Jump to content

Actie: PIA VPN voor slechts €1,99 per maand & 2 maanden gratis

 • Hoog gebruiksgemak en snelle VPN
 • Goede kwaliteit voor de scherpste prijs
 • Torrents, Usenet en Netflix mogelijk!
 • Plus 2 maanden gratis en 30 dagen niet goed geld terug

En de handleiding: Private Internet Access :goed:

 • Sign Up


 • Nieuwsberichten

  Volg het nieuws en de laatste ontwikkelingen welke gerelateerd zijn aan downloaden.
  • William

   Elke week zetten wij de meest gedownloade films op een rij. Wat downloaden we het meeste? Dit is de top 10 meest gedownloade films van de periode tot 27 juni. Deze week staat de film ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ bovenaan, gevolgd door ‘Crimes of the Future' en ´Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore' maakt de top drie weer compleet.
    
   Er zijn vijf nieuwkomer(s) in ons overzicht ten opzichte van vorige week. Doctor Strange in the Multiverse of Madness is voor de derde keer de meest gedownloade film. Alle films in de lijst zijn Web-DL Webrip HDRip BDrip of DVDrip tenzij anders vermeld. Op deze pagina vindt u alle uitleg over de type releases die uitgebracht worden.
    
   Het bekijken van films kan via op verschillende manieren, bekijk daarvoor de sectie downloaden onder handleidingen en vergeet je VPN verbinding niet bij het downloaden van films en series. Als je niet genoeg ruimte hebt of sneller wilt kijken is handig om de films te streamen via Pathe Thuis. Onze sectie Films en series toont de meest populaire en gedownloade Nederlandse en Engelstalige films. Gebaseerd op de wekelijkse top 10 downloads en de uitgave in de bioscopen.
    
   Deze informatie is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. De lijst is samengesteld op basis van gegevens uit verschillende openbare bronnen. Je zult hier geen directe torrents of links naar illegale films vinden.
   De meest gedownloade films voor de week die eindigt op 6 juni zijn:
    
   Plaats Vorige wk. Film IMDb / Trailer   1 (…) Doctor Strange in the Multiverse of Madness 7.2 / trailer 2 (…) Crimes of the Future 6.1 / trailer 3 (1) Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore 6.4 / trailer 4 (…) The Man from Toronto 5.7 / trailer 5 (5) Everything Everywhere All at Once 8.5 / trailer 6 (…) Watcher 6.3 / trailer 7 (…) Jurassic World Dominion 6.0 / trailer 8 (4) The Batman 8.4 / trailer 9 (2) The Unbearable Weight of Massive Talent 7.2 / trailer 10 (3) Morbius 5.1 / trailer  
   Read more...

   197 • 0

  • Skeletor

   Begin dit jaar maakte Google bekend hard te werken aan Chrome OS Flex. Dit nieuwe besturingssysteem legt minimaal beslag op je computer en is daarmee ideaal om de levensduur van oudere computers te verlengen. Hoe kun je Chrome OS Flex installeren? Wij namen vast een kijkje.
    
   Heb je een oude computer met een wat tragere processor en een verouderd besturingssysteem, zoals Windows 7? Er zijn verschillende mogelijkheden om langer plezier van zo’n computer te hebben. Je kunt bijvoorbeeld Linux installeren en de omgeving verder naar je hand zetten. Inmiddels is er een andere optie bij gekomen: Chrome OS Flex. 
   Het gaat hier om een lichtgewicht besturingssysteem dat je op je oudere Windows-pc’s kunt installeren. Daarnaast kun je Chrome OS Flex op een Mac installeren.
    

