Jump to content

 • Hordes Schaarsgeklede Vrouwen Volgen Je Ineens op Instagram: Wees Waakzaam

   Share


  Als je de afgelopen weken ineens gevolgd wordt door onbekende, schaarsgeklede vrouwen op Instagram, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Deze profielen zijn vaak niet wat ze lijken, en via hun digitale flirt kunnen ze je in hun val lokken. Zulke accounts zijn niet nieuw; op Facebook duiken deze profielen al jarenlang op. Ook op Twitter namen soortgelijke accounts toe nadat Elon Musk het sociale netwerk overnam en het moderatieteam ontsloeg. Nu lijken deze nepaccounts zich massaal naar Instagram te verplaatsen.

  Deze zogenaamde vrouwen zijn in werkelijkheid botaccounts, gecreëerd door cybercriminelen die proberen zoveel mogelijk mensen te volgen. De foto's op deze accounts hebben meestal twee oorsprongen. Vaak zijn de beelden gestolen van andermans Instagram-account of pornowebsites. Door in Google naar de afbeelding te zoeken, kun je soms de oorsprong van de foto achterhalen. Daarnaast worden sommige beelden gegenereerd met kunstmatige intelligentie, wat het moeilijker maakt om te identificeren of de foto van een ander account is gestolen.

  De makers van deze accounts hopen dat je hen terugvolgt en hun profiel bekijkt. Hoewel lang niet iedereen hierop ingaat, zullen zelfs kleine percentages van de gevolgde mensen in hun list trappen. Nepaccounts zijn ontworpen om je te misleiden. Als je bijvoorbeeld hun meest recente Story opent, kan er een link in staan naar een website die malware op je apparaat probeert te installeren of je probeert op te lichten met een betaalverzoek. Soms proberen deze accounts ook een privégesprek met je aan te gaan met de intentie om je via die weg op te lichten.

  Het is het verstandigst om niet in te gaan op het volgverzoek van een nepaccount. Zolang jij niet terugvolgt, kunnen de criminelen je geen privéberichten sturen. Bovendien bewijs je hen geen indicatie dat jij in dit soort listen trapt. Door je account op privé te zetten, kunnen alleen mensen die jij goedkeurt je profiel bekijken, wat je gegevens beschermt tegen oplichtingspogingen.

  Je kunt deze accounts rapporteren bij Instagram. Dit doe je door het profiel te openen, rechtsboven op de drie puntjes te klikken en te kiezen voor ‘Rapporteren.’ Meta, het moederbedrijf van Instagram, zal het account dan onderzoeken en mogelijk schorsen. Op de korte termijn helpt dit je wellicht niet direct, maar als het account na jouw melding wordt verwijderd, voorkom je dat een goedgeloviger slachtoffer in de val van deze oplichters trapt.

  Door waakzaam te zijn en actie te ondernemen, draag je bij aan een veiliger online omgeving voor jezelf en anderen.  Drifter
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
  Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who was online  7 Users were Online in the last 2 hours

Announcements

×
×
 • Create New...