Jump to content

 • Snelheid van glasvezel kunstmatig verlaagd bij goedkope abonnementen

   Share


  In de huidige markt voor internetdiensten blijkt dat aanbieders van glasvezelverbindingen de snelheid van het internet kunstmatig laag houden bij goedkopere abonnementen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zou een glasvezelaansluiting zonder tussenkomst van internetproviders standaard een internetsnelheid van ten minste 1 gigabit per seconde (Gbps) kunnen leveren. Internetproviders verlagen deze snelheid echter bewust om meer winst te genereren met glasvezelabonnementen.

  Economische Overwegingen

  Het klinkt logisch: als je minder betaalt, krijg je een lagere internetsnelheid. Echter, bij glasvezel is dit niet zonder meer het geval. Glasvezelaansluitingen zijn standaard in staat om een snelheid van minimaal 1 Gbps aan te bieden. Internetproviders maken gebruik van speciale apparatuur of software om deze snelheid te beperken. Glasvezelexpert Hendrik Rood van consultancybureau Stratix legt uit: "De aanschaf van die apparatuur of software kost geld," vervolgt Rood. "Daardoor zijn de kosten om lagere internetsnelheden te leveren eigenlijk hoger dan het leveren van de volledige snelheid."

  Vergelijking met Verkeer

  Anco Scholte ter Horst, directeur van internetprovider Freedom Internet, vindt deze situatie vreemd. Hij vergelijkt het met een vierbaans autosnelweg: "Als je vier banen hebt, laat je het verkeer ook niet over één rijbaan rijden. Het kost niets extra om alle vier de rijbanen te benutten."

  Marketingstrategieën van Internetproviders

  De reden dat internetproviders toch besluiten om de glasvezelsnelheid te beperken, ligt volgens Rood in marketingstrategieën. Door abonnementen met lagere snelheden aan te bieden, wordt de standaard 1 Gbps-snelheid een soort 'premium product' waarvoor mensen bereid zijn meer te betalen.

  Bijvoorbeeld, ten opzichte van het goedkoopste internetabonnement betaal je bij KPN ongeveer 10 euro per maand extra voor een snelheid van 1 Gbps. Bij Odido is dat verschil zelfs 15 euro per maand. "De prijs die internetproviders vragen voor het abonnement met de laagste snelheid, zegt iets over wat een glasvezelaansluiting daadwerkelijk kost," zegt Scholte ter Horst. Voorheen was het dataverkeer dat klanten veroorzaakten een serieuze kostenpost voor internetproviders. Tegenwoordig zijn die kosten echter zo laag geworden dat ze verwaarloosbaar zijn.

  Gebruik van Internetdiensten

  "Sneller internet leidt ook niet tot evenredig meer dataverkeer," legt de directeur van Freedom Internet uit. "Bijvoorbeeld, Netflix of Microsoft Teams gebruiken dezelfde hoeveelheid data op een 1 Gbps-verbinding als op een 100 Mbps-verbinding."

  Consumentenmisleiding

  Mensen met een glasvezelaansluiting worden dus in feite misleid. Door het aanbieden van abonnementen met lagere snelheden proberen internetproviders consumenten te laten betalen voor een snelheid die ze eigenlijk standaard zouden moeten ontvangen. Het is een strategie die hen toestaat meer te verdienen door de natuurlijke snelheid van glasvezel kunstmatig te beperken.  Drifter
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
  Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who was online  4 Users were Online in the last 2 hours

Announcements

×
×
 • Create New...