Spring naar bijdragen

  • Google brengt Chromecast met Google TV (eindelijk) naar Nederland

     Delen


    De Chromecast met Google TV komt vanaf eind juni officieel beschikbaar. In tegenstelling tot een gewone Chromecast geeft deze variant je het volwaardige Google TV met afstandsbediening, zodat je van iedere televisie een smart tv maakt.

     

    De Chromecast met Google TV is al bijna twee jaar verkrijgbaar. Alleen geeft Google weinig prioriteit aan Nederland, waardoor de Chromecast (samen met andere producten zoals Pixel-smartphones) hier niet verkrijgbaar was. Als je er een wilde aanschaffen, dan kon dat via grijze import of aankoop in het buitenland. Bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland of het VK. Wat wel voor hogere kosten zorgt en uitdagingen met de garantie.

    Vanaf 21 juni is de Chromecast met Google TV officieel in Nederland verkrijgbaar. Naast de Google Store gaan ook andere (web)winkels als Media Markt, Coolblue en Bol.com de mediaspeler verkopen.

    Chromecast met Google TV

    De Chromecast met Google TV komt met een (infrarood-)afstandsbediening.

    Google TV

    Het verschil tussen een gewone Chromecast en een Chromecast met Google TV is dat laatstgenoemde een volwaardige versie van het tv-besturingssysteem Google TV naar je tv biedt. Hiervoor hoef je het apparaat alleen maar aan te sluiten op de HDMI-poort van de televisie en het apparaat van stroom te voorzien via de usb-c-aansluiting.

    Omdat Google TV een volwaardige versie van Android is, heb je alle streaming apps bij de hand, maar kun je ook via je smartphone of tablet gewoon media casten naar je televisie. Handig is ook dat je via de Google Home-app een afstandsbediening op je scherm tovert. Ook is er een fysieke afstandsbediening aanwezig.

    Voor de aansturing hamert Google er in zijn persberichten enorm op dat de Google Assistent ingebakken zit. Zo kun je via spraakbediening opzetten wat je graag kijkt (of luistert natuurlijk). Maar ook de gewone spraakcommando’s gebruiken om bijvoorbeeld de slimme verlichting of thermostaat te bedienen. Omdat Google TV een volwaardige Androidversie is, kun je in de instellingen ook de microfoontoegang blokkeren, zodat je Chromecast niet doorlopend meeluistert naar wat er gezegd wordt.

    Chromecast met Google TV

    Een volwaardige smart-tv-interface.

    Beeldkwaliteit

    De Chromecast met Google TV ondersteunt een 4K-resolutie, HDR, Dolby Vision en HDMI pass-through, met een maximale beeldverversingssnelheid van 60 hertz. Zo is de Chromecast een waardevolle toevoeging voor moderne televisies, maar ook voor oude tv’s, die vaak niet van smart-tv-functies voorzien zijn.

    Ook is Google TV een vooruitgang voor veel smart-tv’s met oudere of minder functionele besturingssystemen. Denk hierbij aan Samsung-televisies met Tizen of LG smart-tv’s met WebOS.

    Verkrijgbaarheid

    Vanaf 21 juni is de Chromecast met Google TV verkrijgbaar voor € 69,99. In andere landen is de Chromecast met Google TV in drie verschillende kleuren verkrijgbaar: wit, blauwgroen en roze. De bijgeleverde afstandsbediening heeft hierbij dezelfde kleur.  In Nederland blijft het (voorlopig) bij de witte uitvoering.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    1 hour ago, pietor112 said:

    is al lang bij bol.com te bestellen heb hem gister in huis gekregen :)

    Dat klopt maar dat is niet de Google versie voor de Nederlandse markt. Die wordt toch echt pas gereleased op 21 juni a.s. en kost, zoals @skeletor aangaf, €69,99
    Waarschijnlijk heb je de van Bol de  zogenaamde import versie van iZi-Deals en die kost €74,00 (was  €79,99)

    bewerkt door Jaccus
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    1 uur geleden zei pietor112:

    is al lang bij bol.com te bestellen heb hem gister in huis gekregen :)

    Er zijn al langere tijd buitenlandse versies te bestellen bij diverse elektronica zaken, maar dit nieuwsbericht gaat toch echt over de Nederlandse versie zoals je die ook kan reserveren in de Google Store

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Chromecast met Google TV – Slimme Google-televisie

    Het heeft even geduurd, maar de nieuwste Chromecast is eindelijk officieel in Nederland verkrijgbaar. De Google Chromecast met Google TV was al via omweggetjes te koop, maar met de officiële Nederlandse versie worden ook Nederlandse apps en diensten ondersteund. Is de Chromecast met Google TV een waardig opvolger voor de Chromecast Ultra? Je leest het in deze review.

