Spring naar bijdragen

  • Top Filmregisseur ziet piraterij als de meest succesvolle vorm van distributie

     Delen


    In veel landen kan het nog steeds een probleem zijn om op een legale manier toegang te krijgen tot sommige films. Wanneer daar sprake van is, kunnen mensen in plaats daarvan de illegale route nemen via piraterij, zegt de legendarische Duitse filmregisseur Werner Herzog. Volgens de veteraan van de filmindustrie is piraterij wereldwijd de meest succesvolle vorm van distributie geweest.

    De overgrote meerderheid van de filmmakers is niet blij met online piraterij. Ze zien liever dat mensen betaalde platforms of services gebruiken. Dit geldt natuurlijk ook voor de Duitse regisseur Werner Herzog, die vele prestigieuze prijzen heeft gewonnen tijdens zijn meer dan 50-jarige loopbaan.

    Een paar dagen geleden ontving de regisseur een Lifetime Achievement Award op het Visions du Réel Filmfestival in Nyon. Tijdens een masterclass kwam het onderwerp piraterij naar voren, wat Herzog ertoe bracht enkele interessante gedachten te delen. Toen Herzog in 1962 zijn eerste film uitbracht, was filmpiraterij geen issue. Dat is de afgelopen jaren echter duidelijk veranderd.

    In een discussie tijdens de masterclass zei de Oekraïense producent Illia Gladshtein dat de legale beschikbaarheid van Herzogs films verre van optimaal is. Vaak is de enige manier om ze te bekijken via torrent-sites. Hoewel piraterij een gevoelig onderwerp is onder filmmakers, realiseert de Duitse regisseur zich zeker zijn potentieel.

    Hoewel de 76-jarige regisseur niet van piraterij houdt of het probeert te promoten, vindt hij het prima dat mensen zijn films downloaden zonder toestemming, als er geen legale alternatieven beschikbaar zijn.

    Herzog merkte tijdens de discussie op dat als je films niet via Netflix of via de Publieke Omroep in je land krijgt, dan ga je proberen er via piraterij toegang toe te krijgen. Hij voegde er vervolgens nog aan toe dat hij het niet echt leuk vind omdat hij graag wat geld wil verdienen met zijn films. Maar als iemand zijn films steelt via internet of wat dan ook om genoemde redenen, vind hij dat prima en heeft dat zijn zegen.

    Beschikbaarheid blijkt een belangrijk gesprekspunt tijdens de masterclass. De meeste vragen die de regisseur tegenwoordig ontvangt zijn van tieners die hem vragen waar ze zijn films kunnen vinden. Gelukkig is zijn catalogus nu gemakkelijker toegankelijk via legale streaming platforms, Blu-Rays of dvd's. Dat is waarschijnlijk een goede zaak, omdat 15-jarigen over het algemeen wel de weg weten naar piraten websites.

    Uit de opmerkingen van Herzog blijkt dat zelfs enkele van de meest gerespecteerde filmmakers enig voordeel zien in piraterij. Voor hen is het vaak belangrijker dat hun films door een breed publiek kunnen worden bekeken. Dit betekent dat het verslaan van piraterij uiteindelijk begint met het zorgen dat de wettelijke beschikbaarheid op orde is.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  2 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...