Spring naar bijdragen

  • BREIN rolt geheim Facebook genootschap op

     Delen


    Naar aanleiding van anonieme informatie infiltreerde BREIN twee besloten en geheime Facebook groepen die uitsluitend gebruikt werden om illegaal e-books te up- en downloaden. In totaal werden meer dan 8.000 e-books ter beschikking gesteld die door de ruim 3.000 leden konden worden gedownload. De groepen waren niet alleen besloten maar ook geheim, dat wil zeggen alleen zichtbaar na uitnodiging door een lid.

    Uit de spelregels bleek duidelijk dat de leden zich bewust waren van het illegale karakter van de groepen. “E-books delen is en blijft illegaal, dat is een keuze die je maakt” zo deelden de beheerders mede. Een van hen, een 49-jarige vrouw, had zelf meer dan 1.000 e-books geüpload.

    Op basis van het verzamelde bewijs verkreeg BREIN een ex parte rechterlijk bevel. Op grond daarvan werd met de vier beheerders geschikt. Zij tekenden een onthoudingsverklaring en betaalden inmiddels meer dan 6.000 euro aan BREIN. Indien ze opnieuw in de fout gaan, loopt dit bedrag op naar 10.000 euro plus 500 euro per illegaal aangeboden e-book.

    “Lees liever legaal. Dat is ook een keuze. Schrijvers en hun uitgevers leven ervan”, zegt BREIN directeur Tim Kuik.

    Illegaal aanbod door platforms op Facebook of elders wordt door BREIN aangepakt. Betrokkenen wordt een schikkingsbedrag voorgesteld waarmee zij een gerechtelijke procedure kunnen voorkomen. Een schikkingsbedrag is aanmerkelijk lager dan de werkelijke schade die in een procedure gevorderd kan worden, waarbij overigens ook de volledige proceskosten teruggevorderd kunnen worden.

    Uiteraard is niet elke illegale download ook een gemiste verkoop. Uit onderzoeken met betrekking tot diverse media komt naar voren dat deze zogeheten substitutiegraad in het algemeen rond de één gemiste legale consumptie op drie illegale consumpties ligt. Voor boeken is het aantal gemiste verkopen waarschijnlijk hoger wegens het nagenoeg ontbreken van een ‘sampling effect’ bij illegaal downloaden, een hoofdstukje lezen kan immers al op legale platforms.

    BREIN wordt betaald door en treedt op voor rechthebbenden en exploitanten. Schikkingen worden in korting gebracht op de benodigde bijdragen. “Piraterij is te vergelijken met diefstal van intellectueel eigendom en veroorzaakt verlies aan inkomsten waarnaast ook de handhaving tegen die diefstal nog eens geld kost.”



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...