   Het bureaublad van Chrome OS Flex.
   Chrome OS Flex systeemeisen
   Voor Chrome OS Flex heb je een computer met een 64bit-processor van AMD of Intel nodig. Op het gebied van werkgeheugen stelt het besturingssysteem niet al te hoge eisen: 4 GB RAM is voldoende om ermee aan de slag te gaan. Verder heeft de computer minimaal 16 GB vrije schijfruimte nodig. 
   Vereisten wat betreft een grafische kaart worden niet opgegeven, maar de makers laten op voorhand weten dat de Intel GMA 500-, 600, 3600- en 3650-modellen niet geschikt zijn. Tot slot niet onbelangrijk: je moet de computer kunnen opstarten vanaf een usb-stick en toegang tot het BIOS is nodig in geval van vereiste aanpassingen.
   Installatie
   Chrome OS Flex is op dit moment nog in ontwikkeling. Toch kun je het besturingssysteem vast zelf aan de tand voelen. De nieuwste versie vind je op https://kwikr.nl/cflex. Zorg ervoor dat je Chrome OS Flex alleen op een computer installeert die je niet voor dagelijks gebruik nodig hebt.
   Hoewel het besturingssysteem in de praktijk vaak prima werkt op de gebruikte hardware, hebben de makers ook een overzicht online gezet van computers die succesvol getest zijn met Chrome OS Flex. Zie de ‘Certified Models List’. Per computer wordt aangegeven in hoeverre het besturingssysteem naar behoren werkt.
   Als je Chrome OS Flex wilt installeren, zorg je voor een lege usb-stick met een capaciteit van minimaal 8 GB. Download Chrome OS Flex via hier. Hier vind je meteen ook een stappenplan met instructies voor de installatie. Met de gemaakte usb-stick hoef je overigens niet per se een installatie uit te voeren. Je kunt de stick ook gebruiken in de live-modus. Hierbij start je de computer op en kun je Chrome OS Flex uitvoeren zonder een daadwerkelijke installatie. 
   Die modus is interessant om kennis te maken met het besturingssysteem. Wil je uiteindelijk met Chrome OS Flex blijven werken, dan installeer je het besturingssysteem. Alleen dan werkt Chrome OS Flex zonder vertraging en ben je verzekerd van automatische updates.
    

   Online vind je een uitgebreid stappenplan voor de installatie.
   Werk in uitvoering
   Ga je zelf al aan de slag met Chrome OS Flex? Houd er rekening mee dat het besturingssysteem nog volop in ontwikkeling is. Het is dan ook niet verstandig om het besturingssysteem te installeren op een computer waarvan je dagelijks afhankelijk bent. Ben je een meer gevorderde gebruiker, dan kun je Chrome OS Flex ook in een virtuele machine installeren. Let erop dat je in die gevallen mogelijk een eerdere versie van Chrome OS Flex installeert. In de praktijk merk je hier weinig van bij een eerste indruk: de omgevingen zien er grotendeels hetzelfde uit.
   Zoek de verschillen
   Chrome OS en Chrome OS Flex delen een groot deel van de naam en lijken wat betreft gebruikersomgeving als twee druppels water op elkaar. Ook delen de besturingssystemen functies die je al eerder bent tegengekomen in Chrome OS. Denk hierbij aan onderdelen zoals Google Assistent, Dichtbij Delen en Family Link. Toch zijn Chrome OS en Chrome OS Flex twee verschillende besturingssystemen. Door beide besturingssystemen wordt dezelfde technologie gedeeld, maar Chrome OS is specifiek ontwikkeld voor Chromebooks. Chrome OS Flex daarentegen houdt rekening met verschillende hardware configuraties (Windows, Mac, Linux).
   Specifieke functies, zoals ondersteuning voor biometrische apparaten (bijvoorbeeld gezichtsherkenning en vingerafdruklezers), heeft Chrome OS Flex niet in huis. Ook voor bepaalde randapparatuur, zoals een stylus en een dvd-speler, is geen ondersteuning. Verder kun je geen gebruikmaken van apps uit de Play Store. 
   Wie denkt dat het mogelijk is om met een oude Chromebook (waarvoor de ondersteuning is verlopen en waarvoor geen updates meer worden uitgebracht) de slimme overstap naar Chrome OS Flex te maken, komt bedrogen uit. Google maakt de installatie van Chrome OS Flex op Chromebooks nagenoeg onmogelijk. Dat betekent dat je Chromebook na een leven van zes tot zeven jaar alsnog niet meer kan worden gebruikt.
   Online vind je echter de nodige stappenplannen waarmee enthousiaste gebruikers alsnog Chrome OS Flex op hun oude Chromebook plaatsen. Dat biedt echter geen garantie tot succes. Niet alle hardware werkt correct en sommige stuurprogramma’s leveren in de praktijk problemen op.
    

   Het instellingenvenster van Chrome OS Flex.
   De doelgroep
   Zoals je hebt gelezen, kun je nu zelf al aan de slag met Chrome OS Flex. Toch hebben de makers het besturingssysteem vooralsnog niet bedoeld voor thuisgebruik. De software richt zich in eerste instantie op onderwijsinstellingen en bedrijven. Net als bij Chrome OS leunt het besturingssysteem hevig op de cloud. In de praktijk merk je dat onder meer door het gebruik van web-apps en het feit dat de meeste functies via de browser werken.
   Dat het besturingssysteem is gericht op zakelijke omgevingen, merk je ook in de beheermogelijkheden. Zo is het voor systeembeheerders bijvoorbeeld mogelijk om de Chrome OS Flex-machines op afstand te beheren en bijvoorbeeld te wissen in geval van verlies of diefstal. Laat je echter niet weerhouden van het gebruik van Chrome OS Flex als consument. Je kunt er prima mee aan de slag om ook je eigen computers een nieuw leven te geven.
    

