Jump to content

Drifter

Full members
 • Content Count

  1178
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  190

Everything posted by Drifter

 1. Rechtbank Utrecht wijst vonnis tegen recidiverende aanbieder illegale IPTV pakketten De voorzieningenrechter te Utrecht heeft een recidiverende aanbieder X van illegale IPTV abonnementen veroordeeld tot een nieuw verbod met hogere dwangsom (€10.000/dag(deel) met max van €500.000) en opgave van identificerende gegevens van alle betrokkenen bij het aanbod van de illegale IPTV pakketten, de inkoopprijs ervan en de winst, ook op verbeurte van een dwangsom (€1.000/dag met max van €100.000). Tevens moet X €7.400 proceskosten aan BREIN betalen. X was eerder in de weer met set top boxen die naar illegale sites linkten, net zoals de door het Hof van Justitie EU in 2017 als inbreukmakend beoordeelde Filmspeler. Daarna legde hij zich toe op de verkoop van illegale IPTV pakketten die via een hyperlink toegang geven tot ongeautoriseerd aanbod van beschermde films, series en (live)streams van TV kanalen. Hiervoor kreeg zijn bedrijf op vordering van BREIN een rechterlijk verbod aan de broek waarna tussen BREIN en X in persoon een vaststellingsovereenkomst werd gesloten waarin hij onder meer €40.000 aan BREIN betaalde en zich verder moest onthouden van illegale handel. X ging echter via een katvanger opnieuw aan de gang met de verkoop van illegale IPTV pakketten via een tweetal sites. Deze werden op last van BREIN offline gehaald. De katvanger wilde echter zijn voorman niet noemen tot daags voor de zitting waarna hij onder meer bankbescheiden overlegde waaruit betalingen aan X tevoorschijn kwamen. Zelf was X via een tweetal andere sites weer aan de gang gegaan. Ditmaal op naam van zijn vriendin. Ter zitting overlegde BREIN op meerdere vlakken bewijs van de betrokkenheid van X die alles ontkende. De betalingen van de katvanger betroffen volgens hem de terugbetaling van een lening en verder zou hij enkel een email account voor Paypal betaling op naam van zijn vriendin aangemaakt hebben op verzoek van de Spanjaard Y en dus alleen als ‘doorgeefluik’ gefungeerd hebben. Aangezien van ene Y geen spoor is te bekennen en zijn gegevens niet kloppen, houdt de rechtbank het erop dat X deze keer als het ware zijn eigen katvanger heeft gespeeld. Met betrekking tot de eerdere recidive zijn de vorderingen overigens niet toegewezen wegens gebrek aan spoedeisend belang omdat die twee sites al langer zijn gestopt. Daar zou desgewenst een aparte procedure over gevoerd kunnen worden. BREIN gaat nu eerst aan de slag met het ten uitvoer leggen van het huidige vonnis. Het opgelegde vonnis door de Rechtbank is als PDF te lezen onder deze link. Bron: BREIN
 2. Rommelen mag altijd Duken, als je het maar met beleid doet. Hopelijk is de narigheid te achterhalen en kan je iets doen om een volgende keer te voorkomen.
 3. De uitspraak van dit EU Hof gaat puur en alleen om een aanvulling op de wel al volgens Artikel 8 verplichte afgifte van de NAW gegevens (Naam, Adres, Woonplaats). BREIN heeft over dit arrest zijn/haar eigen verklaring. Artikel 8 van de Handhavingsrichtlijn bepaalt dat Lidstaten het mogelijk moeten maken om adresgegevens te vorderen in geval van inbreuk. De Duitse rechter heeft de hoogste Europese rechter (HvJEU) gevraagd of dit naast naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW) ook gegevens als telefoonnummer, emailadres en IP-nummers omvat. Het HvJEU heeft geoordeeld dat adres in artikel 8 van de richtlijn enkel NAW betekent maar dat het de lidstaten vrijstaat om in de mogelijkheid voorzien om verstrekking van telefoonnummer, emailadres en IP-nummer te gelasten indien daarbij een juist evenwicht wordt gevonden. Artikel 8 bevat alleen een minimumnorm. In Nederland kan meer gevorderd worden op basis van de rechtspraak, met name het Lycos arrest van de Hoge Raad uit 2005 dat criteria geeft voor de afgifte van identificerende gegevens. BREIN kan dus zo nodig ruimere identificerende gegevens dan enkel naam-,adres- en woonplaatsgegevens vorderen in de aanpak van illegale diensten en de beheerders en uploaders daarvan. Dat is van belang wanneer de NAW-gegevens niet betrouwbaar of herleidbaar zijn tot de inbreukmaker, dat is meestal het geval wanneer zulke gegevens, als zij al gevraagd worden, niet worden geverifieerd. Bron: BREIN
 4. YouTube kan niet worden gedwongen om bepaalde privégegevens, zoals het e-mail- en IP-adres, te delen van mensen die op het platform illegaal films uploaden. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald. In het arrest Constantin Film Verleih (C-264/19) van 9 juli 2020 heeft het Hof geoordeeld dat richtlijn 2004/481 de rechterlijke instanties in zaken waarin een film zonder toestemming van de houder van het auteursrecht op een onlinevideoplatform is geüpload, niet verplicht om de exploitant van het videoplatform te gelasten het e-mailadres, het IP-adres of het telefoonnummer van de gebruiker die de film in kwestie heeft geüpload, te verstrekken. De richtlijn voorziet in de verstrekking van de „adressen” van de personen die inbreuk hebben gemaakt op een intellectuele-eigendomsrecht, en beoogt daarbij uitsluitend het postadres. Het Hof doet deze uitspraak in een zaak tussen het Duitse bedrijf Constantin Film en YouTube. Constantin Film, houder van exclusieve rechten op films als Parker en Scary Movie 5, eist dat YouTube het e-mailadres, telefoonnummer en IP-adres van gebruikers verstrekt die de films illegaal op YouTube hebben geplaatst. Op die eis hoeft YouTube van het Hof dus niet in te gaan. Het Hof van Justitie gaat daarmee mee in het advies dat advocaat-generaal Henrik Saugmandsgaard Øe in april aan het Hof gaf. Saugmandsgaard Øe stelde dat er volgens regels van de Europese Unie een strikte limiet is aan de informatie die kan worden gedeeld bij schendingen van intellectuele eigendomsrechten. Zo richt EU-wetgeving zich op de naam en het postadres van gebruikers, niet op het e-mailadres, telefoonnummer en IP-adres. De EU-landen zouden zelf uitgebreidere regels kunnen instellen. De EU stelt alleen minimumnormen. Het arrest van het Hof van Justitie is te lezen en te downloaden als PDF onder deze link.
 5. Deze NZB Community staat al in het overzicht van Nederlandse NZB Community's waarvan de link alleen even aangepast moet worden vanwege de wijziging van .com in .me.
 6. Ik begrijp dat je een poging onderneemt om weer een nieuw account te maken wanneer dit een uitzonderlijk en uniek forum is dat iets levert wat je nergens anders kan vinden, maar als je al een tijdje in dit wereldje rondhuppelt zou je moeten weten dat de huidige Community's nagenoeg allemaal geen mogelijkheid meer bieden om een account aan te maken met VPN ingeschakeld. Hmmmmmmmm @Tuinbever dit vindt ik dan weer een actie die ik niet zo op prijs kan stellen, want je weet nooit wat de exacte reden is geweest van de Beheerder om die Ban te geven en ik kan me ook niet voorstellen dat je dit soort acties op prijs zou stellen wanneer jij als Site Eigenaar een lid een Ban geeft en datzelfde lid via dit soort omwegen gewoon weer op jouw website een nieuw account krijgt.
 7. Staat keurig netjes bovenin de balk aangegeven Software (VIP) en Software (Free), dus je hebt wel degelijk een keuze, maar het is veel te warm voor dit soort onzin discussies. Het is zoals gewoonlijk weer een neverending story waar straks uiteindelijk door Duken weer een rits reacties verwijderd moeten worden.