     
    Adviesprijs € 69,99
    Kleur Wit
    OS Google TV
    Aansluitingen Usb-c (Chromecast), HDMI (televisie)
    Beeldkwaliteit 4K Ultra HD, 60 fps
    Formaat 2,4 x 16,2 x 0,5 cm
     
    • PLUSPUNTEN
    • Betaalbaar
    • Simpele installatie
    • Werkt met alle bekende streamingdiensten
    • MINPUNTEN
    • Volumeknoppen op afstandsbediening

     

    Laten we wel zijn: als je al beschikt over een Chromecast Ultra en een televisie met een fatsoenlijk besturingssysteem, is de nieuwe Chromecast geen gadget die je per se moet hebben. Voor mensen met een wat oudere televisie is de Chromecast juist wel uitermate geschikt: zoals de naam al zegt komt het apparaat met een voorgeïnstalleerde versie van Google TV, een speciale versie van Android TV. Zo wordt de Chromecast het werkpaard, en hoeft je tv alleen maar scherm te zijn. 

    Installatie

    Google staat bekend om zijn snelle, simpele integraties met andere tools, en de Chromecast met Google TV is daar het perfecte voorbeeld van. Nadat je de Chromecast in de HDMI-poort van je televisie hebt geplugd, is de installatie er een uit het boekje: verbinden met het wifi-netwerk is een makkie en inloggen op je Google-account gaat vrijwel automatisch. Eenmaal aangekomen bij het hardware-gedeelte hoef je slechts het merk van je televisie en soundbar in een lijst te selecteren. Daarna heb je je oude afstandsbedieningen eigenlijk niet meer nodig. Binnen een paar minuten loop je door het hele installatieproces heen.

    Ook het installeren van apps werkt simpel: vooraf kun je in een lijst aangeven welke apps je wil downloaden. Ook kun je de volgorde van apps op je thuisscherm bepalen, en niet-gebruikte apps verwijderen. 

    Apps

    De Chromecast met Google TV werkt met alle standaard streaming-apps: Netflix, Amazon Prime, Disney+ en HBO Max, net als Googles eigen diensten als YouTube en Stadia. Ook muziek-apps als Spotify, Deezer, Tidal en Apple Music zijn aanwezig. 

    Nu de nieuwe Chromecast ook officieel op de Nederlandse markt verschijnt, worden ook diensten als NPO Start, NLZiet, Ziggo Go, RTL XL en Videoland ondersteund, een grote verbetering ten opzichte van de onofficiële versie. Sportliefhebbers kunnen hun lol op met F1 TV, Viaplay en Eurosport Player. De volledige lijst apps vind je op de website van Google

    ?width=640&crop=center

    Als je ooit een streamingdienst hebt gebruikt, komt de interface je vast bekend voor.

    Het gemak van inloggen bij de apps wisselt een beetje. Soms is een QR-code scannen genoeg, soms moet je handmatig je inloggegevens invullen, wat een beetje onhandig is. Eenmaal ingelogd is dat geen probleem meer. 

    Assistent en Google Home

    Als je een Nest Home-speaker hebt staan, is de Chromecast ook makkelijk in je slimme huis te integreren. Via de Google Home-app op je smartphone is het een fluitje van een cent om de Chromecast toe te voegen. Daarna kun je via de app of met stemcommando’s muziek afspelen, video’s bekijken, series zoeken of je tv aan- en uitzetten.

    Ook de Assistent-knop op de afstandsbediening werkt naar behoren, al voelt het een beetje nutteloos om daar een hardwarematige knop voor te hebben, helemaal als je al een slimme speaker hebt. De optie zit echter niet in de weg, en als je liever niet wil dat je speaker de hele dag meeluistert, is een fysieke knop wel een handig alternatief. 

    Afstandsbediening

    De Chromecast met Google TV is de eerste Chromecast met een eigen afstandsbediening – of afstandsbedieninkje, want groot is-ie niet. Daarop vind je een aan/uitknop, navigatieknoppen, volumeregeling, een knop voor de Google Assistent en sneltoetsen voor YouTube en Netflix. Het was fijn geweest als je die laatste twee naar wens kon aanpassen, maar die mogelijkheid is er helaas niet. 

