Downloaden met Nieuwsgroepen

 • Home
 • SABnzbd handleiding | downloaden, installatie, configuratie en gebruik

SABnzbd handleiding | downloaden, installatie, configuratie en gebruik

sabnzbd-logo

Welkom bij de handleiding van SABnzbd, een programma waarmee het mogelijk is om te downloaden vanuit nieuwsgroepen. SABnzbd is een programma wat op de achtergrond van Windows werkzaam is. 

Wat komt er aan bod deze handleiding?

Wat is SabNZBD?
Installatie in woord en beeld
Configuratie van SABnzbd voor optimaal downloaden
Tot slot het downloaden met SABnzbd

 

Wat is SabNZBD?

Het downloaden via zogenoemde nieuwsgroepen is de laatste tijd uitgegroeid tot één van de grootste en snelste downloadmethodes. Daarnaast worden torrents nog steeds veel gebruikt, vooral voor gratis gebruik of als een bestand niet aanwezig is bij de zoekresultaten van de nieuwsgroepen. Het downloaden met nieuwsgroepen is een methode waarbij een gebruiker één of meerdere bestanden uploadt naar een nieuwsserver. Vervolgens wordt het bestand door die nieuwsserver gedeeld met soortgelijke servers. De data is dan voor iedereen zichtbaar en kan gedownload worden.

Eén van de grootste voordelen van nieuwsgroepen is dat je niet afhankelijk bent van degene die het bestand uploadt, zoals wel het geval is bij het downloaden en delen via torrents, maar van de servers zelf. Nieuwsservers zijn vrijwel altijd actief en behalen snelheden die zo hoog zijn dat de downloader zelfs met een glasvezelverbinding de maximale snelheid niet haalt die een dergelijke server aanbiedt.

Meer informatie over nieuwsgroepen is hier te vinden.

Installatie in woord en beeld

De manier van installeren is niet altijd even duidelijk. Daarom is gezorgd voor een deugdelijke beschrijving met afbeeldingen Zo kunt u deze stap voor stap volgen. Wij raden aan om eerst de hele handleiding door te lezen alvorens zelf actie te ondernemen.

Downloaden uit nieuwsgroepen gaat tegenwoordig makkelijker dan vroeger dankzij het gebruik van NZB-bestanden. Een NZB-bestand bevat informatie die je nieuwsreader, het downloadprogramma, kan gebruiken om te kunnen downloaden. We beginnen uiteraard met het downloaden van een programma dat NZB-bestanden kan openen. In dit geval gaan we SABnzbd downloaden.

Download het programma SABnzbd

Klik op uitvoeren zodra het bovenste venster verschijnt.
Zodra het bestand is gedownload opent u het bestand.
Hierna opent een installatie venster.

Klik bij dit venster op OK.

Hierna krijgt u het licentieovereenkomst scherm. Ga hiermee akkoord door op Akkoord te klikken.

Hierna kunt u de installatie onderdelen kiezen. Er zijn er twee standaard aangevinkt. Vink ook een derde NZB bestanden koppelen aan SABnzbd aan, zodat NZB bestanden standaard worden geopend in SabNZBD.


Hierna klik op Volgende > bij het blauwe vak.

U krijgt het volgende scherm:

Hier kunt u de installatielocatie instellen. Standaard word gekozen voor Program Files. Mocht u dit willen veranderen, kunt u op Bladeren… klikken.
In het blauwe vak word de vereiste ruimte aangegeven. Zorg dat er voldoende ruimte beschikbaar is.
Als dit allemaal in orde is, klikt u op het groene vak, Volgende >

Hierna kunt u op Installeren klikken.

U krijgt het bovenste scherm zodra de installatie is voltooid.
Vink Start SABnzbd aan.
Hierna klikt u op Voltooien.

Configuratie van SABnzbd voor optimaal downloaden

Zodra SABnzbd is opgestart, krijgt u het bovenste scherm.
Selecteer Nederlands.
Klik daarna op Start Wizard.

U dient nu de gegevens van uw nieuwsserver in te voeren.
Dat kunnen gegevens zijn van de nieuwsserver van uw internetprovider of die van een betaalde nieuwsserver.

Indien uw provider geen nieuwsserver heeft, kunt u kijken naar een betaalde nieuwsserver, bijvoorbeeld de servers van http://www.newsconnection.nl. Als u meer wilt weten over het aanbod van betaalde nieuwsservers, kunt u altijd een vraag stellen op ons forum. Als u niet weet of uw provider zelf een nieuwsserver heeft, ga dat dan na op hun website.

In dit topic op ons forum kunt u de adressen van de nieuwsserver van alle nieuwsserver-houdende providers, betaalservers zoals Newsconnection.nl en gratis nieuwsservers vinden. Om uw gegevens in te voeren, voert u de volgende stappen uit:

1 (Rode vlak) – Server naam – Hier kunt u het adres invoeren die u heeft ontvangen bij het afsluiten van uw nieuwsserver dan wel hebt gevonden op de website van uw provider.

2 (Blauwe vlak) – Poort nummer – Dit is de poort, standaard ingesteld op 119. Als u met SSL werkt, wordt standaard en automatisch poort 563 ingesteld.

3 (Paarse vlak) – Gebruikersnaam – Deze optie is alleen van toepassing indien u een nieuwsserver gebruikt waaraan een account is verbonden. De gebruikersnaam kunt u hier invullen.

