Jump to content

Actie: PIA VPN voor slechts €1,99 per maand & 2 maanden gratis

 • Hoog gebruiksgemak en snelle VPN
 • Goede kwaliteit voor de scherpste prijs
 • Torrents, Usenet en Netflix mogelijk!
 • Plus 2 maanden gratis en 30 dagen niet goed geld terug

En de handleiding: Private Internet Access :goed: • Nieuwsberichten

  Volg het nieuws en de laatste ontwikkelingen welke gerelateerd zijn aan downloaden.
  • Duken

   Beste lezer, 
   Meer dan 20 jaar geleden in het mooie jaar 2002 ben ik ooit begonnen aan Duken.nl. Een website om bezoekers te leren downloaden; wat toen de tijd niet meer als normaal was en waarmee de internet providers zelfs hun diensten verkochten (Sneller films downloaden? Kom naar de super provider ABC). Als ik nu zie hoe mijn kinderen omgaan met content kijken is het bijzonder dat wij vandaag de dag nog bestaan. Nooit had ik kunnen bedenken dat Duken.nl zoveel jaren actief zou zijn op de wondere wereld van het internet maar dat is voornamelijk te danken aan de loyale leden, moderators en de fijne bezoekers. Helaas moeten aan sommige zaken binnen onze community ook een einde komen.
   De afgelopen jaren is het een bijzondere tijd geweest voor de “download-piraat”. Zo mag ik ons toch wel noemen? Met de komst van (soms) goede legale alternatieven en het (niet altijd vrijwillige) vertrek van grote download communties binnen het Torrent en NZB landschap is de wereld van het downloaden steeds kleiner geworden. Ook op Duken.nl is dit merkbaar, zeker in de bezoekers aantallen en activiteit binnen het forum.
   De activiteit op het forum groeide hier weer als er andere download community verdween maar hier bleken ook de meeste problemen uit te voort te komen. Of het komt door de veranderende internetcultuur, het feit dat we aan het verharden zijn en/ of niet meer lief voor elkaar.  Er worden op Duken.nl zaken geplaatsen welke uitroepen tot minder fijn gedrag en daar wil ik absoluut buiten blijven. Wij bestaan uit een bijzonder klein team waarbij ik altijd hebt gezegd dat Privé altijd voor gaat. Helaas betekende het wel dat er berichten langer bleven staan welke daar niet thuishoorde. Wat daarna problemen met zich meebracht.
   En nu? Er komt steeds minder voldoening uit de site en krijg met het drukke leven het niet meer voor elkaar om de juiste energie & tijd hierin te steken. Het lezen van de reacties, op tijd modderen of het plaatsen van nieuwe handleidingen en nieuws lukte mij helaas niet meer. De avonden achter de laptop duiken en politie agentje spelen past mij al helemaal niet. Je doet het uiteindelijk altijd fout…. 
   Om de druk weg te halen worden er simpele maar harde aanpassing gedaan op Duken.nl. Laat ik eerst nog zeggen dat ik ontzettend dankbaar ben voor de mooie discussies en hulp die de leden onderling hebben gegeven over de afgelopen jaren. Los van het downloaden was het ook een plek waar leden vrienden hebben mogen maken en wij in een ver verleden zelfs uitjes hadden. 
   Alle content blijft hier bestaan en leesbaar. Het reageren op forum berichten, artikelen, links, handleidingen etc. is niet meer mogelijk. Ook het aanmaken van nieuwe (privé) berichten of topics gaat niet meer. We stappen over in een “alleen lezen” stand. Rust… lijkt het toverwoord. 
   We begrijpen dat dit een teleurstelling zal zijn voor de vele leden die mooie bijdragen hebben geleverd en we kunnen iedereen verzekeren dat de beslissing niet ondoordacht is genomen. Het doet stiekem ook een beetje heleboel pijn. 
   Bedankt voor het lezen en ik hoop ook op jullie begrip. Blijf positief en maak er wat moois van en wie weet wat de toekomst nog brengt.   Het was een mooie vaart.
   Duken out.
   It’s time to kick ass and chew bubble gum...and I’m all outta gum.  
   Read more...

