Downloaden met Bittorrent

 • Home
 • uTorrent handleiding en download

uTorrent handleiding en download

utorrent-logo

uTorrent is een download client welke het mogelijk maakt om te downloaden via het bittorrent protocol.
Door de simpele, snelle en Nederlandse gebruikers interface is uTorrent de populairste bittorrent client.

In dit artikel geven we een introductie, gebruikers handleiding en configuratie van uTorrent en het downloaden via torrents.

 

 
•    Wat zijn torrents?
•    Voor en na-delen van het programma
•    Installatie in woord en beeld
•    Configuratie van uTorrent
•    Downloaden via uTorrent

Wat zijn torrents?

Het is een download systeem dat gebruik maakt van een centrale locatie die de downloads regelt. Dit centrale punt is de zogenaamde “tracker”. Je wordt met deze tracker verbonden zodra je een torrentbestand hebt gedownload. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand hebben (“seeds”) en zorgt er voor de de aanbieders en vragers met elkaar verbonden worden. Zoeken naar aanbieders is dus niet nodig. De tracker weet al wie de aanbieders zijn. Het downloaden begint direct.

Meestal gaat het downloaden in het begin erg snel, want er zijn genoeg mensen die net als jij aan het downloaden zijn en de beginstukjes dus noodgedwongen sharen. Als het eind van de download in zicht is gaat het meestal een wat langzamer. Je komt dan bij de zeldzame bestanddeeltjes aan omdat veel gebruikers meteen uTorrent afsluiten als de buit binnen is. Die torrentbestandjes zijn te vinden op diversen websites. 

Een uitgebreide introductie over bittorrent vind u hier.

Er is ook een video handleiding te vinden over uTorrent op Duken.nl.

Voor en na-delen van het programma

uTorrent kent een aantal voordelen en nadelen

Voordelen
•    Zeer makkelijke gebruikers interface
•    Klein en licht programma om te draaien op uw PC
•    Een van de meest gebruikte bittorrent clients
•    Downloaden via torrents is één van de simpelste manieren

Nadelen
•    Poorten openen als u een router heeft
•    De bestanden die u download worden ook geupload
•    Niet voor losse muziek bestanden

Installatie in woord en beeld

Stap 1 – Download het programma

Download het programma uTorrent

Het volgende scherm zal verschijnen. Kies voor uitvoeren.

Het kan zijn dat Internet Explorer met nog een beveiligingswaarschuwing komt. Klik wederom op uitvoeren.

Stap 2 – Installatie van uTorrent

uTorrent is nu gedownload en kan worden geïnstalleerd. De wizard zal vanzelf starten. Klik vervolgens op next

uTorrent komt met een waarschuwing. Lees deze door en klik wederom op next.

Er wordt gevraagd of u de voorwaarden door wilt lezen. Scroll naar beneden en lees de voorwaarden. Klik vervolgens op I Agree.

U dient nu de locatie te kiezen waar het programma geïnstalleerd moet worden. Deze staat automatisch ingesteld op de C-schijf. In het tweede blauwe kader staan enkele vakjes met betrekking tot snelkoppelingen. Wanneer alles naar wens is ingesteld, klik dan op next.

In deze stap  wordt gevraagd of het goed is dat er een uitzondering in de firewall van Windows wordt gemaakt. Zorg dat hier een vinkje staat, anders zal het programma niet goed functioneren. Het tweede vinkje in het blauwe kader zorgt ervoor dat uTorrent automatisch opstart. Omdat het een zeer licht download programma is zal dit niet ten koste gaan van de performance van uw PC of laptop. Klik op next.

Mocht uTorrent met een aanbod van een gratis preview of trial komen, dit naar eigen wens accepteren of weigeren. Klik op next.

De wizard vraagt of u naast uTorrent nog extra’s wilt. In het blauwe kader zijn de eerste twee vinkjes optioneel, de derde moet akkoord mee gegaan worden voordat het programma geïnstalleerd kan worden. Klik op install.

Het programma wordt geïnstalleerd en zal automatisch opstarten.


Configuratie van uTorrent

We zijn nu op het punt aangekomen waar we uTorrent gaan configureren, oftewel afstemmen op uw voorkeuren. We klikken op opties en vervolgens preferences.

In de tab General kunt u de taal instellen. Staat uw taal er niet tussen? Klik dan op more en download het gewenste talenpaket.