   Je kunt de gebruikersomgeving aan je wensen aanpassen.
   Read more...

   414 • 0

  • Skeletor

   Wil je grote bestanden versturen, dan lukt dat niet altijd via e-mail. Gelukkig zijn er veel manieren om bestanden te versturen. In dit artikel sommen we wat opties op.
    
   WeTransfer
   Eén van de redenen om enthousiast te worden van WeTransfer, is het feit dat de interface zo eenvoudig is dat iedereen het kan begrijpen. Je klikt simpelweg op de knop Voeg bestanden toe, vult je e-mailadres in, het adres van de ontvanger en uiteraard het bijbehorende bericht, en klaar is Kees. De ontvanger krijgt een link waarmee het bestand (of de bestanden) gedownload kunnen worden gedurende een periode van 10 dagen. Daarna worden ze van de server verwijderd. 
   Met We Transfer kun je gratis tot 2 GB aan bestanden per keer sturen. Meer kan ook (evenals een langere bewaartijd), maar daarvoor ga je betalen.
    

    
   De interface van WeTransfer is heerlijk eenvoudig.
    
   DropSend
   Een alternatief voor WeTransfer is DropSend. Deze dienst is vrijwel identiek aan de eerdergenoemde dienst, met als verschil dat je tweemaal zoveel capaciteit krijgt, namelijk 8 GB. De bestanden worden net iets minder langer bewaard (namelijk 7 dagen). De interface is net zo eenvoudig, je dient alleen een beveiligingscode in te voeren. Geen grote hindernis uiteraard. Wat wél een nadeel is, is dat er een limiet zit aan het gratis gebruik van deze dienst. Je moet echter wel een account aanmaken om deze dienst te gebruiken. Je mag namelijk maar vijf keer per maand gratis bestanden versturen. Wil je meer, dan dien je een betaald account te nemen.
    

    
   DropSend werkt ook fantastisch, maar is gratis wel beperkt tot 5 keer per maand.
    
   SendAnywhere
   Ook een dienst voor het versturen van grote bestanden, maar dan op een geheel andere manier, is SendAnywhere. Met SendAnywhere hoef je geen e-mailadres in te vullen, en is er geen enkele limiet met betrekking tot de grootte van bestanden die je kunt versturen. Het nadeel? Je bestanden blijven maximaal tien minuten online staan, daarna zullen ze worden verwijderd, tenzij je de 24-uursoptie gebruikt. Wanneer je een bestand uploadt krijg je een code. Iedereen die die code heeft, kan de bestanden downloaden. Maar lang moet je er niet mee wachten, want je hebt dus maar een paar minuten.
   Met Send Anywhere heb je geen limiet in grootte, maar óók veel minder tijd.
    

    
   Met Send Anywhere heb je geen limiet in grootte, maar óók veel minder tijd.
    
   Dropbox
   Dropbox is veel meer dan alleen een platform om bestanden te versturen, maar het wordt vaak vergeten dat het wel degelijk een van de mogelijkheden is. De basisversie van Dropbox geeft je 2GB aan opslagruimte. Als je meer bestanden online wilt opslaan, dan kun je kiezen uit een abonnement van circa 12 euro. Hiervoor krijg je 2 TB aan opslag tot je beschikking.
   Het is een handige website die apps heeft voor Windows, Android, iOS en OS X, zodat je op elk platform altijd bij je bestanden kunt.
   Maak een gratis account aan via dropbox.com door op Registreren te klikken en je gegevens in te vullen. Daarna kun je ervoor kiezen om Dropbox als programma te downloaden, maar je kunt ook prima de webversie blijven gebruiken. Upload een bestand door op het icoontje van een vel papier met een plusteken erin te klikken. Als het bestand is geüpload, zie je hem in de betreffende map staan. Door met je muis op het bestand te gaan staan en aan de rechterkant op Share te klikken, kun je het bestand delen. Je kunt ervoor kiezen om via Dropbox het e-mailadres van de ontvanger in te vullen, of handmatig de link te kopiëren en hem bijvoorbeeld via Facebook versturen. De ontvanger hoeft alleen maar op de link te klikken om het bestand te kunnen zien of downloaden.
   Standaard vervalt de download na 24 uur. Als je een Professional-account hebt, kun je de vervaldatum veranderen door op het tandwiel te klikken.

   Dropbox is veel meer dan alleen een filesharing-dienst.
    