   78487 • 1

  • Duken

   Elke week zetten wij de meest gedownloade films op een rij. Wat downloaden we het meeste? Dit is de top 10 meest gedownloade films van de periode tot 22 augustus. Deze week staat de film ‘Top Gun: Maverick’ bovenaan, gevolgd door ‘Jurassic World Dominion' en ´Prey' maakt de top drie weer compleet.
   Er zijn twee nieuwkomer(s) in ons overzicht ten opzichte van vorige week. Top Gun: Maverick is voor de derde keer de meest gedownloade film. Alle films in de lijst zijn Web-DL Webrip HDRip BDrip of DVDrip tenzij anders vermeld. Op deze pagina vindt u alle uitleg over de type releases die uitgebracht worden.
   Het bekijken van films kan via op verschillende manieren, bekijk daarvoor de sectie downloaden onder handleidingen en vergeet je VPN verbinding niet bij het downloaden van films en series. Als je niet genoeg ruimte hebt of sneller wilt kijken is handig om de films te streamen via Pathe Thuis. Onze sectie Films en series toont de meest populaire en gedownloade Nederlandse en Engelstalige films. Gebaseerd op de wekelijkse top 10 downloads en de uitgave in de bioscopen.
   Deze informatie is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. De lijst is samengesteld op basis van gegevens uit verschillende openbare bronnen. Je zult hier geen directe torrents of links naar illegale films vinden.
   De meest gedownloade films voor de week die eindigt op 22 augustus zijn:
   Plaats Vorige wk. Film IMDb / Trailer   1 (9) Top Gun: Maverick 8.6 / trailer 2 (3) Jurassic World Dominion 6.0 / trailer 3 (1) Prey 7.3 / trailer 4 (…) Vengeance 6.9 / trailer 5 (2) Elvis 7.7 / trailer 6 (4) Minions: The Rise of Gru 6.7 / trailer 7 (5) Day Shift 6.2 / trailer 8 (7) Doctor Strange in the Multiverse of Madness 7.2 / trailer 9 (10) The Batman 7.9 / trailer 10 (…) Orphan: First Kill 6.1 / trailer  
   Read more...

   97917 • 2

  • Guest

   Guest

   Netflix brengt sinds een jaar games uit voor zijn abonnees, maar dat waren vooral bestaande games. Nu komen er ook meer spellen rond Netflix-series bij. De Nederlandse ontwikkelaar Paladin Studios bijt het spits af, met een game rond de populaire bakserie Nailed It!.
   Netflix biedt sinds vorig jaar gratis mobiele games aan abonnees. Vorige week nog opende Netflix zijn eerste eigen gamestudio, na het kopen van bestaande studio's en samenwerkingen met nog meer game-ontwikkelaars. Het Nederlandse Paladin Studios is zo'n game-ontwikkelaar, die met 'Nailed It! Baking Bash' één van de eerste mobiele Netflix-games levert die is gebaseerd op een Netflix-serie, na eerdere games rond Stranger Things.
   Hectische, geestige party-game
   Voor wie Nailed It niet kent: het is het hysterische neefje van Heel Holland Bakt en The Great British Bake-off. Ook bij deze bakshow strijden amateurbakkers om de winst, maar dit zijn écht amateurs. En de taarten, cupcakes en andere baksels die zij moeten namaken, zijn eigenlijk altijd veel te hoog te gegrepen.
   Verlies gegarandeerd dus, maar juist die verwachting maakt de serie zo geestig. Aan Paladin Studios de taak om dat te vertalen naar een leuke game, met als resultaat dus Nailed It! Baking Bash. De game is alleen te spelen maar vooral leuk met z'n allen: een nieuwe, ouderwetse party-game.
   Alleen verliezen is stom, samen is het grappig
   De insteek is hetzelfde als in de tv-serie: probeer de voorbeeld-taart zo goed mogelijk na te bouwen – terwijl de klok tikt. Dat doe je in meerdere stappen, uitdagende mini-games waarbij je je als een olifant in een porseleinkast voelt.
   Bij het maken van deeg en beslag stoot je alle ingrediënten van de planken, het mengen van de kleuren gaat fout. En dan moet je je taart nog in vorm snijden en dan het moeilijkste: versieren. Je krijgt het gevoel dat je dikke vingers hebt en je zou willen dat er een herstel-knop was – die is er natuurlijk niet.
   "We wisten vanaf het begin al dat de grootste uitdaging zou zijn om een serie over verliezen te vertalen naar een leuke game", zegt Chris Nengerman, game director bij Paladin Studios. "Want over het algemeen vinden spoelers het niet leuk om te verliezen. En zo kwamen we al vrij snel uit op een party-game, want door dat sociale aspect met vooral mensen die je kent, hou je verliezen veel langer vol. Het ergens niet goed in zijn en daar samen om lachen."

