Downloaden met Nieuwsgroepen

 • Home
 • Spotplanet App handleiding

Spotplanet App handleiding

spotplanet-app-12-1

De Spotplanet app is een applicatie welke de NZB Spots toont van spotplanet.org binnen je telefoontoestel. Deze applicatie kan je koppelen aan SABnzbd zodat je op afstand kan downloaden.

In dit artikel geven we een introductie en gebruikers handleiding van SABnzbd en de Spotplanet App. De app is op moment van schrijven alleen beschikbaar voor het Android besturingssysteem.

Introductie
Benodigdheden
Installatie SABnzbd
Configuratie & Poort forwarden SABnzbd
Installatie Spotplanet App
Configuratie en gebruik van de Spotplanet App

Introductie

De Spotplanet app laat het toe om NZB bestanden te downloaden en deze te koppelen aan je SABnzbd download programma. Hiermee kan je vanaf je telefoon een NZB download doorsturen naar jouw computer waardoor SABnzbd met je download aan de slag gaat. Met andere woorden, op afstand downloaden zodat je bij thuiskomst jou gewenste bestanden klaar hebt staan.

Benodigdheden

Voor een juiste werking van de applicatie heb je een telefoon nodig waar Android op draait. Op moment van schrijven is de app alleen voor android beschikbaar. Op je telefoon is (uiteraard) een werkende internet verbinding nodig.
Om op afstand te kunnen downloaden is het nodig dat je een computer hebt draaien welke aan staat en waar SABnzbd juist op is geconfigureerd. Overigens kan dit ook op bijvoorbeeld systemen zoals een NAS waar SABnzbd op geïnstalleerd kan worden. In deze handleiding maken we gebruik van een PC welke thuis aan staat.
Indien je een router thuis hebt moeten we ook een poort forwarden voor SABnzbd. Alles komt in onderstaande handleiding naar voren.
Handig is ook dat je weet hoe het downloaden van nieuwsgroepen in zijn werk gaat.

Installatie SABnzbd

SABnzbd is een programma wat op de achtergrond van Windows werkzaam is en werkt via de internet browser. We hebben een uitgebreide handleiding van SABnzbd bij onze handleidingen staan. Volg de installatie procedure van SABnzbd zodat deze is geïnstalleerd op de PC waar u op afstand op wilt downloaden.

Let wel: Bij stap twee SABnzbd Snelstart Hulp >> Stap twee moet de optie bij Toegang worden aangepast naar “Ik wil SABnzbd binnen gebruiken vanaf iedere PC in mijn thuisnetwerk.”.

Configuratie & Poort forwarden SABnzbd

We moeten voor een juiste werking van het downloaden op afstand de port van SABnzbd noteren en deze forwarden in de router.

Start de browser en ga naar de instellingen van SABnzbd via instellen.

Onder Algemeen zien we op welke Poort SABnzbd luistert / werkt. Dit is veelal de standaard poort van SABnzbd: poort 8080.

Ook hebben we de API sleutel nodig van SABnzbd. Deze sleutel moeten we straks in de Spotplanet app voeren zodat hij op afstand de download opdrachten kan aansturen. Kopieer / noteer jouw persoonlijke API sleutel. We hebben hem later in de handleiding nodig.

We moeten nu de poort 8080 forwarden. Wellicht bent u nog niet bekend met portforwarden. Een “poort” moet je zien als een aparte deur voor het programma naar het internet zodat al het verkeer van SABnzbd via deze deur werkt. Indien u thuis een router heeft staan dient u de poort 8080 te openen en door te sturen naar de PC waar SABnzbd op staat. We hebben een uitgebeide handleiding over het forwarden van Poorten via het programma “Simple Port forwarding”. Foward de poort 8080 naar de PC waar SABnzbd zojuist op geïnstalleerd is in de router of volg de handleiding van Simple Port Forwarding. Indien er alsnog problemen opkomen kunt u ook hulp vragen op ons forum.

Test via je telefoon of je op afstand een verbinding kan maken met SABnzbd. Als eerst moet je weten wat je externe IP-adres is van jezelf is. Dit kan je bekijken via bijvoorbeeld de website http://www.watismijnip.nl/ . Hier staat dan uw unieke extene IP adres. Het adres waarmee je vanaf afstand op jouw SABnzbd kan komen. Er staan dan bijvoorbeeld “Uw IP-Adres: 84.107.219.17” . Om de SABnzbd pagina te openen vanaf je telefoon opent u het IP adres in de browser + de poort.
Bijvoorbeeld: http://84.107.219.17:8080 . Hiermee zijn we er zeker van dat SABnzbd te benaderen is van buiten af en kunnen we starten met de installatie en configuratie van de Spotplanet App.