   TransferXL
   TransferXL is een dienst die veel lijkt op WeTransfer. Zelfs het uiterlijk van de website doet een beetje aan zijn concurrent denken, al zijn er wel kleine verschillen in de werking. Groot voordeel van TransferXL is dat je, net als bij WeTransfer, geen account nodig hebt om bestanden te versturen. En, ook niet onbelangrijk: zelfs de gratis versie van TransferXL heeft geen limiet qua bestandsgrootte.
   Ga naar transferxl.com en klik middenin het scherm op Bestanden toevoegen. Selecteer het bestand op je computer en klik op Openen. Door de Control-toets (of Command op Macs) ingedrukt te houden tijdens het selecteren, kun je meerdere bestanden tegelijk uploaden. Je kunt hier dezelfde stappen doorlopen als bij WeTransfer (eigen e-mailadres, e-mailadres van ontvanger, eventueel een bericht), maar je kunt er ook voor kiezen om het bestand te delen via Facebook of Twitter, of de link te kopiëren en die op een willekeurige manier naar de ontvanger te sturen. Het ontvangen gaat op dezelfde manier als bij WeTransfer: klik op de link en download simpelweg het bestand.

   TransferXL is een volwaardig WeTransfer-alternatief (of -kloon).
   ---------------------------------------------------------------------------------
   Gmail
   Vaak wordt vergeten dat je via Gmail ook al grote bestanden kunt versturen. Standaard kun je in de bijlage van een e-mail slechts bestanden van maximaal 25 mb toevoegen, maar als je de clouddienst Google Drive gebruikt dan kun je grotere bestanden versturen. De ontvanger krijgt dan een koppeling waarvandaan hij of zij het bestand kan downloaden, een Gmail-account is hiervoor niet noodzakelijk. Google Drive hanteert een maximale grootte per bestand van 10 gigabyte, wat zelfs genoeg is voor je grootste filmbestanden.
    
   Telegram
   Met chatdienst Telegram kun je ook al een tijdje grote bestanden versturen. Het limiet was altijd 1,5 GB, maar sinds een update in 2020 is dit 2 GB. Daarmee onderscheidt Telegram zich van WhatsApp, waarmee je bestanden kunt versturen van maximaal 16 MB.
   De bestanden blijven bewaard in de cloud, waardoor je op elk apparaat met de chat-app toegang tot de bestanden hebt.
   Read more...

   289 • 3

  • Skeletor

   Uitgebreid kwantitatief onderzoek naar het ex parte bevel laat zien dat BREIN is uitgegroeid tot de grootste afnemer daarvan in Nederland.
   Prof. mr. D.J.G. Visser en mr. dr. C.J.S. Vrendenbarg van de universiteit Leiden schreven hierover een artikel dat is opgenomen in het boek IE-procesrecht. Constant in beweging.
    
   Sinds 2012 maakt BREIN succesvol gebruik van het middel van het ex parte bevel waarbij zonder dat de piraat of de internet tussenpersoon door de rechter wordt gehoord op basis van een verzoekschrift een gerechtelijk bevel wordt gegeven dat vervolgens door de deurwaarder kan worden betekend.
   De ervaring leert dat het betekenen van een ex parte bevel vele malen effectiever is dan een sommatiebrief.
   Als de casus zich ervoor leent, maakt BREIN dan ook graag gebruik van de ex parte zowel met hulp van externe advocaten als de advocaat in dienstbetrekking.
    
   Dirk Visser en Charlotte Vrendenbarg:
   “Het feit dat de meeste ex parte bevelen inmiddels worden gevraagd en verkregen door Stichting BREIN, betekent dat deze maatregel vooral wordt gebruikt voor de bestrijding van de online piraterij.
   Aangezien deze vorm van evidente inbreuk inmiddels algemeen ervaren wordt als hoogst schadelijk voor de betrokken IE-rechthebbenden en de bestrijding ervan naar zijn aard (hoogst) spoedeisend is, is dit een
   begrijpelijke ontwikkeling.”
    
   “Opvallend is ook dat BREIN in de periode 2012-2021 niet minder dan 65 ex parte verbodsverzoeken heeft ingediend die allemaal zijn toegewezen.
   Terwijl de voorwaarden voor toewijzing streng zijn en in vrijwel alle gevallen een intrekking volgt, is BREIN juist zeer succesvol in het verkrijgen van ex parte bevelen jegens inbreukmakers en met name tussenpersonen.
   Op basis hiervan kan worden geconstateerd dat het ex parte bevel zich uitsluitend nog leent voor zeer spoedeisende gevallen van piraterij.”
    