 8. Al dit negatieve Donatie geklets duikt elke weer weer op wanneer een NZB-community uit de lucht is die allemaal door de zelfde personen in de lucht zijn gebracht en ook elke keer weer met een nieuwe site terug komen. Als je dat weet doneer je toch simpelweg niet. Ik heb minstens 8 NZB-community's onder snelkoppelingen staan die top Software leveren zonder dat je daarvoor hoeft te doneren. Kleine greep uit die keuze; Newzbin - Spotnet/web - The New Generation - Softtrack - Pirates4all.
 9. Zo jammer dat het bijna elke keer weer dezelfde personen zijn die het Doneren aan de kaak stellen wanneer een website uit de lucht is. Doneren doe je wanneer je geld genoeg hebt en dan ook bij een website die jou iets levert waar je gelukkig mee bent. Ik heb persoonlijk al niet veel op met mensen die nadrukkelijk moeten/willen vertellen dat ze doneren, want zoiets doe je uit sympathie en niet om jezelf een schouderklopje te geven en een voorkeurspositie af te dwingen. Er zijn zoveel goede Torrent en NZB Community's waar je terecht kan zonder een donatie te doen en toch hetzelfde krijgt als een donateur, die dan hooguit een sterretje bij zijn/haar naam krijgt.
 10. Als tussen alle bovenstaande Omschrijvingen, Linkjes en Afbeeldingen de oplossing voor het probleem nog steeds niet staat zal dat aan de vraag/uitleg gelegen hebben, maar de oplossing is hoe dan ook te vinden vanuit de hulpfunctie van Mozilla. Uiteraard is het voor sommige mensen wat makkelijker wanneer er wat afbeeldingen staan die net even een beetje meer herkenbaarheid geven.
 11. Sean Parker, medeoprichter van Napster, werd miljardair door op het juiste moment op de juiste plaats te zijn en slimme zakelijke beslissingen te nemen. Een paar jaar geleden was hij medeoprichter van een nieuw bedrijf, Screening Room, dat hoopte een revolutie teweeg te brengen in de filmindustrie. Hoewel dit plan zijn vruchten nog moet afwerpen, heeft het bedrijf deze week een nieuw octrooi tegen piraterij verkregen. Sean Parker is een prominente naam in de geschiedenis van online piraterij. De Amerikaanse ondernemer was medeoprichter van de applicatie voor het delen van bestanden Napster, die het delen van bestanden populair maakte bij het grote publiek. Parker verwierf later bekendheid als de eerste president van Facebook, wat hem hielp de miljardair te worden die hij nu is. Naast filantroop zijn, blijft hij ook betrokken bij nieuwe startups, waaronder een met een indirecte piraterijhoek. Vier jaar geleden was Parker medeoprichter van een nieuw bedrijf genaamd Screening Room, dat voor ogen had om de nieuwste blockbusters op de dag van release beschikbaar te stellen in de huizen van mensen. Voor $ 50 per film zouden mensen op hun eigen scherm moeten kunnen genieten van nieuwe films, in plaats van naar de bioscoop te gaan, was het plan. Deze thuiskijk optie zou niet alleen handig zijn, maar zou ook de stimulans voor sommige mensen - degenen die het zich kunnen veroorloven - wegnemen om films te verkrijgen via piraterij. Verschillende hoofdrolspelers in de filmindustrie waren sceptisch en tot op de dag van vandaag is het plan nog steeds niet uitgekomen. Desalniettemin blijft het bedrijf actief en is het onlangs omgedoopt tot SR Labs, waarbij de voormalige president van Sony Pictures Home Entertainment, Man Jit Singh, werd aangenomen als nieuwe CEO. Met Singh heeft het bedrijf nu sterke banden met de filmindustrie. En hoewel de officiële website geen nieuws onthult, behaalde het bedrijf deze week een kleine overwinning nadat het een nieuw patent had gekregen. Screening Room (SR Labs) heeft de afgelopen jaren verschillende technologie gerelateerde patenten verkregen, waaronder enkele met een anti-piraterij-invalshoek. Het nieuwe patent (PDF) dat deze week is verleend, zit in dezelfde niche. Getiteld: Apparaten koppelen om misbruik van digitale inhoud te voorkomen, het octrooi beschrijft een systeem waarmee de huiselijke toegang tot films strak kan worden gecontroleerd. Dit omvat het koppelen van een telefoon of tablet aan een tv en ervoor zorgen dat de kijker tijdens een uitzending alle benodigde rechten heeft. Het octrooi is gevuld met complexe beschrijvingen van hoe het systeem zou werken en wordt ook geleverd met een speciale strategie tegen piraterij. HDMI-piraterij wordt bijvoorbeeld voorkomen door de toegang tot een film uit te schakelen wanneer deze niet langer is gekoppeld aan de geautoriseerde TV. Bovendien wordt het systeem geleverd met een speciale piraterij bulldozer die het web afzoekt naar illegale kopieën. Wanneer een ongeautoriseerde kopie wordt gedetecteerd, kan het systeem het ingebouwde watermerk gebruiken om de bron te vinden en passende actie te ondernemen. "Wanneer de web-bulldozer een film identificeert, scant hij deze op watermerken. Als er een overeenkomst wordt gevonden, kan het account dat overeenkomt met de ID in het watermerk verantwoordelijk worden gehouden en, indien nodig, worden uitgeschakeld", luidt de beschrijving van het octrooi. Het gebruik van watermerken is niet nieuw en piraterijgroepen zijn zeer bedreven geworden in het verwijderen van unieke identificatiegegevens. Screening Room merkt echter op dat de watermerken vrijwel onvervalsbaar zijn. "Het watermerk is blijvend, onzichtbaar voor het blote oog en niet verwijder baar zonder de vernietiging van het onderliggende beeld. Een watermerk werkt dus als een digitaal baken dat in de stof van de film is genaaid", luidt het patent. De maatregelen tegen piraterij stoppen daar niet. Met of zonder watermerk kan een film zich nog steeds verspreiden naar miljoenen mensen. Screening Room heeft hier ook over nagedacht en zal een "P2P-vervuiler" gebruiken om piratensites en -diensten te overspoelen met beschadigde kopieën. "Zodra [een watermerk] buiten het inhoud distributienetwerk wordt gedetecteerd, distribueert het filmdistributiesysteem beschadigde bestanden van dezelfde film in een verhouding van 1,000: 1 via peer-based distributie. Daarom moet de inbreuk onmiddellijk worden 'afgezwakt' naar een hoeveelheid dat buitengewoon frustrerend, zo niet onmogelijk, zou zijn voor verdere piraterij van die kopie". De strenge anti-piraterij-instrumenten kunnen een reactie zijn op vroege kritiek van bioscopen, die beweerden dat de plannen van Screening Room piratensites zouden aanwakkeren. P2P-vervuiling is verre van nieuw en dateert uit de tijd van Napster zelf. Hoewel het effectief kan zijn, heeft het weinig invloed op de distributie via piraten streaming sites, die tegenwoordig veel populairder zijn. De plannen van Screening Room zijn niet helemaal nieuw. In feite is het octrooi een voortzetting van een soortgelijke aanvraag die een paar jaar geleden werd ingediend en die gericht was op 'sonische signalen'. Het laat echter zien dat Screening Room nog steeds van plan is door te gaan met zijn nieuwe plannen voor filmdistributie. Wat deze plannen inhouden, blijft een mysterie. Toen Variety het bedrijf een paar weken geleden ondervroeg, bleek alleen dat het meer dan twee dozijn patenten heeft met betrekking tot 'innovatieve veilige leveringsarchitectuur'. Deze week hebben ze er nog een toegevoegd aan hun lijst. Screening Room wil de filmindustrie vooruit helpen en zoekt samenwerking. Dit werd ook herhaald door Parker, die benadrukte dat de industrie schade heeft geleden door de COVID-19-crisis, terwijl hij eraan toevoegde dat "dit ook zal overgaan". "In het licht van existentiële bedreigingen, is het alleen door het bijeenroepen van onze grootste capaciteiten - onze collectieve creativiteit en innovatieve capaciteiten - dat we niet alleen hebben overleefd, maar ook voorspoedig zijn", aldus Parker. "We moeten samenwerken om de filmische ervaring te behouden, niet alleen voor schrijvers en filmmakers, maar ook voor het bioscooppubliek, en voor toekomstige generaties die de magie van de film zelf nog niet hebben ervaren".
