Spring naar bijdragen

  • Nieuwe torrent zoekmachine op basis van IPFS?

     Delen


    Een torrent-download bestaat uit verschillende fragmenten van een bestand. Deze fragmenten worden op verschillende servers bewaard. In geval van een download worden die fragmenten naar de ontvangende computer gestuurd. Deze zet de stukjes aan elkaar zodat het bestand als geheel gedownload kan worden.

    Lastig, want zo is niet te bewijzen van welk IP-adres de bestanden afkomstig zijn. Zo lijkt illegaal downloaden onopgemerkt te kunnen, maar tot nu toe gaat er op dat gebied een adder(tje) door het gras. Om de bestanden te zoeken hebben gebruikers namelijk een torrent-zoekmachine nodig. Die zoekmachine wordt op een website gezet en de website wordt gehost (zoals ThePiratebay). Hierbij krijgt de website een IP-adres. Opsporingsinstanties kunnen aan de hand van het IP-adres de hoster opsporen en hen dwingen de site plat te leggen.

    Interplanetary File System (IPFS) is een nieuwe web techniek die ervoor zorgt dat de hoster van een website niet te hosten is. Deze techniek wordt al langer gebruikt door beheerders en hosters van controversiële websites, maar nu lijkt ook de torrent-wereld de mogelijkheden te zien. IPFS is een Blockchain-techniek die op verschillende plaatsen verschillende pakketjes ‘content’ ophaalt. Hierdoor wordt 1 internetsite getoont.

    Inmiddels is Torrent Paradise als eerste bekende IPFS-zoekmachine online. Zij schijnen te werken met bewerkte bestanden van The Pirate Bay, dat ook nog steeds actief is. Op Torrent Paradise geeft men aan dat illegale downloadmogelijkheden op verzoek verwijderd worden, dus stichting BREIN kan opgelucht adem halen. Het downloaden van torrents neemt toe. Dat zal met deze techniek wel eens sneller kunnen gaan dan gedacht.



    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Mooi systeem, want de torrents blijven ook downloadbaar als een site vanwege een storing niet in de lucht is, zelfs als er maar 1 seeder is.

    Het vervelende is echter dat IPFS moet worden geïnstalleerd en geconfigureerd als je een knooppunt wilt worden. Dit is een relatief eenvoudig proces, maar de gemiddelde internetgebruiker is waarschijnlijk niet bekend met het gebruik van een opdrachtregel om deze in te stellen, wat wel een vereiste is om torrents zichtbaar te houden. (Het komt er dus op neer dat je van je computer een vast punt moet maken in een soort van keten om een onderdeel te blijven van de te downloaden torrents). Mogelijkheden om via de Cloud te downloaden is ook al mogelijk, maar via die route help je niet mee om de torrentsite te delen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Ik had nog niet eerder gehoord van ipfs. Klinkt bijzonder en knap. Beetje tor achtige internet.

     die ervoor zorgt dat de hoster van een website niet te hosten is.

     De site draait dus via andere. Ik moet me er wat meer in gaan verdiepen 🧐

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    3 minuten geleden zei Duken:

    De site draait dus via andere. Ik moet me er wat meer in gaan verdiepen

    Torrent Paradise heeft op dit moment een complete torrent backup van The Pirate Bay op de site staan als test. Zodra er torrents gedownload worden door persoontjes die hun Computer hebben aangepast met de Installatie en Configuratie van IPFS zullen die torrents in leven blijven zelfs als The Pirate Bay uit de lucht is. Als meer Torrentsites hun backup beschikbaar stellen zal Torrent Paradise als zoekmachine steeds groter worden, maar zoals eerder al gezegd is het alleen mogelijk dat aanbod zo groot te houden als er een grote hoeveelheid downloaders in die keten zitten van aangesloten IPFS Computers. :yes:

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...