   BREIN maakt gebruik van het ex parte bevel ingeval de ernst en omvang van de inbreuk daartoe aanleiding geven, dit kan met name het geval zijn bij piraterij op commerciële schaal.
   Read more...

   400 • 0

  • Skeletor

   Securityonderzoekers vermoeden dat Adobe Acrobat antivirussoftware blokkeert bij het openen van PDF’s. Dit betekent dat de meeste antivirusprogramma’s geen manier hebben om malware in PDF’s te herkennen.
   Het probleem werd gevonden door securitybedrijf Minerva Labs. Uit het rapport blijkt dat Adobe Acrobat de devices van gebruikers scant op meer dan 30 antivirusprogramma’s, waaronder Bitdefender, Avast, Trend Micro en ESET. Vindt de software een antivirusprogramma, dan probeert Acrobat het programma “waarschijnlijk te blokkeren”, aldus de onderzoekers.
   Als gevolg hebben sommige antivirusprogramma’s geen toegang tot de PDF’s die Acrobat opent. Mocht het bestand een foute link of malware bevatten, dan zal niemand het weten.
   Waar zit het probleem?
   Antivirusprogramma's injecteren DLL-bestanden in de programma’s van gebruikers. De DLL-bestanden bieden een kijkje in de keuken. Kan het antivirusprogramma geen DLL-bestanden injecteren, dan is het programma blind voor dreigingen.
   Adobe controleert of antivirusprogramma’s DLL-bestanden in Acrobat injecteren. Minerva Labs kan niet uitsluiten wat Acrobat vervolgens met de bestanden doet, maar het is aannemelijk dat Adobe de antivirussoftware blokkeert. Een van de bestanden van de functie heet "dBlockDllInjection". Bovendien heeft Adobe een motief. De organisatie liet aan Minerva Labs weten dat de combinatie van Acrobat en antivirussoftware “stabiliteitsproblemen kan veroorzaken”.
   Volgens de onderzoekers blokkeert Adobe antivirussoftware om stabiliteit te verbeteren. Dit betekent dat malware zijn gang kan gaan in PDF-bestanden die met Acrobat worden geopend, zelfs wanneer een apparaat over antivirus beschikt.
   Veiligheid boven stabiliteit
   Adobe liet aan Minerva Labs weten dat het met meerdere antivirusleveranciers samenwerkt om stabiliteitsproblemen op te lossen. Het securitybedrijf is ontevreden met de reactie. Minerva Labs vindt dat Adobe veiligheid moet prioriteren. Stabiliteit is geen geldige reden voor het blokkeren van antivirusprogramma’s, aldus de onderzoekers.
   Read more...

   156 • 0

  • William

   Elke week zetten wij de meest gedownloade films op een rij. Wat downloaden we het meeste? Dit is de top 10 meest gedownloade films van de periode tot 20 juni. Deze week staat de film ‘Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore’ bovenaan, gevolgd door ‘The Unbearable Weight of Massive Talent' en ´Morbius' maakt de top drie weer compleet.
    
   Er zijn twee nieuwkomer(s) in ons overzicht ten opzichte van vorige week. Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is voor de tweede keer de meest gedownloade film. Alle films in de lijst zijn Web-DL Webrip HDRip BDrip of DVDrip tenzij anders vermeld. Op deze pagina vindt u alle uitleg over de type releases die uitgebracht worden.
    
   Het bekijken van films kan via op verschillende manieren, bekijk daarvoor de sectie downloaden onder handleidingen en vergeet je VPN verbinding niet bij het downloaden van films en series. Als je niet genoeg ruimte hebt of sneller wilt kijken is handig om de films te streamen via Pathe Thuis. Onze sectie Films en series toont de meest populaire en gedownloade Nederlandse en Engelstalige films. Gebaseerd op de wekelijkse top 10 downloads en de uitgave in de bioscopen.
    
   Deze informatie is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. De lijst is samengesteld op basis van gegevens uit verschillende openbare bronnen. Je zult hier geen directe torrents of links naar illegale films vinden.
   De meest gedownloade films voor de week die eindigt op 6 juni zijn:
    
   Plaats Vorige wk. Film IMDb / Trailer   1 (2) Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore 6.4 / trailer 2 (1) The Unbearable Weight of Massive Talent 7.2 / trailer 3 (3) Morbius 5.1 / trailer 4 (6) The Batman 8.4 / trailer 5 (7) Everything Everywhere All at Once 8.5 / trailer 6 (…) Spiderhead 5.5 / trailer 7 (4) The Northman 7.6 / trailer 8 (5) Top Gun: Maverick 8.7 / trailer 9 (…) Jerry and Marge Go Large 7.0 / trailer 10 (8) Downton Abbey: A New Era 7.6 / trailer  
    
   Read more...

