Spring naar bijdragen

  • Apple haalt succesvolle Nintendo-emulator alweer offline

     Delen


    Apple bevindt zich in een complexe situatie waarbij het tegemoet moet komen aan de eisen van de Europese Unie, die pleit voor meer openheid en concurrentie binnen digitale marktplaatsen, waaronder de App Store. Dit betekent dat Apple zijn beleid moet aanpassen om ruimte te bieden aan andere aanbieders en ontwikkelaars, inclusief het toestaan van alternatieve app-winkels op de iPhone en het faciliteren van meer apps in de eigen App Store. Deze veranderingen zijn in lijn met de grotere druk op Big Tech-bedrijven om monopolistische praktijken aan te pakken en de markt competitiever te maken.

    Binnen deze context vormen emulators een interessant voorbeeld. Emulators maken het mogelijk om software van het ene systeem op een ander systeem te draaien, waardoor bijvoorbeeld klassieke videospellen op moderne hardware gespeeld kunnen worden. Hoewel dit op het eerste gezicht een innovatieve manier lijkt om oude games nieuw leven in te blazen, brengt het ook juridische en ethische vragen met zich mee, voornamelijk met betrekking tot auteursrecht.

    De iGBA-emulator, die kortstondig in de App Store beschikbaar was, illustreert de dilemma's waarmee Apple te maken krijgt bij het navigeren in deze nieuwe richtlijnen. Hoewel het aanvankelijk leek alsof Apple meer ruimte bood voor emulators, werd deze specifieke app snel offline gehaald wegens overtredingen van het beleid van Apple, waaronder mogelijk spam en auteursrechtenschending.

    De iGBA-emulator was ontworpen om Nintendo Game Boy en Game Boy Advance-spellen speelbaar te maken op iPhones, maar kwam onder vuur te liggen vanwege zorgen over piraterij, advertenties, en tracking - aspecten die afbreuk doen aan de gebruikservaring en mogelijk illegaal zijn. Riley Testut, ontwikkelaar van de gerelateerde en gerespecteerde GBA4iOS-emulator, bekritiseerde iGBA dan ook openlijk voor het zonder toestemming gebruiken en aanpassen van zijn werk.

    Desondanks is er een legaal alternatief beschikbaar in de vorm van de Delta-emulator, ook ontwikkeld door Riley Testut. Deze emulator breidt de mogelijkheden uit naar NES, SNES, Nintendo DS, en Nintendo 64-games, en biedt een meer legitieme en ethische manier om klassieke games te genieten op moderne Apple-apparaten. Informatie over de installatie van de Delta-emulator lees je hier.

    Deze situatie benadrukt de complexiteit van het balanceren tussen innovatie en copyright, de behoeften van ontwikkelaars versus de rechten van auteursrechthouders, en de uitdagingen voor bedrijven zoals Apple om te navigeren binnen deze dynamische en soms tegenstrijdige verwachtingen. Het illustreert verder hoe belangrijk het is voor techbedrijven om effectieve beleidslijnen en controlemechanismen te handhaven om zowel ontwikkelaars als gebruikers te beschermen tegen mogelijk schadelijke inhoud en praktijken, terwijl ook wordt voldaan aan wettelijke vereisten.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Content-Beheer

    Ontwikkelaar Riley Testut heeft donderdag 18 April de nieuwe gratis emulator Delta uitgebracht in de App Store, waarmee er ondersteuning is voor meerdere Nintendo consoles en handhelds om ROMs af te spelen. Dit is mogelijk doordat Apple de regelgeving rondom dit soort apps heeft versoepeld. In dit artikel leggen we je uit hoe je toegang kunt krijgen tot Delta.

    In een blog post onthulde Testut dat Delta de opvolger is van GBA4iOS. Er is niet alleen ondersteuning voor GameBoy games, maar ook voor NES, Sega Genesis, SNES, N64 en Nintendo DS. Dat betekent dat er zelfs een game als Pokémon Soul Silver mee kan worden gespeeld. Testut geeft aan dat het meer emulatoren ondersteunt, maar blijft mysterieus over welke dat zijn.

    De App is in veel stores wereldwijd gratis te downloaden waaronder in de Verenigde Staten en Canada. In de EU kunnen gebruikers toegang krijgen via AltStore PAL, een third-party marketplace die is uitgekomen dankzij de EU's Digital Markets Act (DMA), waardoor third-party app stores gehost kunnen worden binnen de App Store van Apple. Het wordt bewust iets lastiger gemaakt en daarom kost de AltStore PAL €1,50 (en belasting) per jaar.

    Tegenwoordig is het ook erg makkelijk om te switchen naar een App Store van een ander land. Delta staat in Canada bijvoorbeeld gewoon in de reguliere App Store en om daar naartoe te switchen heb je geen nieuwe betaalmethode nodig. Zo krijg je toegang tot deze App Store:

    1. Klik in de App Store rechtsboven op jouw profielfoto
    2. Verander land/regio naar Canada en kies als betaalmethode none
    3. Accepteer de voorwaarden
    4. Vul een willekeurig adres in als Billing Address
    5. Klik verder om te switchen van App Store
    6. Sluit de App Store af en open deze opnieuw
    7. Installeer Delta
    8. Klaar!
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...