Spring naar bijdragen

  • Team-Xecuter beschuldigt Nintendo van censuur en legale afschrik tactieken

     Delen


    Team-Xecuter staat algemeen bekend om het creëren van 'hacks' die digitale beperkingen op Nintendo-consoles omzeilen. Nintendo ziet deze tools als een grote piraterij bedreiging en heeft onlangs verschillende winkels aangeklaagd die de producten verkopen. Team-Xecuter spreekt met TorrentFreak en weerlegt het piraterij-stigma terwijl het Nintendo beschuldigt van censuur, monopolistische controle en legale afschrik tactieken.

    Vorige maand klaagde Nintendo verschillende winkels aan die hacks verkopen waarmee illegale games op de Switch-console kunnen worden gespeeld. Deze winkels bieden een reeks producten die zijn ontwikkeld door Team-Xecuter, die door het gamebedrijf gekenmerkt wordt als een beruchte piraterijgroep.

    Dit is niet de eerste keer dat Nintendo actie onderneemt. In de afgelopen jaren heeft de game gigant talloze verwijdering bevelen naar de groep gestuurd en in het VK kreeg het een bevel om lokale ISP's zijn sites te laten blokkeren.

    Tot nu toe heeft Team-Xecuter nooit publiekelijk gereageerd, maar na de recente golf van rechtszaken in de Verenigde Staten slaat het nu verbaal terug naar Nintendo. De groep distantieert zich van het label 'piraterij' en is van mening dat zij samen met hun gebruikers het recht hebben om te sleutelen aan Nintendo-producten.

    Team-Xecuter zegt tegen TorrentFreak, "Natuurlijk zijn we niet blij met dit soort censuur dat wordt afgedwongen door gerechtelijke bevelen die ons doen uitgroeien tot iets dat we niet zijn: een groep software piraten die het auteursrecht schenden"

    Nintendo maakt zich vooral zorgen over de nieuwe SX Core- en SX Lite-producten. Deze werken op alle Switch classic- en Lite-consoles, terwijl eerdere 'hacks' beperkt waren tot een subset van apparaten. Bovendien hoeven de apparaten niet langer te worden aangesloten op een dongle of computer om de consoles op te starten in de aangepaste SX OS-firmware.

    Met de rechtszaken hoopte Nintendo de beschikbaarheid van SX Core en SX Lite te beperken, maar het kon niet voorkomen dat ze deze week naar klanten werden verzonden. Sommigen gebruiken de hacks om illegale games te laden en te spelen, maar Team-Xecuter merkt op dat hun producten een breed scala aan gebruik scenario's hebben.

    Team-Xecuter zegt, “Onze producten stellen de eindgebruiker in staat om legitieme back-ups te maken van hun originele cartridges die ze voor zichzelf kunnen houden en kunnen spelen, maar dit is slechts een zeer klein deel van wat de SX-producten u laten doen. Met SX kunt u uw opslagcapaciteiten van uw console uitbreiden, Linux, Android en een groot aantal opensource-applicaties draaien en games en hulpprogramma's uitvoeren”.

    Nintendo ziet de dingen anders. Na de inspanningen van het bedrijf om rechtstreeks bij Team-Xecuter te komen, klaagde het verschillende winkels aan die deze producten verkopen. Team-Xecuter kenmerkt deze zet als legale 'bangmakerij'. Bovendien wijst Team-Xecuter erop dat zijn producten ook amateur programmeurs in staat stellen hun games en software te testen op het anders gesloten ecosysteem. Dat stimuleert innovatie en stelt aspirant-programmeurs in staat hun talent te ontwikkelen.

    ”We denken dat veel van deze gevallen gebaseerd zijn op juridische bangmakerij. Maar dat is (helaas) genoeg om een kleine verkoper (vaak nevenbedrijven gerund door enthousiastelingen) die niet de financiële / juridische capaciteit heeft om dergelijke rechtszaken voor de rechtbank te bestrijden, ertoe te bewegen hun activiteiten volledig te staken en te stoppen.”

    Schrik tactieken of niet, de rechtszaken leken Nintendo enkele successen te geven. Kort nadat ze waren ingediend, werden verschillende winkels gesloten - zo leek het althans. In een nieuwe behandeling deze week vertelde het gamebedrijf de rechtbank echter dat er verschillende beschikbaar zijn via nieuwe domeinen, die nog steeds dezelfde producten verkopen. Dit suggereert dat niet alle winkeleigenaren gemakkelijk bang zijn en misschien meer georganiseerd zijn dan het lijkt, bewust pogend de juridische claims van Nintendo te omzeilen.

    Team-Xecuter is niet rechtstreeks het doelwit van deze rechtszaken, maar staat standvastig achter zijn activiteiten. De groep is van mening dat mensen mogen sleutelen aan producten die ze legaal hebben gekocht, wijzend naar de groeiende 'Right to Repair'- instantie die opkomt voor dezelfde idealen.

    Team-Xecuter merkt op, "We zijn overtuigde gelovers in het recht op het legaliseren van  een groeiende "Repair" instantie om de monopolistische controle over hardware tegen te gaan die eigendom is van de consument die er in de eerste plaats voor heeft betaald".

    Uiteraard zal de groep haar producten blijven ontwikkelen. Voorlopig zijn er nog steeds genoeg winkels die ze aan het grote publiek aanbieden, waaronder knutselaars, ontwikkelaars, programmeurs en piraten. Tegelijkertijd zal Nintendo proberen een overwinning te behalen in de rechtszaal.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Ik ben zelf helemaal geen gamer, maar ik kan me helemaal vinden in de argumenten van Team-Xecute om te proberen de standaard betiteling van Piraterij hier weg te krijgen en daarvoor in de plaats vrijheid van het beoefenen en ontdekken van Wetenschap en Techniek. Geef de jeugd meer teugels om de toekomst te verzekeren van technieken waar de mensheid bij gebaat is.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Mag je hardware welke je koopt en waar je eigenaar van bent aanpassen? 

    Zo toch bijzonder zijn als dat niet mag? Dat je garantie vervalt begrijp ik maar laat ons zelf spelen met de spullen die we kopen. :)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...