Jump to content

Actie: PIA VPN voor slechts €1,99 per maand & 2 maanden gratis

 • Hoog gebruiksgemak en snelle VPN
 • Goede kwaliteit voor de scherpste prijs
 • Torrents, Usenet en Netflix mogelijk!
 • Plus 2 maanden gratis en 30 dagen niet goed geld terug

En de handleiding: Private Internet Access :goed:
 • The Onion Router (TOR) wat is het en wat doet het

   Share


  Tor wordt door velen gezien als één van de belangrijkste tools voor internetvrijheid en online privacy. Maar wat is het precies? Hoe werkt het? En wat is het verschil tussen Tor en andere online privacy-gerelateerde oplossingen, zoals een VPN of proxyserver? In dit artikel beantwoorden we deze en andere veel gestelde vragen over de Tor-browser.

  Safety first: pas op wanneer je Tor gaat gebruiken

  Voordat we uitleggen wat Tor precies is, willen we je eerst een belangrijke waarschuwing geven. Met Tor kun je toegang krijgen tot websites op het dark / deep web. Hier zitten veel cybercriminelen en hackers, en er circuleren virussen en andere malware. Om je privégegevens en persoonlijke bestanden te beschermen, is het zaak om enkele veiligheidsmaatregelen te treffen. Dit kun je het beste doen vóórdat je Tor gebruikt voor doeleinden die je internetveiligheid mogelijk in gevaar brengen, zoals het bezoeken van het dark / deep web.

  Gebruik een VPN voor extra veiligheid

  Eén van de beste manieren om ook op de Tor-browser veilig te blijven, is het gebruik van een VPN. Met een VPN wordt je dataverkeer versleuteld en kunnen je gegevens niet meer zo gemakkelijk worden onderschept door bijvoorbeeld cybercriminelen. Ook blijft je identiteit extra goed verborgen. Dit komt doordat een VPN jouw echte IP-adres verandert en dus verbergt.

  Wat is Tor?

  In één zin is Tor de ultieme ‘vrije browser’, die veel mogelijkheden biedt op het web. Tor is een afkorting van The Onion Router – vandaar de ui in het logo. Het is een wereldwijd netwerk van servers dat aanvankelijk werd ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse marine. Het netwerk was eerst enkel bedoeld om anonieme communicatie op het internet gemakkelijker te maken voor o.a. militaire organisaties. Nu is Tor een non-profit organisatie die zich vooral richt op het onderzoeken en ontwikkelen van online privacytools.

  Het Tor-netwerk verbergt je identiteit door je internetverkeer om te leiden langs verschillende Tor-servers (of ‘nodes’). Je data wordt versleuteld en dan naar de nodes gestuurd, waar de verschillende encryptielagen stuk voor stuk ontsleuteld worden. Met de guard node ga je het Tor-netwerk in. Vervolgens stuurt de middle node het verkeer verder in het netwerk. Tot slot gaat het verkeer via de exit node het internet op. Uiteindelijk komt de data ‘kaal’ op zijn bestemming aan. Met dit systeem kan jouw online verkeer niet naar jou worden herleid. Dit is nog een reden waarom Tor een ui als logo heeft: Tor werkt met verschillende lagen bescherming, net zoals een ui verschillende lagen heeft. Iedereen die de data toch probeert te volgen, ziet alleen verkeer afkomstig van willekeurige knooppunten op het Tor-netwerk. Jouw computer is dus niet te vinden.

  1257201901_Knipsel1.JPG.57f92da48ae6d83ec569b57de9bef4e5.JPG

  Om toegang te krijgen tot het Tor-netwerk, hoef je alleen de Tor-browser te downloaden. Alles wat je binnen die browser doet, gaat automatisch via het Tor-netwerk. Je hoeft verder geen bestanden te installeren of instellingen te veranderen: met de Tor-browser kun je gelijk aan de slag.

  Een nadeel van het systeem van Tor is de vertraging die het veroorzaakt. Doordat je gegevens langs meerdere nodes worden omgeleid, is je internetverbinding vaak een stuk langzamer dan je gewend bent.

  Waar gebruikt men Tor voor?