De tab UI Settings behandelen we niet uitgebreid omdat deze settings niet van toepassing zijn op de werking van het programma maar eerder tot het “fine-tunen” behoord. Mocht u na een tijdje uTorrent helemaal onder de knie hebben, neem dan is een kijkje in deze tab.

We klikken door naar de tab Directories.

De twee instellingen in het blauwe kader hebben betrekking op de uiteindelijke bestanden die u gedownload heeft. Klik het vinkje aan en selecteer een map waar de downloads in terecht moeten komen of naar welke map de bestanden uiteindelijk verplaatst moeten worden.

Een andere handige optie van uTorrent is de optie in het rode kader. Als u hier uw download map selecteert waar de torrent files in terecht komen zal uTorrent deze automatisch openen.

Bij de tab Connection dient u de poort in te voeren die geforward is in uw router. Wellicht bent u nog niet bekend met portforwarden. Een “port” moet je zien als een aparte deur voor het programma naar het internet zodat al het download verkeer van uTorrent via deze deur download. In het voorbeeld hieronder gebruikt uTorrent port 47973. We hebben een uitgebeide handleiding over het forwarden van Poorten via het programma “Simple Port forwarding”. Foward de poort 47973 naar de PC waar uTorrent zojuist op geïnstalleerd is in de router of volg de handleiding van Simple Port Forwarding. Indien er alsnog problemen opkomen kunt u ook hulp vragen op ons forum.

Tot zo ver de configuratie. uTorrent zou nu goed moeten werken. De overige tabs zijn niet essentieel voor een goed werkend uTorrent, maar kunnen desalniettemin handige instellingen/opties bevatten.

Downloaden met uTorrent

We zijn nu op het punt aanbeland waar we daadwerkerkelijk gaan downloaden. Zoals in de inleiding verteld is hebben we torrentfiles nodig. Deze kunnen we verkrijgen aan de hand van websites, maar ook via speciale programma’s zoals Bitche. Wederom verwijzen we u graag door naar ons forum voor de beste sites en voor de laatste updates over de meest recent programma’s die torrent data bevatten. We nemen als voorbeeld de bekende website The Pirate Bay.

Update april 2012: I.v.m. de rechtzaak die stichting Brein heeft gewonnen tegen diversen providers kan het voorkomen dat de website van The pirate bay voor u te benaderen is. De blokkade is eenvoudig te omzeilen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar deze link.

In het rode kader moet de zoekterm worden ingevuld, als voorbeeld heb nemen we een willekeurige film. In het blauwe kader dient de zoek opdracht gespecificeerd te worden, u kunt aanvinken wat voor bestand u precies goed. Alles ingevuld? Dan klikt u op pirate search.

De site geeft nu een overzicht van gevonden resultaten. Het is erg belangrijk om te zoeken naar een torrent met veel seeders (staat rechts boven in aangegeven als SE). Zonder seeders of met weinig seeders is de kans klein dat de download succesvol wordt. Heeft u een goede gevonden? Klik dan op de link.

In het blauwe kader kan de poster van de torrent extra informatie verschaffen. Vaak staan hier bij films, muziek en software wat technische gegevens over het bestand. Wat ook vaak nuttig is (bij een torrent met minder seeders) is om even door te scrollen naar de comments. Hier staan vaak klachten of juist complimenten over hoe het de film, het nummer of het programma is. Kan erg zinvol zijn en voorkomt een teleurstelling!

Nadat het blauwe kader en de comments zijn doorgelezen, klik op download this torrent.

Het volgende scherm zal verschijnen. Hier in zie je welke bestanden er precies gedownload worden en waar deze opgeslagen worden en onder welke naam. Dit hoeft niet verandert te worden omdat we dit aan het begin van de handleiding al hebben ingesteld.

Klik op ok.

Het bestand wordt nu gedownload en is te vinden onder de tab Torrents in het blauwe kader (downloading). Een korte toelichting bij het rode kader:

Name –  De naam van het bestand, is gelijk aan de naam van de torrent.
# – De volgorde waarin torrents zijn toegevoegd.
Size –  De grootte van het bestand dat gedownload wordt.
Done – De voortgang van het downloaden weergeven in procenten.
Seeds  – Het aantal beschikbare seeds (tussen haakjes) en het aantal seeds waarmee uTorrent momenteel verbonden is (eerste getal).
Peers  – Het aantal beschikbare peers (tussen haakjes) en het aantal peers waarmee uTorrent momenteel verbonden is (eerste getal).
Down Speed  – Dit is de downloadsnelheid, de snelheid waarmee het bestand naar uw PC of laptop wordt gebracht.
Up speed  – Dit is de uploadsnelheid, de snelheid waarmee andere mensen het bestand van uw PC of laptop downloaden.
ETA –  De geschatte tijd waarin het bestand gedownload is.
Uploaded  – De hoeveelheid (k/m/g)byte(s) die u heeft upgeload.
Ratio  – Geeft een verhouding weer tussen hoeveel MB u gedownload heeft en de grootte van het bestand. Is een bestand 100 MB en heeft u 250 MB van dat bestand reeds geupload? Dan is uw ratio 250:100 = 2,5.

Wanneer uTorrent aangeeft dat het bestand voor 100% gedownload is gaat u naar de map die we aan het begin van de handleiding hebben opgegeven. Daar is het bestand opgeslagen. Vaak is er sprake van een rar, zip, etc. verpakte bestanden. In dat geval verwijzen we u graag door de “na het downloaden” handleidingen of naar ons forum.


Tot zover de handleiding over uTorrent.. Indien u nog vragen en/of opmerkingen heeft over de handleiding kunt u deze kwijt op het forum . Hier behandelen wij alle problemen die u kunt tegen komen met gebruik van de programma’s.


47 Reacties op uTorrent handleiding en download

 1. Waarom kan ik de film Boskampi’s niet downloaden?
  Hij is allang uit de bioscoop?

 2. osman zegt:

  UPC blokkeert deze website

 3. vivian zegt:

  hallo, ik heb een vraagje…
  ik heb versie 3.3.2. van utorrent en ik snap er niks meer van.
  er staat de hele tijd (bij elke torrent/bestand) verbinden met peers, maar ik snap niet wat peers zijn.
  kan iemand mij please helpen ?

  1. ruud zegt:

   peers zijn seeders

 4. Jeroentje zegt:

  @jacques: Ik gok 2 keer voor je: misschien heb je te weinig ruimte op je harde schijf? 2. Is je harde schijf misschien geformateerd in FAT? (NTFS is het beste, die kan grotere ‘blokken’ schrijven dan FAT)?

 5. piet zegt:

  jaa dat weet ik

 6. jacques zegt:

  Weet iemand wat je moet doen, als je bij het begin van het downloaden de melding:
  “Fout: volume staat niet aan”
  krijgt en het programma niet verder gaat

 7. Fleur zegt:

  Heb nu wel een film gedownload, maar hoe kun je hem kijken? (heb een macbook)

 8. Joost zegt:

  Ik krijg dat scherm “Get started” niet weg, en wil terug naar de torrents.
  Weet iemand dat ?

 9. lyweln zegt:

  als the piratebay niet werkt kan je ook gewoon https://piratereverse.info/ gebruiken. tis precies hetzelfde

 10. dyan zegt:

  de pagina piratebay bestaat niet meer, welke site kun je dan het beste gebruiken?

 11. beertje zegt:

  Prima uitleg. Kan iemand mij uitleggen hoe utorrent het aantal seeds en peers bepaalt waarmee het verbonden is? Soms is dit er maar 1 terwijl er meer dan 1000 beschikbaar zijn. Of heft dit geen invloed op de down/uploadsnelheid?

 12. detepper zegt:

  Goede uitleg mis alleen de uitleg of het seeding automatische begint (is mij niet duidelijk)
  Heb namelijk al een paar keer een waarschuwing gekregen dat ik niet wilde delen.
  Onder andere bij softwarepiraat.
  Zij gaven als advies om peer excanche en DHT netwerk uit te zetten. (heb ik gedaan)

  Help

 13. Iris zegt:

  Hier heb je echt wat aan! Heel erg bedankt! Eindelijk eens een goede uitleg gevonden!

 14. Jako zegt:

  Geweldige info Thabor !!!!

 15. Lau zegt:

  Ik heb heel de handleidinh gevolgd
  ik wou the sims 2 Seasons downloaden
  Nu staat er in de map van The Sims 2 een map met The sims 2 Seasons
  maar ik weet nu niet wat ik nu moet doen, kan iemand me helpen?

 16. Nicolien zegt:

  https://tpb.pirateparty.org.uk/

  Ga hierheen in een willekeurige browser (ik gebruik firefox) en alles is weer bij het oude. Ook met magnetlinks.

