Spring naar bijdragen

  • Chinese zakspelcomputer Odin Pro

     Delen


    Deze Chinese zakspelcomputer speelt alle games uit je jeugd vlekkeloos, maar is dat legaal?

    De Nintendo Switch heeft er een concurrent uit China bij. De nieuwe Odin Pro is even groot als een Switch Lite en draait naast Android-games ook klassieke spellen via speciale software. Maar is dat wel legaal?

    Eigenlijk is de Chinese Odin Pro een Android-telefoon met een gamecontroller er omheen gebouwd. Aan de binnenzijde zit een chip die in 2017 in de duurste smartphones zat. Die is inmiddels alweer vijf jaar oud, maar een bijbehorende ventilator houdt de spelcomputer koel, waardoor de chip harder kan werken dan in telefoons. Hierdoor worden ook zwaardere games vloeiend afgespeeld.

    De Odin Pro voelt als een hoogwaardig product. De knoppen zijn stevig en fijn om in te drukken, met twee analoge trekkers die aanvoelen hoe diep je ze indrukt. Het scherm heeft een full hd-resolutie, die haarscherp oogt op het 5,98 inch-beeld. En omdat je een aanraakscherm hebt, kun je naast de knoppen ook je vinger gebruiken.

    Android-games spelen

    Op de gameconsole staat Android 10 geïnstalleerd. Je kunt inloggen met een Google-account om vervolgens Android-spelletjes uit de Play Store te downloaden. Werkte een game al met controllers, dan is hij meteen te spelen met de fysieke toetsen van de Odin Pro. En anders kun je met speciale software delen van het scherm koppelen aan de toetsen, zodat spellen met virtuele besturing ook werken.

    Het maakt de Odin Pro een uitstekend apparaat om Android-games op te spelen met fysieke knoppen, die je een extra voordeel geven in bijvoorbeeld Fortnite. Maar voor veel kopers van de handheld is het vermoedelijk een bijzaak: de Odin Pro heeft veel bekijks bij fans van retrogames, die speciale software gebruiken om oude klassiekers erop af te spelen.

    odin_02_563x500.jpg.780cb64197ad0b56fe14cb8685e91371.jpg

    Gemaakt voor oude games

    Fabrikant AYN weet dat ook en heeft de Android-software speciaal ingericht zodat je makkelijk bij al je oude games kunt. Een bijbehorende dock verbindt de console met je tv, waar je met speciale poorten vervolgens je oude controllers voor de Nintendo 64 of GameCube op aansluit. Zo speel je precies zoals je twintig jaar geleden ook deed.

    Oude games zijn doorgaans alleen te spelen op de gameconsoles waar ze ooit op zijn uitgebracht. Een zogeheten emulator kan dat oude systeem nabootsen, zodat een spel ook op nieuwe apparatuur werkt. Zo denkt je Odin Pro bijvoorbeeld dat hij een oude NES of een PlayStation 1 is.

    Emulatie bestaat al langer, maar was jarenlang vooral bedoeld voor pc’s. Inmiddels wordt die software echter steeds beter voor smartphones en maken Chinese bedrijven gameconsoles die hier speciaal voor bedoeld zijn. Het spelen van klassieke titels wordt daardoor steeds toegankelijker.

    De Odin Pro ondersteunt veel. Apparaten die tussen de jaren ’70 en het begin van de 21ste eeuw verschenen draaien vlekkeloos, waardoor games voor bijvoorbeeld de Atari 2600, SNES, PlayStation 1 en Dreamcast prima te spelen zijn. Maar ook veel titels voor de GameCube worden ondersteund. De PlayStation 2 doet het ook, al is het ietwat wisselend welke spellen daarvoor vloeiend werken.

    Knipsel.JPG.9282bbb17c89cb8c56912bdbf94e8548.JPG

    Nintendo vindt het niks

    Maar mag dat wel? Nintendo is er in elk geval niet van gediend. ‘Nintendo is tegen degenen die profiteren van het creatief werk van gameontwikkelaars’, leest een kritische verklaring die het bedrijf ons toestuurde. Daarmee suggereert de studio dat emulatie ten koste gaat van de originele makers, die geen geld verdienen omdat je games illegaal downloadt.

    Maar het gebruiken van een emulator is helemaal niet illegaal, weet gamejurist René Otto. ,,Een emulator is niets minder dan een softwareprogramma waarmee games van verschillende consoles kunnen worden gespeeld. Een dergelijk softwareprogramma is in principe niet in strijd met het auteursrecht als de code van dit programma zelf is gemaakt.”

    Illegaal downloaden

    Dat zit anders met de games zelf, die in de vorm van een ROM-bestand worden verpakt. Die zijn auteursrechtelijk beschermd, wat het illegaal maakt om ze zomaar van een website te halen. Het downloaden van een ROM is dus piraterij, net als bijvoorbeeld het downloaden van een film die net op Blu-ray is verschenen. 

