Spring naar bijdragen

  • Als legaal kijken makkelijk genoeg is, stopt piraterij vanzelf

     Delen


    Filmstudio's, platenlabels, televisiezenders en stichting BREIN opgelet: als je de gemiddelde downloader zover wil krijgen om je film, serie of nummer legaal te kijken, werkt verleiden het beste. Dat zegt onderzoeker Bastiaan Leeuw, die vandaag promoveert op digitale piraterij.

    Iedereen kent hem nog van de dvd's: het 'piraterij is een misdrijf'-filmpje dat standaard begon te spelen als je (een legaal gekochte) dvd wilde kijken. Dat soort voorlichtingscampagnes hebben niet zoveel zin volgens Leeuw.

    "Digitale normen, zoals 'het is wel prima om te downloaden', zijn vrij hardnekkig en lastig van buitenaf aan te passen", zegt Leeuw. Internetters passen hun gedrag niet aan en reageren zelfs een beetje recalcitrant. Van 'piraterij is een misdrijf' zijn parodieën gemaakt en het filmpje werd door internetpiraten zelfs voor illegale kopietjes gezet, als een soort keurmerk.

    Pakkans?

    Ook het straffen van illegaal downloaden heeft meestal niet het gewenste effect. "Mensen zijn daar wel gevoelig voor, maar dan moet de pakkans wel hoog genoeg zijn", stelt Leeuw. "Als die laag blijft, is het heel moeilijk om mensen af te schrikken."

    De pakkans van downloaders in Nederland is laag, praktisch nul, zeker in vergelijking met onze oosterburen. Hier worden vooral de verspreiders van illegale downloads aangepakt. In Duitsland krijgen ook de kijkers een advocaat aan hun broek:

    Gespecialiseerde kantoren versturen namens auteursrechtenhouders claims naar duizenden downloaders tegelijk. Ook Nederlanders die in Duitsland even een filmpje binnenhalen lopen zo tegen een dure rekening aan.

    Toch is volgens Leeuw harder straffen geen effectieve maatregel. Downloaders en verspreiders kunnen hun downloadverkeer afschermen, door bijvoorbeeld via een VPN te internetten. Ook het blokkeren van illegale websites zoals The Piratebay, heeft volgens Leeuw weinig zin: "Mensen weten dat meestal te omzeilen."

     

    'Maak streamen makkelijker en goedkoper'

    "De meeste heil zit denk ik in de verleidende instrumenten", zegt Leeuw. Als het legaal kijken maar makkelijk genoeg is, wordt het vanzelf een aantrekkelijk alternatief voor piraterij. "Ze kunnen muziek bijvoorbeeld sneller aanbieden via Spotify of andere content goedkoper aanbieden. Daar is de grootste winst te behalen."

    Volgens Leeuw werpt die strategie in Europa en Amerika inmiddels zijn vruchten af, maar in Azië en Zuid-Amerika voorlopig nog niet. "Daar is soms wel zestig procent van alle content illegaal verzameld."

     



    William1
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Zo zie ik het al vele, vele jaren.

    Als Spotify er niet was, zou ik veel nog gewoon downloaden. Maar dat hoeft niet meer, dankzij het uitstekende aanbod.
    Ze mogen best wat meer reclames in de gratis versie stoppen en de betaalde versie iets duurder maken.
    Ik betaal er graag wat voor. Premium is uitstekend. 

    Als ze dit nou ook met films gaan doen, hoef ik nooit meer te downloaden.
    Voor alle films en alle muziek, ook de nieuwste, zou ik per maand zonder problemen €100,- betalen.
    Maar die optie is er nog niet, dus tot die tijd, bedank ik QoQ. :D

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Dat is klinkt heel bekend. Ook hier is Netflix en spotify netjes actief. Muziek download doe ik vrijwel niet meer en films downloaden is meer de uitzondering. Ik mag van mijzelf zeggen dat ik met regelmaat in de bioscoop kom (zondag naar Wonder woman) maar dat sommige content gewoon niet optijd te krijgen is. En dan grijpen we weer naar Usenet.

    Maar in vergelijk met vroeger, veel minder.

    Ook games koop ik via steam in de uitverkoop als ik ergens zin in hebt. 

    Het legale model werkt blijkbaar, maar voor films is dan een Netflix welke nog niet voldoende is.

    Ik denk ook dat men niet beroerd is om een paar euro's uit te geven voor een goede betrouwbare dienst. Dat doen er vele nu ook voor een Usenet abbo en VPN dienst. 

    Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar beste film producenten. Maar 1 kanaal of dienst waar alle content in staat. En regel zelf lekker onderling dat als ik een universal film kijk die een stukje geld krijgt of een andere producer dan ook een stukje krijgt. 

    Ze maken het zichzelf zo moeilijk en gaan niet mee met de snelheid van het internet.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Naast Spotify premium heb ik ook Netflix. Ik vind Netflix fantastisch voor met name series.

    Wat echt te vreemd voor woorden is, met een VPN of proxy kan je Netflix niet gebruiken. Je krijgt dan een melding waarin ze aangeven dat een proxy of VPN verboden is.
    Ik zit zeer regelmatig op plekken met open WiFi, waar ze een proxyserver hebben, bijna alle poorten zijn dichtgespijkerd. (HTTP en HTTPS niet, voor de rest zijn alle protocols geblokkeerd)
    En dan kan ik niet direct kijken maar ook middels een VPN heb ik geen toegang tot Netflix. Terwijl ik ervoor betaal...
    Ga ik dan naar Popcorn Time, dan raden de makers, (mede uit winstbelang) met klem een VPN aan tijdens het opstarten van een video.
    Ik weet dat Netflix proxy's en VPN's blokkeert i.v.m. de rechten die op een film of serie zitten en dat deze per land verschillen. Maar dat maakt het nog vager...

    Het geeft duidelijk aan hoe vreemd dit soort zaken in elkaar steken, zelfs als je betaalt en legaal enkele keren per week gebruik wilt maken van Netflix kan dat vaak niet.
    Installeer Popcorn, gebruik een VPN en ineens kan het wel. Sterker nog, dan heb je toegang tot de nieuwste films, vaak in uitstekende kwaliteit. bonk.gif.8e0af4b39c47cc0d20510797bcad309d.gif

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...