Installatie Spotplanet App

Open Google Play op uw Android toestel en zoek de Spotplanet app. Er is een gratis versie en een donatie versie. Installeer de gewenste versie van de Spotplanet app.

Start de Spotplanet app op uw telefoon. Het gebruik van de Spotplanet app spreekt voor zichzelf. Via de filter knop kunt u filters aanmaken en met de search knop kunt u zoeken naar Spots. Standaard worden de laatst toegevoegde Spots geladen.

Druk op de menu knop van uw telefoon en kies instellingen binnen de Spotplanet App.

Voer de SABnzbd URL in en de API key die we in de vorige stappen hebben gezien. In mijn voorbeeld is de URL http://84.107.219.17:8080 en de API key 32d56561f86606e291bfbe43d44fda6c . Druk daarna op SABnzbd informatie opslaan.

Configuratie en gebruik van de Spotplanet App

De Spotplanet app is klaar voor gebruik. Open een gewenste Spot binnen de app en klik op de NZB knop.

Hierna verschijnt het NZB menu binnen de app. Druk op de SABnzbd knop. De NZB word opgehaald en geladen in de SABnzbd applicatie op de PC en zal de download starten.

Bij het openen van de applicatie zien we dat de NZB juist is geladen en dat de gewenste download is gestart. SABnzbd repareert het bestand, pakt hem uit en schoont de benodigde bestanden hierna weer netjes op.

Thuisgekomen openen we de folder die is toegewezen als download map en kunnen we de inhoud bekijken. Hierin zien we, zoals verwacht de complete download.

Tot zo ver de handleiding van de Spotplanet App i.c.m. SABnzbd. Indien u nog vragen en/of opmerkingen heeft over de handleiding kunt u deze kwijt op het forum. Hier behandelen wij alle problemen die u kunt tegen komen met gebruik van de programma’s.


19 Reacties op Spotplanet App handleiding

 1. Bart zegt:

  om het universeel te maken zie ik graag een ftp upload mogelijkheid……..tzou super zijn in ieder geval 😉

 2. Michel zegt:

  Allereerst een prima app!
  Komt er binnenkort wel ondersteuning om meerdere servers toe te voegen?
  Voor in het eigen netwerk via wifi en van buitenaf met dyndns bijvoorbeeld.
  Graag zou ik ook een stukje geschiedenis willen zien bij downloads…

 3. fons zegt:

  Net paar uurtjes gestoeid met de app Spotplanet, maar ik krijg het niet voor elkaar. Ik kan wel via de browser van mijn telefoon SABnzbd benaderen, maar als ik via de app iets wil downloaden via NZB > SABnzbd, dan gebeurd er niks… Iemand met dezelfde problemen?

 4. Sonix zegt:

  Geinig voorbeeld ip komt uit obdam das vlakbij! Tip scherm je IP af

 5. Velocus zegt:

  iieeuuuww android

 6. dafonzken zegt:

  werkt perfect bij mij 🙂 (cm7 met Synology DS209)

 7. Willem zegt:

  Ik kan wel de nzbs downloaden maar niet rechtstreeks naar mijn nas.
  Ik weet zeker dat de apikey en de url voor sabnzbd goed zijn.
  Mijn nas. Is een synology 212

 8. axelhushAxel zegt:

  Ik heb mijn sabnzbd beveiligd met een username en password, werkt deze app dan nog wel, want ik krijg hem niet aan de praat.

 9. Downcity zegt:

  Ik draai Sabnzbdplus achter een apache2 reverse proxy over https op poort 443 met een naam en wachtwoordbeveiliging. Geen probleem voor sabnzbd control op de android. Het zou fijn zijn als ik met de spotplanet app ook kon aangeven dat ik wil inloggen, het is niet zo netjes om niet over https en zonder naam/wachtwoord te draaien. Helaas pakt de app geen https://naam:wachtwoord@url:poort

  Wat zou het niet fijn zijn hier gebruik van te kunnen maken!