    ,,Het maken van een kopie van een rechtmatig verkregen game zou voor eigen gebruik mogen”, weet Otto wel. Maar apparatuur om oude cartridges voor spelcomputers te kopiëren is zeldzaam en duur, waardoor de meeste mensen dat nooit zullen doen. De meeste emulatiespelers downloaden hun games.

    Maar het afspelen van oude games via emulatie is ook belangrijk, denkt Wietse van Bruggen. Hij legt de geschiedenis van videogames vast op zijn website Gamegeschiedenis.nl.

    ,,Ik kwam zelf in aanraking met een emulator in de tweede helft van de jaren ’90. Over de game Chrono Trigger had ik gelezen in gametijdschriften. De game kwam uiteindelijk niet in Nederland uit. Via emulatie kon ik toch deze game spelen, en ik vond het een prachtig spel.”

    ,,Ik denk ook dat makers van games enorm geprofiteerd hebben van de ontwikkeling van emulatiesoftware, ook al zullen ze dat zelf misschien niet hardop durven te erkennen. Oude games zijn door emulatie niet compleet verdwenen, zijn speelbaar gebleven en hun culturele en maatschappelijke impact is daardoor naar mijn mening alleen maar groter geworden.”

    Hoge boete

    Otto ziet in de praktijk niet dat mensen worden vervolgd voor het illegaal downloaden van zo’n oude game. ,,Een uitgever van een spel zal veel vaker achter de uploader aangaan, omdat dat het meest effectief is in het tegengaan van illegale downloads.” Ook van Bruggen heeft nog niet eerder een downloader vervolgd zien worden, maar zag wel meerdere downloadsites offline gaan.

    De boete kan volgens Otto fors zijn: die kan oplopen tot maximaal 22.500 euro, of een celstraf van zes maanden.

    Het is volgens Van Bruggen een dilemma: hij vindt emulatiesoftware te rechtvaardigen, maar denkt ook dat gamemakers een eerlijke boterham moeten verdienen. ,,Het emuleren van een game die bedoeld is om nu te verkopen met als doel om er maar geen geld aan uit te hoeven geven, daar ben ik ook zeker niet voor. Voor oude games die op geen enkele andere manier te spelen zijn, kan emulatie uitkomst bieden.”

    De Odin Pro is voor ongeveer 260 euro te koop op crowdfundsite indiegogo. Ook is er een goedkoper model voor 180 euro. Leveringen zijn door coronamaatregelen in China wel vertraagd.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    1 uur geleden zei SirNixon:

    Veel geld voor iets wat je dus ook gewoon met je eigen telefoon kan als je er een controller bij koopt...

    https://www.indiegogo.com/projects/odin-the-ultimate-gaming-handheld

    Dat is wel heel simpel geconcludeerd beste @SirNixon, want wat dit apparaat in deze behuizing kan, is dus niet te realiseren op "je eigen telefoon met een controller". Er zit een chip in die in deze behuizing extra gekoeld wordt door een ventilator. Bovendien is door de aparte Emulator Software en het Super Dock een mogelijkheid naar de TV om bijv. oude Atari spellen op een groot scherm te spelen voor een totaalprijs van ongeveer € 300,00 ;)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    1 minuut geleden zei Skeletor:

    Dat is wel heel simpel geconcludeerd beste @SirNixon, want wat dit apparaat in deze behuizing kan, is dus niet te realiseren op "je eigen telefoon met een controller". Er zit een chip in die in deze behuizing extra gekoeld wordt door een ventilator. Bovendien is door de aparte Emulator Software en het Super Dock een mogelijkheid naar de TV om bijv. oude Atari spellen op een groot scherm te spelen voor een totaalprijs van ongeveer € 300,00 ;)

    Haha! Ja het is misschien wel iets te kort door de bocht.. Maar dan nog vind ik 300 euro veel geld om wat roms te spelen. Ik zou dan misschien zelfs eerder een 3ds halen of een Raspberry met RetroArch erop die je aan je TV kan slingeren... Of je doet er 100 euro bij en je hebt een SteamDeck die vele malen meer kan dan dit ding...

