Spring naar bijdragen

  • Disney's Mulan verplettert alle concurrentie op piratensites

     Delen


    Disney's Mulan is een groot succes op piratensites, waar miljoenen mensen de afgelopen anderhalve week piratenkopieën van de film hebben gestreamd en gedownload. Dagen achtereen is de film vele malen meer illegaal gekopieerd dan de concurrentie, wat een zeldzaam verschijnsel is. Dit 'succes' is het resultaat van een vluchtige mix van hoge kosten, lage beschikbaarheid en hoogwaardige piratenalternatieven.

    MulanOnline filmpiraterij heeft Hollywood nu al ongeveer twee decennia geplaagd. Ondanks talloze handhavingsinspanningen lijkt het probleem alleen maar erger te worden.

    Tien jaar geleden kwam de dreiging voornamelijk van torrent-sites die een hindernis bleken te zijn voor ongeduldige of technisch analfabeten. Tegenwoordig zijn er honderden streaming-sites en -apps die concurreren met Netflix, Disney en andere legale platforms.

    We kunnen niet zeggen dat de filmindustrie niet is veranderd. Als reactie op ongebreidelde piraterijcijfers, zijn films sneller online verschenen na hun theatrale release. Tijdens de huidige pandemie gingen verschillende prominente titels zelfs online in première. Dat lijkt echter weinig impact te hebben gehad.

    De release van Mulan illustreert dit perfect. Na enkele vertragingen sloeg de film in de meeste landen de box office over. In plaats daarvan werd het uitgebracht op Disney +, waar kijkers een extra vergoeding moesten betalen om het te zien. De exacte prijs verschilt per regio, maar in de VS is het ongeveer $ 30 bovenop het reguliere abonnement.

    Dat is een hoge prijs of een koopje, afhankelijk van wie je het vraagt. Disney zou beweren dat twee kaartjes voor de kassa plus drankjes en popcorn meer zouden kosten. En u bespaart ook op gas. Aan de andere kant, vergeleken met de tientallen andere titels die je op Disney + kunt bekijken voor de normale maandelijkse abonnementskosten, is het vrij duur.

    Zonder te twisten over wie er goed of fout is, had de online première van Mulan een groot neveneffect. Dagenlang was het de meest illegale film, die alle concurrentie met een ruime marge verpletterde.

    In de afgelopen dagen hebben we met hulp van I Know verschillende voorbeelden van downloadcijfers verzameld van openbare torrent-trackers . We houden er niet van om harde cijfers te publiceren, omdat het onmogelijk is om alle downloads perfect vast te leggen. Het is echter duidelijk dat Mulan alleen al miljoenen keren is gedownload via torrent-sites.

    We hebben de afgelopen tien jaar veel illegale films online zien verschijnen, maar zelden vallen de downloadcijfers zo op.

    Op de eerste volledige dag dat het online was, 5 september, werd Mulan bijvoorbeeld 900% meer gedownload dan de op een na meest gedownloade film (The Owners). Deze dominantie bleef de hele week bestaan, toen er geen andere film in de buurt kwam, zelfs geen nieuwere releases.

    Om een indicatie te geven: hier zijn de downloadschattingen van de vijf meest gedownloade films in ons voorbeeld op 5 september.

    Illegale torrent-downloadvoorbeeld 5 september
    mulan illegaal gekopieerde grafiek

    En hier is dezelfde lijst een week later, op 12 september, meer dan een week nadat de eerste illegale kopieën online verschenen. De downloadaantallen in onze steekproef zijn aanzienlijk gedaald, maar blijven hoger dan de concurrentie, met 300% meer downloads dan de tweede plaats in Ava.

    Illegale torrent-downloadvoorbeeld 12 september
     
    mulan pirate torrent-grafiek

     

    We moeten benadrukken dat deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens van openbare torrent-trackers; directe downloadsites en piratenstreaming-weergaven worden niet in aanmerking genomen. Het laat echter duidelijk zien hoe populair Mulan is.

    Een ander goed referentiepunt is een vergelijking met de hitrelease van vorig jaar van Disney, The Lion King. Dat was ook erg populair op torrent-sites, maar het aantal downloads was ongeveer 50% lager dan Mulan op de eerste dag en ook 50% lager de week erna.

    Er zijn verschillende redenen die hebben bijgedragen aan de populariteit van Mulan en we zullen er hier een paar bespreken.

    Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de meest voorkomende motivatie voor piraten is "omdat het gratis is". Deze kostenfactor speelt zeker een rol bij de release van Mulan. De prijzen verschillen van land tot land, maar in de VS is het $ 29,99, bovenop het maandelijkse abonnement van $ 6,99.

    Onnodig te zeggen dat dit een grotere hindernis is die moet worden overwonnen in vergelijking met reguliere films die op Netflix of Disney + verschijnen. De kosten liggen niet al te ver af van die van een bioscoopbezoek voor twee personen, maar daar komt het tweede argument om de hoek kijken.

    Wanneer een film meestal in première gaat aan de kassa, zijn er geen illegale kopieën van hoge kwaliteit. Als er een release is, is het meestal een 'camcorded'-versie, die we onlangs met Tenet hebben gezien. Vooral in dit geval betalen piraten liever voor kwaliteit.

    Bij Mulan is de situatie anders. Kort nadat de film op Disney+ verscheen, werden illegale kopieën van hoge kwaliteit op grote schaal gedeeld. Dit zijn directe concurrenten van en vervangt de officiële release.

    Ten slotte zijn er veel regio's waar Mulan gewoonweg niet legaal beschikbaar is. Dit betekent dat voor sommigen de enige optie is om een aantal maanden te wachten om alle spoilers te vermijden, of de illegale route te bewandelen.

    Mogelijk spelen ook andere factoren een rol, maar hoge kosten, lage beschikbaarheid en hoogwaardige piratenalternatieven spelen zeker een grote rol.

    Hoewel het verleidelijk kan zijn om te concluderen dat de strategie van Disney een averechts effect heeft gehad, is die conclusie te gemakkelijk te bereiken. Game of Thrones stond jarenlang algemeen bekend als de meest illegale tv-show, maar al het geroezemoes rond de show resulteerde ook in veel nieuwe HBO-abonnementen.

    Disney mag op hetzelfde hopen. Het bedrijf heeft een speciale antipiraterijafdeling en wist wat ze konden verwachten. Misschien hadden ze deze piraterij-bonanza niet verwacht, maar als het zou resulteren in een gelijke boost in nieuwe abonnementen, zullen ze waarschijnlijk niet klagen.



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...