  De voornaamste reden waarom mensen Tor gebruiken, is omdat het je dataverkeer anonimiseert. Als je zonder bescherming gebruikmaakt van het internet, kunnen veel partijen je internetgedrag volgen. Tor is daarom een oplossing voor iedereen die zijn of haar internetverkeer niet wilt delen met derden. Bovendien is het gratis.

  Journalisten en politieke activisten die zich kritisch uiten tegenover een dictatoriale overheid gebruiken Tor om opsporing en vervolging te vermijden. Ook klokkenluiders zoals Edward Snowden en websites zoals WikiLeaks maken gebruik van het netwerk. Bovendien kunnen burgers uit landen met geografische blokkades of censuurbeperkingen, zoals Rusland en China, Tor gebruiken om deze blokkades te omzeilen.

  Helaas is Tor ook handig voor hackers en criminelen: zij kunnen via het netwerk niet of nauwelijks getraceerd worden door opsporingsdiensten. Daarnaast geeft Tor je toegang tot het dark web. Hier zijn veel criminelen actief.

  Op Tor kun je bovendien websites hosten die alleen toegankelijk zijn voor andere Tor-gebruikers. De websites die via Tor worden aangemaakt, krijgen automatisch een .onion-domein en zijn onderdeel van het dark web. Deze sites zijn niet te bezoeken via andere browsers, zoals Chrome, Firefox of Edge, en blijven dus verborgen. 

   

  Tor is over het algemeen dus nuttig voor mensen die niet willen dat hun surfgedrag aan hun identiteit gekoppeld kan worden. Toch is de anonimiteitsgarantie die de browser biedt niet waterdicht.

  Hoe veilig is Tor?

  Het is niet zo dat je met Tor gegarandeerd veilig bent. Tor is namelijk al eens gekraakt. De FBI had in dit geval bepaalde malware in de Tor-browser geïnjecteerd. Hiermee waren ze in staat een site op het dark web die werd gezien als “de grootste kinderporno-facilitator op de planeet” op te rollen en zelfs bezoekers van die site te identificeren. Uiteindelijk bleek de malware de IP-adressen van honderden gebruikers te hebben verzameld. Ook kunnen organisaties zoals de NSA, een onderdeel van de Amerikaanse geheime dienst, zien wanneer iemand de Tor-browser gebruikt. Vanwege het anonieme karakter en de mogelijkheden voor criminelen, wordt het waarschijnlijker dat zo’n geheime dienst jou onder de loep neemt als je Tor gebruikt. Er bestaat dan een kans dat de (Amerikaanse) overheid achterhaalt wie je bent.

  Anonimiteit is bovendien niet hetzelfde als internetveiligheid. Tor garandeert dan ook niet dat je veilig bent voor malware of aanvallen van cybercriminelen. Het Tor-netwerk is moeilijk te hacken, maar je browser is een heel ander verhaal.  Ook man-in-the-middle-stijl aanvallen op Tor zijn met de hulp van internetproviders nog steeds mogelijk. Je kunt HTTPS gebruiken om jezelf tegen dit soort aanvallen te beschermen. Ook het installeren van een VPN helpt je je dataverkeer beter te versleutelen en te anonimiseren.

  Verder is het belangrijk om je Tor-browser altijd meteen te updaten zodra er een nieuwe update beschikbaar is. Aangezien Tor blijft werken aan manieren om internetveiligheid te garanderen, kunnen via updates bijvoorbeeld lekken worden gedicht.

  Tor of VPN?

  Voor doorsnee internetgebruikers in Nederland is Tor op dit moment geen must. Zo is er in Nederland bijvoorbeeld geen sprake van een dictatoriaal regime waarin je vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. In sommige gevallen volstaat het gebruik van een VPN om voldoende anonimiteit online te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een VPN gebruiken wanneer je jouw gegevens niet wilt doorspelen aan adverteerders, of wanneer je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. Hier ben je namelijk vatbaarder voor aanvallen van hackers. Een goede VPN-verbinding zorgt ervoor dat je data wordt gecodeerd; zelfs wanneer je van huis bent of een andere browser gebruikt.

