Jump to content

 • Deze herfst een flinke upgrade met nieuwe functies in macOS Sequoia

   Share


  Net als de rest van het Apple-ecosysteem krijgen ook Mac-toestellen deze herfst een flinke upgrade met nieuwe functies in macOS Sequoia. Naast iOS 18, iPadOS 18, VisionOS 2 en WatchOS 11 heeft Apple tijdens WWDC ook de volgende versie van macOS aangekondigd. De nieuwste versie, macOS Sequoia, wordt in Apple-traditie genoemd naar een van de nationale parken van Amerika en brengt vooral vernieuwingen op het gebied van artificiële intelligentie.

  Bij Apple wordt AI echter aangeduid als 'Apple Intelligence'. Voor een uitgebreide beschrijving van alle vernieuwingen die Apple Intelligence met zich meebrengt, kan je terecht op de overzichtspagina. De AI-functies zullen binnenkort deel uitmaken van het volledige Apple-ecosysteem, waardoor je er ook op je Mac van profiteert.

  Synchrone iPhone-weergave
  Een van de meest besproken functies waar geen AI bij komt kijken, is de synchrone iPhone-weergave, ook wel iPhone Mirroring genoemd. Gebruikers hebben lange tijd om deze functie gevraagd: soms zit je achter je Mac, maar heb je eigenlijk je iPhone nodig. Als beide apparaten van Apple zijn, maakt de fabrikant dit nu makkelijker voor je: je kunt het scherm van je iPhone tevoorschijn toveren op je Mac. Je kan de iPhone dan bedienen met het toetsenbord, de trackpad of muis van je Mac. Het beste? Je iPhone blijft vergrendeld. Hoewel je het toestel via je Mac bedient, kan niemand meekijken wat je precies doet. Meldingen op je iPhone verschijnen ook op je Mac, waar je er direct mee aan de slag kunt. Bovendien werkt de functie ook met StandBy.

  Upgrade voor Safari
  Safari krijgt ook een upgrade, met een nieuwe Highlights-functie. Deze maakt het eenvoudig om relevante informatie terug te vinden. Ben je op de pagina van een hotel? Dan kan de Highlights-functie onmiddellijk de route beschrijven. Lees je een review van een muziekalbum of televisieserie? De functie vertelt je direct waar je de content kunt vinden, zodat je zelf niet hoeft te zoeken. Bovendien breidt Apple ook de Reader-weergave uit. Bij langere artikels verschijnt binnenkort automatisch een inhoudsopgave en een samenvatting. Staat er een video op de pagina? Dan kan je deze isoleren met de nieuwe Viewer-functie. Deze functie stelt je in staat om video's te bekijken zonder afleiding, net zoals Reader dat doet voor tekst.

  Makkelijker multitasken
  Apple introduceert ook eenvoudigere manieren om het scherm in te delen. Werk je graag met meerdere vensters naast elkaar? Dan kun je nu een venster naar de zijkant of naar een hoek van het scherm slepen. Net zoals dat in Windows 11 gebeurt, zal het venster automatisch de helft of een kwart van het scherm in beslag nemen, zodat je makkelijk met meerdere apps tegelijk kunt werken. Voor je inbelt bij videogesprekken, biedt Apple een nieuwe voorvertoning in macOS Sequoia, zodat je kunt zien wat je gesprekspartners te zien krijgen en niets deelt wat je niet wilt laten zien.

  Wachtwoordmanager
  Apple komt ook met een afzonderlijke wachtwoordmanager. Momenteel is die nog geïntegreerd in de Instellingen-app, maar dat verandert binnenkort. De nieuwe Passwords-app verschijnt op al je apparaten, dus ook op je Mac. Met deze nieuwe app heb je altijd je wachtwoorden en passkeys binnen handbereik. Zo hoef je ze niet meer zelf te onthouden en kun je makkelijker kiezen voor ingewikkelde of automatisch gegenereerde wachtwoorden. De app werkt naadloos samen met Safari en het is zelfs mogelijk om je wachtwoorden via iCloud te synchroniseren met Windows.

  Andere wijzigingen
  Dit zijn de meest spraakmakende updates voor macOS. Apple heeft echter meer in petto: heel wat updates voor andere besturingssystemen komen namelijk ook naar je Mac. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreidere teksteffecten in de Berichten-app, of de nieuwe Foto’s-app die binnenkort naar alle Apple-apparaten komt. Ook op Mac krijg je toegang tot de vernieuwde rekenmachine, die zijn oorsprong al vond op de nieuwe iPads.

  De nieuwe software wordt deze herfst uitgebracht. Niet alle apparaten kunnen echter macOS Sequoia installeren. Je MacBook Pro moet dateren van 2018 of later. Een MacBook Air moet uit 2020 of nieuwer zijn, terwijl alle iMacs vanaf 2019 macOS Sequoia kunnen ontvangen. Voor de Mac Mini geldt dat het vanaf 2018 kan, en voor de Mac Pro vanaf 2019. Op een Mac Studio werkt het vanaf modellen uit 2022 of later, en een iMac Pro kan het altijd krijgen, ongeacht de leeftijd van het apparaat.  Drifter
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Stiekem toch wel benieuwd naar de wachtwoordmanager. Volgende maand de boel maar eens even installeren en  testen op me externe SSD-schijf. :) 

  Edited by Monkie
  • Like 1
  Link to comment
  Share on other sites  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
  Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who was online  1 User was Online in the last 2 hours

Announcements

×
×
 • Create New...