Spring naar bijdragen

  • 86-jarig omaatje aangepakt om downloaden illegale game

     Delen


    Een strijdlustige vrouw die een dreigmail heeft gehad omdat ze een zombieshooter zou hebben gedownload is niet van plan om 'het losgeld' te betalen aan een antipiraterijstichting.

    Alweer een behoorlijke tijd geleden hadden we het regelmatig over de downloadmoeder, een Amerikaanse vrouw die jarenlang werd vervolgd omdat ze 24 liedjes via Kazaa had gedownload. Ze kreeg een boete van een twee ton, in een latere rechtszaak bijna 2 miljoen dollar, daarna 1,5 miljoen dollar en later 54.000 dollar, waarna de kous zes jaar later nóg niet af was.

    Zombieshooter

    maxresdefault.jpg Nu is er het verhaal van de piraterende oma - die waarschijnlijk niet eens zélf heeft gedownload. Het 86-jarige vrouwtje werd door haar provider verlinkt bij de Canadese equivalent van BREIN, CANIPIRE. Ze zou een illegale kopie van de game Metro 2033, een post-apocalyptische shooter, hebben gedownload en daarom aansprakelijk zijn tot een bedrag van 5000 dollar.

    Christine McMillan vertelt tegen Canadese nieuwssite CBC dat ze verbaasd was van de dreigmails. "Ik ben 86 jaar oud en niemand heeft toegang tot mijn computer behalve ik. Waarom zou ik een oorlogsspelletje downloaden?" Ze werd gemaand om onmiddellijk te betalen en haar creditcardgegevens te verstrekken, alsof het een phishingscam betrof.

    IP ≠ eigenaar

    Maar neen, ISP's moeten onder de Canadese wet deze e-mails van auteursrechtenorganisatie CANPIRE doorsturen naar klanten. Volgens CANPIRE worden er op een drukke dag 400 e-mails en telefoontjes in behandeling genomen en schikken de meeste mensen. De afgelopen twee jaar heeft de organisatie ruwweg een half miljoen binnengehaald met deze tactiek.

    Volgens een netwerkdeskundige in het artikel gebruikte het omaatje waarschijnlijk een onbeveiligd draadloos netwerk in haar appartement en downloadde iemand anders de game via haar IP-adres. "Dat iemand je zo kan bedreigen via het internet vind ik intimidatie en ik kan niet geloven dat de overheid dat ondersteunt", aldus de geschrokken vrouw die niet van plan is 'het losgeld' te betalen.



    bewerkt door Duken


    Duken
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Dat ip is eigenaar deel gaat in de aankomende jaren steeds lastiger worden met al het geroam, wisselende providers en het niet kunnen garanderen dat gebruiker A ook daadwerkelijk bij het ipadres hoort. Tenminste dat hoop ik :)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...