Spring naar bijdragen

  • Facebook blokkeert het delen van links naar prominente Piratensites

     Delen


    Facebook voorkomt dat gebruikers links naar verschillende prominente piratensites delen, waaronder YTS.lt en LimeTorrents. Volgens een foutmelding popup, zijn links naar deze sites in strijd met de community-normen van het bedrijf. The Pirate Bay, die jaren geleden tijdelijk werd geblokkeerd door Facebook, wordt tot op dit moment kennelijk nog getolereerd.

    Net als andere sites die door gebruikers gegenereerde content moeten bestrijden, moet ook Facebook vechten tegen een constante stroom auteursrechtschendingen. Om dit aan te pakken, heeft Facebook de afgelopen jaren verschillende anti-piraterij-initiatieven uitgerold. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een 'Rights Manager'-tool die automatisch inbreuk makend materiaal op het platform detecteert. Bovendien lijkt het bedrijf ook proactieve maatregelen te nemen.

    Deze week nam de operator van LimeTorrents.info, één van de meest gebruikte torrent-sites, contact op met TorrentFreak, die merkte dat het delen van links naar zijn site niet langer is toegestaan op het sociale media-netwerk. Mensen die Facebook willen gebruiken om een link naar de torrent-site te plaatsen, zien in plaats daarvan het volgende foutbericht; "Je kunt deze link niet delen. Je bericht kan niet worden gedeeld, omdat deze link in strijd is met onze community-normen.

    Het blijkt dat LimeTorrents niet de enige site is die onder dit beleid valt. TorrentFreak heeft verschillende anderen gecontroleerd en ontdekt dat Facebook ook koppelingen blokkeert die verwijzen naar YTS.lt, Torrentdownloads.me en Zooqle.com. Deze maatregel is van toepassing op alle URL's van deze sites, inclusief hun homepagina's.

    De blokkeermelding van Facebook geeft geen specifieke reden voor de blokkering. TorrentFreak heeft contact opgenomen met Facebook voor een opmerking over de blokkerende maatregelen, maar het bedrijf heeft tot op dit moment nog niet gereageerd. Als we echter de 'community-normen' van het bedrijf doornemen, zien we dat inbreuk op het auteursrecht een potentiële trigger is.

    De vier geblokkeerde sites vormen waarschijnlijk wel het topje van de ijsberg. Tegelijkertijd is het ook vermeldenswaard dat andere grote piratensites nog niet dezelfde behandeling krijgen. Wat het beleid van Facebook ook is, er is nog geen site-breed verbod op alle piraterij-sites.

    Hoewel Facebook regelmatig profielen van piratensites blokkeert, zijn de huidige blokkeerinspanningen nieuw voor TorrentFreak, evenals voor de site-operator waarmee ze hebben gesproken, is het niet duidelijk wanneer ze zijn doorgevoerd. Een zoekopdracht naar het foutbericht dat verschijnt, suggereert dat het pas onlangs is begonnen te verschijnen.

    Dat betekent niet dat Facebook in het verleden nog nooit piratensites heeft geblokkeerd. Tien jaar geleden voorkwam het bedrijf al dat gebruikers links naar The Pirate Bay konden plaatsen, nadat de torrent-site weigerde zijn 'deel'-functie vrijwillig uit te schakelen. Interessant is dat in de jaren die volgden, The Pirate Bay blokkering weer ongedaan werd gemaakt en dat Facebook-gebruikers vandaag de dag vrij linkjes naar de site kunnen delen.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Moderators

     'Rights Manager'-tool ? Die ken ik niet... klinkt als een tool welke straks veel gaat betekenen in de internet wereld. Een soort plugin welke in elk CMS wordt geladen... ? Ai...

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    15 minuten geleden zei William:

     'Rights Manager'-tool ? Die ken ik niet... klinkt als een tool welke straks veel gaat betekenen in de internet wereld. Een soort plugin welke in elk CMS wordt geladen... ? Ai...

    Ik was net als jij ook wel benieuwd wat voor software dit is en door even te googlen kwam ik bij de volgende informatie terecht

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Torrentfreak bemerkte een paar dagen geleden bij een test controle dat de blokkering van The Pirate Bay ook weer een feit is.

    Mensen die Facebook willen gebruiken om een link naar The Pirate Bay te plaatsen, zien in plaats daarvan het volgende foutbericht; “You can’t share this link. Your post couldn’t be shared, because this link goes against our Community Standards.” Tevens worden alle Pirate Bay-koppelingen ook geblokkeerd in Facebook Messenger-chats. 

    Hoewel The Pirate Bay nu opnieuw wordt geblokkeerd door Facebook, verschilt het huidige verbod aanzienlijk van het vorige. Tien jaar geleden voorkwam de site alleen dat mensen linken naar daadwerkelijke torrent-pagina's, terwijl nu alle URL's, inclusief de startpagina verboden zijn.

    Het is duidelijk dat Facebook zijn inspanningen voor het blokkeren van 'piraterij' geleidelijk uitbreidt. Naast het toevoegen van The Pirate Bay is recent ook 1337x.to toegevoegd, en het zou geen verrassing zijn als er meer URL's volgen.

    Bron: Torrentfreak

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...