 12. Team-Xecuter staat algemeen bekend om het creëren van 'hacks' die digitale beperkingen op Nintendo-consoles omzeilen. Nintendo ziet deze tools als een grote piraterij bedreiging en heeft onlangs verschillende winkels aangeklaagd die de producten verkopen. Team-Xecuter spreekt met TorrentFreak en weerlegt het piraterij-stigma terwijl het Nintendo beschuldigt van censuur, monopolistische controle en legale afschrik tactieken. Vorige maand klaagde Nintendo verschillende winkels aan die hacks verkopen waarmee illegale games op de Switch-console kunnen worden gespeeld. Deze winkels bieden een reeks producten die zijn ontwikkeld door Team-Xecuter, die door het gamebedrijf gekenmerkt wordt als een beruchte piraterijgroep. Dit is niet de eerste keer dat Nintendo actie onderneemt. In de afgelopen jaren heeft de game gigant talloze verwijdering bevelen naar de groep gestuurd en in het VK kreeg het een bevel om lokale ISP's zijn sites te laten blokkeren. Tot nu toe heeft Team-Xecuter nooit publiekelijk gereageerd, maar na de recente golf van rechtszaken in de Verenigde Staten slaat het nu verbaal terug naar Nintendo. De groep distantieert zich van het label 'piraterij' en is van mening dat zij samen met hun gebruikers het recht hebben om te sleutelen aan Nintendo-producten. Team-Xecuter zegt tegen TorrentFreak, "Natuurlijk zijn we niet blij met dit soort censuur dat wordt afgedwongen door gerechtelijke bevelen die ons doen uitgroeien tot iets dat we niet zijn: een groep software piraten die het auteursrecht schenden" Nintendo maakt zich vooral zorgen over de nieuwe SX Core- en SX Lite-producten. Deze werken op alle Switch classic- en Lite-consoles, terwijl eerdere 'hacks' beperkt waren tot een subset van apparaten. Bovendien hoeven de apparaten niet langer te worden aangesloten op een dongle of computer om de consoles op te starten in de aangepaste SX OS-firmware. Met de rechtszaken hoopte Nintendo de beschikbaarheid van SX Core en SX Lite te beperken, maar het kon niet voorkomen dat ze deze week naar klanten werden verzonden. Sommigen gebruiken de hacks om illegale games te laden en te spelen, maar Team-Xecuter merkt op dat hun producten een breed scala aan gebruik scenario's hebben. Team-Xecuter zegt, “Onze producten stellen de eindgebruiker in staat om legitieme back-ups te maken van hun originele cartridges die ze voor zichzelf kunnen houden en kunnen spelen, maar dit is slechts een zeer klein deel van wat de SX-producten u laten doen. Met SX kunt u uw opslagcapaciteiten van uw console uitbreiden, Linux, Android en een groot aantal opensource-applicaties draaien en games en hulpprogramma's uitvoeren”. Nintendo ziet de dingen anders. Na de inspanningen van het bedrijf om rechtstreeks bij Team-Xecuter te komen, klaagde het verschillende winkels aan die deze producten verkopen. Team-Xecuter kenmerkt deze zet als legale 'bangmakerij'. Bovendien wijst Team-Xecuter erop dat zijn producten ook amateur programmeurs in staat stellen hun games en software te testen op het anders gesloten ecosysteem. Dat stimuleert innovatie en stelt aspirant-programmeurs in staat hun talent te ontwikkelen. ”We denken dat veel van deze gevallen gebaseerd zijn op juridische bangmakerij. Maar dat is (helaas) genoeg om een kleine verkoper (vaak nevenbedrijven gerund door enthousiastelingen) die niet de financiële / juridische capaciteit heeft om dergelijke rechtszaken voor de rechtbank te bestrijden, ertoe te bewegen hun activiteiten volledig te staken en te stoppen.” Schrik tactieken of niet, de rechtszaken leken Nintendo enkele successen te geven. Kort nadat ze waren ingediend, werden verschillende winkels gesloten - zo leek het althans. In een nieuwe behandeling deze week vertelde het gamebedrijf de rechtbank echter dat er verschillende beschikbaar zijn via nieuwe domeinen, die nog steeds dezelfde producten verkopen. Dit suggereert dat niet alle winkeleigenaren gemakkelijk bang zijn en misschien meer georganiseerd zijn dan het lijkt, bewust pogend de juridische claims van Nintendo te omzeilen. Team-Xecuter is niet rechtstreeks het doelwit van deze rechtszaken, maar staat standvastig achter zijn activiteiten. De groep is van mening dat mensen mogen sleutelen aan producten die ze legaal hebben gekocht, wijzend naar de groeiende 'Right to Repair'- instantie die opkomt voor dezelfde idealen. Team-Xecuter merkt op, "We zijn overtuigde gelovers in het recht op het legaliseren van een groeiende "Repair" instantie om de monopolistische controle over hardware tegen te gaan die eigendom is van de consument die er in de eerste plaats voor heeft betaald". Uiteraard zal de groep haar producten blijven ontwikkelen. Voorlopig zijn er nog steeds genoeg winkels die ze aan het grote publiek aanbieden, waaronder knutselaars, ontwikkelaars, programmeurs en piraten. Tegelijkertijd zal Nintendo proberen een overwinning te behalen in de rechtszaal.
