Spring naar bijdragen

  • Hollywood en Netflix verkrijgen uitspraak van het Hooggerechtshof om tientallen piratensites te blokkeren

     Delen


    De grote Hollywoodstudio's en Netflix, die samen de MPA vormen, hebben toestemming gekregen van het Hooggerechtshof in Londen om tientallen extra piratensites te blokkeren. De lange lijst bevat torrent-sites TorrentGalaxy, Zooqle, TorrentLeech, MagnetDL en GloTorrents, plus een selectie van deblokkerende portals en releaseblogs / DDL-sites.

    In het Verenigd Koninkrijk is het mogelijk voor auteursrechthebbenden om uitspraken van het Hooggerechtshof te verkrijgen om piratensites te laten blokkeren door grote internetproviders, waaronder BT, EE, Plusnet, Sky, TalkTalk en Virgin Media.

    Deze antipiraterijstrategie wordt regelmatig gebruikt door rechthebbenden sinds 2011, toen de eerste blokken tegen Usenet-indexer Newzbin van kracht werden.

    Sindsdien zijn vele honderden domeinen geblokkeerd en na een ietwat korte onderbreking in 2019 zijn zowel Hollywood als de muziekindustrie terug naar de rechtbank gegaan om toegang tot de populairste piratenplatforms te voorkomen.

    Deze maand zet de trend zich voort nadat de grote Hollywoodstudio's en Netflix samenwerkten tegen nog tientallen piratensites onder de vlag van de Motion Picture Association (MPA).

    Pijlen gericht op Grote torrent-sites

    Gezien de recente nadruk op streamingsites en -diensten die in het VK worden geblokkeerd, richt de nieuwste actie zich ongewoon op enkele van de grote torrent-sites die tot nu toe blokkeringsmaatregelen hebben ontweken.

    De belangrijkste site op de lijst met ongeveer 17 miljoen bezoeken per maand is TorrentGalaxy, die verschijnt als een van de top 10 meest populaire torrent-sites 2022. Het bevel heeft betrekking op drie domeinen (torrentgalaxy.to, torrentgalaxy.mx en torrentgalaxy.su), maar zal, net als eerdere bevelen, ook betrekking hebben op extra domeinen, mocht TorrentGalaxy anderen inzetten om het verbod te omzeilen.

    Andere nieuwe toevoegingen in de torrent-categorie zijn Zooqle (zooqle.com), een torrent-zoekmachine en indexer die volgens similarweb-statistieken ongeveer vijf miljoen bezoeken per maand trekt. MagnetDL (magnetdl.com, magnetdl.org) is een andere vrij grote speler met naar schatting zes miljoen bezoeken per maand, waarvan ongeveer een kwart afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk.

    De opname van privé torrent-tracker TorrentLeech (torrentleech.org) op de nieuwe lijst is enigszins een zeldzaamheid. Sites die alleen voor leden zijn, zijn geen belangrijke doelwitten voor de handhaving van piraterij, ook al zijn ze al in 2014 eerder het doelwit geweest in het VK.

    Met ongeveer 1,3 miljoen bezoeken per maand is GloTorrents (glodls.to, gtdb.to) niet zo groot als de andere platforms in de nieuwste volgorde, maar gezien het feit dat ongeveer 30% van het verkeer uit het VK komt, is het geen verrassing dat de MPA heeft geprobeerd de toegang te beperken.

    Andere sites en deblokkerings-/proxyservices

    Zogenaamde DDL-sites (directe download) zijn indexeringsdiensten die zelf geen inhoud bevatten, maar linken naar films, tv-programma's, muziek en ander materiaal dat elders wordt gehost, meestal platforms voor het hosten van bestanden. Verschillende van dergelijke domeinen zijn aanwezig in het laatste bevel, waaronder rlsbb.ru, rlsbb.to rlsbb.com, releasebb.net, proxybb.com en tfp.is.

    Bovendien, in het geval dat sommige van de sites in deze nieuwste batch proberen te vertrouwen op deblokkeringsdiensten om de toegang tot hun vers geblokkeerde domeinen te vergemakkelijken, geldt de uitspraak ook voor de goede orde voor enkele van die platforms. Sites die GloTorrents, MagnetDL, TorrentGalaxy deblokkeren zijn ook inbegrepen, met als glotorrents.unblockit.cam, magnetdl.proxyninja.org en torrentgalaxy.unblockit.cam als slechts enkele van de voorbeelden.

    Ten slotte bestrijken de uitspraken ook het hoofddomein en tientallen subdomeinen van mxdcontent.net. Deze site is direct ontoegankelijk, maar lijkt te fungeren als een content delivery-systeem voor MixDrop, een site die onlangs door de MPA werd aangekondigd als de eerste cyberlocker die films en tv-programma's host die in het VK wordt aangevallen met blokkeringsmaatregelen.

    Interessant is dat, hoewel de MPA zich richtte op twee MixDrop-domeinen (mixdrop.me, mixdrop.co), het niet lijkt te zijn gericht op mixdrop.to, hetzelfde platform als mixdrop.co, wat blijkt uit de domeinen die dezelfde inloggegevens gebruiken.

    Actie in januari/februari vereiste ook dat ISP's deze domeinen blokkeerden: eztv.unblockit.how, projectfreetv.cam, pw.unblockit.how, yts.unblockit.how, solarmovie.unblockit.how, scnsrc.unblockit.how, losmovies.today, flixtor.mx, 1.123movies2022.org, bflix.ru, 123movies.ms, hurawatch.at, onionplay.re, soap2day.film

    Zie voor de volledige lijst met domeinen die moeten worden geblokkeerd het originele artikel.

    Artikel vertaald met Microsoft Edge en gecorrigeerd.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    glodls en torrentgalaxy vind ik zeer goede website's 

    daar haal ik de meeste engels talige films en series vandaan 

    maar hoe zit dit voor belgie als ze die gaan gaan blokkeren 

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Ik ben ook benieuwd hoe dit verder loopt, de blokkade is nog niet rond maar gaat waarschijnlijk wel komen. Dan krijg je net zo iets als the piratebay, dat je ze website vanaf je provider niet meer kan benaderen maar wel via proxy of vpn? 

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...