    De volumeknoppen zitten aan de zijkant van het apparaatje, wat een beetje een vreemde keuze is: je moet de afstandsbediening anders vastpakken om het volume te regelen. Overigens kun je dat natuurlijk ook gewoon nog met de afstandsbediening van je televisie of soundbar doen. De afstandsbediening werkt op twee meegeleverde AAA-batterijen. 

    ?width=640&crop=center

    Beeldkwaliteit en snelheid

    Net als de Ultra ondersteunt de Chromecast met Google TV beeld op 4K Ultra HD-kwaliteit, al moet je televisie dat zelf natuurlijk wel aankunnen. Ook HDR wordt ondersteund. Op het gebied van audio werkt de Chromecast met Dolby Atmos en Dolby Digital.

    Tijdens de testperiode hebben we op geen enkel moment een haperende stream of mindere beeldkwaliteit gezien. Zelfs na de installatie van een nieuw modem was de Chromecast nog gewoon met het netwerk verbonden. De interface zelf is beduidend rapper dan veel televisiebesturingssystemen. 

    Conclusie

    De Chromecast met Google TV is de perfecte oplossing voor mensen met een iets minder slimme televisie. De installatie is simpel, de interface is snel en logisch, en de beeldkwaliteit is goed. Het helpt als je al wat Google-hardware en -software gebuikt, maar dat is geen absolute must. De afstandsbediening is een fijne toevoeging ten opzichte van de Chromecast Ultra, al hadden de volumeknoppen op een logischere plek mogen zitten. 

    Wil je voor niet al te veel geld van je televisie een écht slimme tv maken die alle bekende streaming-apps ondersteunt, dan is de Google Chromecast met Google TV het ideale apparaat. 

     

    Bron: Computer totaal

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Nieuwe Chromecast komt uit in Nederland voor 40 euro

    Google heeft de Chromecast met Google TV HD in Nederland uitgebracht voor 40 euro. Dat heeft de zoekgigant bekendgemaakt. De dongel was al te koop in diverse webwinkels en bij fysieke winkels.

    De goedkopere Chromecast is donderdag uitgekomen, zegt Google. De Chromecast krijgt een adviesprijs van 39,99 euro en heet 'Chromecast met Google TV 2K'. De prijs ligt 30 euro lager dan die van de al beschikbare Google Chromecast met Google TV, die ook in 4k kan streamen.

    Er gingen al geruchten rond dat Google met een goedkopere versie van de Chromecast zou komen. De verwachting was dat Google deze Chromecast op 6 oktober zou aankondigen tijdens zijn hardware-evenement. De URL van de aankondiging bevat ook de toevoeging 'nu al verkrijgbaar en niet pas op 6 oktober'. Donderdag bleek al dat de Chromecast bij webwinkels en fysieke winkels te koop was.

    Bron: Tweakers.net

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Hoe de nieuwe Google Chromecast verschilt van de oude

    Technisch gezien is de Chromecast met Google TV niet nieuw. Hij is echter pas nu in Nederland beschikbaar. Maar verschilt hij met het vorige model.

    Google heeft sinds de lancering van de eerste Chromecast drie modellen van de eerste generatie gelanceerd. Daarna volgde de Chromecast Ultra met 4K- en HDR-ondersteuning.

    Nieuwe Chromecast heeft Google TV

    Afgelopen jaar werd daarnaast een Chromecast gelanceerd met Google TV (4K). Nu is het de beurt aan een nieuwe Chromecast die ook Google TV heeft, maar ‘slechts’ HD heeft. Toch ondersteunt het wel functies als Voice Remote. Met Google TV kan je content van verschillende apps en abonnementen makkelijker rangschikken en organiseren.

    Chromecast Google

    Het grootste verschil zit hem dus in het feit dat de nieuwe Chromecast alleen HD ondersteunt, in tegenstelling tot zijn duurdere broer die 4K-output heeft. Overigens zal dat voor veel mensen niet een enorm struikelpunt zijn. De prijs van de Chromecast met Google TV (HD) is namelijk slechts 39,99 euro, flink goedkoper dan de 4K-versie. Deze kost namelijk 69,99 euro.

    Alle functies

    Ondanks de lagere prijs vind je op deze versie ook standaard YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video, Videoland, NPO Start, Ziggo GO, Viaplay, HBO Max en Apple TV terug op het hoofdscherm. En er zijn duizenden andere apps die je zelf kunt installeren.

    Google TV houdt in de gaten welke shows, series en films je graag kijkt. En aan de hand daarvan komt het slimme apparaatje met persoonlijke adviezen.

