Spring naar bijdragen

  • "Friends" verlaat Netflix en veroorzaakt downloads in Nederland

     Delen


    De laatste aflevering van het iconische tv-programma 'Friends' werd bijna twee decennia geleden uitgezonden, maar het heeft nog steeds een trouwe aanhang. Het aantal piraterijen is relatief bescheiden, maar in Nederland was er eerder dit jaar een aanzienlijke piek in ongeautoriseerde downloads nadat de serie Netflix verliet. Deze laat nogmaals zien dat beschikbaarheid een belangrijke aanjager van piraterij blijft.

    friendsset.jpgVoor online mediaconsumenten zijn de zaken in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd. Er wordt wereldwijd meer inhoud beschikbaar gemaakt dan ooit tevoren. In de huidige on-demand samenleving is dit vooral belangrijk voor nieuwe inhoud. Een geografische vertraging van een paar dagen kan voldoende zijn om sommige mensen naar piratensites te drijven.

    Piraten "Friends"

    Beschikbaarheid is echter niet alleen belangrijk voor nieuwe releases, aangezien er altijd veel vraag is naar iconische films en tv-shows. Dit geldt ook voor de iconische sitcom 'Friends', die oorspronkelijk tussen 1994 en 2004 op NBC verscheen.

    De serie werd een hit over de hele wereld en met de hulp van streamingdiensten zoals Netflix blijft het generaties zowel oude als nieuwe vermaken. Dat wil zeggen, zolang ze nog toegang hebben.

    Vanwege rechtenkwesties moeten streamingplatforms af en toe content ophalen. In Nederland was dit ook het geval voor “Friends” dat op 30 december vorig jaar het streamingplatform verliet.

    Geen alternatief

    Wat het probleem nog groter maakt, is het feit dat er geen legale streamingalternatieven zijn om de serie on-demand te bekijken. In ieder geval niet legaal. De enige optie die mensen hebben is om piratensites te gebruiken. En volgens gegevens verzameld door TorrentFreak, doen veel mensen dat.

    Tegenwoordig gebruiken de meeste piraten niet-geautoriseerde streaming-sites om inhoud illegaal te bekijken. Dit verkeer kan niet publiekelijk worden gemeten, dus hebben we besloten ons te concentreren op BitTorrent-downloads, ervan uitgaande dat dit een goede indicatie is voor de algemene interesse in piratensites.

    Ons gegevensvoorbeeld omvat torrent-piraterijactiviteiten in Nederland voor 'Friends' die beginnen op 1 december 2021 en eindigen op 31 januari 2022.

    Naast de geschatte downloads hebben we als controlegroep ook de cijfers uit het buurland België toegevoegd. In België bleef “Friends” de hele periode beschikbaar op Netflix.

    Nederlandse Piraterij Spike

    De onderstaande grafiek toont de dagelijkse downloadaantallen in de loop van de tijd. De absolute aantallen in onze steekproef zijn relatief bescheiden, een paar honderd downloads per dag, maar je kunt duidelijk zien dat de piraterijcijfers meer dan verviervoudigden toen "Friends" Netflix in Nederland verliet.

    Friends downloads (torrents)

    friends-downloads2.jpg

    Releases voor het hele seizoen worden geteld als één download, dus het aantal gedownloade afleveringen is veel hoger. Bovendien vormt BitTorrent-verkeer slechts een klein deel van het totale piraterijecosysteem en we verwachten dat duizenden anderen zich tot piratenstreamingsites zullen wenden om Friends te bekijken.

    Dit basisonderzoek bevestigt de impact die beschikbaarheid heeft op de motivatie van mensen om te downloaden. Dat is niet alleen beperkt tot nieuwe releases, maar geldt evenzeer voor gewenste inhoud.

    Hoewel Hollywood misschien niet meteen in paniek raakt door een paar duizend Friends-downloads, mag dit probleem niet worden genegeerd. Sommige van deze mensen hebben tenslotte misschien voor het eerst piratensites gebruikt. En als ze eenmaal weten hoe het werkt...



    Duken
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...