4 (Gele vlak) – Wachtwoord – Ook deze optie is alleen van toepassing indien u een nieuwsserver gebruikt waaraan een account is verbonden. Het wachtwoord kunt u hier invullen.

5 (Groene vlak) – Verbindingen – Vaak is er een limiet op het aantal connecties. Dat hangt af van de nieuwsserver. Indien de nieuwsserver gedeeld is, kan het aantal connecties worden verdeeld.

6 (Zwarte vlak) – SSL – SSL is een beveiligde connectie, waardoor de informatie over uw verbinding anoniem blijft. Niet alle nieuwsserver ondersteunen die connectie. Als u van SSL gebruik wilt maken, vinkt u de optie aan

Zodra alles is ingevuld, komt het eruit te zien zoals hierboven.
Klik op Test Server om te kijken of de verbinding is gelukt.
Zodra deze is gelukt, klikt u op Volgende >

Het is niet noodzakelijk om SABnzbd met een wachtwoord te beveiligen, u heeft de keuze om het leeg te laten of een wachtwoord aangeven.

Nadat het programma is opgestart komt u bij het begin scherm.

Klikt u op Instellen om naar de instellingen te gaan.
U krijgt dit scherm voor u:

Wij gaan door naar Mappen.

Daar kunt u onder andere de locatie voor de verwerkte downloads veranderen, dit kunt u doen door:

Rode kader: Hier komen de bestanden die nog niet voltooid zijn. U kunt de locatie aanpassen door de standaard map te veranderen door een door u gekozen locatie (bijv. C:\Users\Gebruiker\Documents\Downloads)

Blauwe kader: Hier komen de bestanden die voltooid zijn. Ook niet succesvolle gedownloade bestanden komen hier, deze krijgen een andere naam. U kunt de locatie aanpassen door de standaard map te veranderen door een door u gekozen locatie (bijv. C:\Users\Gebruiker\Documents\Downloads)

Groene kader: U kunt eventueel een map kiezen waar u alle NZB bestanden opslaat. Dan opent SABnzbd automatisch de NZB bestanden om die te downloaden. Over het algemeen wordt het openen van een NZB vaker gebruikt.

Als u nog een extra server wilt toevoegen moet u het volgende doen

Rode kader: Klik eerst op servers zodat u terechtkomt bij de keuze om servers toe te voegen.

Blauwe kader: Om een server toe te voegen klikt u op voeg server toe.

Groene kader: Controleer op de server verbinding heeft.

Oranje kader: Sla de server op

Downloaden met SABnzbd

Nu SABnzbd optimaal is geconfigureerd, kan een NZB-bestand worden ingeladen. Die bestanden kun je op veel websites vinden. Wij gebruiken voor ons voorbeeld de website spotplanet.org. Open de website http://www.spotplanet.org.
Op Spotplanet.org staan diverse zogenoemde “spots”. Die spots worden door de mede-downloaders gevonden en bekend gemaakt binnen Spotplanet. De spots zijn gecategoriseerd op Beeld, Muziek, Software etc.

Zodra u een interessante spot tegenkomt en die hebt geopend, krijgt u de gewenste informatie van de download te zien. Als de spot is geladen, klikt u op de NZB knop om te downloaden. Een NZB-bestand bevat informatie die de nieuwsreader, SABnzbd, moet gebruiken om te kunnen downloaden.

Daarna klikt u op openen.

De spot wordt geladen in SABnzbd en de download start automatisch.

Rode kader: Hoeveel tijd het nog kost voordat de download is voltooid (met de huidige downloadsnelheid)

Blauwe kader: Wat de downloadsnelheid op dat moment is.

Groene kader: Hoeveel data er nog moet worden gedownload.

Tot zover de handleiding om te leren downloaden met SABnzbd. Heeft u nog vragen of opmerkingen over deze handleiding? Praat dan mee op ons forum! Daar behandelen we alle problemen die u tegen kunt komen bij het gebruik van alle genoemde programma’s.


4 Reacties op SABnzbd handleiding | downloaden, installatie, configuratie en gebruik

 1. Francis zegt:

  Als ik SABnzbd.exe open vraagt hij eerst om de taal, dan kies ik nederlands en druk op OK. Dan zegt hij steeds weer (ik heb het al talloze keren geprobeerd) Sluit “SABnzbd.exe” eerst af. Dan druk ik op OK maar hij blijft steeds weer hetzelfde zeggen. Als ik druk op annuleren dan sluit het programma. Wat gaat er nu toch fout.

  Graag een reactie wat ik moet doen om dit programma goed te installeren.

 2. BH8 zegt:

  Bij mij start de download niet automatisch als de spot geladen is. Wat te doen om het wel te laten werken?

 3. william dollimore zegt:

  Windows MwdiaPlayer pakt deze extensies niet op…..moet er iets uitgepakt worden?????

 4. william dollimore zegt:

  Alles gaat goed totdat je de SABnzbd in de complete map wil gaan openen;codecs gewijzigd.de films openen niet

Plaats een reactie

InformatieVolg Duken.nl

 • RSS
 • Duken.nl Twitter
 • Duken.nl Facebook
 • Duken.nl Google+
 • Duken.nl Youtube