Downloaden met Bittorrent

 • Home
 • uTorrent handleiding en download

uTorrent handleiding en download

utorrent-logo

uTorrent is een download client welke het mogelijk maakt om te downloaden via het bittorrent protocol.
Door de simpele, snelle en Nederlandse gebruikers interface is uTorrent de populairste bittorrent client.

In dit artikel geven we een introductie, gebruikers handleiding en configuratie van uTorrent en het downloaden via torrents.

 

 
•    Wat zijn torrents?
•    Voor en na-delen van het programma
•    Installatie in woord en beeld
•    Configuratie van uTorrent
•    Downloaden via uTorrent

Wat zijn torrents?

Het is een download systeem dat gebruik maakt van een centrale locatie die de downloads regelt. Dit centrale punt is de zogenaamde “tracker”. Je wordt met deze tracker verbonden zodra je een torrentbestand hebt gedownload. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand hebben (“seeds”) en zorgt er voor de de aanbieders en vragers met elkaar verbonden worden. Zoeken naar aanbieders is dus niet nodig. De tracker weet al wie de aanbieders zijn. Het downloaden begint direct.

Meestal gaat het downloaden in het begin erg snel, want er zijn genoeg mensen die net als jij aan het downloaden zijn en de beginstukjes dus noodgedwongen sharen. Als het eind van de download in zicht is gaat het meestal een wat langzamer. Je komt dan bij de zeldzame bestanddeeltjes aan omdat veel gebruikers meteen uTorrent afsluiten als de buit binnen is. Die torrentbestandjes zijn te vinden op diversen websites. 

Een uitgebreide introductie over bittorrent vind u hier.

Er is ook een video handleiding te vinden over uTorrent op Duken.nl.

Voor en na-delen van het programma

uTorrent kent een aantal voordelen en nadelen

Voordelen
•    Zeer makkelijke gebruikers interface
•    Klein en licht programma om te draaien op uw PC
•    Een van de meest gebruikte bittorrent clients
•    Downloaden via torrents is één van de simpelste manieren

Nadelen
•    Poorten openen als u een router heeft
•    De bestanden die u download worden ook geupload
•    Niet voor losse muziek bestanden

Installatie in woord en beeld

Stap 1 – Download het programma

Download het programma uTorrent

Het volgende scherm zal verschijnen. Kies voor uitvoeren.

Het kan zijn dat Internet Explorer met nog een beveiligingswaarschuwing komt. Klik wederom op uitvoeren.

Stap 2 – Installatie van uTorrent

uTorrent is nu gedownload en kan worden geïnstalleerd. De wizard zal vanzelf starten. Klik vervolgens op next

uTorrent komt met een waarschuwing. Lees deze door en klik wederom op next.

Er wordt gevraagd of u de voorwaarden door wilt lezen. Scroll naar beneden en lees de voorwaarden. Klik vervolgens op I Agree.

U dient nu de locatie te kiezen waar het programma geïnstalleerd moet worden. Deze staat automatisch ingesteld op de C-schijf. In het tweede blauwe kader staan enkele vakjes met betrekking tot snelkoppelingen. Wanneer alles naar wens is ingesteld, klik dan op next.

In deze stap  wordt gevraagd of het goed is dat er een uitzondering in de firewall van Windows wordt gemaakt. Zorg dat hier een vinkje staat, anders zal het programma niet goed functioneren. Het tweede vinkje in het blauwe kader zorgt ervoor dat uTorrent automatisch opstart. Omdat het een zeer licht download programma is zal dit niet ten koste gaan van de performance van uw PC of laptop. Klik op next.

Mocht uTorrent met een aanbod van een gratis preview of trial komen, dit naar eigen wens accepteren of weigeren. Klik op next.

De wizard vraagt of u naast uTorrent nog extra’s wilt. In het blauwe kader zijn de eerste twee vinkjes optioneel, de derde moet akkoord mee gegaan worden voordat het programma geïnstalleerd kan worden. Klik op install.

Het programma wordt geïnstalleerd en zal automatisch opstarten.


Configuratie van uTorrent

We zijn nu op het punt aangekomen waar we uTorrent gaan configureren, oftewel afstemmen op uw voorkeuren. We klikken op opties en vervolgens preferences.

In de tab General kunt u de taal instellen. Staat uw taal er niet tussen? Klik dan op more en download het gewenste talenpaket.

De tab UI Settings behandelen we niet uitgebreid omdat deze settings niet van toepassing zijn op de werking van het programma maar eerder tot het “fine-tunen” behoord. Mocht u na een tijdje uTorrent helemaal onder de knie hebben, neem dan is een kijkje in deze tab.

We klikken door naar de tab Directories.

De twee instellingen in het blauwe kader hebben betrekking op de uiteindelijke bestanden die u gedownload heeft. Klik het vinkje aan en selecteer een map waar de downloads in terecht moeten komen of naar welke map de bestanden uiteindelijk verplaatst moeten worden.

Een andere handige optie van uTorrent is de optie in het rode kader. Als u hier uw download map selecteert waar de torrent files in terecht komen zal uTorrent deze automatisch openen.

Bij de tab Connection dient u de poort in te voeren die geforward is in uw router. Wellicht bent u nog niet bekend met portforwarden. Een “port” moet je zien als een aparte deur voor het programma naar het internet zodat al het download verkeer van uTorrent via deze deur download. In het voorbeeld hieronder gebruikt uTorrent port 47973. We hebben een uitgebeide handleiding over het forwarden van Poorten via het programma “Simple Port forwarding”. Foward de poort 47973 naar de PC waar uTorrent zojuist op geïnstalleerd is in de router of volg de handleiding van Simple Port Forwarding. Indien er alsnog problemen opkomen kunt u ook hulp vragen op ons forum.

