Spring naar bijdragen

  • Brein verliest rechtszaak tegen usenetprovider NSE

     Delen


    De Nederlandse usenetprovider NSE heeft een slepende rechtszaak gewonnnen van Stichting Brein, de organisatie die houders van auteursrechten vertegenwoordigt. Het is onterecht dat News-Service Europe (NSE), zoals de provider heet, in 2011 zijn dienst moest staken, oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag. Het bedrijf kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het illegale materiaal dat door gebruikers werd verspreid.

    Vijf jaar geleden verloor NSE een kort geding van Brein, waardoor het bedrijf zijn usenetdienst moest stopzetten. Via de dienst van NSE werd voornamelijk auteursrechtelijk materiaal verspreid, oordeelde de rechter. Het was volgens de eerdere uitspraak de verantwoordelijkheid van NSE om zulk materiaal pro-actief te verwijderen.

    Er was volgens NSE echter geen goede manier om zulk materiaal automatisch offline te halen, dus de dienst werd helemaal stopgezet.

    Usenet is een oud protocol om berichten en bestanden uit te wisselen via nieuwsgroepen. Hoewel het protocol nog altijd in gebruik is, zijn alternatieve downloadmethodes en streamingwebsites nu een stuk populairder.

    Claims

    Het gerechtshof oordeelt nu dat NSE wél mag doorgaan, als er maar effectief wordt gereageerd op claims van auteursrechtenhouders. Via een zogenoemd 'notice and takedown'-beleid moet illegaal materiaal snel offline worden gehaald als hier melding van wordt gemaakt. Maar NSE hoeft materiaal niet zelfstandig te verwijderen als er geen claim is binnengekomen.

    Als NSE zich daar niet aan de nieuwe voorwaarden houdt, kan alsnog een dwangsom van 50.000 euro per dag worden geïnd.

    Gevolgen

    De uitspraak zal voor NSE geen praktische gevolgen hebben: het bedrijf is niet van plan om zijn dienst weer beschikbaar te maken, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

    De zaak begon al in 2009. Het beroep tegen het vonnis uit 2011 duurde vervolgens erg lang, en het gerechtshof Amsterdam bracht twee keer een tussenarrest naar buiten, waarin NSE al in grote lijnen gelijk kreeg.

    Brein wilde de zaak ondanks het offline halen van NSE doorzetten, om duidelijkheid te krijgen over de legaliteit van Usenet-diensten in het algemeen. Daar ging het hof niet in mee.



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Moderators

    Ja ik ook. Ik ben ook benieuwd of dat nog kan en of ze dat gaan doen. Ze zouden tenslotte kunnen aangeven dat ze de afgelopen 5 jaar inkomsten zijn misgelopen omdat ze moesten stoppen van Brein wat uiteindelijk niet terecht is geweest,

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...