 10. vinz3nt zegt:

  Ik werk met een tablet en een laptop, zo kan ik vanaf de bank mijn downloads starten terwijl de laptop op tafel staat. 
  Ik heb van alles geprobeerd, maar op een lokaal netwerk is het op geen enkele manier aan de praat te krijgen. SABcontrol werkt echter wel, dus als tussenstap gebruik ik de spotplanet app, download de nzb en start die handmatig met SABcontrol via mijn filemanager.

  Zou toch mooi zijn als het op een lokaal netwerk ook zou werken.

  Overigens stond bij mij bij web server host localhost ingevuld, dit moet worden aangepast naar 0.0.0.0 net als het voorbeeld hier, maar er stond niet bij dat je dit moet aanpassen. Als je het op localhost laat staan dan kun je nooit op afstand sabnzbd gebruiken. 

  1. Wall-E zegt:

   Hey vinz3nt, heb je het al geprobeerd op IP? Let er wel op dat je http:// er voor zet, dit ging bij mij ook fout en werkt nu prima!
   Voorbeeld: Mijn NAS IP: 192.168.1.22
   Vul het volgende in bij de URL: http://192.168.1.22:8080
   Hopelijk werkt dit ook voor jou!
    
   Succes!

   1. B.V. zegt:

    Krijg het ook niet voor elkaar om de nzb file te importeren richting sabnzb server.
    Wel kan ik de file lokaal op de android tablet downloaden en vervolgens net als vinz3nt met sabcontrol uploaden naar sabnzbd.
    sabnzbd webserver is prima te benaderen via een browser waar dan ook op het lokale netwerk, configuratie is goed.
    Wordt dus niet geblocked door de firewall, ook geen portforwarding hoeven toepassen.
        

   2. B.V. zegt:

    Gefixed, bleek nog /api in de URL te staan.
    Eruit gehaald en werkt nu prima.
        

  2. Downcity zegt:

   Nog een bugje: in de Spotplanet App worden linkjes naar de nzb generator fout aangegeven. Ipv bijvoorbeeld
   een linkje op spotplanet.org (link opslaan van NZB knop bij post) krijg je netjes:

   https://www.spotplanet.org/dynamic/download.php?id=474892&title=Dirty+Rotten+Scoundrels+%281988%29+Steve+Martin (werkt met sabnzbdplus) krijg 

   Als je vanuit de app “Link opslaan” kiest dan krijg je:
   https://www.spotplanet.org/dev/dynamic/download.php?id=474892&title=Dirty+Rotten+Scoundrels+%281988%29+Steve+Martin (werkt niet met sabnzbdplus en dus ook niet via sabnzbd control APP)

   Natuurlijk kun je met de hand wel /dev en amp; weghalen, maar het is een onprettigheid!

   Uiteraard lig ik wel braaf op mijn knietjes uit dank voor het fantastische werk van iedereen die spotplanet + app uberhaupt mogelijk maakt! (sowiezo het hele usenetverhaal is een prachtig iets) 

 11. Stefan zegt:

  Komt er ooit ondersteuning voor nzbget?
  Die draait namelijk vele malen beter op een synology box. 

  1. densoft zegt:

   Zie http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=57674

   Werkt als een trein op een syno nas 

   1. tjerk zegt:

    Volgens mij gaat dat over de android app van NZBget, zie helaas nergens iets over hoe dat op een syno nas werkend te krijgen

 12. SGX71 zegt:

  Met behulp van een zogenoemd dyndns kun je ij verschillende aanbieders gratis een forward naar jouw ipadres krijgen.
  Heel veel in de Benelux verkochte routers ondersteunen deze optie, inclusief automatisch updaten van jouw ipadres.
  Dyndns, no-ip en TZO zijn aanbieders die vaak voorkomen.
  Ook kan je een autoupdater op één van de pc’s installeren die het regelmatig voor je aanpast.

  Zo ben je dan bereikbaar op een eenvoudig te onthouden “domeinnaam”
  naam.no-ip.com:8080 of naam.hopto.org:8080     

  1. Duken zegt:

   Goede opmerking! bedankt voor de tip. Zo een naam is beter als je ipadres.

Plaats een reactie

InformatieVolg Duken.nl

 • RSS
 • Duken.nl Twitter
 • Duken.nl Facebook
 • Duken.nl Google+
 • Duken.nl Youtube