 13. Pac-Man bestaat vrijdag 29 Mei veertig jaar. Gameontwikkelaar en uitgever Bandai Namco viert dat onder meer met de aankondiging dat de klassieke game wordt uitgebracht op streamingplatform Twitch. Het is nog onduidelijk wanneer het spel precies beschikbaar wordt. In het spel Pac-Man Live Studio kunnen spelers onder meer de klassieke game uit 1980 spelen, waarbij de speler als Pac-Man in een doolhof punten moet opeten terwijl hij achterna wordt gezeten door vier kleurrijke spookjes. De highscores zijn, in tegenstelling tot destijds, niet beperkt tot de mensen die toegang hebben tot de arcadekast in de buurt. Omdat het spel online te spelen is, concurreert iedereen met elkaar om de nummer 1-positie. Daarnaast wordt Pac-Man Live Studio voorzien van een teammodus: spelers moeten samenwerken om de levels te voltooien. Zolang één speler blijft leven, kan iedereen in het volgende level weer aansluiten om samen te proberen nog verder te komen. Ook kunnen spelers hun eigen doolhoven bouwen, die door andere Twitch-gebruikers te bespelen zijn. Pac-Man werd op 22 mei 1980 voor het eerst getest, toen nog onder de naam Puck-Man. Het brein erachter is de Japanner Toru Iwatani. Hij wilde eerst flipperkasten maken, maar zijn werkgever Namco zag meer in de digitale markt. Iwatani was teleurgesteld in de games van die tijd: allemaal dood en verderf, met nadruk op oorlog en ruimtevaart. Hij besloot tot iets heel anders. Met de games Gee Bee en Cutie Q boekte hij geen succes, maar met Pac-Man was het raak. Twee maanden later werd het computerspel uitgebracht in Japan, waarna de rest van de wereld volgde. In een jaar tijd werden 100.000 arcadespellen verkocht. In de zes jaar daarna groeide dat aantal tot bijna 300.000 stuks. Simpliciteit stond voorop: een geel rondje met een mondje, gebaseerd op een pizza minus één punt. Het schattige ontwerp, spookjes incluis, moest ook vrouwen aanspreken. In tegenstelling tot al die schietgames. Hoewel Pac-Man het in thuisland Japan matig deed, waren de speelmachines niet aan te slepen in het Westen. In de VS werd Pac-Man de meest gespeelde game. Er werden 400.000 arcademachines met deze game verkocht, een record. Zo’n Pac-Man-kast kostte 2.400 dollar. De game deed het ook goed op vroege thuiscomputers: de Atari 2600-versie werd 7 miljoen keer verkocht. En toen kwam Nintendo’s eerste spelcomputer, die gamers weg hield van arcadehallen. Pac-Man stak net te simpel in elkaar voor de nieuwe generatie thuisgamers. In 1999 bracht Namco nog het 3D-avonturenspel Pac-Man World uit, maar de verkoop viel tegen. Inmiddels zien we Pac-Man alleen nog voorbijkomen in nostalgische heruitgaven. Toru Iwatani heeft daar amper nog iets mee te maken gehad: de ontwerper verliet vijftien jaar geleden zijn werkgever, zodat hij fulltime gamedesignlessen kon gaan geven aan een universiteit. Bron: NU.nl - NRC.nl
 14. Samen met vrienden van een video genieten kan een uitdaging zijn in het midden van een pandemie. Maar met de torrent-service "Come Over" kan iedereen een webbrowser in een streamingplatform veranderen. Selecteer gewoon een video, deel de URL met vrienden en geniet ervan samen met de mogelijkheid om ook te chatten. Helemaal gratis en zonder enige technische vaardigheid. De pandemie van het coronavirus heeft ernstige gevolgen gehad voor de levens van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Gezondheidsproblemen hebben op dit moment uiteraard prioriteit, maar in veel gevallen gaat dat ten koste van sociale interactie. Een paar maanden geleden konden mensen nog naar een concert, een sportevenement, een bioscoop of een barbecue met vrienden organiseren. Tegenwoordig worden dit soort massa-interacties ontmoedigd of zelfs verboden. Gelukkig zijn er opties om op afstand verbinding te maken, zowel in tekst als via gespecialiseerde video-apps. Degenen die Netflix met vrienden willen bekijken, kunnen bijvoorbeeld "Netflix Party" gebruiken. "TwoSeven" doet hetzelfde en ondersteunt ook andere platforms, waaronder Amazon, HBO Now en YouTube. Maar buiten de belangrijkste videodiensten wordt het lastig. Kijk bijvoorbeeld naar die videocompilatie die je hebt gemaakt van het feest of de vakantie van vorig jaar. Gelukkig kan de door torrent aangedreven dienst "Come Over" precies dat doen. En je hoeft je ook nergens voor aan te melden. Met Come Over selecteer je eenvoudig een video die op je computer staat. De dienst retourneert vervolgens een link die kan worden gedeeld met iedereen die een uitnodiging heeft. Wanneer iedereen aanwezig is, kan de host de video starten en deze wordt overal tegelijkertijd afgespeeld, vanuit een gewone webbrowser. Om een extra niveau sociale interactie toe te voegen, heeft de site een ingebouwde chatfunctie. Hierdoor kunnen de kijkers commentaar geven en converseren terwijl de video wordt afgespeeld. Het mooie van alles is dat de site zelf geen video opslaat. In plaats daarvan gebruikt Come Over WebRTC, waarmee browsers rechtstreeks kunnen communiceren. WebTorrent is daar bovenop gebouwd, die het video streaming gedeelte coördineert. TorrentFreak sprak met Luc, de maker van Come Over, die liet weten dat hij een peer-to-peer videostreamingservice wilde maken. Dit is ideaal voor een hobbyproject, aangezien er nauwelijks kosten aan verbonden zijn. Alle streaming wordt gedaan door gebruikers. En het is niet alleen kostenbesparend, maar ook erg handig. Luc zegt "Ik bracht veel tijd online door met vrienden van internet en Come Over kwam bij me op als iets dat echt nuttig zou kunnen zijn, ook voor mezelf". De ontwikkelaar wilde aanvankelijk het InterPlanetary File System (IPFS) gebruiken, dat ook op P2P is gebaseerd. Maar toen hij al snel bekend werd met WebTorrent bleek dit een nog betere match te zijn. Luc zegt "Toen ik begon met het ontwikkelen van de website, kwam ik WebTorrent tegen, wat veel eenvoudiger en doelgerichter is voor mijn gebruik". Het eindresultaat is een dienst waarbij gebruikers met slechts een paar klikken video's naar iedereen kunnen streamen zonder dat ze torrents hoeven te maken of hoeven te wachten tot een upload is voltooid. Come Over is een hobbyproject en Luc heeft niet de tijd om daar klokje rond aan te werken. In de toekomst hoopt hij het echter nog meer gedecentraliseerd te maken. De site is bijvoorbeeld momenteel afhankelijk van een 'hub' om torrent-trackerdetails te posten die hij in de toekomst in de URL wil opnemen. TorrentFreak testte Come Over door een kopie van de TPB AFK-documentaire te streamen, die werkte. De dienst is echter niet zonder beperkingen. De gebruikers hebben duidelijk veel bandbreedte nodig en Luc zegt dat er ook andere bugs zijn. Waarschijnlijk moeten mensen er nog niet op vertrouwen zonder dat de juiste tests zijn gedaan, maar als demonstratie van een eenvoudige torrent-aangedreven streamingdienst werkt het zeker.
 15. Altijd vervelend wanneer iemand uit een staf stapt om wat voor reden dan ook, maar belangrijker is dat de Community daardoor niet van het toneel verdwijnt en zover bij mij bekent heeft Den Spike net zoals Vinny27 zijn kennis aan verschillende andere UA makers doorgegeven. Ik kan me best voorstellen dat je als gebruiker van UA software het liefst gebruik blijft maken van 1 en dezelfde maker, maar als die persoon volledig uit beeld verdwijnt zal je toch een keuze moeten maken.