     Elkaars creaties punten geven
   Nailed It! Baking Bash is in alles laagdrempelig. Samen spelen doe je met maximaal zes mensen, simpelweg door een code van vijf letters in te vullen. De verbinding loopt via internet, waardoor de game zowel met mensen aan één tafel als over de hele wereld is te spelen.
   Eenmaal begonnen moet iedereen dezelfde taart namaken. Mengen, boetseren en als laatste het gooien van versieringen terwijl de taart ronddraait: even uitdagend als grappig. Voor het scoresysteem zijn spelers op elkaar aangewezen. "We hebben over een scoresysteem nagedacht, maar de uitkomst is het resultaat van creativiteit. En we willen spelers juist aansporen zo creatief mogelijk te zijn, net als in de serie", aldus Nengerman.

   En dus krijgen spelers elkaars creaties aan het eind te zien. Die kunnen ze punten geven, en degene met de meeste punten wint. "Mijn ultieme hoop is dat deze game zijn weg naar gezinnen vindt, die dan met een potje bepalen wie de afwas moet doen, en wie er moet stofzuigen", zegt N
   Potentieel publiek van 221 miljoen
   Nailed It! is zeker niet de eerste game van Paladin Studios, dat sinds 2005 bestaat. De Haagse game-ontwikkelaar won vorig jaar met zijn Nintendo Switch-game Good Job! tijdens de Dutch Game Awards de prijzen voor beste game en beste beste game-ontwerp.
   Toch is de dynamiek met deze Netflix-game anders. Omdat het spel praktisch gezien gratis te spelen is voor alle Netflix-abonnees, heeft Paladin nu toegang tot ruim 220 miljoen potentiële spelers – het aantal Netflix-abonnees. "Dat is vooral heel erg leuk, en dit is waarom we games maken, zodat zoveel mogelijk mensen daarvan kunnen genieten", zegt Nengerman.
   Nailed It! Baking Bash is nu verkrijgbaar voor iOS en voor Android en is alleen te spelen na inloggen met een actief Netflix-account. Een speciaal Halloween-seizoen van Nailed It! is vanaf vrijdag 7 oktober op Netflix te zien.
   Read more...

   71604 • 0

  • Guest

   Guest

   Wie niet zonder WhatsApp kan wil zijn iPhone binnenkort waarschijnlijk updaten. Een nieuwe versie van de populaire applicatie zorgt er namelijk voor dat bepaalde oude modellen niet meer ondersteund worden.
   Op maandag 24 oktober verschijnt er een grote update voor WhatsApp. Naast het oplossen van een aantal grote problemen, en het toevoegen van nieuwe functionaliteiten, verdwijnt ook ondersteuning voor oudere iPhone-modellen.
   WhatsApp vanaf 24 oktober niet meer op je oudere iPhone Op de ondersteuningspagina van WhatsApp is te zien dat iOS 11 binnenkort niet meer ondersteund wordt. Apple bracht de software in 2017 uit en draait voornamelijk nog op de iPhone 5s tot en met de iPhone X. De reden achter de beslissing is het feit dat de software alleen maar 64-bit-applicaties kan draaien. Hierdoor kan WhatsApp minder goed werken.
   Mocht jij dus een oude iPhone in huis hebben, kan het zomaar zijn dat WhatsApp binnenkort niet meer werkt. Voor de zekerheid zetten we alle modellen die mogelijk iOS 11 nog draaien voor je op een rij:
   iPhone 5s | 2013 iPhone 6 (Plus) | 2014 iPhone 6s (Plus) | 2015 iPhone 7 (Plus) | 2016 iPhone 8 (Plus | 2017 iPhone X | 2017 Apple heeft afgelopen maand iOS 16 al uitgerold, dus de kans is klein dat je telefoon ‘de sjaak’ is. Mocht je al die tijd de updates uitgesteld hebben, dan is het echter wel slim om deze door te voeren. Mits je WhatsApp dus echt nodig hebt.
   Deze update moet je installeren
   Wie tot 24 oktober wil wachten kan zich overigens wel het beste voorzien van de meest recente versie van WhatsApp. Het bedrijf achter de populaire applicatie rolde onlangs namelijk nieuwe software uit die vol zit met probleemoplossingen.
   Een paar versies van WhatsApp zijn helaas voorzien van malafide code, waardoor je iPhone of Android-telefoon flink beschadigd kan raken en jij in de problemen komt. Het is dus belangrijk dat je de update van vorige week zo snel mogelijk op je telefoon zet.
   Read more...