   338 • 1

  • William

   Disney+ heeft vandaag een gloednieuwe Marvel-film toegevoegd aan zijn catalogus: Doctor Strange in the Multiverse of Madness. In deze film onderneemt de titelheld een reis door het multiversum om de wereld te redden.
    
   Doctor Strange in the Multiverse of Madness was al een bijzondere bioscoopervaring en nu kunnen Marvel-fans de superheldenfilm thuis herbeleven. Vanaf vandaag is deze - zonder bijbetaling - exclusief te zien op streamingdienst Disney+. Disney+ heeft de film ook beschikbaar gesteld in een speciale IMAX Enhanced-versie. In dat format is het beeld van een aantal scènes groter waardoor er meer te zien is.
    
   Wanneer New York wordt aangevallen door een tentakelmonster uit een ander universum, schakelt Doctor Strange de hulp in van zijn supersterke Avengers-collega Scarlet Witch en America Chavez, een tiener met de bijzondere gave om portalen naar andere universa te kunnen openen. Scarlet Witch blijkt echter bezeten te zijn door de Dark Hold, een duister boek waarmee ze haar twee kinderen hoopt terug te krijgen. Om haar te stoppen, moeten Strange en Chavez een gevaarlijk reis door het multiversum maken. Onderweg ontmoeten ze een hoop bekende en nieuwe gezichten die zowel hulp bieden als obstakels vormen.
    
   Lekker kijken! https://www.disneyplus.com/nl-nl/movies/doctor-strange-in-the-multiverse-of-madness/27EiqSW4jIyH
    
    
   Read more...

   164 • 1

  • Skeletor

   Het blokkeren van piratensites wordt algemeen beschouwd als een effectief hulpmiddel om online piraterij te bestrijden. Maar hoe effectief is het? Uit gegevens blijkt dat een recent blokkeringsbevel voor torrent-sites in Nederland geen zichtbare impact had op de lokale download- en deelactiviteit. Oude gewoontes zijn kennelijk moeilijk uit te roeien; zeker als er nog genoeg alternatieven zijn.
    
   In maart beval een Nederlandse rechtbank de lokale ISP Delta om de toegang tot de torrent-sites 1337x, LimeTorrents, YTS, RARBG, Kickasstorrents en EZTV te blokkeren.
   Naast de hoofddomeinen is ook een lange lijst met proxy's en spiegels opgenomen. En als er nieuwe domeinen opduiken, kunnen deze ook snel worden geblokkeerd.
   Dit is het tweede site blocking bevel in Nederland en een grote overwinning voor de lokale antipiraterij-outfit BREIN. De antipiraterijgroep heeft meer dan een decennium besteed aan het opzetten van een Pirate Bay-blokkade en is nu druk bezig met nieuwe verzoeken.
   Met behulp van een convenant, dat vorig jaar werd ondertekend, stemden alle grote Nederlandse internetproviders ermee in om vrijwillig te voldoen aan bevelen tegen concurrerende ISP's. Bovendien helpt Google ook door geblokkeerde sites uit de zoekresultaten te verwijderen.
   Heeft siteblokkering invloed op torrent-activiteit?
   De golf van handhavingsinspanningen moet frustrerend zijn voor lokale piraten, maar betekent dit dat ze hun oude gewoonten gewoon opgeven?
   Om erachter te komen hoe de blokkeringsvolgorde van maart het lokale torrent-verkeer beïnvloedde, gebruikten we de torrent-monitoringservice IKnow, die een dagelijks overzicht biedt van hoeveel mensen bestanden op BitTorrent downloaden. In dit geval hebben we alleen gekeken naar de Nederlandse activiteit.
   De gegevens in kwestie hebben niets te maken met websitebezoeken. Het is gewoon een weergave van hoeveel Nederlandse file-sharers op een bepaalde dag in openbare torrent-zwermen verschijnen, ongeacht waar de .torrent bestanden vandaan komen.
   Het blokkeringsbevel werd op 24 maart uitgevaardigd en Delta had vijf dagen de tijd om het uit te voeren. Het is niet duidelijk wanneer elke ISP begon te blokkeren, maar de belangrijkste ISP's volgden kort daarna. KPN had zijn blokkade al voor het einde van die maand ingesteld.
   Geen zichtbare blokkeringseffecten
   Als de blokkeringsmaatregelen van invloed zijn op de torrenting-activiteit, zou er rond eind maart een merkbare verandering in de Nederlandse activiteit moeten zijn. De gegevens weerspiegelen dit echter helemaal niet. Tussen 14 maart en 24 april bleef de torrent-activiteit relatief stabiel en is er geen zichtbare daling.
    