 16. Nieuw onderzoek uit Nederland laat zien dat de lokale Pirate Bay-blokkade effect heeft: ongeveer 80% van de ondervraagden blijft weg van de site. Dit succespercentage is gedeeltelijk te danken aan dynamische blokkeringen, die momenteel meer dan 181 domeinen bevatten, waaronder dark web-portals. Of de voormalige Pirate Bay-gebruikers zijn gestopt met torrenting is een andere vraag. Naar aanleiding van gerechtelijke bevelen en blokkades van sites wereldwijd, wordt The Pirate Bay in tientallen landen geblokkeerd. De effectiviteit van deze maatregelen is vaak onderwerp van discussie. Houders van auteursrechten stellen vaak dat het blokkeren van werken aantoont dat het verkeer naar gerichte sites sterk daalt. Tegenstanders beweren echter dat deze blokken gemakkelijk te omzeilen zijn, en merken op dat mensen tijdelijke oplossingen of andere piratenbronnen vinden. Als thepiratebay.org bijvoorbeeld niet werkt, kunnen ze een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot de site, of een van de vele Pirate Bay-proxy's kiezen die gratis beschikbaar zijn. Als reactie hierop zijn zogenaamde 'dynamische' blokkeringsopdrachten gebruikelijker geworden. Dit zijn blokkeringsopdrachten waarmee rechthebbenden de blokkeerlijst continu kunnen bijwerken door nieuwe URL's toe te voegen en URL's te verwijderen die niet langer hoeven te worden geblokkeerd. Dit is ook het geval in Nederland, waar de rechtbank ISP's beval de populaire torrent-site te blokkeren. Hoewel deze beslissing nog niet definitief is, zijn de maatregelen zeer effectief gebleken volgens de lokale antipiraterijgroep BREIN. BREIN-directeur Tim Kuik vertelde TorrentFreak deze week dat 181 afzonderlijke Pirate Bay-domeinen momenteel zijn geblokkeerd. De meeste hiervan worden niet beheerd door het team van The Pirate Bay, maar door derden. De anti-piraterijgroep heeft de lijst niet gepubliceerd, maar de Nederlandse ISP Xs4all houdt een lijst bij van IP-adressen en domeinen die in de loop der jaren zijn toegevoegd en verwijderd. Deze lijst is niet altijd 100% up-to-date, maar toont het brede scala aan domeinen waarop wordt gedoeld. Dit omvat voornamelijk proxy-sites, maar ook aan Pirate Bay gekoppelde sub domeinen van Onion.link, een service die toegang biedt tot sites op het Dark Web buiten het Tor-netwerk. De grote vraag is of deze blokkerende inspanningen effectief zijn. Hoewel ze zeker niet perfect zijn, gelooft Kuik dat blokkades werken. In een onderzoek dat organisatie Kantar eind vorig jaar voor BREIN heeft voorbereid, werd aan bijna 20.000 Nederlanders gevraagd naar hun Pirate Bay surfgedrag. Het bleek dat 80% stopte met het gebruik van de site nadat de blokkades waren toegepast. Dat is inderdaad een groot aantal en veelzeggender dan eerdere rapporten in andere landen waaruit alleen bleek dat het bezoek aan de geblokkeerde domeinen afnam. Er blijven echter ook vragen bestaan. Zijn deze mensen bijvoorbeeld helemaal gestopt met piraten, of zijn ze gewoon naar Pirate Bay-alternatieven verhuisd? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit laatste zeker een optie is. In een reeks onderzoeken naar het effect van Britse gerechtelijke bevelen ontdekten onderzoeker Brett Danaher en zijn collega's dat het blokkeren van één website weinig effect heeft, omdat mensen simpelweg naar andere sites gaan die nog beschikbaar zijn. Alleen wanneer ook andere websites worden geblokkeerd, dalen de tarieven voor piraterij terwijl de legale consumptie toeneemt. In Nederland zijn de blokkeringsinspanningen momenteel beperkt tot slechts één site. Dit zou suggereren dat ze helemaal niet zo effectief zijn. In ieder geval niet in het bredere ecosysteem van piraterij. Aan de andere kant is dat geen goed juridisch argument om te stoppen met blokkeren. Integendeel, BREIN zal het bovengenoemde onderzoek waarschijnlijk gebruiken om meer blokkades van de site aan te vragen, als de Pirate Bay-blokkades na een uitspraak van de rechtbank worden gehandhaafd.
 17. Nieuw onderzoek uit Nederland laat zien dat de lokale Pirate Bay-blokkade effect heeft: ongeveer 80% van de ondervraagden blijft weg van de site. Dit succespercentage is gedeeltelijk te danken aan dynamische blokkeringen, die momenteel meer dan 181 domeinen bevatten, waaronder dark web-portals. Of de voormalige Pirate Bay-gebruikers zijn gestopt met torrenting is een andere vraag. Naar aanleiding van gerechtelijke bevelen en blokkades van sites wereldwijd, wordt The Pirate Bay in tientallen landen geblokkeerd. De effectiviteit van deze maatregelen is vaak onderwerp van discussie. Houders van auteursrechten stellen vaak dat het blokkeren van werken aantoont dat het verkeer naar gerichte sites sterk daalt. Tegenstanders beweren echter dat deze blokken gemakkelijk te omzeilen zijn, en merken op dat mensen tijdelijke oplossingen of andere piratenbronnen vinden. Als thepiratebay.org bijvoorbeeld niet werkt, kunnen ze een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot de site, of een van de vele Pirate Bay-proxy's kiezen die gratis beschikbaar zijn. Als reactie hierop zijn zogenaamde 'dynamische' blokkeringsopdrachten gebruikelijker geworden. Dit zijn blokkeringsopdrachten waarmee rechthebbenden de blokkeerlijst continu kunnen bijwerken door nieuwe URL's toe te voegen en URL's te verwijderen die niet langer hoeven te worden geblokkeerd. Dit is ook het geval in Nederland, waar de rechtbank ISP's beval de populaire torrent-site te blokkeren. Hoewel deze beslissing nog niet definitief is, zijn de maatregelen zeer effectief gebleken volgens de lokale antipiraterijgroep BREIN. BREIN-directeur Tim Kuik vertelde TorrentFreak deze week dat 181 afzonderlijke Pirate Bay-domeinen momenteel zijn geblokkeerd. De meeste hiervan worden niet beheerd door het team van The Pirate Bay, maar door derden. De anti-piraterijgroep heeft de lijst niet gepubliceerd, maar de Nederlandse ISP Xs4all houdt een lijst bij van IP-adressen en domeinen die in de loop der jaren zijn toegevoegd en verwijderd. Deze lijst is niet altijd 100% up-to-date, maar toont het brede scala aan domeinen waarop wordt gedoeld. Dit omvat voornamelijk proxy-sites, maar ook aan Pirate Bay gekoppelde sub domeinen van Onion.link, een service die toegang biedt tot sites op het Dark Web buiten het Tor-netwerk. De grote vraag is of deze blokkerende inspanningen effectief zijn. Hoewel ze zeker niet perfect zijn, gelooft Kuik dat blokkades werken. In een onderzoek dat organisatie Kantar eind vorig jaar voor BREIN heeft voorbereid, werd aan bijna 20.000 Nederlanders gevraagd naar hun Pirate Bay surfgedrag. Het bleek dat 80% stopte met het gebruik van de site nadat de blokkades waren toegepast. Dat is inderdaad een groot aantal en veelzeggender dan eerdere rapporten in andere landen waaruit alleen bleek dat het bezoek aan de geblokkeerde domeinen afnam. Er blijven echter ook vragen bestaan. Zijn deze mensen bijvoorbeeld helemaal gestopt met piraten, of zijn ze gewoon naar Pirate Bay-alternatieven verhuisd? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit laatste zeker een optie is. In een reeks onderzoeken naar het effect van Britse gerechtelijke bevelen ontdekten onderzoeker Brett Danaher en zijn collega's dat het blokkeren van één website weinig effect heeft, omdat mensen simpelweg naar andere sites gaan die nog beschikbaar zijn. Alleen wanneer ook andere websites worden geblokkeerd, dalen de tarieven voor piraterij terwijl de legale consumptie toeneemt. In Nederland zijn de blokkeringsinspanningen momenteel beperkt tot slechts één site. Dit zou suggereren dat ze helemaal niet zo effectief zijn. In ieder geval niet in het bredere ecosysteem van piraterij. Aan de andere kant is dat geen goed juridisch argument om te stoppen met blokkeren. Integendeel, BREIN zal het bovengenoemde onderzoek waarschijnlijk gebruiken om meer blokkades van de site aan te vragen, als de Pirate Bay-blokkades na een uitspraak van de rechtbank worden gehandhaafd. Toon volledig nieuwsbericht
