Spring naar bijdragen

  • Derde van Belgische jongeren blijft illegaal downloaden

     Delen


    Bijna een derde van de Belgische jongeren (31 procent) downloadde of streamde het afgelopen jaar bewust illegaal films, series, muziek en videospelletjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de EUIPO, het Europese bureau voor intellectuele eigendom, dat iets meer dan 1.000 Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar ondervroeg. Europees ligt het gemiddelde op slechts 21 procent.

    Het European Union Intellectual Property Office EUIPO ondervroeg in totaal 23.507 Europese jongeren tussen 15 en 24 over hun download- en streamgedrag. Iets meer dan de helft van hen gaf aan het afgelopen jaar bewust niet illegaal gedownload, gestreamd of afgespeeld te hebben. Dat is een pak beter dan in het vorige onderzoek uit 2016: toen gaf slechts 40 procent van de Europese jongeren aan zich afzijdig te houden van illegale inhoud. Volgens het EUIPO heeft de daling vooral te maken met de populariteit én betaalbaarheid van allerlei abonnementsdiensten, zoals Netflix of Spotify.

    Zowat een kwart van de ondervraagde jongeren geeft aan dat ze bereid zijn daarvoor te betalen, 9 procent meer dan in 2016 het geval was. Bovendien zijn de jongeren zich steeds beter bewust van de gevaren rond illegale inhoud, zoals virussen of slechte beveiliging van creditcardgegevens, klinkt het. 

    Ook in ons land zijn er steeds minder jongeren die illegaal downloaden en streamen, maar de daling is veel minder opvallend dan in de meeste andere lidstaten. 31 procent van de 1.039 ondervraagden gaf aan het afgelopen jaar bewust illegaal toegang te hebben verschaft tot films, series, muziek of videospelletjes, amper twee procentpunt minder dan in 2016. Het Europees gemiddelde is slechts 21 procent. België staat daarmee op een zevende plaats op 28 lidstaten, na Litouwen, Estland, Griekenland, Portugal, Cyprus en Letland. Bijna 40 procent van de Belgische jongeren geeft aan geen illegale content te gebruiken, tegenover iets meer dan de helft op Europees niveau.

    De prijs van de legale inhoud is voor 64 procent van de Belgische jongeren de belangrijkste reden om hun toevlucht te nemen tot het illegale circuit, maar ook de snelheid en de toegankelijkheid van bepaalde inhoud spelen een rol. 

    Met de studie wil het EUIPO informatie verzamelen om nieuwe beleidslijnen te ontwikkelen om intellectuele eigendomsrechten beter te beschermen. “We willen beleidsmakers en iedereen die met intellectueel eigendom werkt, waardevolle inzichten bieden in hoe jongere generaties op intellectuele eigendomsrechten reageren”, zegt directeur Christian Archambeau.



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Uit het onderzoek blijkt dat 23 procent van de Nederland jongeren van tussen de 15 en 24 jaar bewust gebruikmaakt van illegale bronnen om toegang te krijgen tot digitale content. Dat is een daling van 14 procent ten opzichte van 2016, toen hetzelfde onderzoek is uitgevoerd. 6 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt illegale content onbewust, terwijl 56 procent aangeeft het in zijn geheel niet te gebruiken.

    Deze daling is relatief gezien erg groot. In alle 28 EU-lidstaten is dit bewuste gebruik van illegale bronnen onderzocht en alleen in Luxemburg en Malta is de daling met 16 procent nog groter. Nederland wordt gevolgd door Estland met 11 procent en Frankrijk met 10 procent. In de meeste lidstaten is wel sprake van een daling, maar die is doorgaans niet zo groot. :angel:

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...