Spring naar bijdragen

  • E-mail aanbieder van illegale e-books gestopt

     Delen


    Niet alleen via online platforms maar ook via e-mail worden illegaal e-books aangeboden. Het is niet toegestaan om digitale kopieën van boeken aan anderen te koop of te geef aan te bieden. Soms kom je er met een waarschuwing vanaf zoals onlangs, Jos D, die via e-mail gratis 33 titels aanbood waaronder De zeven zussen serie van Lucinda Riley, Schilderslief van Simone van der Vlugt en Finse Dagen van Herman Koch. Bij illegale verkoop wordt echter een schikking met boetebeding getroffen of een procedure gestart.

    “In dit geval dacht de aanbieder dat hij zijn zelf gekochte e-books wel mocht delen net zoals een papieren boek,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Maar een papieren boek kun je maar één keer tegelijk weggeven. Van een e-book geef je tegelijkertijd tientallen kopieën weg, dat loopt al snel naar honderden of zelfs duizenden als die mensen ook weer kopieën weggeven en dat is dan nog maar één geval. Mensen denken wat maakt het uit maar dat hakt er natuurlijk behoorlijk in qua inkomsten voor schrijvers en uitgevers. Die kunnen dat niet hebben, zeker nu niet.”

    “Het zijn moeilijke tijden nu, dat realiseren wij ons. Dit geldt voor iedereen, voor u, voor ons maar ook voor de schrijvers en uitgevers. En voor iedereen heeft het impact, zowel zakelijk als privé. Voor de schrijvers en uitgevers geldt echter ook dat zij moeten rondkomen van hun creatieve arbeid en dat lukt niet of veel minder als hun werk ook nog eens illegaal verhandeld wordt. De handhaving die BREIN doet in dat kader blijft dan ook, ook in deze moeilijke tijden, noodzakelijk en wij staan hierin onze aangeslotenen onverminderd bij” aldus BREIN in haar brief aan D.

    Naast het kopen van een ebook, zijn er ook abonnementsmodellen zoals onder meer Kobo, Bookchoice of de bieb waar je ook digitaal kan lenen, zie https://www.ereaders.nl/abonnementsdiensten-voor-e-books/ voor een review van aanbieders.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Het lijkt wel of Kopers en Verkopers van E-books via Marktplaats steeds hardleerser worden en kennelijk ook weinig berichtgeving meekrijgen via andere media, want BREIN signaleerde een toename van illegaal aanbod op Marktplaats en per email sinds de corona uitbraak en treedt daartegen op.

    Vandaag schikte BREIN met mevrouw A die aanvankelijk op Marktplaats en later per email illegale E-books te koop aanbood voor 2 en 1 euro. Zij ondertekende een onthoudingsverklaring met dwangsom en betaalde een schikkingsbedrag van 1000 euro.

    Bron: BREIN

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Donderdag 17-12-2020

    Recidiverende beheerder van illegale ebook mailgroep veroordeeld tot betaling van 27.000 euro

    Begin 2019 schreef BREIN de beheerders aan van verschillende emailgroepen die gebruikt werden om ebooks, audiobooks en muziek uit te wisselen. Die staakten daarop hun onrechtmatige activiteiten en ondertekenden een onthoudingsverklaring. Ze beloofden daarin op straffe van een boete geen inbreuk meer te plegen. Een van hen bleef desondanks aan de gang. Zij zamelde geld in onder de leden voor het betalen van de boete en startte nog dezelfde dag dat de verklaring werd ondertekend een nieuwe groep. In die groep, ditmaal met behulp van een sociaal medium, werd door de beheerder en de leden gehamerd op anonimiteit en werden wederom illegale ebooks uitgewisseld.

    Toen de beheerder voor de tweede keer door BREIN werd aangesproken op de onrechtmatige en inbreukmakende activiteiten en tevens op het overtreden van de ondertekende onthoudingsverklaring, gaf zij niet thuis. De nieuwe groep werd weliswaar offline gehaald maar van betaling van enige boete of schade wilde de beheerder niets weten, die op een gegeven moment niet meer reageerde op de brieven van BREIN’s advocaat.

    “Schikken maar dan toch doorgaan en vervolgens je kop in het zand steken, die vlieger gaat niet op, dan stappen we naar de rechter” aldus BREIN directeur Tim Kuik

    Daarom dagvaardde BREIN de beheerder. De kop in het zand-methode bood geen soelaas en de rechter gaf BREIN op 9 december jl. gelijk. Volgens de rechter voldoet BREIN aan de (nieuwe) voorwaarden uit de Wamca (Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie) en heeft zij ook voldoende pogingen ondernomen om met de beheerder te schikken. De weigerachtige beheerder is bij verstek veroordeeld tot het betalen van € 7.500,- aan verbeurde boetes alsmede een bedrag van € 19.644,96 aan proceskosten aan de zijde van BREIN.

    BREIN Website

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  2 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...