Spring naar bijdragen

  • Net sluit zich rond Ziggo-klant die illegaal Hitman’s Bodyguard keek

     Delen


    Films en series downloaden uit illegale bron is sinds 2014 verboden in Nederland, maar dat verbod wordt niet gehandhaafd. Tot onvrede van René van Turnhout, operationeel directeur van Dutch FilmWorks (DFW) en bestuurslid van branchevereniging Filmdistributeurs Nederland.

    Hij zag de afgelopen jaren het personeelsbestand van DFW halveren toen de dvd-markt inzakte. Videotheken sloten in rap tempo hun deuren en ook de Free Record Shop sneefde. Ondertussen maakte de populaire streamingdienst Popcorn Time illegaal kijken wel heel eenvoudig. Van Turnhout: „Er was een omslag nodig, maar die bleef uit door piraterij.”

    Groen licht toezichthouder

    In reactie koos de industrie voor de wortel en de stok. Ze verbeterde het legale aanbod, maar lobbyde ook voor handhaving. Stichting Brein, de private eigendomsrechtenbeschermer, spoorde overtreders op. De aandacht ging vooral uit naar grote aanbieders, maar de individuele downloader moest – zo was het plan – niet vrijuit gaan. Geïnspireerd door Duits voorbeeld zou deze een schikkingsvoorstel in de bus krijgen – oplopend tot honderden euro’s.

    377 Ziggo-klanten

    data41297275-a43571.jpgTecxipio verzamelde in zes weken 20.000 Nederlandse IP’s waarvandaan The Hitman’s Bodyguard werd gedownload (zomer 2017 in de bioscoop). Uit die lijst filterde DFW 377 Ziggo-klanten en vroeg de provider – de enige partij die IP aan abonnee kan koppelen – om contactinformatie. Ziggo betwistte de juistheid van de lijst en weigerde gegevens af te staan zonder rechterlijke tussenkomst.

    Eerder dit jaar oordeelde de voorzieningenrechter dat DFW een reëel belang bij de gegevens had en geen andere mogelijkheid om ze te verkrijgen. Toch viel het vonnis in het voordeel van Ziggo uit. DFW had onvoldoende duidelijk gemaakt hoe het de overtreders op hun rechten zou wijzen. Ook was het richtbedrag „op geen enkele wijze onderbouwd”. Deze zomer diende een hoger beroep waarvan de uitspraak in september is. Wil DFW winnen, dan moet de rechter volgens Peter Kager, jurist bij bureau ICTRecht, overtuigd zijn van de correcte werking van de opsporingssoftware. Ziggo eiste dat de schuldigheid van de beschuldigden boven elke twijfel verheven is. Verder moet het schikkingsbedrag voldoende gespecificeerd zijn: DFW heeft alleen recht op een schadevergoeding, het mag geen boetes opleggen.

    DFW liet Tecxipio-medewerkers tekst en uitleg geven in het Arnhemse gerechtshof, wat leidde tot verhitte discussies over de technische totstandkoming van de lijst. Ziggo eiste een onafhankelijke audit van de software en dat DFW eerst „haar huiswerk doet”. Tecxipio is „een professionele forensische partij”, bracht DFW daar tegenin. De software doorstond juridische toetsen in negen landen.

    De rechter zal zich volgens Kager ook het hoofd moeten breken over het gegeven dat de IP-adreshouder niet noodzakelijkerwijs de downloader van het auteursrechtelijk beschermde materiaal is. Verder moet DFW ditmaal wel overtuigen dat het schikkingsvoorstel geen boete is, zoals Ziggo meermaals stelde. DFW benadrukte dat alleen schade en onkosten verhaald zullen worden, maar ook in hoger beroep bleef het onduidelijk hoe het richtbedrag van 150 euro precies tot stand was gekomen.

    Ziggo vindt het bedrag veel te hoog en ziet er een nieuw verdienmodel in voor DFW. Van Turnhout: „We runnen geen incassobedrijf. Wij willen dat de films waar wij in investeren niet gestolen worden en dat de werkgelegenheid niet verder wordt aangetast.”

    ‘Juridisch geweld’

    Dutch FilmWorks hecht eraan de zaak te beperken tot de lijst van IP-nummers en het verzoek om klantgegevens. De belangen van de Ziggo-klanten moeten gewogen worden in een eventuele latere rechtszaak, meent DFW. Ziggo is het daar niet mee eens. Eenmaal geconfronteerd met het „juridische geweld van DFW” zullen de Ziggo-klanten waarschijnlijk niet procederen, maar gewoon betalen. En hoeveel schade lijdt DFW eigenlijk nou echt, vraagt Ziggo zich af. Kager: „De eeuwenoude discussie: is downloaden schadelijk voor de industrie?”

    Wat vaststaat, zegt onderzoeker Joost Poort van het Instituut voor Informatierecht (UvA), is dat het downloaden van audiovisueel materiaal via torrentnetwerken terugloopt. Het percentage Nederlanders dat aangaf weleens films of series te downloaden was 13 procent in 2017. Vier jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek van CentERdata, was dat nog 18 procent. Poort over DFW: „De effectiviteit van deze vorm van bestrijding is kwestieus, de proportionaliteit ook.”

