Jump to content

 • Valse foutmeldingen in Google Chrome, Microsoft Word of OneDrive

   Share


  Valse foutmeldingen in programma's zoals Google Chrome, Microsoft Word of OneDrive kunnen een verborgen risico op malware-infecties markeren. Cybercriminelen zijn bedreven in het ontwerpen van geraffineerde valstrikken, gericht op nietsvermoedende gebruikers de intentie hebben snel problemen willen oplossen die op hun computerscherm verschijnen. Deze strategie speelt in op de onmiddellijkeemoplossende reflex van de meeste mensen.

  a3.png.webp       Screenshot 2024-06-13 at 2.04.44 PM.png

  In de zich steeds voortzettende golf van cyberdreigingen heeft onderzoek van entiteiten zoals Proofpoint aan het licht gebracht dat dergelijke aanvalsstrategieën niet beperkt zijn tot een enkele hackersgroepering. Vele groepen, waaronder één genaamd ClearFake, zijn actief in deze bedrieglijke vormen van cyberaanvallen, waarbij ze eerder al successen boekten door gebruikers ertoe aan te zetten neppe browserupdates te installeren. Deze zogenaamde updates leverden in realiteit echter malafide software op die de systemen van slachtoffers compromitteren.

  Deze nieuwste vorm van aanval gaat evenwel nog een stapje verder dan het eenvoudige kapen van de browser. Nu hebben cybercriminelen hun vizier op uitgebreidere en FREQUENTER gebruikte programma's in de browser gericht, via het uitvoeren van JavaScript-code op populaire websites om zo neppe foutmeldingen te genereren. Deze foutmeldingen beweren kritische problemen in Google Chrome, Microsoft Word of OneDrive te detecteren, compleet met schijnbaar "handige" oplossingen voor de verzonnen problemen. De hack vereist echter RNGEKEURESDEF gehoorzaamheidaan deze "oplossingen" en vraagt gebruikers vaak om een PowerShell-script te kopiëren en uit te voeren via de opdrachtprompt, hetgeen in wezen een uitnodiging is voor malware om ongehinderd toegang te krijgen tot hun systeem.

  Het meest kritieke wapen dat deze aanvallers hanteren is echter de verkeerde opvatting of onwetendheid van gebruikers omtrent veiligheid. Door zichtbaar dateerbare foutmeldingen die directe en ogenschijnlijke simpele fixes presenteren, gokken de cybercriminelen op de haast en het gebrek aan technische kennis bij hun beoogde slachtoffers. Deze methode voegt nog een dimensie van misleiding toe door de noodzaak van de gebruiker om actief mee te werken, wat de detectie en analyse van deze malware compliceerder maakt.

  Wanneer u dus met een dergelijke foutmelding wordt geconfronteerd, is het essentieel om eerst een adempauze te nemen en de validiteit ervan te onderzoeken door onafhankelijke bronnen te raadplegen of de melding op het internet op te zoeken. Vaak kunnen echte foutcodes of problemen snel worden geïdentificeerd door dialogen met de officiële klantenservice of door te zoeken op gerenommeerde technische hulpforums.

  Een vervolgstap is om steeds waakzaam te zijn en nooit zomaar scriptcode te executeren die u niet volledig begrijpt. Voor degenen onder u die overwegen dit te moeten doen, kan voorlegging van de code aan een vergevorderde AI, zoals ChatGPT, of aan beveiligingsexperts, zijn nut bewijzen door een snelle analyse te bieden van wat de code werkelijk van plan is te doen, en kan zo onnodige risico's vermijden. Door degetelijke voorzorgsmaatregelen te nemen, kunnen individuele gebruikers een essentiële bijdrage leveren aan wboth hun eigen digitale veiligheid als die van het grotere netwerk waartoe zij behoren.  Drifter
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
  Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Who was online  8 Users were Online in the last 2 hours

Announcements

×
×
 • Create New...