Jump to content
Sign in to follow this  
Drifter

Uitspraak Europees Hof over doorverkopen of mailen van E-booksRecommended Posts

E-books gratis mailen naar je vrienden mag niet en doorverkopen ook niet

Misschien een interessant onderwerp voor de Kerst: is dat flauw of is dat rechtvaardig? Het gaat erom dat schrijvers en uitgevers net als iedereen gewoon werken voor hun geld. Als je dat werk dus gratis weggeeft of eindeloos doorverkoopt, dan is dat te vergelijken met diefstal. Jij wilt toch ook niet dat een ander betaald krijgt voor jouw werk maar jij niet?

Naast dat je e-books dus niet gratis mag doorgeven mag je ze ook niet doorverkopen, zo heeft de hoogste Europese rechter vorige week bepaald.

Dat is natuurlijk ook wel logisch als je erover nadenkt want anders dan een papieren boek kan een e-book eindeloos worden vermenigvuldigd en dat is precies wat er in de praktijk gebeurt bij het weggeven en bij de doorverkoop. Degenen die het werk hebben gemaakt, zien daar geen cent van terug en dat is onrechtvaardig.

Bij uitlenen van boeken door bibliotheken is het technisch geregeld dat niet meer dan één persoon tegelijk gebruik maakt van het boek. Daar wordt ook een vergoeding voor betaald.

De tweedehands e-book verkoper in de rechtszaak betaalde geen vergoeding maar stelde later wel regels in die moesten voorkomen dat er meer dan één exemplaar van een e-book in omloop zou komen. Voor de verkoop maakt dat dus niet uit. Wat je als lezer koopt is een licentie (een vergunning van de maker) voor gebruik op jouw e-reader.

Dit is goed nieuws voor de handhaving tegen verkoop van illegale kopieën. BREIN komt vaak tegen dat illegale aanbieders doen alsof het om tweedehands boeken zou gaan. Die smoes gaat nu niet meer op.

De uitspraak van de rechter is ook belangrijk voor films, series en muziek want dat zijn ook auteursrechtelijk beschermde werken waarvan veel kopieën illegaal online worden aangeboden.

Uitspraak Europees Hof van Justitie;  Doorverkopen e-books mag niet

 

Toon volledig nieuwsbericht

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik krijg hier toch sterk de indruk dat de uitspraak van het Hof anders geïnterpreteerd wordt door BREIN. Er is volgens mij geen enkel verbod op het versturen van een E-book als cadeau aan iemand als ik daar netjes voor betaald heb. De uitspraak was ook duidelijk gericht op de manier van aanbieden van het bedrijf Tom Kabinet. Ik ben alleen bang dat deze uitspraak het uitwisselen van E-books tegen zeer gereduceerde prijzen of als Illegaal content niet gaat stoppen en alleen als dreigmiddel gaat functioneren vanuit BREIN.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  


×
×
  • Create New...