 18. De Academie kondigde deze week aan dat dvd- en Blu-Ray-screeners na de volgende Oscars-ceremonie worden verboden. Dit betekent het einde van een langlopende traditie. Niet alleen in de filmwereld, maar ook op piratensites waar de dvdscr-tag nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Hoewel Oscar DVD Screeners binnenkort geschiedenis kan zijn, betekent dit niet dat screener lekken tot het verleden behoren. De Oscars is de meest bekeken prijsuitreiking van het jaar. Het is wijdverspreid in de pers en langverwacht door filmfans. In de weken voorafgaand aan de prijsuitreiking hebben filmpiraten ook iets om enthousiast over te zijn: screener-lekken. Veel Oscar-screeners, die als onderdeel van het stemproces naar Academy-leden worden gestuurd, komen in handen van piraten. Wanneer dat gebeurt, worden de gelekte screeners doorgaans gedeeld door miljoenen mensen. De lekken worden vaak getagd als "DVDscr", verwijzend naar het bronformaat van de dvd-screener dat nog steeds in gebruik is. Hoewel streaming screeners steeds vaker voorkomen, worden tienduizenden fysieke screener-kopieën nog steeds via e-mail verzonden. Dit jaar zullen er ook veel schijven worden verzonden, maar na de komende Oscars-ceremonie is dat verleden tijd. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakte deze week bekend dat fysieke screeners in 2021 niet meer zijn toegestaan. De Oscars volgen hiermee dezelfde weg als de Emmy's, die dit jaar al de overstap maakten. Volgens de Academie maakt de transitie deel uit van haar duurzaamheid inspanningen. Dit omvat ook een verbod op fysieke muziek-cd's, papieren kopieën van scenario's, papieren uitnodigingen en andere dingen die mogelijk het milieu schaden. Het verbieden van fysieke screeners zal inderdaad veel duurzamer zijn. De productie van tienduizenden schijven en verzending door het hele land kost meer middelen dan het delen van een link naar een online screener. Als bijkomend voordeel bespaart het de studio's ook veel geld. Piraterij wordt niet genoemd door de Academie, maar de overgang betekent wel dat de beruchte 'DVDscr'-tag uiteindelijk achterhaald zal zijn voor Oscar-screeners. Dat markeert het einde van een tijdperk. Of piraterij überhaupt als een factor werd beschouwd, blijft een gok. Sommige insiders zijn van mening dat digitale screeners gemakkelijker te beschermen en dus veiliger zijn, maar dat staat ter discussie. Er zijn mogelijk minder lek mogelijkheden in het distributieproces, maar het is algemeen bekend dat streamingplatforms gemakkelijk kunnen worden gecompromitteerd. In feite hebben we al verschillende screeners gezien die uit online bronnen zijn gelekt. Dit werd vorig jaar bevestigd door de piraten releasegroep EVO, met onderstaande uitspraak; "We hadden toegang tot digitale screeners en die zijn inderdaad gemakkelijk te lekken. De DRM erop is een grap. Vorig jaar hadden we een account met drie screeners erop die praktisch klaar waren om ze MP4 te coderen" Of streaming of fysieke screeners veiliger zijn, hangt uiteindelijk af van het type beveiligingsmaatregelen dat voor elk is geïmplementeerd. De veiligste conclusie is voorlopig dat piraterij waarschijnlijk een probleem blijft, ongeacht het distributieplatform.
 19. De Academie kondigde deze week aan dat dvd- en Blu-Ray-screeners na de volgende Oscars-ceremonie worden verboden. Dit betekent het einde van een langlopende traditie. Niet alleen in de filmwereld, maar ook op piratensites waar de dvdscr-tag nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Hoewel Oscar DVD Screeners binnenkort geschiedenis kan zijn, betekent dit niet dat screener lekken tot het verleden behoren. De Oscars is de meest bekeken prijsuitreiking van het jaar. Het is wijdverspreid in de pers en langverwacht door filmfans. In de weken voorafgaand aan de prijsuitreiking hebben filmpiraten ook iets om enthousiast over te zijn: screener-lekken. Veel Oscar-screeners, die als onderdeel van het stemproces naar Academy-leden worden gestuurd, komen in handen van piraten. Wanneer dat gebeurt, worden de gelekte screeners doorgaans gedeeld door miljoenen mensen. De lekken worden vaak getagd als "DVDscr", verwijzend naar het bronformaat van de dvd-screener dat nog steeds in gebruik is. Hoewel streaming screeners steeds vaker voorkomen, worden tienduizenden fysieke screener-kopieën nog steeds via e-mail verzonden. Dit jaar zullen er ook veel schijven worden verzonden, maar na de komende Oscars-ceremonie is dat verleden tijd. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences maakte deze week bekend dat fysieke screeners in 2021 niet meer zijn toegestaan. De Oscars volgen hiermee dezelfde weg als de Emmy's, die dit jaar al de overstap maakten. Volgens de Academie maakt de transitie deel uit van haar duurzaamheid inspanningen. Dit omvat ook een verbod op fysieke muziek-cd's, papieren kopieën van scenario's, papieren uitnodigingen en andere dingen die mogelijk het milieu schaden. Het verbieden van fysieke screeners zal inderdaad veel duurzamer zijn. De productie van tienduizenden schijven en verzending door het hele land kost meer middelen dan het delen van een link naar een online screener. Als bijkomend voordeel bespaart het de studio's ook veel geld. Piraterij wordt niet genoemd door de Academie, maar de overgang betekent wel dat de beruchte 'DVDscr'-tag uiteindelijk achterhaald zal zijn voor Oscar-screeners. Dat markeert het einde van een tijdperk. Of piraterij überhaupt als een factor werd beschouwd, blijft een gok. Sommige insiders zijn van mening dat digitale screeners gemakkelijker te beschermen en dus veiliger zijn, maar dat staat ter discussie. Er zijn mogelijk minder lek mogelijkheden in het distributieproces, maar het is algemeen bekend dat streamingplatforms gemakkelijk kunnen worden gecompromitteerd. In feite hebben we al verschillende screeners gezien die uit online bronnen zijn gelekt. Dit werd vorig jaar bevestigd door de piraten releasegroep EVO, met onderstaande uitspraak; "We hadden toegang tot digitale screeners en die zijn inderdaad gemakkelijk te lekken. De DRM erop is een grap. Vorig jaar hadden we een account met drie screeners erop die praktisch klaar waren om ze MP4 te coderen" Of streaming of fysieke screeners veiliger zijn, hangt uiteindelijk af van het type beveiligingsmaatregelen dat voor elk is geïmplementeerd. De veiligste conclusie is voorlopig dat piraterij waarschijnlijk een probleem blijft, ongeacht het distributieplatform. Toon volledig nieuwsbericht
 20. Het hoofddomein van The Pirate Bay keerde vorige week terug met een nieuwe look. Hoewel de wijzigingen relatief klein zijn, zijn ze voor sommige gebruikers een bron van frustratie. Auteursrechthouders zijn misschien nog minder blij met de make-over. Ze moeten nu miljoenen verwijderingsberichten opnieuw versturen omdat de beruchte piratensite een nieuwe URL-structuur heeft. Na enkele weken afwezigheid werd The Pirate Bay afgelopen weekend weer toegankelijk via het belangrijkste .org-domein. Op het eerste gezicht zag de site er min of meer hetzelfde uit, maar er zijn enkele belangrijke veranderingen, zowel onder de motorkap als qua uiterlijk. Veel gebruikers merkten meteen dat de site niet goed werkt met verschillende adblockers. Of dit een bug of een functie is, is de vraag, maar het was voor sommigen zowel frustrerend als irritant. "Uw adblock kan belangrijke javascript-onderdelen blokkeren, controleer of main.js is geladen of de webpagina werkt niet", waarschuwt een bericht op The Pirate Bay. En inderdaad, het toestaan van dit bestand lijkt het probleem op te lossen. De zoekresultaten van The Pirate Bay worden ook anders gepresenteerd. Hoewel het nog steeds mogelijk is om te zoeken op datum, formaat, seeders en leechers, is dat niet voor iedereen meteen duidelijk. Nogmaals, dit veroorzaakte enige verwarring. Het is gebruikelijk om te stellen dat elk nieuw ontwerp nadelen en veranderingen met zich meebrengt waar mensen aan moeten wennen. Er is echter ook een structurele verandering die moeilijker te overwinnen is, en die vooral de auteursrechthebbenden treft. Met het nieuwe Pirate Bay-ontwerp komt ook een nieuwe URL-samenstelling. In plaats van de oude torrent-pagina's die toegankelijk waren via thepiratebay.org/torrent/12345, is de indeling nu gewijzigd in thepiratebay.org/description.php?id=12345. Andere URL's, inclusief categorieën, de toplijsten en gebruikerspagina's, worden ook allemaal bijgewerkt. Om nog een voorbeeld te geven: de 100 meest actieve torrents op de site zijn nu toegankelijk via thepiratebay.org/search.php?q=top100:all, in plaats van de oude thepiratebay.org/top/all. Voor gebruikers is dit geen probleem. Alle oude links verwijzen eenvoudig naar nieuwe. Voor houders van auteursrechten is het echter een regelrechte ramp, omdat dit betekent dat ze al hun verwijderingsverzoeken opnieuw moeten versturen. En we hebben het hier niet over een paar duizend, maar over vele miljoenen. Als we naar het transparantieverslag van Google kijken, zien we dat houders van auteursrechten de zoekmachine hebben verzocht om meer dan vijf miljoen URL's te verwijderen. Vrijwel al deze mededelingen zijn nutteloos geworden. Deze verwijderingsmelding van Paramount Pictures uit 2012 verwijderde bijvoorbeeld de link naar de 100 beste torrents van The Pirate Bay. Na de update verscheen dezelfde pagina echter opnieuw onder een nieuwe URL. Een ander aandachtspunt is dat Google slechts één zoekmachine is, dus hetzelfde geldt ook voor andere zoekmachines. Hoewel dat al vrij ernstig is, is het eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Naast de miljoenen URL's van thepiratebay.org zijn er ook honderden miljoenen Pirate Bay-proxy-URL's gewijzigd. Alle verzoeken voor deze sites moeten ook opnieuw worden ingediend. Hoewel zoekmachines tijd nodig hebben om alle nieuwe links op te halen, druppelen de eerste verwijderingsberichten al binnen. Zoals hierboven getoond, omvat dit ook proxysites. We kunnen stellen dat de updates van The Pirate Bay een grotere impact hebben dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak voor de aanpassingen is geweest, zijn ze waarschijnlijk bedoeld om de site soepeler te laten werken.