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  1 lid is actief

Mededelingen

  • Nieuwe handleiding

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    Drifter

    Geplaatst

    Hierbij nog 10 Toppers als aanvulling op bovenstaande Gratis Games Fall Guys: Ultimate Knockout Platforms: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc Ook na de hype is Fall Guys een geweldige partygame. Met honderd man door een hindernisbaan vol draaiende hamers, sloopkogels en vliegende platformen stormen is natuurlijk een recept voor ultieme chaos. Dankzij de logge physics en merkwaardige besturing kun je eigenlijk ook niet boos worden als je vlak voor de finish van de baan wordt ge-yeet. Honkai: Star Rail Platforms: PlayStation 5, Android, iOS en pc Onze Kamal is nog steeds verslingerd aan de gratis, strategische rpg Honkai Star Rai. Voor deze game laten we dan ook hem aan het woord: “Als ik Honkai: Star Rail zou moeten samenvatten: het is een van de meest gedetailleerde rpg’s, die maar blijft verrassen. Als je Genshin Impact speelt, weet je al hoeveel passie miHoYo in zijn games stopt. Honkai: Star Rail is geen uitzondering. Ik ben sinds dag één een megafan en kan de game aan iedere fan van rpg-games aanraden.” Nou, duidelijk dus. Overwatch 2 Platforms: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en pc Overwatch 2 stelde bij verschijning behoorlijk teleur. De singeplayercampagne ontbrak (en is inmiddels geannuleerd), de game was niet bijster veel veranderd ten opzichte van het eerste deel en personages vrijspelen kost veel speeltijd óf geld. Nu spelers elk nieuw personage direct kosteloos ontvangen, is Overwatch 2 een stuk beter om gratis te spelen. Bovendien is Blizzards hero-shooter na al die jaren gestroomlijnder en gevarieerder dan ooit. Marvel Snap Platforms: Pc Er zijn talloze mobiele games, maar Marvel Snap verdient absoluut een vermelding. Het heeft alles wat je wilt van een gratis cardgame: een eerlijk verdienmodel, simpele regels en een fantastische presentatie. Even een online potje spelen is eenvoudig, en het introduceert het grote publiek op een leuke manier aan minder bekende helden. Dota 2 Platforms: Pc Vaak wordt Dota 2 de ingewikkeldere tegenhanger van League of Legends genoemd, maar dat is voor de community zelf vloeken in de kerk. Alleen al omdat alle helden bij aanvang gratis beschikbaar zijn, in tegenstelling tot League. Bovendien is de gameplay nóg strategischer ingestoken, met een strenge doch bevredigende leercurve voor nieuwkomers. Spelunky Classic Platforms: Pc In Spelunky is elke stap voorwaarts een risico, terwijl je een weg graaft door de ondergrondse gangen. Spelunky HD en Spelunky 2 zijn wellicht betere opties, maar als je de bikkelharde roguelike-platformervaring van Derek Yu’s franchise in z’n meest pure vorm wil beleven, dan is het origineel nog altijd een goede optie. Counter-Strike 2 Platforms: Pc Hoewel niet iedereen tevreden is over de veranderingen in Counter-Strike 2 ten opzichte van Global Offensive, kun je eigenlijk niet om de game heen. Al jarenlang is het de gouden standaard voor competitieve shooters die draaien om pure reflexen en strategie. Daarbij is de balans nog steeds uitstekend, en hebben maps een welkome grafische make-over gekregen. Geef het nog even, en dan is Counter-Strike weer helemaal terug op het oude niveau. De Sims 4 Platforms: PlayStation 4, Xbox One en pc Je bent een fortuin kwijt als je alle Sims 4-uitbreidingen wilt aanschaffen, maar gelukkig is de basisgame gratis. Toegegeven: de meeste spelers willen waarschijnlijk van start met een of twee uitbreidingen, maar de game is ook prima op zichzelf te spelen. Final Fantasy 14 Platforms: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc Final Fantasy 14 betreft één van Square Enix’ grote comebackverhalen. Inmiddels is het een van de populairste mmo’s ter wereld en met elke uitbreiding steeds completer. Sommigen claimen zelfs dat de mmo de beste Final Fantasy-verhalen tot op heden bevat. De game is nu gratis te spelen tot en met level 70, waarbij spelers kunnen kiezen uit 16 verschillende jobs. Doki Doki Literature Club Platforms: Pc Je voelt je in de maling genomen wanneer Doki Doki literature Club van een datingsim verandert in een horrorgame. Hoe en wat is beter om zelf te ontdekken, maar het is goed om te weten dat er inmiddels een Plus-versie van de game met meer content is verschenen. Maar voor de meesten is het origineel een hele goeie gratis game.

    Drifter

    Geplaatst

    Beste @knabbel, er is door @Mafketel een reactie geplaatst met een linkje naar een overzicht van 10 Seedbox providers. Als je die link opent kan je zelf bij elke provider even checken of de mogelijkheid er is om met een Paysafecard te betalen. Het is natuurlijk heel fijn om een kant en klaar lijstje gepresenteerd te krijgen, maar je kan natuurlijk zelf ook iets doen.

    knabbel

    Geplaatst

    Ook voor betaling met paysfecrd
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...