    De dalende trend zie je in heel Europa, zegt Poort. Alleen in Duitsland zag hij het aantal piraten stabiliseren „ondanks de draconische handhaving”. Piraten zijn volgens Poort ook vaak de beste klanten. Zij consumeren illegaal maar nemen ook relatief meer af via legale wegen. „Het is meestal geen goed idee om je grootste klanten voor de rechter te dagen.”

    Wat volgens Poort wel werkt in de bestrijding van piraterij is het aantrekkelijker en goedkoper maken van legaal aanbod. „Dat het aantal piraten terugloopt komt daar ongetwijfeld door. Het aanbod is beter op orde. Dus wordt er eerder gekozen voor legaal.”

    Volgens Van Turnhout is het legale aanbod al járen op orde, en toch werd The Hitman’s Bodyguard in anderhalve maand 20.000 keer gedownload. En ondanks de terugtocht van piraten brachten Nederlanders in de eerste vier maanden van dit jaar nog 130 miljoen keer een bezoek aan torrentsites, blijkt uit cijfers van MUSO, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bestrijding van illegaal dowloaden.

    Aan die gewoonte moet nu een einde komen, stelt Van Turnhout. „Gewone consumenten horen niet illegaal te downloaden of te streamen.” Onderzoeker Poort: „Ik snap dat DFW mensen van hun ‘slechte gewoonte’ af wil helpen, maar de wortel is daarbij effectiever dan de stok.” Of DFW straks een stap dichter bij die stok is, zal op 3 september blijken als de rechter naar verwachting uitspraak doet.



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Het gerechtshof in Arnhem laat dinsdag 3 september weten dat de uitspraak in het hoger beroep tussen Ziggo en filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) is uitgesteld „mede vanwege de complexiteit van de zaak”. Nu zal deze uiterlijk 5 november plaatsvinden. Gestreefd wordt naar een eerdere datum, zegt een woordvoerder van het Hof. „Er wordt hard aan gewerkt.”

    Bron: nrc.nl

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder
    21 minuten geleden zei Guardian:

    Het gerechtshof in Arnhem laat dinsdag 3 september weten dat de uitspraak in het hoger beroep tussen Ziggo en filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) is uitgesteld „mede vanwege de complexiteit van de zaak”. Nu zal deze uiterlijk 5 november plaatsvinden. Gestreefd wordt naar een eerdere datum, zegt een woordvoerder van het Hof. „Er wordt hard aan gewerkt.”

    Bron: nrc.nl

    Bedankt voor de bijdrage! Die had ik gemist. Thx :)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Op 5 November j.l. had het hof uitspraak gedaan dat Ziggo geen gegevens van Downloaders hoefde te verstrekken, maar dit lijkt nog niet het eindstation voor Dutch Filmworks.

    Filmdistributeur Dutch Filmworks (DFW) legt zich niet neer bij de uitspraak van het gerechtshof in een zaak over de naam- en adresgegevens van Ziggo-klanten die illegaal hebben gedownload. De internetprovider hoeft die niet aan DFW te verstrekken, bepaalde het hof vorige maand. DFW gaat in cassatie bij de Hoge Raad, heeft het bedrijf maandag aan NRC laten weten.

    DFW wil 377 internetgebruikers die de film The Hitman’s Bodyguard (2017) illegaal hebben gedownload een schikkingsvoorstel sturen. Daarvoor heeft het bedrijf de klantgegevens van de downloaders nodig. Alleen Ziggo kan die leveren, door de IP-adressen die DFW heeft achterhaald te koppelen aan namen in zijn klantenbestand. De provider wil de gegevens niet afstaan.

    Tot nu toe heeft DFW twee keer bot gevangen in de rechtszaal. Het belang van DFW bij vrijgave is reëel, oordeelden zowel de voorzieningenrechter als het hof in Arnhem, maar het verzoek aan Ziggo is onvoldoende onderbouwd. Bovendien weegt de privacy van de Ziggo-klanten zwaarder. DFW vindt nu dat het hof een verkeerde juridische afweging heeft gemaakt. De Hoge Raad beoordeelt zaken op dat soort technische details, inhoudelijk zullen de raadsheren geen nieuw oordeel vellen.

    Bron: nrc.nl

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Ik verwacht nu geen winst voor dfw. Gelukkig staat de privacy hoog en kijkt men hier goed naar. Anders is straks het hek van de dam, dan kunnen we op basis van ip naw gegevens laten ophalen omdat, noem een rede. ;)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Administrators

    Het bewijs dat een download via een bepaalde IP heeft plaats gevonden, wil niet zeggen dat de abonnementhouder van dat IP ook de download pleegde.
    Dat kan ook iemand van zijn gezin of in de buurt zijn. Het 'bewijs' is dan ook flinterdun en wordt ook al door diverse US rechters afgewezen. Helaas snappen de NL rechters hier de techniek nog niet helemaal. Het enige wat DWF kan doen is de houder vragen om de downloader op te sporen (hoe?) en te vermanen dat hij/zij niet illegaal mag downloaden. Een erg zwak argument om daarmee de privacy van de houder te schenden.

    Overigens is de siutatie in DE anders. Daar is volgens de wet de houder van de aansluiting aansprakelijk voor schade verricht via zijn verbinding. Zeer controversieel in het geval van Hotels, B&B e.d.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...