Spring naar bijdragen

  • BREIN haalt weer illegale spotweb-sites offline naast aanpak andere spelers op usenet

     Delen


    Onlangs zijn opnieuw enkele aanbieders van illegale spotweb-sites door BREIN aangesproken. Spotweb wordt gebruikt voor het lokaliseren van bestanden op usenet, dat al jarenlang vrijwel uitsluitend gebruikt wordt voor het illegaal delen van entertainment content zoals films, series, muziek, games en ebooks. Het is mogelijk de spotweb applicatie zo in te stellen dat de verzameling ‘spots’ voor iedereen te zien is en het fungeert dan als een indexeringswebsite. Mensen die dat doen bieden illegaal links of verwijzingen aan naar ongeautoriseerde content. Het linken naar inbreuk makende content maakt ook inbreuk.

    BREIN schrijft dergelijke aanbieders aan en sommeert hen te stoppen, een onthoudingsverklaring te ondertekenen met een boetebeding van 500 euro en een tegemoetkoming in de kosten te betalen waarvan de hoogte afhangt van de omstandigheden van het geval.

    Commerciële usenet providers hebben betalende abonnees die zij exclusief toegang geven tot hun servers. Het is algemeen bekend dat het die abonnees daarbij te doen is om de illegale entertainment content. Die wordt weliswaar door gebruikers geüpload maar de providers slaan die op eigen servers op en houden die beschikbaar voor hun betalende klanten. Spotweb-sites en andere indexeringssites vereenvoudigen het lokaliseren en downloaden van de beste kwaliteit illegale bestanden. Naast Spotweb-sites pakt BREIN zoals bekend ook regelmatig nzb-links indexeringssites en illegale usenet uploaders aan.

    “Er is altijd een mozaïek aan maatregelen nodig om inbreuk aan banden te leggen, we pakken niet alleen inbreuk makende uploaders en indexeringssites aan, ook commerciële usenet providers moeten hun verantwoordelijkheid nemen” aldus Tim Kuik, directeur BREIN

    Tevens heeft BREIN al jaren een gerechtelijke procedure lopen tegen de voormalig grootste commerciële usenet provider News-service Europe (NSE). Daarin gaat het erom of NSE al dan niet zelf inbreuk maakte en welke maatregelen zij moet treffen om inbreuk tegen te gaan.

    Onlangs heeft de Hoge Raad de vragen van uitleg ingetrokken die daarin gesteld waren aan de hoogste Europese rechter (HvJEU) naar aanleiding van het recente YouTube & Cyando arrest* waarin grotendeels dezelfde vragen aan de orde waren. In dat arrest is onder meer bepaald dat een platform waarop gebruikers auteursrechtelijk beschermde content delen, zelf (inbreukmakend) openbaar maakt als het geen effectieve Notice & Take Down (NTD) procedure heeft. BREIN is van mening dat NSE inbreuk maakte en startte de procedure tegen NSE omdat die weigerde (wezenlijke) maatregelen te nemen om inbreuk tegen te gaan.

    In hoger beroep legde de rechter NSE (mocht die haar exploitatie opnieuw aanvangen) op een effectieve NTD in te stellen waarvan de verwerkingscapaciteit groter is dan de aanwas van illegale uploads. De NTD die NSE destijds uiteindelijk had ingesteld voldeed daar niet aan. Nadat partijen hun zienswijze hebben ingediend, zal de Hoge Raad arrest wijzen. Naar verwachting zal dat nog maanden in beslag nemen.

    YouTube en Cyando ECLI:EU:C:2021:503, zie met name de punten 84 en 102  https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    8 uur geleden zei Duken:

    Enig idee welke sites dit zijn? Ik zie de bekende nzbserver nog online staan. Je zou zeggen dat die primaire pagina als eerst offline zou gaan? 

    Er is geen enkel ander bericht te vinden waaruit op te maken is om welke sites het in dit geval gaat. De meeste Spotweb-index gerelateerde sites zijn inderdaad nog online, waar de linkjes van op Duken.nl staan, maar waarschijnlijk zijn er dan toch wel een aantal meer waar de linkjes niet van bekend waren.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Duidelijk, bedankt voor de info. Sommige sites kan je ook vinden via Google Queries. Ik zal eens zien of ik er nog een paar kan vinden. Waarschijnlijk zijn die dan offline. 

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    2 uur geleden zei JoJo:

    Die van insane is offline ?

    nzb.insane.software staat al vanaf Juni Offline. De kopregel van het artikel geeft ons misschien wel een verkeerd beeld, want de 1e regel zegt het volgende; Onlangs zijn opnieuw enkele aanbieders van illegale spotweb-sites door BREIN aangesproken.

    Dat wil dan nog niet zeggen dat er opnieuw weer websites uit de lucht zijn gehaald, maar dat zal haast wel weer gaan gebeuren na aanschrijvingen. :(

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...