  Ook als je anoniem bestanden wilt downloaden, is een VPN een betere keuze dan de Tor-browser. Dit vertraagt je internetsnelheid namelijk aanzienlijk minder. Bekijk onze VPN reviews wanneer je geïnteresseerd bent in een VPN om meer internetveiligheid te krijgen.

  Zie je jezelf niet terug in bovenstaande gevallen en wil je online wel anoniem blijven? Dan is Tor een goede optie. Het is gratis en gemakkelijk in gebruik. Voor de beste online bescherming raden we aan een VPN te gebruiken in combinatie met Tor. Je kunt Tor overigens ook gebruiken om anoniem een VPN-abonnement af te sluiten.

  Het is belangrijk om je te realiseren dat geen enkel systeem 100% anonimiteit en veiligheid kan garanderen. Ook Tor, een VPN of andere middelen voor anonimiteit, zoals een proxyserver, niet. Ga dus verstandig om met (het beschermen van) je online activiteiten.

  Tor geblokkeerd

  In landen met een streng regime zoals China, Rusland en Iran worden vaak pogingen gedaan om VPN’s te blokkeren. De overheid wil in de gaten houden wat burgers online doen. In deze landen is Tor meestal ook illegaal, zoals in Wit-Rusland het geval is.

  China probeert haar bevolking de toegang tot Tor te ontzeggen door middel van het blokkeren van de toegangspunten. Ook Venezuela blokkeert het Tor-netwerk actief; het land blokkeert ook zogenaamde Tor-bridges. Dit zijn privé Tor-servers die gebruikt kunnen worden om blokkades te omzeilen.

  Als poging om internetcensuur in landen te omzeilen, stelde Tor een standaard bridge-optie beschikbaar bij een nieuwe versie van haar browser, genaamd ‘Snowflake’. Hierbij wordt gebruikgemaakt van proxyservers.

  Proxyserver

  Naast Tor en een VPN kun je ook een proxyserver gebruiken om je internetverkeer enigszins te anonimiseren. Over het algemeen is een proxy alleen handig in specifieke situaties en wordt het gezien als een minder goed alternatief dan Tor of een VPN.

  Wat doet een proxyserver?

  Met een proxyserver kun je je internetverkeer gemakkelijk omleiden. De proxy-aanbieder zorgt voor een eigen internetserver en staat jou toe je dataverkeer via die server te laten lopen. Het betreft een erg simpele opzet waarbij alle data van alle mensen die de proxy gebruiken via dezelfde server loopt (of via dezelfde groep servers, als de proxy meerdere servers aanbiedt). Ook krijgen alle gebruikers hetzelfde ‘neppe’ IP-adres toegewezen. Meestal hoef je hier geen speciale software voor te installeren, maar kun je direct verbinding maken met de proxy. Je gaat simpelweg naar het webadres van de proxy, kiest daar een server (als dat mogelijk is) en typt vervolgens het webadres in dat je via de proxyserver wilt bezoeken. Vaak is dit zelfs gratis. Proxyservers bieden een zekere mate van anonimiteit, maar hebben verder geen versleuteling of beveiliging. Ook is de geboden anonimiteit niet zo goed als bij Tor of bij een VPN.

  downloads.png.37075cd518931fb55ffdbe071c682ee3.png

  Een proxy-aanbieder ziet bovendien ook precies wat jij op het internet doet. In theorie zouden ze dit zelfs kunnen bijhouden (loggen) om later tegen je te gebruiken. Het is dus van groot belang dat je de proxy-aanbieder vertrouwt met jouw gegevens en dataverkeer. Als een proxy-aanbieder zou willen, kan hij of zij belangrijke gegevens over jou verzamelen of zelfs advertenties in je dataverkeer injecteren. Echte privacy geeft een proxyserver dus niet. Het Tor-systeem verbergt jouw data voor iedereen – ook voor de makers en eigenaren van Tor. Daar heb je dus geen problemen met mogelijke logs die bijgehouden worden.

