Spring naar bijdragen

  • Usenet Giant Newzbin Shuts Down, BREIN Still Intends to Pursue Operators

     Delen


    Een van de meest populaire Usenet-indexeringssites is gesloten, waarbij juridische stappen door antipiraterijgroep BREIN als een van de belangrijkste factoren worden genoemd. Newzbin, dat vooral populair is onder Nederlandse Usenet-gebruikers, draait al bijna acht jaar, maar volgens de exploitanten zijn bijdragers steeds meer op hun hoede geworden voor de gevolgen van het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

    Ondanks dat het een van de oudste methoden voor het delen van bestanden is die er nog steeds is, is Usenet (ook wel bekend als nieuwsgroepen) een rol blijven spelen bij het delen van auteursrechtelijk beschermde inhoud.

    Hoewel het grotendeels snel en efficiënt is, voelt het verkrijgen van inhoud zoals films en tv-programma's van Usenet volgens de huidige normen een beetje archaïsch. Er zijn tal van hulpmiddelen om het proces eenvoudiger te maken, maar gebruikers zijn jarenlang blijven vertrouwen op zogenaamde .NZB-bestanden.

    In basistermen lijken deze een beetje op .torrent-bestanden in die zin dat ze verwijzen naar locaties waar specifieke inhoud op Usenet te vinden is. Eenmaal geladen in een geschikte cliënt, kan de inhoud eenvoudig worden gedownload.

    Als gevolg hiervan zijn sites zoals Newzbin.org (niet te verwarren met een beruchte maar lang gesloten site met dezelfde naam ) online verschenen om te fungeren als gemeenschappen voor mensen die content op Usenet vinden (of 'spotten') en vervolgens delen de bijbehorende .NZB-bestanden. Newzbin is al zo'n acht jaar in bedrijf en noemt zichzelf de spirituele opvolger van FTD, een grote NZB-site die meer dan tien jaar geleden de juridische strijd met BREIN verloor en gedwongen werd te sluiten.

    Tien jaar later heeft Newzbin, dat naar schatting zo'n 150.000 gebruikers bedient, hetzelfde lot ondergaan.

    Newzbin kondigt aan dat het stopt

    Een paar dagen geleden publiceerden de operators van Newzbin een aankondiging op hun platform, waarin ze verklaarden dat de service zou worden stopgezet na vele succesvolle jaren in gebruik.

    “Het spijt ons u te moeten meedelen dat we zullen stoppen met Newzbin. Kortom, de stekker gaat uit en Newzbin gaat na ruim 8 jaar op zwart. Het is een heel moeilijke beslissing voor ons geweest, maar met de huidige status van Usenet en het aanbod zijn we genoodzaakt te stoppen.”

    De operators van Newzbin meldden dat "het rustiger wordt" nu meer uploaders ervoor kiezen om voorzichtig te handelen vanwege de druk van de huidige juridische handhaving en het risico om gepakt te worden. Het team van Newzbin zei ook dat de vreugde die ze ooit hadden om de site te exploiteren en te ontwikkelen, ook was verdwenen

    Newzbin wordt permanent uitgeschakeld

    In een laatste afscheidsbericht dat dinsdagavond laat werd gepubliceerd, zei Newzbin dat na de overname van een andere site (NZBEE) op de eerste dag van 2014, het altijd zijn doel was om een waardige opvolger van FTD te worden. In de loop der jaren leek het erop dat meer gebruikers op de site gingen vertrouwen voor hun Usenet-downloads.

    “Dankzij ons goede team van moderatoren, de posters, spotters, vertalers, maar vooral de leden die bereid waren anderen te helpen, was Newzbin uitgegroeid tot het grote veilige Usenet-thuis voor iedereen”, aldus de operators van Newzbin.

    Maar de goede dagen waren geteld.

    “Ondanks de enorme groei in populariteit zagen we de afgelopen jaren helaas ook een daling van het aantal posten. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de opmars van Videoland, Netflix, Disney+, Amazon Prime Video etc. en waarschijnlijk ook met de corona-periode waarin we ons bevinden”, aldus de site.

    “Maar Posters schrikken ook van recente nieuwsberichten van Stichting BREIN.”