   13605 • 2

  • Guest

   Guest

   Google heeft aangekondigd dat zijn gamestreamingdienst Google Stadia op 18 januari 2023 wordt stopgezet.
   Voorlopig hebben spelers nog toegang tot hun Google Stadia, maar vanaf half januari verliezen ze toegang tot alle games. De Stadia-controller moet in theorie wel nog steeds werken als een standaard controller met kabel voor andere games.
   Gelukkig zegt Phil Harrison, Google's Vice President en General Manager van Stadia, in de officiële blogpost dat Google "alle aankopen van Stadia hardware via de Google Store en alle aankopen van games en add-on content via de Stadia store zal terugbetalen". Google zegt dat het verwacht dat de "meerderheid" van de terugbetalingen medio januari voltooid zal zijn. Het heeft een pagina in zijn helpcenter aangemaakt die vragen beantwoordt over hoe Stadia in de laatste maanden zal werken, evenals details over het terugbetalingsproces. Volledige details zijn er nog niet, maar Google heeft gezegd dat het in de komende weken meer informatie zal geven hierover.
   Dit zagen we aankomen, toch?
   Google Stadia had een moeilijke start in november 2019. Veel van de beloofde functies waren namelijk (nog) niet aanwezig. Dan spreken we onder andere over social en multiplayer-functies zoals Achievements, Crowd Play en Family Sharing.
   Ondanks deze tegenslagen beloofde Google dat het zou blijven werken aan Stadia en er een gameplatform van zou maken dat spelers net zo leuk zouden vinden als hun console.
   Zelfs op 29 juli 2022 vertelde Google fans in een tweet dat "Stadia niet wordt afgesloten" en zei dat het aan het platform zou blijven werken en er geweldige games naartoe zou brengen.
   Na verloop van tijd heeft Google van Stadia verbeterd en nieuwe functies toegevoegd. Bovendien werden enkele exclusieve games toegevoegd en werd de Stadia-bibliotheek uitgebreid met titels van derden.
   Maar de upgrades gingen nooit ver genoeg om te kunnen concurreren met rivalen in de wereld van gamestreaming zoals XboxGamePass Ultimate en Nvidia GeForceNow.
   De eerste tekenen dat Stadia het moeilijk had, kwamen in februari 2021, toen Google de deuren van zijn eigen studio's voor game development afsloot. De redenering van Google was dat dit middelen zou vrijmaken om Stadia als platform verder te ontwikkelen.
   Nu lijkt het erop dat het hele platform wordt afgesloten om middelen vrij te maken voor de rest van Google's projecten. Maar Stadia blijft blijkbaar in zekere zin bestaan, want Phil Harrison zegt in zijn blogpost dat de onderliggende technologie toepassingen heeft voor YouTube, Google Play en AR.
   Welke vorm deze technologie precies zal aannemen, is nog onduidelijk. Google Stadia sluit althans de digitale deuren op 18 januari 2023 en het ziet ernaar uit dat dit definitief zal zijn.
   Read more...

