Spring naar bijdragen

  • Oplichters verspreiden USB-sticks met ‘gratis Microsoft Office-licentie’

     Delen


    Gratis Microsoft Office-licenties op USB-stick bestaan niet, USB-sticks waarmee fraudeurs geld kunnen stelen wel. Verschillende inwoners van het VK kregen een nagemaakte USB-stick in de bus en dragen nu de financiële gevolgen.

    Nee, Microsoft was niet in een genereuze bui. Toch kregen enkelen een USB-stick in de bus met een Microsoft Office Professional Plus-licentie. Dat leken de USB-stick althans te zijn. Achter het cadeau schuilt een bende oplichters, die slachtoffers graag geld aftroggelen.  

    Correcte verpakking wekt vertrouwen

    Zodra het vergiftigde cadeau in de USB-poort wordt gestoken, verschijnt de melding dat er een virus op de pc werd gevonden. Om dat probleem op te lossen, verwijst de melding slachtoffers door naar de ‘Microsoft Support’-lijn. In het telefoongesprek worden slachtoffers aangemoedigd om een tool te installeren waarmee de medewerker op afstand toegang krijgt tot de computer.

    De medewerker geeft vervolgens aan dat het probleem werd opgelost en verbindt het slachtoffer nog door met een andere oplichter uit het ‘Microsoft 365-abonnementsteam’. Nadat deze medewerker nog bankgegevens heeft losgepeuterd, lijkt het probleem te zijn opgelost.  

    Verschillende inwoners van het VK zijn al in de val getrapt, meldde Sky News. De oplichters hebben dan ook goed hun best gedaan op de verpakking van de USB-stick. Op de buitenzijde pronkt het logo van Microsoft en de benaming van het product. Aan de binnenzijde is een USB-stick te vinden waarop het Office-logo gedrukt staat en zelfs de productcode is aanwezig.

    De rode vlag

    Het enige advies om jezelf te beschermen komt erop neer dat je geen snoep aanneemt van onbekenden. Een Office Professional Plus-licentie heeft een stevig prijskaartje en een gratis versie kan daarom verleidelijk lijken. Bovendien geloven we allemaal graag in de goedheid van de mens en door deze eigenschap blijven oplichters bestaan.

    “Microsoft zet zich in om onze klanten te helpen beschermen. We nemen passende maatregelen om alle vermoedelijke niet-gelicentieerde of namaakproducten van de markt te verwijderen en om degenen die onze klanten targeten, verantwoordelijk te houden”, liet een woordvoerder van Microsoft weten aan de Britse nieuwszender.



    Vampire Inspector
    • Leuk 1
    • Verdrietig 1
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...