Spring naar bijdragen

  • Brein treft schikkingen met makers van Kodi-builds met 'piraterij-add-ons'

     Delen


    Stichting Brein heeft schikkingen getroffen met tien makers van Kodi-builds die add-ons bevatten waarmee gebruikers auteursrechtelijk beschermde inhoud kunnen kijken zonder vergoeding daarvoor te betalen. De ontwikkelaars zijn gestopt met hun werk aan in totaal drie builds.

    Brein meldt dat ze allemaal een onthoudingsverklaring met een boetebeding van 500 euro per illegale link hebben moeten tekenen. Dat betekent dat als ze nog een keer dergelijke Kodi-builds maken, ze een boete moeten betalen die hoog kan oplopen. Tim Kuik zegt tegen TorrentFreak dat het inderdaad gaat om personen die 'illegale' builds maken, maar wil niet zeggen om welke builds het precies gaat.

    Brein stelt zich op het standpunt dat ook het maken van een Kodi-build met de nodige add-ons voor het kijken van beschermde inhoud neerkomt op auteursrechtinbreuk. De stichting verwijst daarbij naar het Filmspeler-arrest van het Europese Hof van Justitie, waarin het Hof bepaalde dat het verkopen van streamingkastjes met add-ons die het kijken van beschermde inhoud mogelijk maken illegaal is.

    De redenering van Brein is dat dit ook geldt als er geen streamingkastje wordt verkocht, maar als het alleen om de nodige software gaat. De ontwikkelaars van de software zouden weten dat gebruikers daarmee inbreuk kunnen plegen, wat in de uitspraak van het Hof meewoog als een beoordelingsfactor.

    De uitspraak zorgde er volgens de stichting voor dat veel aanbieders van de kastjes moesten stoppen met hun handel. Eind juni zou het aantal zijn opgelopen tot tweehonderd. Brein dreigde toen met hoge schikkingsbedragen tot 10.000 euro voor aanbieders die de kastjes blijven verkopen. Ook zou een aangifte niet uitgesloten zijn. In juni trof Brein een dergelijke hoge schikking met een echtpaar dat de mediaspelers via Marktplaats verkocht.

    Update, 10:00: Volgens tweaker virtualite gaat het om de builds KAOSbox, DokiTv en Creativetvbox. De site van de eerste aanbieder geeft aan dat het project is stilgelegd en de laatste aanbieder zegt in een forumthread eveneens gestopt te zijn. Ook het team achter DokiTv gaf aan te stoppen op last van Brein



    Trizomu
    • Haha 1
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    12 uur geleden zei Trizomu:

    Welke foto? Het spijt me echt maar de foto is uit Nederland. LOL Zal volgende maal een andere nemen.

     

    Ik bedoelde natuurlijk deze foto, @Trizomu  Jij hebt niets verkeerd gedaan. Ik vind het gewoon een zeer onsmakelijk foto. :D
    BreinTimKuik.jpg.10c5ef3eb0ace4052e9dcf7

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...