   3472 • 3

  • extreme

   donderdag 22-09-2022 Opnieuw hoge schikking voor verkoop illegale IPTV
   BREIN schikte recent met een illegale IPTV aanbieder uit Zuid-Holland. Opnieuw ging het daarbij om een aanzienlijk bedrag, namelijk 100.000 euro, waarvan een deel voorwaardelijk. Eerdere schikkingen dit jaar betroffen onder meer 75.000 euro, 115.000 euro en valuta ter waarde van 25.000 euro.
   Na betekening van een sommatie met concept dagvaarding is met de aanbieder een schikking afgesproken. Die betreft naast de genoemde 100.000 euro ook een onthoudingsverklaring met boetebeding van 2.500 per dag(deel) mocht er opnieuw in de fout gegaan worden.
               ‘BREIN voert met grote regelmaat acties uit tegen aanbieders van illegale IPTV-abonnementen die los of tezamen met mediaboxen worden verkocht.’
   Illegale aanbieders worden door BREIN geïdentificeerd en aangesproken. Afhankelijk van omstandigheden kan een ex parte bevel gehaald worden en beslag worden gelegd. Bij weigering van medewerking verbeurt de aanbieder dwangsommen. Als geen schikking kan worden overeengekomen, wordt de aanbieder gedagvaard.
   Nederlanders namen volgens het EUIPO in 2018 meer dan een miljoen illegale IPTV-abonnementen af met een omzet van rond de 90 miljoen euro. BREIN sloot inmiddels al meer dan 350 illegale verkopers nadat het Hof van Justitie van de EU (HvJEU) in de BREIN/Filmspeler zaak oordeelde dat dit soort verkoop inbreuk maakt. Overigens maken abonnees zelf ook inbreuk door de streaming van illegale IPTV.
   Illegale IPTV, vaak plug&play geïnstalleerd op media-boxen, geeft ongeautoriseerd toegang tot duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand met alle populaire films en series van o.a. betaalkanalen voor rond de 10 euro per maand. Klanten betalen in de regel een half of heel jaar vooruit maar zijn hun geld kwijt wanneer het aanbod offline wordt gehaald.
   Read more...

   6504 • 9

  • Guest

   Guest

   Vorige maand kwam in het nieuws dat Logitech en Tencent, uit China, een soort Nintendo Switch voor cloudgaming willen uitbrengen. Dat nieuws is inmiddels lang en breed bevestigd door het eerstgenoemde bedrijf. En nu weten we ook vanaf wanneer we de nieuwe handheld kunnen verwachten en wat die moet gaan kosten.
   Wellicht heb je het nieuws gemist over de Logitech G Cloud Gaming Handheld. Dit is een spelcomputer met midrange specificaties die draait op Android. Het gevaarte draait op een Snapdragon 720G-processor (wederom: midrange), 4 GB aan werkgeheugen en heeft een scherm met een resolutie van 1080p.
   Nintendo Switch-concurrent? Qua design heeft de Logitech G Cloud Gaming Handheld iets weg van de Nintendo Switch Lite, één van de fijnste handhelds van dit moment. Die console heeft een heel fijn formaat en gewicht en ligt daardoor lekker in de hand. De grote vraag is nu of Logitech eenzelfde ervaring kan aanbieden als de Switch Lite.
   Het grote verschil tussen de Nintendo Switch en de handheld van Logitech is dat de laatstgenoemde bedoeld is voor cloudgaming. Je kunt dus alleen games streamen naar het apparaat, zoals met Google Stadia (mits er ondersteuning is), deXbox-cloud en Geforce Now. Dat heeft uiteraard zo z’n voor- en nadelen.
   Wat kost ‘ie dan? Het voordeel is: je hoeft niets te downloaden en bent dus ook geen geld kwijt aan opslagruimte of micro-sd-kaarten. Plus: je hoeft ook niet diep in de buidel te tasten voor de hardware waar de games op draaien. Het nadeel: je moet altijd een werkende en stabiele internetverbinding hebben om te kunnen gamen.
   De Logitech G Cloud Gaming Handheld is nu te koop op Amazon, voor een prijs van 399,99 dollar. Officieel komt de Nintendo Switch-concurrent niet uit in Europa en het ziet er voor nu niet naar uit dat je hem kunt bestellen. Mocht het je wel lukken, dan moet je sowieso nog op z’n minst tot en met 18 oktober wachten.
   Read more...