  Conclusie: de beste manieren om jezelf online te beschermen

  Tor zorgt ervoor dat al jouw dataverkeer via tenminste drie servers wordt omgeleid voordat het zijn eindbestemming bereikt. In tegenstelling tot een proxyserver is er dus niet één tussenstation, maar zijn er minstens drie. Daarnaast worden er ook nog eens verschillende lagen aan encryptie toegevoegd. Hierdoor staat de beveiliging van de data én de anonimiteit van de gebruiker bij Tor op een hoger niveau dan bij de gemiddelde proxyserver.

  Als je nóg anoniemer en beter beveiligd wilt zijn, kun je de Tor-browser in combinatie met een VPN gebruiken. Zo ben je op twee verschillende manieren beschermd en is de kans kleiner dat mensen jouw identiteit kunnen achterhalen en/of jouw internetgedrag in kunnen zien.

  Download en installeer Tor: in het kort

  • Ga naar https://www.torproject.org/.
  • Klik op de paarse downloadknop rechtsboven in het scherm (‘Download Tor Browser‘).
  • Klik op jouw systeem (Windows, Mac, Linux of Android).
  • Open het gedownloade bestand en doorloop de installatieprocedure.
  • Kies ‘Connect‘ in het scherm dat na de installatie opkomt.
   • Ben je in een land waar Tor gecensureerd wordt? Kies dan voor ‘Configure‘.  Tor helpt je dan de browser zo goed mogelijk te gebruiken, ondanks de censuur.

  Je bent nu klaar om anoniem te surfen via Tor. Al je zoekopdrachten blijven anoniem en de websites die je bezoekt herkennen je niet langer aan jouw IP-adres. Dit is een prima manier om bijvoorbeeld geheel anoniem een VPN-abonnement af te sluiten. Ondanks Tors privacy voordelen wordt het gebruik van zo’n VPN-verbinding bovendien nog steeds aanbevolen, terwijl je rondsurft op Tor. Hierdoor heb je extra anonimiteit en is ook je internetverbinding beter beveiligd.

  Installeer Tor (met instructies en afbeeldingen)

  Stap 1: Ga naar torproject.org en klik op de downloadknop rechtsboven in het scherm. Deze ziet eruit zoals in onderstaande afbeelding.

  Tor installatie download button

  Stap 2: Je komt automatisch terecht op de downloadpagina. Hier kun je jouw besturingssysteem kiezen, zodat je de juiste versie van Tor downloadt. De Tor-browser is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en Android. Klik op het icoontje van jouw besturingssysteem. Op een computerscherm ziet het keuzemenu er als volgt uit:

  Screenshot besturingssystemen ondersteund door Tor

  Stap 3: Als je op het logo hebt geklikt, wordt het installatie-bestand automatisch gedownload.  Open dit bestand. Als je Internet Explorer gebruikt, moet je waarschijnlijk nog even op ‘Run’ klikken. Je kunt nu de gewenste taal selecteren. Klik daarna op ‘OK’ en doorloop het installatieproces. Tip: selecteer Engels voor de meeste anonimiteit. *link naar hoofdstuk in veilig dark web op*

  Tor Installatie Begin

  Stap 4: Tijdens het installatieproces kun je aangeven dat je de Tor-browser meteen wilt laten opstarten zodra de installatie voltooid is. Heb je dat niet gedaan, open dan de Tor-browser handmatig. In beide gevallen krijg je de eerste keer dat je de Tor-browser opent, het venster in de onderstaande afbeelding te zien. In de meeste gevallen kun je hier gewoon op ‘Connect’ klikken. De ‘Configure’-knop gebruik je alleen als je je in een land bevindt waar Tor gecensureerd wordt, zoals Turkije, Egypte of China. Tor helpt je dan om de browser zo te configureren dat je zo min mogelijk last hebt van de censuur.

  Tor Opstart Netwerkinstellingen Connect

  Je hebt Tor nu geïnstalleerd en kunt gebruikmaken van de Tor-browser. Deze opent als het goed is automatisch, zodat je gelijk aan de slag kunt. De volgende keer dat je de Tor-browser wilt openen, kun je dit gewoon via de shortcut doen. De browser opent dan met de onderstaande pagina. Je kunt ervoor kiezen om elke keer handmatig verbinding te maken of alsnog te configureren. Je kunt echter ook de optie ‘always connect automatically’ aanvinken.