   Torrent-activiteit voor en na blokkades    
   Deze cijfers suggereren dat mensen nog steeds weten waar ze torrents kunnen vinden, waarschijnlijk via alternatieve sites die nog steeds beschikbaar zijn. Of ze vonden een manier om de blokkades te omzeilen via een VPN, generieke proxy of een andere tool.
   Het is gewoon niet realistisch om te verwachten dat mensen van de ene dag op de andere gewoontes van een jaar zullen afschudden. Dat gezegd hebbende, kunnen de blokkeringsmaatregelen het aantal mensen verminderen dat deze sites voor het eerst gaat gebruiken.
   Meer blokkades nodig?
   Het ontbreken van een onmiddellijk effect kan een teleurstelling zijn voor rechthebbenden, maar het is niet geheel onverwacht. Academisch onderzoek van Carnegie Melon University heeft aangetoond dat blokkeren pas effectief begint te zijn wanneer een groot aantal sites een doelwit zijn. Hoe meer sites geblokkeerd zijn, hoe groter de impact is.
   BREIN-directeur Tim Kuik is zich hier ook van bewust en benadrukte dit onderzoek eerder, mede als motivatie om de blokkeringsinspanningen voort te zetten.
   "Als een illegale bron ontoegankelijk wordt gemaakt, zal een deel van het verkeer zich verplaatsen naar andere illegale bronnen, maar in de praktijk wordt dit waterbedeffect steeds minder als meer bronnen worden geblokkeerd. In combinatie met voldoende legaal aanbod neemt illegaal gebruik af wanneer je optreedt tegen illegale aanbieders," zei Kuik.
   Dit is ook de reden waarom BREIN al aan de slag is gegaan met aanvullende site-blocking bevelen. De antipiraterijgroep hoopt dat, wanneer er voldoende sites worden opgenomen, de piraterij-activiteit uiteindelijk zal beginnen af te nemen.
   Read more...

   577 • 0

  • Skeletor

   Na lange tijd in beta verkeerd te hebben en de afgelopen tijd heel voorzichtig gefaseerd uitgerold te zijn naar verschillende geselecteerde modellen, is Synology’s DSM 7.1 nu voor vrijwel alle ondersteunde NAS'en van het merk beschikbaar. Wat is er nieuw?

    
   De weg naar DSM (Disk Station Manager, het OS waar alle NASsen van Synology op draaien) versie 7 was een lange. Het duurde jaren alvorens de upgrade goed genoeg bevonden werd door de fabrikant. Toch werd versie 7.0 wat lauwtjes ontvangen door gebruikers. Vooral het verdwijnen van functies riep vragen op. 
   Oudere versies van DSM stonden erom bekend dat ze bijvoorbeeld muziek af konden spelen via een ingeprikte DAC, zelfs DVB-T televisie opnemen behoorde lange tijd tot de mogelijkheid. Ook oude usb-printers via het netwerk beschikbaar maken – inclusief AirPrint-mogelijkheden - was geen enkel probleem. Het waren de puntjes op de i die DSM populair maakte. 
   Toch koos Synology ervoor om ze te schrappen. Voor een ieder die een UPS gebruikte – de van een accu voorziene noodstroomvoorziening – in combinatie met een Synology was er ook ergernis. Ineens bleek het afschakelen van de UPS voor de meeste merken niet meer mogelijk.
   Alleen voor UPS’en van het in onze contreien toch meer obscure en ook nog eens heel dure merk Omron werkte die truc nog. Dát heeft Synology na vele klachten wel teruggedraaid in 7.1; de andere genoemde features zijn voorgoed verdwenen.
   Nieuwsgierig
   Blijft natuurlijk de hamvraag wat je er dan voor terug krijgt, nu DSM 7.1 beschikbaar is. Wel, volgens Synology vooral een soepeler, stabieler en sneller geheel. Met daarbij diverse extra mogelijkheden, zoals de optie om een volledige back-up te maken van je systeem. Gaat er dan eens iets gruwelijk mis, dan kun je alles snel weer in werkende staat terugbrengen. Inclusief besturingssysteem, alle instellingen enzovoorts. 
   De daarvoor benodigde tool Active Backup for Business is te vinden in het Package Center, de ‘app store’ van DSM. Opvallend is dat na de eerste start de app eerst geactiveerd moet worden bij Synology. Dat zien we inmiddels bij meer onderdelen terug. 
   Sterker nog: voor de upgrade naar 7.1 kregen we de melding dat we bij een Synology-account aangemeld moesten zijn wilden we bepaalde codecs geïnstalleerd krijgen. Het maakt dat DSM wel wat erg nieuwsgierig begint aan te voelen.