  Ik heb trouwens dezelfde melding als pietz (“Uitslag poort is gesloten (je kunt nog wel downloaden)”), terwijl ik toch echt netjes de juiste poort in mijn router heb geforward en alles. Bovendien is het icoontje rechts onderin gewoon groen en heb ik geen upload problemen. Een bug in uTorrent misschien?

 17. Duken zegt:

  Hierbij als je problemen hebt met het benaderen van The Pirate bay: http://www.duken.nl/the-pirate-bay-proxy-tool-voor-altijd-thepiratebay/

 18. denise zegt:

  ik heb het geprobeerd om er om heen te gaan met piratebay maar als ik dan heb ingetypt wat ik moet hebben en op search heb gedrukt komt er weer te staan dat hij geblokkeerd weet iemand wat ik moet doen?

 19. bianca zegt:

  hoe kan ik delen want ik word na een paar films geweigerd om dat ik niet deel

 20. leo zegt:

  Hij download ook de vervelende toolbar ook al doe je het vinkje weghalen bij downloaden
  is er een manier om zonder die toolbar utorrent te gebruiken?

 21. Piets zegt:

  Hallo, ik heb continu problemen met het uploaden. Er is een melding van Poort geblokeerd.
  Juiste melding na de test: Uitslag poort is gesloten (je kunt nog wel downloaden)
  Wat moet ik hieraan doen?

  Piets

 22. Etienne zegt:

  Bij mijn buurman is het niet mogelijk 1 of meerdere afleveringen binnen een torrent te kiezen. Hij begint gelijk de hele torrent te downloaden.

  1. DisasterZany zegt:

   Dat is wel mogelijk dan moet hij gewoon bij die onderste tabladen het tablad Files openen en daar kan hij kiezen welke hij wel en niet wil downloaden en welke het eerste gedownload moeten worden. Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb :)

 23. Melissa zegt:

  ik heb uTorrent gedownload en heb geprobeerd een film te downloaden, maar als ik op ” DOWNLOAD THIS TORRENT” klik komt er niks.
  Wat moet ik doen ?

  1. @melissa zegt:

   @Melissa, zit je via een proxy op de piratebay of gewoon via IE of Chrome? Via een proxy werken magnet links niet altijd je kan ze dan invoeren in het programma.

 24. piet zegt:

  ga naar “savemyass.com”
  click op advanced, kies de server ” amsterdam”
  click op find
  vul in the pirate bay
  en ga je gang

 25. . zegt:

  hallo, er staat als ik op pirate search druk dat het nog steeds geblokeerd is dus ik kan nu ook niet verder kan iemand me helpen?

  1. Duken zegt:

   Voor het benaderen van The Piratebay kan je onderandere deze tool gebruiken:
   http://www.duken.nl/the-pirate-bay-proxy-tool-voor-altijd-thepiratebay/

 26. lucko zegt:

  beste
  bij de laatste versie kun je niet meer aanvinken welke delen van het bestand je wil downloaden. je kunt vb text of info niet alleen downloaden zonder de avi. bij ullie versie hier kon dat nog wel. ik vond dat wel gemakkelijk om zo de valse torrents uit te schakelen. hoe doe ik dat bij de nieuwe vesie aub??

  dank
  lucko  

  1. Dré zegt:

   Hier ook,dat zou ik ook graag willen weten
   Dré

 27. Bart zegt:

  Ga naar Preferences en dan onder kopje General. Daar kan je het hokje voor “Start uTorrent on system startup” uitvinken.

 28. Patrickbianchi zegt:

  De laatste versie van uTorrent die ik heb gedownload start steeds terug automatisch op.

  Wanneer ik uTorrent afsluit omdat ik er niet mee wens te werken, dan start het programma terug automatisch op zonder dat dit wens.

  Ik heb al in de instellingen gekeken maar kan niet direct een oplossing vinden.

  Kan iemand een tip geven hoe je dit oplost?

 29. Otto zegt:

  Voor versie 3.0 kon je, na het openen van de torrent met utorrent, nog beslissen welke bestanden uit de torrent file je wilde hebben. Meestal was dit alles, maar soms wilde je ook maar een select aantal. Deze mogelijkheid lijkt wel te zijn verdwenen, zo niet, dan goed verstopt. Hoe kan ik instellen dat ik deze keuze nog kan maken bij het openen van de torrent file door utorrent.
  Alvast bedankt 

  1. Daaf zegt:

   Hier ben ik ook benieuwd naar…
   Bij de nieuwe versie krijg ik alleen de vraag waar ik wil opslaan, niet meer welke onderdelen.
   Iemand een oplossing? 