  Screenshot van het openingsscherm van de Tor-browser

  Tor gebruiken

  Tor werkt in veel opzichten precies als een ‘normale’ browser of zoekmachine. Je kunt dus gewoon naar je gebruikelijke websites gaan en daar artikelen lezen, video’s bekijken en je social media updaten. Tor kan daarnaast echter net iets meer dan een standaard browser. Anders dan bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla Firefox, geeft de Tor-browser je toegang tot meer websites. Dit komt doordat je met Tor het dark web op kunt. Je moet daarvoor wel de juiste URL’s weten. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken bij de Hidden Wiki. Daar staat een overzicht van interne zoekmachines, marktplaatsen en websites op het dark web.

  Wel moet je op dit deel van het internet ontzettend oppassen. Zelfs op de Hidden Wiki moet je uitkijken, aangezien je met enkele muisklikken al op riskante websites op het dark web kunt zitten. Denk daarbij aan online marktplaatsen waar met groot gemak drugs besteld kunnen worden. Hier wil je niet verzeild raken. Ook loop je hier een grote kans op malware en andere online ongein. Tor is dus lang niet altijd even veilig. 

  Wat heeft de gewone Nederlander te zoeken op het dark web?

  Eigenlijk hoef je als doorsnee burger niet het dark web op. Eigenlijk kunnen we echter al onze informatie vinden op het surface web, omdat we in Nederland gewoon pers- en internetvrijheid hebben. Toch zijn er altijd mensen die zelf eens willen rondneuzen. Het dark web betreden is gelukkig volkomen legaal, zolang je er geen illegale activiteiten uitvoert.

  Het dark web is echter niet gereguleerd zoals het reguliere internet. Dit betekent dat je extra moet opletten als je op links klikt. De kans dat hackers links hebben besmet met een virus is namelijk veel groter dan op het surface web. Je wilt natuurlijk geen malware op je computer binnenhalen.

  Ben jij een van die mensen die wil surfen op het dark web? Dan moet je eerst de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Eenmaal binnen de Tor-browser begin je het beste bij Tor Links of The Hidden Wiki. Hier vind je links naar andere websites op het dark web. Deze websites zijn immers niet via reguliere zoekmachines te vinden. .onion-adressen, de URL-adressen op het dark web, worden namelijk niet geïndexeerd. Daarbij bestaan deze adressen uit een reeks letters en cijfers die je niet gemakkelijk onthoudt. Om te beginnen met je speurtocht, ga je dus naar:

  Let er wel op dat websites vaak (tijdelijk) offline gaan. Als je op dag 1 een pagina niet kunt openen, wil dat niet zeggen dat deze niet bestaat. Een week later kun je er misschien wel weer op.

  Zoekmachines

  DuckDuckGo logo

  Op de eerste plaats heb je een zoekmachine die ook beschikbaar is op het reguliere internet: DuckDuckGo. Deze zoekmachine verzamelt geen persoonlijke gegevens en is dus ideaal voor mensen die anoniem willen blijven online. Bovendien toont DuckDuckGo .onion-sites. Dit doen reguliere zoekmachines niet.

  De link: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

  Een die dat wel ook doet is SearX. Het voordeel van deze zoekmachine is dat je jouw zoekopdrachten ongelooflijk gedetailleerd kunt maken. Je kunt zoeken naar bestanden, afbeeldingen, kaarten, muziek, nieuws, wetenschap, berichten op social media, video’s, en nog veel meer. Als je dus iets heel specifieks zoekt, dan is SearX de zoekmachine om te gebruiken.

  De link naar SearX: http://ulrn6sryqaifefld.onion/

  De derde ‘zoekmachine’ die we willen noemen is Daniel. Dit is eigenlijk een website met zo’n 7.000 dark web links die zijn gecategoriseerd per thema. Bovendien heeft Daniel de handige feature die je in één oogopslag laat zien welke sites echt online zijn.

