Spring naar bijdragen

  • T-Mobile blokkeert 22 'Piraat' Domeinen ondanks zorgen over inbreuk op Netneutraliteit

     Delen


    T-Mobile zegt dat het een verzoek heeft ontvangen om 22 domeinen te blokkeren die zijn gekoppeld aan vermeende piratenwebsites. Hoewel de internetprovider de verboden al heeft doorgevoerd in Oostenrijk, is de zaak ook aan regelgevers voorgelegd om de beperkingen te laten toetsen op overeenstemming met regels voor netneutraliteit.

    Na bijna tien jaar juridisch debat over de netelige kwestie van het blokkeren van piratenlocaties, is Oostenrijk nu een van de vele landen in de EU die de toegang tot dergelijke sites beperkt. Het juridische pad was tot nu toe een van de moeilijkere en het duurde tot november 2017 voordat het Hooggerechtshof definitief besliste dat The Pirate Bay en andere structureel inbreuk makende sites inderdaad kunnen worden geblokkeerd als rechthebbenden alle andere opties hebben uitgeput.

    Het Hof baseerde zijn beslissing op de inmiddels bekende BREIN contra Filmspeler en BREIN contra Ziggo en XS4All die in 2017 arresten van het Europees Hof van Justitie kregen.

    In januari 2018 werd T-Mobile gevraagd om verschillende nieuwe sites te blokkeren, waaronder thepiratebay.org, thepiratebay.red, piratebayblocked.com, en pirateproxy.cam. De ISP vreesde echter dat de blokkering mogelijk in strijd is met regels voor netneutraliteit, omdat de domeinen niet specifiek in een rechterlijk bevel worden vermeld en alleen als 'kloon'-sites worden beschouwd.

    Als gevolg hiervan meldde de ISP zich bij de Oostenrijkse regelgevende autoriteit voor omroep en telecommunicatie (RTR) voor een mogelijke schending van de netneutraliteit. Verschillende andere ISP's, waaronder A1, Drei, Kabelplus, Liwest en UPC, volgden later.

    In december 2018 werd T-Mobile gevraagd om meer domeinen te blokkeren - kinox.sg, movie4k.org, movie4k.am, movie4k.pe. Het bedrijf benadrukte dat dit geen probleem mocht opleveren, omdat de domeinen overeenkomen met die welke al zijn geblokkeerd op basis van een gerechtelijke beslissing.

    Het bedrijf meldt nu dat het na een verzoek in Maart ook actie heeft ondernomen om nog eens 22 domeinen te blokkeren waarvan wordt beweerd dat ze betrokken zijn bij schending van het auteursrecht. Deze omvatten verschillende Kinox, Movie4K en Movie2K-gerelateerde domeinen, plus burning-series.net, serienstream.be, streamkiste.tv, serienjunkies.org, en cinemas.to. De lijst bevat ook de populaire sites bs.to en s.to, platforms die onlangs door Vodafone in Duitsland werden geblokkeerd zonder een gespecificeerd gerechtelijk bevel, onder vrees voor repercussies van muziekrechtengroep GEMA.

    Hoewel het geen afzonderlijke en niet gespecificeerde gerechtelijke uitspraak in Oostenrijk wil schenden, heeft T-Mobile nog steeds zorgen over mogelijke inbreuken op de netneutraliteit na het blokkeren van de domeinen die in de nieuwste batch zijn vermeld.

    In januari 2019 zei telecom regelgever Telecom Control Commission dat het betrokken zal raken wanneer een ISP-blok wordt aangevraagd, waardoor een toezichtproces en een volledige beoordeling door het bureau worden gestart. Het informeel blokkeren van domeinen na een eenvoudig verzoek van rechthebbenden was daarom uitgesloten.

    Ondanks deze ontwikkeling, eisen ISP's in Oostenrijk nog steeds om een "onafhankelijke gerechtelijke instantie" die de legaliteit van blokkering verzoeken van tevoren moet toetsen om ervoor te zorgen dat er een minimum aan tijd en middelen wordt besteed aan het proces.



    bewerkt door Drifter


    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Blijft een raar gegeven dat een auteursrechten organisatie dit kan neerleggen bij een provider.

    Dit moet komen vanaf de wet of via de overheid. De grens is nu wel heel dun, mag ik ook Ziggo vragen om audi.nl te blokkeren omdat ze lijken op Volkswagen...?

    Mmm dat was wel een heel slecht voorbeeld :p

    Maar goed artikel @Drifter!

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  4 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...