    Het BREIN-effect

    Met de meeste andere antipiraterijgroepen die zich concentreren op webstreaming, IPTV-services, torrent-sites en bestandshostingplatforms, is BREIN zich hierop en meer blijven concentreren.

    BREIN kondigt regelmatig actie aan tegen personen die betrokken zijn bij Usenet-posting en indexering en slaagde er zelfs in een Usenet-provider offline te dwingen .

    Deze week nog zei BREIN dat de indexeringssite NZBXS was gesloten en een schikking had getroffen met de antipiraterijgroep . Dat omvatte een overeenkomst om gebruikersgegevens te overhandigen, gebruikers die in de toekomst mogelijk door BREIN worden benaderd vanwege hun gebruik van de NZBXS-API voor het aandrijven van software, waaronder Sickbeard, RADARR en CouchPotato.

    Wat nu voor de Newzbin-database?

    Wanneer grote indexeringssites worden gesloten, zijn er altijd oproepen om indexen en databases met anderen te delen om te helpen bij een comeback of een 3td-party wederopstanding. Newzbin zit momenteel op het hek en heeft nog niet besloten wat te doen.

    "We begrijpen als geen ander dat het zonde zou zijn als [de database en NZB's] volledig verloren zouden gaan, maar helaas hebben we voorlopig geen plannen om dit over te dragen of de database vrij te geven", melden de operators van Newzbin.

    Volgens BREIN zijn de operators van Newzbin echter nog niet uit de problemen.

    “Het klopt dat we steeds meer illegale uploaders en spotters signaleren en aanpakken”, zegt BREIN-directeur Tim Kuik.

    “We jagen ook op de sites die ze gebruiken, zoals Newzbin. Degenen die ons volgen, weten dat we elke keer dichterbij komen en dat dingen behoorlijk kostbaar worden als we je eenmaal hebben. Daarmee zijn we nog niet klaar, ook niet met de mensen achter Newzbin.

    “Het ontwikkelen van legaal aanbod is altijd de beste manier om de mate van illegaliteit tegen te gaan. Daar hebben we nooit een geheim van gemaakt. Maar om tot volle wasdom te komen, moet dat legale aanbod ook blijvend worden beschermd tegen illegale concurrentie die gratis of tegen veel lagere prijzen wordt aangeboden”, besluit Kuik.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Ik snap eigenlijk de vergelijking met torrents niet zo aangezien zij alles met elkaar delen in realtime. Deel niets dan kan je ook niets krijgen. Nee het doel is juist om ons allen te dwingen in het nieuwe verdienmodel van de grote jongens uit de film, game en muziekindustrie door middel van abo's die je nu op allerlei fronten ziet. Zelfs in de plugin branche komen ze met abo's voor grote bundels waar je uiteindelijk maar 10% van gebruikt maar toch voor de hele bende moet gaan betalen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Nooit kunnen denken dat Newzbin er ooit de brui aan zou geven. Ik dacht altijd dat er alles dichtgetimmerd zat en onbereikbaar voor Brein, blijkbaar niet.

    De grote vraag is: Wat nu?!?

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    3 uur geleden zei MS79:

    Vond newzbin een super website, erg makkelijk en gebruiksvriendelijk! Iemand een goede tip als alternatief?

    Dat is de grote vraag. De andere sites zijn op spotnet gebaseerd. Of Geek maar daar heb ik geen ervaring mee. Vooralsnog is er buiten de torrent sites geen alternatief.

     

     

    bewerkt door Perav
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    1 uur geleden zei Perav:

    Dat is de grote vraag. De andere sites zijn op spotnet gebaseerd. Of Geek maar daar heb ik geen ervaring mee. Vooralsnog is er buiten de torrent sites geen alternatief

    Er staan in het linktopic Nederlandse NZB Community 's anders best een aantal Community 's die open zijn voor registratie. Je zal alleen op moeten passen dat je voldoet aan de voorwaarden. Een paar tips waar op dit moment een aantal Newzbin posters ook naar toe zijn verhuist zijn; second-stage.online en private-releases.life, verder zijn daar nog movietrack.live en armyofstrangers.com. Dit zijn al Community's waar je nog gewoon kan registreren en een goed en recent aanbod aan content kan verwachten.

    bewerkt door Skeletor
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  6 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...