Spring naar bijdragen

  • Slechts 24 procent Nederlanders doet nog aan gratis downloaden

     Delen


    Bron: https://www.telecompaper.com/nieuws/slechts-24-procent-nederlanders-doet-nog-aan-gratis-downloaden--1233037https://www.nu.nl/internet/5146391/kwart-nederlanders-downloadt-nog-regelmatig-iets-illegaal.html

     

    Slechts 24 procent van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar nog wel eens videocontent zoals films en series, muziek of games gratis gedownload. In 2013 deed 41 procent dat nog regelmatig. Streaming video- en muziekdiensten zoals Netflix en Spotify zijn sindsdien sterk gegroeid, terwijl organisaties zoals Stichting Brein illegaal uploaden steeds harder aanpakken. Mannen downloaden nog altijd een stuk meer dan vrouwen, aldus marktonderzoeksbureau Telecompaper.

    Volgens het Consumer Insights-panel van Telecompaper blijkt dat van de diverse downloadmethoden het gebruik van peer-to-peer (P2P) sterk is gedaald is: 6 procent van de Nederlanders gebruikte deze methode het afgelopen jaar wel eens. In 2016 was het nog 8 procent, in 2013 gaf 18 procent P2P wel eens te gebruiken om gratis content te downloaden. Het gebruik van nieuwsgroepen staat onveranderd op 6 procent in oktober 2017, 2 procent van de Nederlanders stelt het afgelopen jaar wel eens een FTP-server te hebben gebruikt om gratis content te downloaden. 

    Harde aanpak illegale content, betaalbare alternatieven

    Dat het downloaden van gratis verkrijgbare content is afgenomen in de loop der jaren mag geen verrassing meer zijn. Illegaal aangeboden content wordt harder aangepakt en er komen steeds meer betaalbare alternatieven die hoge kwaliteit content aanbieden. Zo bepaalde in april 2014 het Europese Hof van Justitie dat Nederland een downloadverbod moest invoeren. Stichting brein pak illegale uploaders met steeds meer succes aan.

    Gratis, al dan niet illegaal downloaden is ook minder interessant geworden omdat er voor onder meer videocontent en muziek steeds meer betaalbare alternatieven zijn. Voor films, series en tv-programma's bijvoorbeeld Netflix, Videoland, NLZiet en Amazon. Op muziekgebied is er een reeks diensten zoals Spotify, Apple Music, Deezer, Soundcloud en Pandora. 

    Betaalde content makkelijker verkrijgbaar

    De reden waarom mensen minder zijn gaan downloaden ten opzichte van een jaar eerder, zijn divers. Zo geeft 12 procent aan dat het nu makkelijker is om betaalde content te verkrijgen. Kennelijk zijn er genoeg mensen die willen betalen voor een alternatief, mits dat eenvoudiger te gebruiken is en goede kwaliteit biedt. 

    Ook gaf 8 procent van de mensen aan minder te downloaden omdat content steeds moeilijker te vinden was. In 2013 gaf 4 procent dit nog als reden aan. Op zich is niet verwonderlijk, gezien de groeiende aanpak van illegaal uploaden. Dit blijkt ook uit het feit dat 4 procent van de respondenten zegt minder dan het voorafgaande jaar te downloaden omdat de internetprovider bepaalde downloadsites heeft geblokkeerd. In november 2015 was dit significant minder: 1 procent.



    Trizomu
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...