Spring naar bijdragen

  • BREIN loopt mee bij controles op verkoop illegale IPTV

     Delen


    Vorige week verrichtte het HEIT (Haags Economisch Interventie Team) een aantal controles bij ondernemingen. Op uitnodiging van de politie liep BREIN als expert mee bij controle in een elektronica winkel waar eerder mediaspelers met illegale IPTV abonnementen in waren genomen. Deze keer werden geen inbreuken geconstateerd. De komende tijd zal BREIN ook meelopen bij een aantal andere controles.

    Wat is verdacht? Alle aanbod van IPTV abonnementen voor een paar tientjes of met mediaspeler voor een paar honderd euro waarvoor geadverteerd wordt met toegang tot duizenden kanalen uit verschillende landen en gratis kijken naar sport, live TV, VOD, TV series etc.

    Zowel de verkoop van voor geïnstalleerde mediaspelers die van illegale bronnen gebruik maken als de verkoop van losse IPTV abonnementen die illegaal toegang geven tot (betaal)kanalen maakt inbreuk. Dit is in verschillende civielrechtelijke gerechtelijke uitspraken bepaald. Opzettelijk beroeps- of bedrijfsmatig inbreuk maken is strafbaar als misdrijf.

    BREIN verwijdert illegaal online aanbod van o.a. Marktplaats en Facebook maar ook in elektronicawinkels en kramen op markten worden dergelijke spelers aangeboden. Waar mogelijk loopt BREIN mee bestaande controles. Ook naar de online infrastructuur die dit illegale aanbod mogelijk maakt wordt onderzoek gedaan. Vorig jaar werd via een door Europol gecoördineerde actie een netwerk opgerold. Nederlandse hosting providers spelen daarin ook een rol.

    Overigens maakt ook het gebruik thuis van deze inbreukmakende apparaten en/of abonnementen inbreuk. Verkopers beweren meestal het tegendeel.

    “De abonnementen lijken goedkoop maar de dienst kan op elk moment worden onderbroken door actie tegen de leveranciers. Je geld ben je dan kwijt en bovendien behoorlijk irritant als je net een spannende film, serie of wedstrijd zit te kijken” aldus BREIN directeur Tim Kuik. “Doe het liever legaal dan komt het geld goed terecht en kun je blijven genieten.”



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Verkoop illegale mediaspelers uit failliete boedel gestaakt

    BREIN ontdekte dat uit de boedel van een failliete groothandel een aantal illegaal voorgeïnstalleerde mediaspelers werden geveild. De verkoop van zulke spelers met software die gebruik maakt van ongeautoriseerde bronnen voor audiovisuele content is verboden want maakt directe inbreuk op auteursrecht en naburige rechten. Dit is bepaald door de hoogste Europese rechter, het HvJEU, in de Filmspeler zaak die door BREIN is gevoerd.

    Nadat BREIN de betreffende sites op de hoogte stelde, is het inbreukmakende aanbod van de spelers direct verwijderd. De curator heeft inmiddels aan BREIN bevestigd dat de spelers worden vernietigd. Er waren nog geen spelers verkocht.

    “Het is nooit een goed idee om je door geldnood tot strafbare feiten te laten verleiden”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Het is dan ook goed om te zien dat de verkoop van illegale spelers de betrokken groothandel niet van hun faillissement heeft kunnen redden. We zijn tevreden dat de veilingsites en de curator direct op onze sommatie hebben gereageerd.”

    Bron: BREIN

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Rechtbank Utrecht wijst vonnis tegen recidiverende aanbieder illegale IPTV pakketten

    De voorzieningenrechter te Utrecht heeft een recidiverende aanbieder X van illegale IPTV abonnementen veroordeeld tot een nieuw verbod met hogere dwangsom (€10.000/dag(deel) met max van €500.000) en opgave van identificerende gegevens van alle betrokkenen bij het aanbod van de illegale IPTV pakketten, de inkoopprijs ervan en de winst, ook op verbeurte van een dwangsom (€1.000/dag met max van €100.000). Tevens moet X €7.400 proceskosten aan BREIN betalen.

    X was eerder in de weer met set top boxen die naar illegale sites linkten, net zoals de door het Hof van Justitie EU in 2017 als inbreukmakend beoordeelde Filmspeler. Daarna legde hij zich toe op de verkoop van illegale IPTV pakketten die via een hyperlink toegang geven tot ongeautoriseerd aanbod van beschermde films, series en (live)streams van TV kanalen. Hiervoor kreeg zijn bedrijf op vordering van BREIN een rechterlijk verbod aan de broek waarna tussen BREIN en X in persoon een vaststellingsovereenkomst werd gesloten waarin hij onder meer €40.000 aan BREIN betaalde en zich verder moest onthouden van illegale handel.

    X ging echter via een katvanger opnieuw aan de gang met de verkoop van illegale IPTV pakketten via een tweetal sites. Deze werden op last van BREIN offline gehaald. De katvanger wilde echter zijn voorman niet noemen tot daags voor de zitting waarna hij onder meer bankbescheiden overlegde waaruit betalingen aan X tevoorschijn kwamen. Zelf was X via een tweetal andere sites weer aan de gang gegaan. Ditmaal op naam van zijn vriendin.

    Ter zitting overlegde BREIN op meerdere vlakken bewijs van de betrokkenheid van X die alles ontkende. De betalingen van de katvanger betroffen volgens hem de terugbetaling van een lening en verder zou hij enkel een email account voor Paypal betaling op naam van zijn vriendin aangemaakt hebben op verzoek van de Spanjaard Y en dus alleen als ‘doorgeefluik’ gefungeerd hebben. Aangezien van ene Y geen spoor is te bekennen en zijn gegevens niet kloppen, houdt de rechtbank het erop dat X deze keer als het ware zijn eigen katvanger heeft gespeeld.

    Met betrekking tot de eerdere recidive zijn de vorderingen overigens niet toegewezen wegens gebrek aan spoedeisend belang omdat die twee sites al langer zijn gestopt. Daar zou desgewenst een aparte procedure over gevoerd kunnen worden. BREIN gaat nu eerst aan de slag met het ten uitvoer leggen van het huidige vonnis. Het opgelegde vonnis door de Rechtbank is als PDF te lezen onder deze link.

    Bron: BREIN

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...