    Ook de Voice Remote met speciale knop voor YouTube, Netflix en de Google Assistent ontbreekt niet. Natuurlijk heb je nog steeds toegang tot je favoriete Chromecast-functies van weleer, zoals casten vanaf je telefoon en Google Foto’s bekijken op je tv.

     

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    Chromecast met Google TV ontvangt eindelijk Fast Pair

    Google is begonnen met het uitrollen van een nieuwe update voor de Chromecast met Google TV, met versienummer STTE.231215.005. Deze update bevat onder andere de beveiligingspatches van januari 2024, evenals bugfixes en prestatieverbeteringen die niet expliciet zijn genoemd door Google. 

    Een van de nieuwe functies die de update introduceert, is Fast Pair voor de Chromecast met Google TV. Zowel de HD- als 4K-versie van de Chromecast krijgen deze functie na de update. Als er een Fast Pair-apparaat in de buurt is, zoals een koptelefoon of luidspreker, zal Google TV een melding tonen. Dit geldt zowel voor apparaten die al aan je Google-account gekoppeld zijn als apparaten die nog gekoppeld moeten worden. De apparaten zullen ook verschijnen in de snelle instellingen van je Chromecast, zodat je ze met slechts één klik kunt koppelen.

    Daarnaast wordt er in de update een nieuwe QS-tegel ("Output switcher") toegevoegd voor de audio-uitvoer. Hiermee kun je gemakkelijk de audio-uitvoer van je Google TV aanpassen. Standaard zal de HDMI-uitgang geselecteerd zijn, maar je kunt ook "Andere apparaten" kiezen om bijvoorbeeld draadloze speakers of oortjes te gebruiken.

    Google rolt de update geleidelijk uit naar de Chromecast met Google TV en deze zal automatisch geïnstalleerd worden. Als je de update handmatig wilt downloaden, kun je de instellingen openen en naar Systeem -> Over -> Systeemupdate gaan om te zoeken naar de beschikbare updates. Het kan zijn dat de update niet direct beschikbaar is, in dat geval is het aan te raden om het na enkele dagen nogmaals te proberen.

    Het is goed om te weten dat de afstandsbediening van de Chromecast niet apart bijgewerkt hoeft te worden, aangezien dit al automatisch gebeurt met de update.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    Nieuwe Chromecast met Google TV is onderweg

    Recentelijk heeft Google een update uitgebracht voor de Google Home-app voor Android, waarin een nieuwe Chromecast met Google TV is opgedoken. Dit suggereert dat Google werkt aan een nieuwe versie van de populaire streamingdienst. In 2020 introduceerde Google de 4K-variant van de Chromecast met Google TV en later kwam er ook een HD-variant uit. Het is heel goed mogelijk dat er nu een nieuwe Chromecast in ontwikkeling is, aangezien de update van de Home-app een mysterieus Cast-apparaat met de codenaam "YTD" vermeldt, samen met de vermelding van Google TV HD en 4K.

    Dit is niet de eerste keer dat er een codenaam opduikt in de Home-app. Vorig jaar verscheen er een apparaat met de codenaam "YTC" in de smarthome-app. Het is nog onduidelijk of deze nog in ontwikkeling is of dat de "YTD" het vervangt. Wat wel duidelijk is, is dat Google werkt aan een update voor de Chromecast met Google TV-reeks. In de Android TV 14 Beta is ook al een nieuwe afstandsbediening voor de Chromecast opgedoken, met een knop in de vorm van een ster.

    Er zijn nog niet veel details bekend over de nieuwe Chromecast met Google TV. Zoals eerder vermeld, wordt er in ieder geval gewerkt aan een nieuwe afstandsbediening. Het is logisch om te verwachten dat de nieuwe Chromecast ook een snellere chipset en meer opslaggeheugen zal hebben. Op dit moment hebben zowel de HD- als 4K-varianten 8 GB opslag, dat voornamelijk wordt gebruikt voor systeemdiensten. Ondanks updates voor Google TV blijft het opslaggeheugen dus enigszins beperkt.

    Het is nog onbekend wanneer Google de nieuwe Chromecast zou lanceren. Historisch gezien heeft Google zijn Cast-apparaten altijd in september op de markt gebracht, vlak voor Made by Google. Het is ook mogelijk dat de lancering naar oktober wordt verschoven om samen te vallen met een evenement. Aangezien de Home-app al is bijgewerkt voor de nieuwe Chromecast met Google TV, hoeven we waarschijnlijk niet al te lang te wachten voordat deze beschikbaar komt.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...