Spring naar bijdragen

  • "Freedom to Share" lanceert EU-burgerinitiatief om het delen van bestanden te legaliseren

     Delen


    Een nieuw Europees burgerinitiatief met de titel "Vrijheid om te delen" heeft tot doel het delen van bestanden te legaliseren. De groep, die wordt gesteund door Wikimedia Italië en door piratenpartijen in verschillende landen, is van plan een miljoen handtekeningen te verzamelen, waarna de EU verplicht is een openbare hoorzitting te organiseren om het voorstel serieus te overwegen. Dit zou theoretisch kunnen leiden tot nieuwe wetgeving.

    delen is zorgzaamMiljoenen mensen over de hele wereld gebruiken torrent-sites en vormen van bestandsuitwisseling om regelmatig auteursrechtelijk beschermd materiaal te delen. In de meeste landen is dit in strijd met de wet.

    Deze restrictieve houding ten opzichte van 'delen' is problematisch volgens een groep activisten die het initiatief ' Freedom to Share ' hebben gelanceerd .

    Een miljoen handtekeningen

    De campagne is een Europees burgerinitiatief . Dit is een vorm van directe democratie die het publiek in staat stelt deel te nemen aan de ontwikkeling van EU-wetgeving en -beleid. Met voldoende steun in verschillende EU-lidstaten en minstens een miljoen handtekeningen, zal de Europese Commissie het voorstel officieel moeten overwegen.

    Dit is zeker niet de eerste keer dat activisten hebben opgeroepen tot legalisatie van file-sharing. Deze campagne heeft echter veel steun . Zo wordt het ondersteund door de Italiaanse Wikimedia Foundation en doen ook diverse piratenpartijen mee.

    De huidige EU-wetgeving beperkt de vrijheid van toegang tot wetenschap en cultuur, aldus de organisatoren. Het is te restrictief, aangezien de belangen van grote rechthebbenden vaak boven die van gewone mensen worden gesteld.

    Recht om te delen

    "We zien de legalisatie van het delen van bestanden als onderdeel van het 'recht om te genieten van kunst en om te delen in wetenschappelijke vooruitgang en de voordelen ervan' zoals beschreven in artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens," informeert Freedom to Share over TorrentFreak.

    “We denken ook dat deze aanpak sommige invasieve wetten overbodig zou maken. Voorbeelden van dergelijke wetten variëren van de beruchte 'uploadfilters' die worden beschreven in artikel 17 van de EU-auteursrechtrichtlijn, die uploads controleren op inbreuken op het auteursrecht, tot regelgeving in sommige landen die open wifi-hotspots op hetzelfde terrein beperken. "

    vrijheid om te delen

     

    De Italiaanse advocaat Marco Ciurcina treedt op als woordvoerder van het initiatief. Hij is van mening dat de huidige wetten de vrije toegang tot wetenschap en cultuur belemmeren. Het delen van bestanden mag nergens illegaal zijn, of dat nu via P2P-netwerken is, zoals BitTorrent, e-mail of andere tools voor delen.

    "De vraag is: is het eerlijk dat auteursrechten, naburige rechten en sui generis databaserechten het delen van werken en ander materiaal voorkomen?" Vraagt Ciurcina.

    Hoe zit het met videomakers?

    Het Freedom To Share-initiatief beantwoordt deze vraag met een volmondig NEE. Uit angst dat de inkomsten zullen dalen, zullen sommige grote auteursrechthouders de zaken anders zien. De groep gelooft echter niet dat artiesten schade zullen ondervinden door te delen, integendeel.

    “Wij geloven dat moderne technologie een kans is voor auteurs, geen probleem. We zijn ook van mening dat het schadelijk is voor auteurs om afhankelijk te zijn van en de zeer oneerlijke en impopulaire status quo van auteursrechtwetten te steunen. Sommige auteurs worden misschien veel meer gewaardeerd en gekend door mensen dankzij het delen van bestanden. "

    Het voorstel bevat geen oplossingen voor hoe makers moeten worden gecompenseerd. File-sharers kunnen en zullen echter nog steeds legaal consumeren. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat 'piraten' meer uitgeven aan legaal amusement dan degenen die niet delen.

    Bovendien suggereert Freedom to Share dat er andere opties zouden kunnen zijn om extra inkomsten te genereren. Bijvoorbeeld via belastingen of via maatschappijen voor collectieve belangenbehartiging die zich bezighouden met het delen van bestanden.

    De eerste prioriteit is echter om het legalisatievoorstel in de schijnwerpers van de EU te brengen. Freedom to Share hoopt de komende weken voldoende handtekeningen te kunnen verzamelen. En om dat doel te bereiken, moedigt het alle file-sharers aan om te ondertekenen en hun initiatief te delen .



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...