is met 25 procent het populairst
    Mensen met een Netflix-abonnement kijken gemiddeld vier dagen in de week iets via Netflix, en doen dat dan twee uur per dag
    25 procent van de Nederlanders koopt wel eens een DVD
    41 procent van de Nederlanders gebruikt wel eens de mogelijkheid 'uitgesteld kijken'



    William1
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Moderators
    45 minuten geleden zei Gast Mobiel:

    Wat word er weer veel gespammed in de reacties.

    Het aanbod op tv en netflix ed is momenteel ruim, je kan nu eenmaal niet alles tegelijk kijken.

    Daarvoor zijn er uren tekort in een week.

    Ik zag het, het IP adres 91.109.30.110 is voorzien van een ban. ;) Bedankt voor de melding ^_^

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...