 21. Het hoofddomein van The Pirate Bay keerde vorige week terug met een nieuwe look. Hoewel de wijzigingen relatief klein zijn, zijn ze voor sommige gebruikers een bron van frustratie. Auteursrechthouders zijn misschien nog minder blij met de make-over. Ze moeten nu miljoenen verwijderingsberichten opnieuw versturen omdat de beruchte piratensite een nieuwe URL-structuur heeft. Na enkele weken afwezigheid werd The Pirate Bay afgelopen weekend weer toegankelijk via het belangrijkste .org-domein. Op het eerste gezicht zag de site er min of meer hetzelfde uit, maar er zijn enkele belangrijke veranderingen, zowel onder de motorkap als qua uiterlijk. Veel gebruikers merkten meteen dat de site niet goed werkt met verschillende adblockers. Of dit een bug of een functie is, is de vraag, maar het was voor sommigen zowel frustrerend als irritant. "Uw adblock kan belangrijke javascript-onderdelen blokkeren, controleer of main.js is geladen of de webpagina werkt niet", waarschuwt een bericht op The Pirate Bay. En inderdaad, het toestaan van dit bestand lijkt het probleem op te lossen. De zoekresultaten van The Pirate Bay worden ook anders gepresenteerd. Hoewel het nog steeds mogelijk is om te zoeken op datum, formaat, seeders en leechers, is dat niet voor iedereen meteen duidelijk. Nogmaals, dit veroorzaakte enige verwarring. Het is gebruikelijk om te stellen dat elk nieuw ontwerp nadelen en veranderingen met zich meebrengt waar mensen aan moeten wennen. Er is echter ook een structurele verandering die moeilijker te overwinnen is, en die vooral de auteursrechthebbenden treft. Met het nieuwe Pirate Bay-ontwerp komt ook een nieuwe URL-samenstelling. In plaats van de oude torrent-pagina's die toegankelijk waren via thepiratebay.org/torrent/12345, is de indeling nu gewijzigd in thepiratebay.org/description.php?id=12345. Andere URL's, inclusief categorieën, de toplijsten en gebruikerspagina's, worden ook allemaal bijgewerkt. Om nog een voorbeeld te geven: de 100 meest actieve torrents op de site zijn nu toegankelijk via thepiratebay.org/search.php?q=top100:all, in plaats van de oude thepiratebay.org/top/all. Voor gebruikers is dit geen probleem. Alle oude links verwijzen eenvoudig naar nieuwe. Voor houders van auteursrechten is het echter een regelrechte ramp, omdat dit betekent dat ze al hun verwijderingsverzoeken opnieuw moeten versturen. En we hebben het hier niet over een paar duizend, maar over vele miljoenen. Als we naar het transparantieverslag van Google kijken, zien we dat houders van auteursrechten de zoekmachine hebben verzocht om meer dan vijf miljoen URL's te verwijderen. Vrijwel al deze mededelingen zijn nutteloos geworden. Deze verwijderingsmelding van Paramount Pictures uit 2012 verwijderde bijvoorbeeld de link naar de 100 beste torrents van The Pirate Bay. Na de update verscheen dezelfde pagina echter opnieuw onder een nieuwe URL. Een ander aandachtspunt is dat Google slechts één zoekmachine is, dus hetzelfde geldt ook voor andere zoekmachines. Hoewel dat al vrij ernstig is, is het eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Naast de miljoenen URL's van thepiratebay.org zijn er ook honderden miljoenen Pirate Bay-proxy-URL's gewijzigd. Alle verzoeken voor deze sites moeten ook opnieuw worden ingediend. Hoewel zoekmachines tijd nodig hebben om alle nieuwe links op te halen, druppelen de eerste verwijderingsberichten al binnen. Zoals hierboven getoond, omvat dit ook proxysites. We kunnen stellen dat de updates van The Pirate Bay een grotere impact hebben dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak voor de aanpassingen is geweest, zijn ze waarschijnlijk bedoeld om de site soepeler te laten werken. Toon volledig nieuwsbericht
 22. De MPA en anti-piraterijgroep BREIN klagen drie Nederlandse hostingproviders aan die diensten hebben aangeboden aan de grote streaming piraterij CDN Moonwalk. Door deze juridische actie willen ze de hosting providers Serverius, Worldstream en YISP ertoe dwingen het CDN offline te houden en cruciale bewijzen over te dragen die verband houden met de vermeende piraterij-activiteit. Moonwalk was een enorme streaming-piratenoperatie die tienduizenden illegale films en tv-programma's aan meer dan 100 miljoen eindgebruikers aanbood. Ondanks zijn formaat was het grotendeels onbekend bij het grote publiek. Het was geen klassieke site voor streaming piraterij. In plaats daarvan werkte het als tussenpersoon en bood het een bibliotheek met illegale inhoud aan honderden piratensites die hun video's gratis konden insluiten. Bron: TorrentFreak Auteursrechtbeschermer stichting BREIN heeft drie Nederlandse hosting providers gedagvaard in een collectieve bodemprocedure o.a. om inzage te krijgen in in beslag genomen bescheiden met bedrijfsgegevens over dienstverlening aan honderden illegale streaming sites. De Moonwalk zaak betreft de infrastructuur voor meer dan 280 illegale streaming sites met o.a. een database met tienduizenden illegale bestanden van films en series, voor samen meer dan 100 miljoen gebruikers. Deze infrastructuur stond opgeslagen op servers bij de gedaagde hosting providers in Nederland. In samenwerking met de MPA (Motion Picture Association) stuurde BREIN eind vorig jaar een aantal deurwaarders naar deze providers om ex parte bevelen tot afsluiting te betekenen en bewijsbeslag te leggen. Naast het onmiddellijk offline gaan van alle illegale aanbod op de bediende sites heeft dit geleid tot permanente verdwijning van enkele tientallen sites en langdurige vermindering en verstoring van het aanbod op de andere sites. De providers hebben echter niet of niet geheel voldaan aan de gevraagde afgifte van identificerende bedrijfsgegevens. In de gevallen waar wel gegevens zijn verstrekt, bleken deze vals of niet herleidbaar. BREIN vordert nu in een collectieve actie o.a. de voortzetting van de afsluiting en inzage in de in beslag genomen bescheiden met bedrijfsgegevens. Tevens vordert BREIN een verklaring voor recht ten aanzien van een aantal verplichtingen met betrekking tot de handhaving van intellectueel eigendomsrecht. Enerzijds in verband met de weigerachtigheid van gedaagden vrijwillig relevante bedrijfsgegevens te verschaffen en anderzijds in verband met hun structureel nalaten afdoende maatregelen te treffen om over betrouwbare gegevens te beschikken. BREIN beoogt hiermee gedaagden en vergelijkbare hosting providers te bewegen voortaan uitsluitend geverifieerde bedrijfsgegevens van hun klanten aan BREIN te verstrekken en hun administratie, algemene voorwaarden en bedrijfsbeleid daarop in te richten. De dagvaarding tegen hosting providers is gepubliceerd in het Centraal register voor collectieve vorderingen zoals verplicht onder de nieuwe regeling voor collectieve acties in artikel 3:305a BW. Bron: BREIN
