Spring naar bijdragen

  • Usenet uploader/beheerder schikt met BREIN voor 10.000 euro

     Delen


    Een man uit Brabant was actief als beheerder van twee illegale usenet communities met elk rond de 20.000 inbreukmakende verwijzingen naar beschermde werken bij commerciële usenet providers. Ook deed hij zelf uploads van beschermde werken naar zo’n provider die daar baat bij hebben omdat zij abonnementen verkopen voor toegang tot hun servers waarop zij die werken beschikbaar houden.

    De man, werd door BREIN geïdentificeerd aan de hand van informatie uit eerdere acties. Nadat de deurwaarder een sommatie betekende, koos de man ervoor om met BREIN te schikken voor een bedrag van 10.000 euro. Voor de toekomst is een boetebeding afgesproken van 500 euro per dag(deel) of per inbreuk, met een maximum van 50.000 euro.

    Informatie uit acties leidt telkens tot identificatie en actie tegen andere beheerders en uploaders uit illegale usenet communities. Dat leidde de afgelopen anderhalf jaar tot de aanpak van veertien beheerders, achttien grote uploaders en zeven ‘NZB-communities’ die gebruikers naar illegale content op het Usenet verwijzen. Daarnaast zijn negen van zulke communities oftewel indexering-sites eigener beweging gestopt en gooien veel uploaders de handdoek in de ring omdat het hen te heet onder de voeten wordt.

    Commerciële usenet-providers

    BREIN heeft een procedure aanhangig voor de Hoge Raad (HR) met betrekking tot de zorgplichten van een commerciële usenet-provider. Dergelijke providers moeten in principe doeltreffende maatregelen tegen inbreuk treffen om eigen aansprakelijkheid te vermijden. BREIN is op basis van o.m. het YouTube & Cyando arrest van de hoogste Europese rechter (HvJEU) van mening dat de provider in kwestie aansprakelijk is voor inbreuk nu die geen effectieve maatregelen nam om inbreuk tegen te gaan. In deze zaak is op 9 december arrest gepland.

    Uiteraard zal de verplichting voor commerciële usenet-providers tot het nemen van effectieve maatregelen om inbreuk tegen te gaan hun exploitatie ondermijnen, het gaat abonnees immers om de toegang tot de ongeautoriseerde populaire content. De provider tegen wie BREIN deze actie voert, heeft haar exploitatie al jaren geleden stil gezet nadat zij in eerste aanleg aansprakelijk werd gehouden voor inbreuk en een effectieve NTD moest instellen. Die moest op zijn minst gelijke pas kunnen houden met de illegale uploads. Naast NTD zijn meer maatregelen mogelijk maar die zijn door uitbaters verlaten in de ontwikkeling van het usenet tot distributiemodel voor ongeautoriseerde content.

    YouTube & Cyando arrest

    Het YouTube & Cyando (Uploaded) arrest borduurt voort op de eerder door het HvJEU ingeslagen weg met de Svensson, BestWater, GS Media, Filmspeler en Pirate Bay arresten (waarvan de laatste twee m.b.t. zaken van BREIN). Die weg is een soort van voorwaardelijke aansprakelijkheid van platforms voor openbaarmaking via massaal door derden geplaatste bestanden of links. Het arrest oordeelt kort gezegd dat een tussenpersoon zelf inbreuk maakt indien zij niet de ‘geloofwaardige en doeltreffende maatregelen’ tegen inbreuk neemt die van een ‘normaal behoedzame marktdeelnemer’ verwacht mogen worden. Het arrest is van belang voor allerlei platforms met door gebruikers geüploade bestanden of links.

    Overigens kopiëren commerciële usenet providers de door gebruikers geüploade bestanden naar hun eigen servers en en houden ze daar beschikbaar voor betalende abonnees. De uploaders zelf verliezen daarmee de controle over de door hen geüploade bestanden. BREIN is van mening dat de provider daardoor zelf openbaarmaker is, nog los van de vraag of enkel een NTD-beleid voldoende effectief is.



    extreme
    • Leuk 1
    • Verdrietig 5
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    On 9/10/2022 at 9:24 AM, Mondriaan said:

    Erg vervelend voor de man in Brabant, de medewerkers van Brein downloaden natuurlijk nooit wat🤐

    Die boete zal vast niet zijn uitgedeeld op basis van het download karakter van meneer 😬

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...