  De link naar Daniel: http://danielas3rtn54uwmofdo3x2bsdifr47huasnmbgqzfrec5ubupvtpid.onion/

  Een speciale zoeksite: The Hidden Wiki

  We hebben de website al genoemd, maar hier beschrijven we hem uitgebreider; The Hidden Wiki is een Wikipedia waar je links naar verschillende websites op het dark web terugvindt. Bovendien biedt het informatieve pagina’s over een reeks onderwerpen die interessant zijn om te lezen.

  Let erop dat je niet op een link klikt die je niet wilt zien. The Hidden Wiki indexeert niet alleen legale pagina’s. In werkelijkheid zijn er veel ‘Hidden Wiki’ sites. De website was vroeger berucht om het hosten, of in ieder geval indexeren, van een aantal sites voor pedofielen. Om die reden zijn deze websites het doelwit geweest voor cyberaanvallen door de FBI en Anonymous.

  Door de jaren heen zijn er veel kopieën en spin-offs van The Hidden Wiki gecreëerd. Kijk er dus niet van op als je ‘The Official Hidden Wiki’ of ‘The Uncensored Hidden Wiki’ tegenkomt.  Het is het beste om van deze namaaksites web te blijven.

  Sociale media

  Net als op het surface web, zijn er op het dark web ook social mediawebsites te vinden. Het gaat hier over het algemeen over websites die alleen op het dark web bestaan, maar ook Facebook heeft hier een zogenaamde mirror.

  Facebook is niet in elk land vrij toegankelijk. Zo’n mirror op het dark web is dus fijn voor burgers binnen regimes die toegang tot Facebook verbieden. Ook als doorgaans vrije Nederlander kun je natuurlijk een account aanmaken op deze versie van Facebook. Misschien een leuke uitdaging: in principe zou het moet het mogelijk zijn dat hier geheel anoniem te doen. Facebook’s onion-website claimt hier namelijk geen logs bij te houden. Of we dat geloven, is echter een tweede vraag.

  De Facebook mirror: https://www.facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion/

  Screenshot van de Tor-versie van de Facebook website

  Natuurlijk zijn er ook sociale media websites die alleen op het dark web beschikbaar zijn. Deze kunnen generiek zijn, zoals Torbook 2.0. The Hidden Wiki beschrijft deze pagina als “the Facebook of Tor”. Er zijn echter ook websites met een specifiek doel, zoals Connect. Connect is een collectief dat zich specifiek focust op anticapitalisme, antiracisme, antifascisme, antiseksisme, etc.

  Een overzicht van enkele social mediawebsites met hun .onion-adres vind je hieronder. Zoals je ziet staat er ook een chatroom tussen. Via The Hidden Wiki vindt je nog meer chatrooms, zoals we die nog kennen van het ‘oude internet’.

  MEDIA: muziek, boeken, films, torrents

  Het dark web is ook een goede plek om (gratis) toegang te krijgen tot diverse media. Zo lees je er boeken, strips en zelfs de bijbel. Je vindt hier niet alleen fictie, maar ook informatieve teksten. Heb je altijd al iets over scheikunde willen leren? Dan is Clockwise Library interessant. Deze website heeft een collectie wetenschappelijke boeken. Een uitgebreider overzicht van .onion- websites met (gratis) boeken en teksten, vind je hieronder. Let natuurlijk wel op dat je geen copyrightwetten overtreedt als je hier gebruik van maakt.

  De Bijbel

  Screenshot van Bible4U een Dark web bijbelsite

  Fictie

  Screenshot van de Comic Book Library een dark web stripboekensite

  Non-fictie

  Screenshot van een Dark WEb site met daarop juridische zaken

  Films en muziek

  We leven natuurlijk in het digitale tijdperk. Niet alles draait dus meer om boeken en teksten. Het dark web biedt ook voor film- en muziekliefhebbers heel wat wils. Zo luister je naar een speciale radiozender en download je jouw favoriete films via een wel werkende torrentsite.

  Screenshot van de website 'Deep Web Radio'

  Criminaliteit

  Het dark web komt natuurlijk vooral in het nieuws als het gaat om illegale zaken. Zo wordt er van tijd tot tijd een pedofielennetwerk opgerold. Ook gebruiken hackers het dark web. Dit doen ze om zelf te hacken of om diensten als DDos-aanvallen te verkopen. Mensen kopen er bovendien (illegale) drugs en gestolen goederen op websites zoals Silk Road.