 23. De MPA en anti-piraterijgroep BREIN klagen drie Nederlandse hostingproviders aan die diensten hebben aangeboden aan de grote streaming piraterij CDN Moonwalk. Door deze juridische actie willen ze de hosting providers Serverius, Worldstream en YISP ertoe dwingen het CDN offline te houden en cruciale bewijzen over te dragen die verband houden met de vermeende piraterij-activiteit. Moonwalk was een enorme streaming-piratenoperatie die tienduizenden illegale films en tv-programma's aan meer dan 100 miljoen eindgebruikers aanbood. Ondanks zijn formaat was het grotendeels onbekend bij het grote publiek. Het was geen klassieke site voor streaming piraterij. In plaats daarvan werkte het als tussenpersoon en bood het een bibliotheek met illegale inhoud aan honderden piratensites die hun video's gratis konden insluiten. Bron: TorrentFreak Auteursrechtbeschermer stichting BREIN heeft drie Nederlandse hosting providers gedagvaard in een collectieve bodemprocedure o.a. om inzage te krijgen in in beslag genomen bescheiden met bedrijfsgegevens over dienstverlening aan honderden illegale streaming sites. De Moonwalk zaak betreft de infrastructuur voor meer dan 280 illegale streaming sites met o.a. een database met tienduizenden illegale bestanden van films en series, voor samen meer dan 100 miljoen gebruikers. Deze infrastructuur stond opgeslagen op servers bij de gedaagde hosting providers in Nederland. In samenwerking met de MPA (Motion Picture Association) stuurde BREIN eind vorig jaar een aantal deurwaarders naar deze providers om ex parte bevelen tot afsluiting te betekenen en bewijsbeslag te leggen. Naast het onmiddellijk offline gaan van alle illegale aanbod op de bediende sites heeft dit geleid tot permanente verdwijning van enkele tientallen sites en langdurige vermindering en verstoring van het aanbod op de andere sites. De providers hebben echter niet of niet geheel voldaan aan de gevraagde afgifte van identificerende bedrijfsgegevens. In de gevallen waar wel gegevens zijn verstrekt, bleken deze vals of niet herleidbaar. BREIN vordert nu in een collectieve actie o.a. de voortzetting van de afsluiting en inzage in de in beslag genomen bescheiden met bedrijfsgegevens. Tevens vordert BREIN een verklaring voor recht ten aanzien van een aantal verplichtingen met betrekking tot de handhaving van intellectueel eigendomsrecht. Enerzijds in verband met de weigerachtigheid van gedaagden vrijwillig relevante bedrijfsgegevens te verschaffen en anderzijds in verband met hun structureel nalaten afdoende maatregelen te treffen om over betrouwbare gegevens te beschikken. BREIN beoogt hiermee gedaagden en vergelijkbare hosting providers te bewegen voortaan uitsluitend geverifieerde bedrijfsgegevens van hun klanten aan BREIN te verstrekken en hun administratie, algemene voorwaarden en bedrijfsbeleid daarop in te richten. De dagvaarding tegen hosting providers is gepubliceerd in het Centraal register voor collectieve vorderingen zoals verplicht onder de nieuwe regeling voor collectieve acties in artikel 3:305a BW. Bron: BREIN
 24. Hallo @henkv, om te beginnen welkom op Duken.nl. Geen idee waarom je benadrukt dat je uit België komt, maar voor alle (nieuwe) leden uit welk land dan ook is het vrij bekend in dit wereldje wat NZB Community inhoudt, want dat is de categorie waar Spikesplace.live onder valt. Een website waar je na registratie content kan downloaden van NZB Nieuwsgroepen door gebruik te maken van het Usenet. (dus geen Torrents)
 25. Na een maand is The Pirate Bay weer toegankelijk via de hoofd domeinnaam. De onaangekondigde comeback van ThePirateBay.org volgt op verkeer dat bijna een dag lang werd gestuurd naar een zwart gat. Aanvankelijk werden de servernamen van Cloudflare verwijderd uit whois-records, maar de site is nu weer bereikbaar via een nieuwe set servernamen van Cloudflare. Er zijn ook enkele andere wijzigingen. In de afgelopen weken heeft The Pirate Bay langdurige uitvaltijd gehad. Voor veel mensen was de populaire torrent-site volledig onbereikbaar via het belangrijkste ThePirateBay.org-domein. Terwijl vaste bezoekers wisten dat de site nog steeds toegankelijk was via het Tor-netwerk, via een apart domein, waren de problemen ongebruikelijk. Gisteren werd de situatie verwarrender toen het .org-domein werd bijgewerkt. De gebruikelijke Cloudflare-naamservers zijn verwijderd en vervangen door EasyDNS-naamservers. Bovendien werd al het verkeer naar het domein naar 127.0.0.1 gestuurd, wat in feite betekende dat alle aanvragen in een plaatselijk zwart gat werden gedumpt. Zonder een officiële verklaring van het Pirate Bay-team waren deze veranderingen brandstof voor speculatie. Vandaag is de situatie echter weer volledig veranderd. Een paar uur geleden is het ThePirateBay.org-domein weer online. Na nog een update van de domeinrecords is het weer operationeel. Niet alleen dat, het maakt ook gebruik van de diensten van Cloudflare. Er is echter een kleine update. In de afgelopen jaren gebruikte The Pirate Bay de servernamen dean.ns.cloudflare.com en sofia.ns.cloudflare.com. Tegenwoordig gebruikt de site deb.ns.cloudflare.com en sevki.ns.cloudflare.com. Afgezien van de servernaam update is er op het gebied van domein niets veranderd. Het domein is nog steeds geregistreerd via Fredrik Neij, een van de oorspronkelijke medeoprichters van Pirate Bay, en EasyDNS blijft de registrar. Waarom de Cloudflare-servernaam is gewijzigd, is onbekend. Het is echter mogelijk dat het domein om de een of andere reden moest worden beheerd via een apart Cloudflare-account. Eerder werd aan TorrentFreak meegedeeld dat The Pirate Bay-team de downtime zou gebruiken om enkele updates van de code te implementeren. Hoewel dat niet zichtbaar hoeft te zijn, zijn er ook een paar veranderingen in het uiterlijk van de site. Verschillende links zijn nu verwijderd van de startpagina, waaronder die naar de blog en de about-pagina. Bovendien verwijzen de links 'inloggen' en 'registreren' eenvoudig terug naar de homepage. Bovendien gebruikt de site het torrindex.net-domein om enige statische inhoud weer te geven. Misschien maken deze aanpassingen deel uit van de eerder aangekondigde wijzigingen, of wordt er nog aan gewerkt. Interessant is dat de Tor-versie van de site nog steeds de oude look laat zien, met alle andere links intact.
×
×
 • Create New...