Spring naar bijdragen

  • Ons brein denkt: downloaden is geen stelen

     Delen


    Hersenscans laten zien waarom we ons niet schuldig voelen over piraterij. Het uitwisselen van films is stelen, houdt een bekende reclamecampagne ons voor. Neurologisch onderzoek laat zien dat onze hersenen dat anders zien en waarom we ons niet schuldig voelen over downloaden.

    Illegaal downloaden is niet hetzelfde als stelen, wat onze hersenen betreft. Het stelen van objecten wordt in ons brein heel anders verwerkt dan bij piraterij van digitale media. 'Traditionele diefstal' wordt emotioneel geëvalueerd en daarom voel je je sneller schuldig. Bij downloaden is daar minder sprake van.

    De actie van het stelen van tastbare objecten ("je steelt geen auto, je steelt geen tasjes") wordt verwerkt in de orbifrontale cortex. Dat is het deel van de hersenen waar gevoelsmatige beslissingen worden genomen. Neurowetenschappers vermoeden dat hier beloningsfeedback plaatsvindt en emotionele prikkels worden geëvalueerd. Het is daarmee ook het deel waarin schuldgevoel ontstaat.

    Beschikbaarheid en pakkans

    Maar de hersenen verwerken informatie over onstoffelijke materialen, zoals mp3's en digitale media, niet zo gericht. Hersenscans wezen uit dat als mensen nadenken over piraterij die informatie wordt verwerkt door allerlei verschillende gebieden, zonder deze geconcentreerde activiteit in de orbifrontale cortex.

    De onderzoekers vermoedden aanvankelijk dat downloaden anders wordt behandeld dan het stelen van een auto vanwege factoren als beschikbaarheid van het gewenste materiaal of de pakkans. Na de scans concluderen dat onze hersenen moeite hebben met het voorstellen van onstoffelijke materialen en eventuele emotionele/morele factoren daarom minder gewicht krijgen.

     



    Duken
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...