  Binnen de andere secties gaven we de .onion-adressen van verschillende websites. Natuurlijk doen we dat hier niet. Drugs, wapens of namaak ID's kopen is op het dark web al gemakkelijk genoeg. Wij willen criminelen hier niet bij helpen.

  Wel willen we je wijzen op Doxbin. Op deze website vindt je persoonlijke gegevens die gelekt zijn. Als je je zorgen maakt dat jouw gevoelige informatie op straat ligt, kun je dat onder andere hier checken.

  Landen zonder vrijheid

  Sommige overheden, zoals Rusland, hanteren strikte censuur. Deze landen blokkeren de toegang tot buitenlandse nieuwssites. De BBC is een schoolvoorbeeld van een dergelijke nieuwsbron. Daarom heeft de BBC ook een mirror op het dark web. Mensen die leven onder strikte regimes, kunnen zo toch toegang krijgen tot het internationale nieuws.

  Screenshot van de dark web-versie van de BBC site

  Overigens zijn deze mirror-websites ook handig voor burgers van landen met internetvrijheid. Als een pagina namelijk toegang vanuit het buitenland blokkeert, kun je deze alsnog lezen via de mirror-site. Ook anoniem porno kijken is via het dark web een optie.

  Dark Web Links v3

  De korte versie 2 Onionlinks worden binnenkort afgeschaft, na 15 jaar gaat het Tor-project over op de nieuwe veiligere en ook langere versie 3 .onion-links. De meeste dark web .onion-sites-linklijsten bevatten alleen de oude v2 .onion-urls. Maar in oktober 2021 stoppen ze met werken.

  Een overzicht met nieuwe v3.onion-links kan je vinden op de website opensourcelibs.com die regelmatig bijgewerkt wordt.


  Guest
  • Gebruiksgemak: Makkelijk Taal: Nederlands OS: Windows
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Goede toevoeging! Zeker met de vragen naar deepweb, ik ga het ook proberen. Hier kunnen we meer informatie over delen. +1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Mooi artikel weer Skeletor, leest lekker en overzichtelijk weg, belangrijk ook dat download gebruikers beseffen wat het veschil is tussen een VPN en Proxy. Het darkweb is inderdaad niet zo veilig als de meeste mensen denken, de beste optie is om je browser op zijn veiligste optie te gebruiken, hierbij download het bijna niks van pagina's waardoor sommige wel minder goed werken. Daarnaast werken specifieke aanpassingen aan je browser als een fingerprint voor opsporingsdiensten, guard en exitnodes kunnen gemonitord worden. Ik heb altijd geleerd dat je anoniem bent zolang je opgaat in de stroom van gebruikers, als je er uitgefilterd kan worden ben je opeens veel minder anoniem. Dat maakt het gebruik van een VPN in combinatie met the nodes van het darkweb extra waardevol.

  Misschien leuk om deze nog eens te updaten met de V3 adressen? Of staan die al in het overzicht?

   

  Edited by Hurley
  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Guest

  Posted (edited)

  5 uur geleden zei Hurley:

  Misschien leuk om deze nog eens te updaten met de V3 adressen? Of staan die al in het overzicht?

  Onderaan het Artikel is een link geplaatst van een website met nieuwe v3 linkjes die regelmatig wordt aangevuld (Engelstalig) ;)

  Edited by Skeletor

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  18 uur geleden zei Skeletor:

  Onderaan het Artikel is een link geplaatst van een website met nieuwe v3 linkjes die regelmatig wordt aangevuld (Engelstalig) ;)

  Nice!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Piraatje

  Geplaatst 18 uur geleden

  Vergeten jullie de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem. Een vereiste tegenwoordig.... Gelukkig hebben we een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

  De handleiding van de VPN verbinding staat hier.

  Please sign in to comment

  You will be able to leave a comment after signing in  Sign In Now

 • Who was online  3 Users were Online in the last 2 hours

×
×
 • Create New...