Spring naar bijdragen

  • Leuk! Nederlandse auteursrecht disclaimers ranked

     Delen


    Zolang als dat er films bestaan, is illegaal kopiëren al een probleem waar brancheverenigingen zoals Buma/Stemra en Stichting BREIN voor vechten. En om ons daaraan te herinneren zetten ze voor iedere film zo’n verrekte disclaimer. We kunnen ze wel dromen… dus hebben we ons nuttig gemaakt en de beste op een rij gezet!

    8. Heerlijk slaperig de jaren ’90 ingaan (1990)

    In de jaren ’80 was het een soort wettelijke verplichting dat je saxofoonmuziek gebruikte voor ALLES! Die funky versie kan je hier nog vinden, maar wij gaan voor de vroege jaren ’90 versie, met een rustgevend muziekje die aanzwelt zodra het machtige NVPI-logo (wéér een andere brancheorganisatie) verschijnt. Subtiel… Maar wel makkelijk want als ukkie viel je met deze rustgevende liftmuziek al in slaap voordat de Disney-film begon.

     
    7. BREIN in je brein (2009)

    Een van de nieuwste auteursrechtwaarschuwingen gooit alle subtiliteit uit het raam en dat is knap, want als je verder naar beneden scrolt ontdek je al gauw hoe crazy auteursrechtenorganisaties kunnen worden. Stichting BREIN gaat voor deze disclaimer in *tromgeroffel* het brein! Pffff BRIL-JANT.

     
    6. Filmdiefstal punt nl (2004)

    Oké genoeg subtiele boodschappen, de jeugd moet het maar eens leren dat illegaal films downloaden van *kijkt nog eens goed naar de video* een generieke piratenfilmsite met een komische grote laadbalk… diefstal is! Je steelt toch ook geen auto of een tv? Je kopieert ze alleen zonder toestemming van de eigenaar, althans dat is hoe die analogie werkt als je hem doortrekt. Schaam je, jij kleine raddraaier jij!

     
    5. Grijs en eng (1995)

    Na het slaapliedje in de vroeg jaren ’90 pakte de volgende disclaimer het een stuk vlotter aan. Video Veilig gooit er een pakkende elektronische beat tegenaan en… verder niet veel meer. De grijze graphics geven een zakelijke sfeer aan die kijkers doet denken dat het echt van de overheid komt dus het effe is meer angstwekkend dan geruststellend. Let ook op de telefoonnummers die nét iets te groot zijn voor het kader. Gaat niemand dat effe aanpassen voor we het op videobanden zetten? Nee? Oké…

     
    4. Kijk nu wordt het beter (2000)

    Kijk dit is het betere werk! Zelfde catchy muziek als de eerdere waarschuwing maar dan met kleurrijke graphics en een tekening van een mens en zijn brein. De doodse ogen van de tekening zijn wat eng, maar het begint in de richting van ‘kijkbaar’ te komen.

     
    3. Alle films worden gemaakt in Filmwereld (2006)

    Hey, waarom niet gewoon de acteurs en andere filmmakers in beeld brengen? Geef de slachtoffers van illegaal films downloaden een gezicht, dat wekt meteen sympathie op. Oké, dat applaudisseren zorgt wel voor een jeukaanval, evenals het idee dat er een ‘Filmwereld’ bestaat waar alle films ter wereld worden gemaakt.

     
    2. B.I.G. (2005)

    Oh yeah! 2005 was het meest ambitieuze jaar ooit voor auteursrecht. Kosten noch moeite werden bespaard om mensen bang en geïnformeerd (maar vooral bang) te maken over de risico’s van illegaal games en films downloaden. We nemen een speciale taskforce die ‘landelijk actief’ is, we nemen een boos kijkend varken met stoere zonnebril, we nemen agenten in Matrix-outfits die in 2005 al hopeloos uit de mode waren, en als klap op de vuurpijl presenteerde Peter R. de Vries het speciale misdaadprogramma. Het is een wonder dat illegaal downloaden nog bestaat na dit offensief. Maar helaas, Peter R. de Vries heeft de taskforce verlaten voor RTL Boulevard waar hij veel vrienden maakt.

     
    1. De aller- allerbeste auteursrecht disclaimer (1992)

    Maar de allerbeste auteursrechtwaarschuwing combineert het beste van alle video’s uit deze ranking. We hebben hier de NVPI waarschuwing uit 1992 die werkelijk alles perfect doet! Een duidelijke, goed leesbare tekst, flitsende animaties, een wazig publiek in de achtergrond voor de menselijke connectie en – jawel – een lekker pakkend muziekje dat niet te rustig of te hard is en zich vrijwel meteen in je brein nestelt en NOOIT MEER WEGGAAT. Jammer dat de lessen uit deze disclaimer niet gekopieerd werden door Stichting BREIN.

    Welke herken jij nog?



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...