Tot zo ver de configuratie. uTorrent zou nu goed moeten werken. De overige tabs zijn niet essentieel voor een goed werkend uTorrent, maar kunnen desalniettemin handige instellingen/opties bevatten.

Downloaden met uTorrent

We zijn nu op het punt aanbeland waar we daadwerkerkelijk gaan downloaden. Zoals in de inleiding verteld is hebben we torrentfiles nodig. Deze kunnen we verkrijgen aan de hand van websites, maar ook via speciale programma’s zoals Bitche. Wederom verwijzen we u graag door naar ons forum voor de beste sites en voor de laatste updates over de meest recent programma’s die torrent data bevatten. We nemen als voorbeeld de bekende website The Pirate Bay.

Update april 2012: I.v.m. de rechtzaak die stichting Brein heeft gewonnen tegen diversen providers kan het voorkomen dat de website van The pirate bay voor u te benaderen is. De blokkade is eenvoudig te omzeilen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze link.

In het rode kader moet de zoekterm worden ingevuld, als voorbeeld heb nemen we een willekeurige film. In het blauwe kader dient de zoek opdracht gespecificeerd te worden, u kunt aanvinken wat voor bestand u precies goed. Alles ingevuld? Dan klikt u op pirate search.

De site geeft nu een overzicht van gevonden resultaten. Het is erg belangrijk om te zoeken naar een torrent met veel seeders (staat rechts boven in aangegeven als SE). Zonder seeders of met weinig seeders is de kans klein dat de download succesvol wordt. Heeft u een goede gevonden? Klik dan op de link.

In het blauwe kader kan de poster van de torrent extra informatie verschaffen. Vaak staan hier bij films, muziek en software wat technische gegevens over het bestand. Wat ook vaak nuttig is (bij een torrent met minder seeders) is om even door te scrollen naar de comments. Hier staan vaak klachten of juist complimenten over hoe het de film, het nummer of het programma is. Kan erg zinvol zijn en voorkomt een teleurstelling!

Nadat het blauwe kader en de comments zijn doorgelezen, klik op download this torrent.

Het volgende scherm zal verschijnen. Hier in zie je welke bestanden er precies gedownload worden en waar deze opgeslagen worden en onder welke naam. Dit hoeft niet verandert te worden omdat we dit aan het begin van de handleiding al hebben ingesteld.

Klik op ok.

Het bestand wordt nu gedownload en is te vinden onder de tab Torrents in het blauwe kader (downloading). Een korte toelichting bij het rode kader:

Name –  De naam van het bestand, is gelijk aan de naam van de torrent.
# – De volgorde waarin torrents zijn toegevoegd.
Size –  De grootte van het bestand dat gedownload wordt.
Done – De voortgang van het downloaden weergeven in procenten.
Seeds  – Het aantal beschikbare seeds (tussen haakjes) en het aantal seeds waarmee uTorrent momenteel verbonden is (eerste getal).
Peers  – Het aantal beschikbare peers (tussen haakjes) en het aantal peers waarmee uTorrent momenteel verbonden is (eerste getal).
Down Speed  – Dit is de downloadsnelheid, de snelheid waarmee het bestand naar uw PC of laptop wordt gebracht.
Up speed  – Dit is de uploadsnelheid, de snelheid waarmee andere mensen het bestand van uw PC of laptop downloaden.
ETA –  De geschatte tijd waarin het bestand gedownload is.
Uploaded  – De hoeveelheid (k/m/g)byte(s) die u heeft upgeload.
Ratio  – Geeft een verhouding weer tussen hoeveel MB u gedownload heeft en de grootte van het bestand. Is een bestand 100 MB en heeft u 250 MB van dat bestand reeds geupload? Dan is uw ratio 250:100 = 2,5.

Wanneer uTorrent aangeeft dat het bestand voor 100% gedownload is gaat u naar de map die we aan het begin van de handleiding hebben opgegeven. Daar is het bestand opgeslagen. Vaak is er sprake van een rar, zip, etc. verpakte bestanden. In dat geval verwijzen we u graag door de “na het downloaden” handleidingen of naar ons forum.


Tot zover de handleiding over uTorrent.. Indien u nog vragen en/of opmerkingen heeft over de handleiding kunt u deze kwijt op het forum . Hier behandelen wij alle problemen die u kunt tegen komen met gebruik van de programma’s.


45 Reacties op uTorrent handleiding en download

 1. osman zegt:

  UPC blokkeert deze website

 2. vivian zegt:

  hallo, ik heb een vraagje…
  ik heb versie 3.3.2. van utorrent en ik snap er niks meer van.
  er staat de hele tijd (bij elke torrent/bestand) verbinden met peers, maar ik snap niet wat peers zijn.
  kan iemand mij please helpen ?

 3. Jeroentje zegt:

  @jacques: Ik gok 2 keer voor je: misschien heb je te weinig ruimte op je harde schijf? 2. Is je harde schijf misschien geformateerd in FAT? (NTFS is het beste, die kan grotere ‘blokken’ schrijven dan FAT)?

 4. piet zegt:

  jaa dat weet ik

 5. jacques zegt:

  Weet iemand wat je moet doen, als je bij het begin van het downloaden de melding:
  “Fout: volume staat niet aan”
  krijgt en het programma niet verder gaat

Plaats een reactie