  2. David zegt:

   Gevonden, dubbele pijltje linksonder bij de vraag waar je wil opslaan.

   1. bob zegt:

    Bedankt, hiernaar was ik ook op zoek

 30. A zegt:

  ik snap niet hoe je de films kan bekijken, als ik op afspelen klik doen ze het niet of geven alleen geluid?

 31. Wijnand zegt:

  Help gevraagd, sinds ik Utorrent heb geupdate naar 3.1 zie ik mijn vorige downloads niet mee.
  Dus bv. tapblad torrents zegt (13) maar ik zie alleen de laatste 2 nieuwe, net zoals bij inactief (11) maar laat er geen zien. ????? 

  1. Naam zegt:

   Je ziet onder de label bewaren (3) staan . Als ik hier op klikt dan zie ik ook welke drie torrent dat zijn. Zoals je in de screenshot ook ziet. In jouw geval heb je onder torrents (13) meldingen staan , dan zou je die ook moeten zien als je hierop klikt.

   Je ziet alleen 2 torrents. Wat je zou kunnen doen of al je gegevens waar het utorrent mee werkt nog aanwezig zijn. Als je windows 7 draait ga dan naar Mijn computer\C:\Users\Uw naam \AppData\Roaming\uTorrent

   In die map vind je al je torrents en belangrijke informatie als instellingen e.d

   Draai je op windows xp dan vind je die informatie hier Mijn computer
   c:/documents and settings/uw naam /application Data/utorrent
   Wat zou kunnen zijn dat er torrents op de een of andere manier verloren zijn gegaan. Hij zegt vanuit zijn instellingen dat het programma 13 torrents heeft maar er staan er maar twee in de map. Dan zie je natuurlijk ook maar twee torrents .
   Zou je geen screenshot kunnen maken van de inhoud van je utorrent map ?

  2. jadolino zegt:

   Ik heb mijn utorrent ook net geupdated naar 3.1. en werkt prima. Bijvoorbeeld ik heb van mijn utorrent dit als voorbeeld. http://i1220.photobucket.com/albums/dd448/othertimesto/voor%20forum/voorforum.png

   Je ziet onder de label bewaren (3) staan . Als ik hier op klikt dan zie ik ook welke drie torrent dat zijn. Zoals je in de screenshot ook ziet. In jouw geval heb je onder torrents (13) meldingen staan , dan zou je die ook moeten zien als je hierop klikt.

   Je ziet alleen 2 torrents. Wat je zou kunnen doen of al je gegevens waar het utorrent mee werkt nog aanwezig zijn. Als je windows 7 draait ga dan naar Mijn computer\C:\Users\Uw naam \AppData\Roaming\uTorrent

   In die map vind je al je torrents en belangrijke informatie als instellingen e.d

   Draai je op windows xp dan vind je die informatie hier Mijn computer
   c:/documents and settings/uw naam /application Data/utorrent
   Wat zou kunnen zijn dat er torrents op de een of andere manier verloren zijn gegaan. Hij zegt vanuit zijn instellingen dat het programma 13 torrents heeft maar er staan er maar twee in de map. Dan zie je natuurlijk ook maar twee torrents .
   Zou je geen screenshot kunnen maken van de inhoud van je utorrent map ?
    

 32. martijn zegt:

  hoi kunnen jullei mijn helpen utorrent  werk als het goed is niet meer met dank aan stichitng brein  ik krijg nu al af kick verschijnselen terwijl ik hem pas drie daggen na zeer teveeden heid gebruikten ps als het nog te vroeg is met het om zeilen laat het me weten  
  al vast bedankt  

 33. Mathijs zegt:

  Ik zou graag willen weten hoe je een film kan seeden want ik heb een account op Piratebay, maar sommige films hebben nog niet zoveel seeders en ik zou graag mee willen helpen te seeden dus zouden jullie mij uit willen leggen hoe ik kan seeden(het liefst een e-mailtje sturen ofzo).

  Hartelijk bedankt!

  1. Duken zegt:

   Seeden kan je doen door de torrent open te laten staan. Als je download, seed je ook. Indien je download 100% is zal je door gaan met seeden. 

Plaats een reactie

InformatieVolg Duken.nl

 • RSS
 • Duken.nl Twitter
 • Duken.nl Facebook
 • Duken.nl Google+
 • Duken.nl Youtube