Spring naar bijdragen

  • Uitspraak Rechter: IP-adres lokaliseert of identificeert geen BitTorrent-piraat

     Delen


    Strike 3 Holdings heeft honderden verdachten van het plegen van inbreuk op auteursrechten geïdentificeerd via Amerikaanse rechtbanken. Dit gebeurt vaak zonder veel gedoe, maar deze week kreeg het bedrijf een grote tegenslag. Florida District Court Rechter Ursula Ungaro weigerde om een dagvaarding af te geven, met als verklaring dat IP-adres bewijsmateriaal niet voldoende is om een vermeende piraat te lokaliseren of te identificeren.

    Sinds het begin van dit decennium zijn honderdduizenden vermeende BitTorrent-piraten aangeklaagd door zogenaamde 'copyright-trollen' in de Verenigde Staten. De selecte groep van rechthebbenden die deze gevallen indienen, vertrouwt over het algemeen op een IP-adres als bewijsmateriaal. Vervolgens vragen ze de rechtbank om een dagvaarding te geven, waarbij ze internetproviders opdracht geven om de persoonlijke gegevens van de bijbehorende accounthouder over te dragen.

    Hoewel sommige rechters dat in het verleden hebben geweigerd, geven veel district rechtbanken deze dagvaardingen nog steeds uit. In de loop der jaren zijn rechters echter sceptischer geworden over het geleverde bewijsmateriaal. Hier behoort ook Rechter Ursula Ungaro in het district Florida toe.

    In februari kreeg Rechter Ungaro een zaak toegewezen van het adult entertainmentbedrijf Strike 3 Holdings, dat de afgelopen maanden honderden rechtszaken heeft aangespannen. Het bedrijf beschuldigde IP-adres "72.28.136.217" van het delen van zijn inhoud via BitTorrent zonder toestemming. De rechter was echter terughoudend met het afgeven van een dagvaarding. Ze vroeg het bedrijf hoe het gebruik van geolocatie en andere technieken redelijkerwijs de identiteit en de locatie van de vermeende inbreuk pleger konden achterhalen.

    In reactie op het verzoek van de Rechter om bewijs te overleggen, legde Strike 3 uit dat het de database van Maxmind gebruikte om het IP-adres te koppelen aan internetprovider Cogeco en een locatie in Zuid-Florida. Volgens Maxmind is de traceerbaarheid van het IP-adres ongeveer 95% accuraat in de VS, dus de rechthebbende is er vrijwel zeker van dat de zaak bij de juiste rechtbank is ingediend.

    Verder heeft Strike 3 toegegeven dat het op dit moment niet weet of de rekeninghouder de daadwerkelijke auteursrecht inbreuk pleger is. Het bedrijf is echter van mening dat dit het meest voor de hand liggend is en zegt dat het zal proberen meer te weten te komen zodra de identiteit van de persoon in kwestie bekend is.

    Dat was niet goed genoeg voor rechter Ungaro. In een uitspraak die deze week is vrijgegeven, schrijft ze dat, behalve dat het "aannemelijk" is dat de inbreuk pleger via het IP-adres kan worden geïdentificeerd, niet kan worden uitgelegd hoe de geolocatie software de daadwerkelijke inbreuk pleger kan identificeren of lokaliseren.

    Rechter Ungaro schrijft; "Er is niets dat de locatie van het IP-adres koppelt aan de identiteit van de persoon die de video's van eiser downloadt en bekijkt en vaststelt of die persoon in dit district woont". De uitspraak wijst erop dat een IP-adres op zichzelf niet iemand kan identificeren. Als zodanig kan het de persoon die naar verluidt de auteursrechtelijk inbreuk plegende inhoud heeft gedownload, niet nauwkeurig achterhalen.

    Rechter Ungaro doet ook nog de volgende opmerking; "Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat het IP-adres bij een coffeeshop of een open Wi-Fi-netwerk hoort, wat de vermeende inbreuk pleger kort gebruikte bij een bezoek aan Miami" en vervolgens voegt ze er nog aan toe dat; "Zelfs als het IP-adres zich in een woning in dit district bevindt, kan de geolocatie software niet vaststellen wie toegang heeft tot de computer van die woning en wie deze daadwerkelijk heeft gebruikt om inbreuk te plegen op het auteursrecht van eiser".

    Strike 3 benadrukte nog dat veel rechtbanken dagvaardingen hebben afgegeven op basis van exact hetzelfde bewijsmateriaal. Ondanks het feit dat dit waar is, verklaart de rechter dat andere rechtbanken, die ook twijfelden aan de sterkte van een IP-adres als bewijs, ook hebben geweigerd dit te doen. In dit geval constateert de rechtbank dat Strike 3 niet voldoende bewijsmateriaal heeft verstrekt om te beweren dat het redelijkerwijs kan vertrouwen op het gebruik van geolocatie om de identiteit van de verdachte downloader vast te stellen. Evenmin bewijst het dat de persoon in het rechtsgebied van het Hof leeft.

    Als gevolg hiervan weigerde het Hof een dagvaarding te verstrekken en verwierp het de zaak tegen IP-adres 72.28.136.217 wegens ongeoorloofde locatie. De zaak is afgedaan en Strike 3 krijgt geen gelegenheid om de zaak opnieuw in te dienen.

    Hoewel niet alle rechters tot dezelfde conclusie komen, is de uitspraak een tegenvaller voor Strike 3 en andere rechthebbenden. Ze moeten duidelijk andere argumenten of bewijzen aandragen als hun zaak door deze rechter wordt behandeld. Maar dat komt niet echt als een complete verrassing, want rechter Ungaro heeft in het verleden soortgelijke uitspraken gedaan.



    bewerkt door Drifter


    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Het zou al heel wat zijn als er in alle staten van de VS een eensluidende rechtspraak zou komen, die net zoals deze rechter duidelijk maakt dat het nog steeds een grijs gebied is om iemand persoonlijk schuldig te verklaren voor illegaal downloaden als je alleen een spoor hebt die gelinkt kan worden aan een IP-adres. Jammer dat er meer mensen direct een schikking treffen als ze aangeschreven worden op verdenking. 😕

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Strike 3 moet opnieuw een zware tegenslag verwerken voor een federale rechtbank in New York. De Amerikaanse Onderzoeks-Rechter James Orenstein heeft meer dan een dozijn gevallen afgewezen, vanwege een aantal gesignaleerde problemen. De rechter merkte onder meer op dat de frequentie van meer dan een op de drie ten onrechte beschuldigde piraten, schrikbarend hoog is.

    Sinds 2017 heeft Strike 3 276 zaken in dit district ingediend, waarvan er niet 1 tot een rechtszaak is gekomen.

    Van de 143 zaken die in het district werden ingediend, resulteerden er 49 in een schikking en werden er 94 vrijwillig ingetrokken. Dit laatste aantal bevat 50 gevallen waarin Strike 3 er niet van overtuigd was dat de verdachte de inbreuk pleger is. Met andere woorden, mensen die waarschijnlijk ten onrechte worden beschuldigd.

    Dit betekent dat een derde van de ingediende zaken door Strike 3 waarschijnlijk is gericht tegen de verkeerde persoon. Dit aantal is "schrikbarend hoog", aldus de Onderzoeks-Rechter en heeft in zijn uitspraak dan ook gezorgd voor het hoge aantal afwijzingen voor het afgeven van een bevelschrift.

    Bron: Torrentfreak

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...