   Active Backup for Business is de tool waarmee je o.a. complete systeemback-ups maakt.
   Over apps
   Eerlijk is eerlijk: DSM is ook in versie 7.1 een prima besturingssysteem voor de NAS. Maar eigenlijk hadden we na de stormachtige start van het revolutionaire geheel met de hippe desktop die in je browser draait wel meer verwacht van de toekomst. Meer apps, meer ondersteuning voor randapparaten. Daarmee hadden de NAS'en heel aardige low-power servertjes kunnen worden voor thuisgebruik en werkgroepen op kantoor. 
   Veel ingrediënten daarvoor zijn zonder meer aanwezig. Zo is er de app Synology Drive met een complete Office-suite a la Google Docs. Maar ja, omdat die usb-printers nu niet meer worden ondersteund zal een deel van de gebruikers daardoor weer afhaken. 
   Vlaggenschip Synology Photos – voorheen PhotoStation – is in versie 7 stevig op de schop gegaan. In versie 7.1 is het uitgebreide fotobeheerpakket verder verfijnd. Handig voor fotografen die hun complete fotocollectie centraal willen beheren, los van iets als Adobe Lightroom.

   Synology Drive met daarin onder meer een complete in je browser draaiende Office-suite is en blijft ook in DSM 7.1 een van de paradepaardjes.
   Vele verbeteringen
   DSM 7.1 kent tal van kleine en grotere verbeteringen ten opzichte van de 7.0x-versie. Zo kun je nu meerdere shares zodanig instellen dat ze op een client van een en hetzelfde apparaat komen. Nooit meer op zoek naar welke gedeelde map nou ook alweer op welke NAS stond. Vooral handig als je meerdere NAS'en hebt staan natuurlijk. 
   SSD-cache kan nu voor meerdere volumes tegelijk ingeschakeld worden. Verder tal van tweaks onder de motorkap, waardoor bijvoorbeeld I/O-operaties vanuit een virtuele machine sneller moeten verlopen. Veel van deze tweaks zijn met name gericht op zakelijke gebruikers, of voor een ieder die eens stevig aan het experimenteren met meer professionele settings wil slaan.
   DSM 7.1 installeren en compatibiliteit
   DSM 7.1 is eigenlijk hét overstapmoment. DSM 6.2x wordt nog tot juni volgend jaar van patches voorzien, daarna niet meer. Kortom: als je NAS 7.1 ondersteunt moet je langzaam aan gaan nadenken over een upgrade. Nadeel is wel dat dit een tweetrapsraket wordt. 
   Eerst moet je namelijk upgraden naar versie 7.01 en aansluitend naar 7.1. Daarbij komt, dat niet op alle Synology’s de update naar 7.1 verschijnt, zo meldt Synology op de site. In dat geval moet je het 7.1-installatiebestand voor jouw type downloaden en vervolgens via de upgrade-module (te vinden in het menu Start, Configuratiescherm en Bijwerken en herstellen) uploaden.
   Daarna kan er alsnog geüpdate worden. De ‘getroffen’ modellen waarbij de 7.1-update niet verschijnt zijn op de Synology-site te vinden (even een stukje naar beneden scrollen). Ook lees je daar dat 7.1 voor een flinke serie NAS'en het eindstation is; zij krijgen geen hogere toekomstige versies meer aangeboden.
    

    
   Niet alle Synology NAS'en krijgen de upgrade naar 7.1 automatisch aangeboden (blauw gemarkeerde vak), terwijl voor een ander deel van de NASsen (rode vak) 7.1 de allerlaatste hoofd-update is die ze krijgen.
   Al met al is ook DSM 7.1 een upgrade met de voor de een een lach en de ander een traan. Ben je erg gehecht aan specifieke functies én draai je nog op DSM 6.2x, dan heb je nog tot juni volgend jaar om daarvan te genieten. Daarna moet je ofwel overstappen, of voor lief nemen dat je geen (veiligheids)patches meer krijgt. Dat geldt ook voor NAS'en die geen update naar 7 meer krijgen.
   Je hoeft je NAS in dat geval niet direct in de vuilnisbak te gooien, maar het is wel zaak om deze niet meer aan de cloud te hangen om ellende te voorkomen. Dat kun je regelen via de settings in DSM en ook in je router door simpelweg internettoegang naar je NAS te blokkeren.
   Read more...

   635 • 1

 • Who was online  7 Users were Online in the last 2 hours

×
×
 • Create New...