   3375 • 1

  • extreme

   Een man uit Brabant was actief als beheerder van twee illegale usenet communities met elk rond de 20.000 inbreukmakende verwijzingen naar beschermde werken bij commerciële usenet providers. Ook deed hij zelf uploads van beschermde werken naar zo’n provider die daar baat bij hebben omdat zij abonnementen verkopen voor toegang tot hun servers waarop zij die werken beschikbaar houden.
   De man, werd door BREIN geïdentificeerd aan de hand van informatie uit eerdere acties. Nadat de deurwaarder een sommatie betekende, koos de man ervoor om met BREIN te schikken voor een bedrag van 10.000 euro. Voor de toekomst is een boetebeding afgesproken van 500 euro per dag(deel) of per inbreuk, met een maximum van 50.000 euro.
   Informatie uit acties leidt telkens tot identificatie en actie tegen andere beheerders en uploaders uit illegale usenet communities. Dat leidde de afgelopen anderhalf jaar tot de aanpak van veertien beheerders, achttien grote uploaders en zeven ‘NZB-communities’ die gebruikers naar illegale content op het Usenet verwijzen. Daarnaast zijn negen van zulke communities oftewel indexering-sites eigener beweging gestopt en gooien veel uploaders de handdoek in de ring omdat het hen te heet onder de voeten wordt.
   Commerciële usenet-providers
   BREIN heeft een procedure aanhangig voor de Hoge Raad (HR) met betrekking tot de zorgplichten van een commerciële usenet-provider. Dergelijke providers moeten in principe doeltreffende maatregelen tegen inbreuk treffen om eigen aansprakelijkheid te vermijden. BREIN is op basis van o.m. het YouTube & Cyando arrest van de hoogste Europese rechter (HvJEU) van mening dat de provider in kwestie aansprakelijk is voor inbreuk nu die geen effectieve maatregelen nam om inbreuk tegen te gaan. In deze zaak is op 9 december arrest gepland.
   Uiteraard zal de verplichting voor commerciële usenet-providers tot het nemen van effectieve maatregelen om inbreuk tegen te gaan hun exploitatie ondermijnen, het gaat abonnees immers om de toegang tot de ongeautoriseerde populaire content. De provider tegen wie BREIN deze actie voert, heeft haar exploitatie al jaren geleden stil gezet nadat zij in eerste aanleg aansprakelijk werd gehouden voor inbreuk en een effectieve NTD moest instellen. Die moest op zijn minst gelijke pas kunnen houden met de illegale uploads. Naast NTD zijn meer maatregelen mogelijk maar die zijn door uitbaters verlaten in de ontwikkeling van het usenet tot distributiemodel voor ongeautoriseerde content.
   YouTube & Cyando arrest
   Het YouTube & Cyando (Uploaded) arrest borduurt voort op de eerder door het HvJEU ingeslagen weg met de Svensson, BestWater, GS Media, Filmspeler en Pirate Bay arresten (waarvan de laatste twee m.b.t. zaken van BREIN). Die weg is een soort van voorwaardelijke aansprakelijkheid van platforms voor openbaarmaking via massaal door derden geplaatste bestanden of links. Het arrest oordeelt kort gezegd dat een tussenpersoon zelf inbreuk maakt indien zij niet de ‘geloofwaardige en doeltreffende maatregelen’ tegen inbreuk neemt die van een ‘normaal behoedzame marktdeelnemer’ verwacht mogen worden. Het arrest is van belang voor allerlei platforms met door gebruikers geüploade bestanden of links.
   Overigens kopiëren commerciële usenet providers de door gebruikers geüploade bestanden naar hun eigen servers en en houden ze daar beschikbaar voor betalende abonnees. De uploaders zelf verliezen daarmee de controle over de door hen geüploade bestanden. BREIN is van mening dat de provider daardoor zelf openbaarmaker is, nog los van de vraag of enkel een NTD-beleid voldoende effectief is.
   Read more...

   6551 • 5

  • Guest

   Guest

   Tip 1: ImageJ - Wetenschappelijke fotobewerking
   Geschikt voor: Windows, macOS, Linux
   Vrijwel iedereen heeft weleens van die prachtige foto’s gezien die zijn gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop. Kijk je daarna zelf door een telescoop, dan valt het beeld zwaar tegen. Niet omdat de kijkers die je in de winkel kunt kopen zo veel minder krachtig zijn, maar omdat de beelden die NASA ons laat zien sterk bewerkt zijn om kleuren en details op te peppen om zo meer informatie uit een afbeelding te kunnen halen. Dit is binnen de wetenschap een gebruikelijke praktijk.
   Alhoewel je met een gewone fotobewerker een eind komt als het gaat om dit soort beeldmanipulatie, kiest men in de academische wereld vaak voor gespecialiseerde software. Een voorbeeld daarvan is ImageJ. Nu zal de gemiddelde lezer geen wetenschappelijk onderzoek doen, maar dat wil niet zeggen dat het programma oninteressant is voor foto-hobbyisten. 
   In tegendeel; ImageJ bevat een aantal unieke gereedschappen die je in geen enkele fotobewerker zult vinden. Bovendien zijn er zo’n 500 plug-ins beschikbaar waarmee je de mogelijkheden nog flink kunt uitbreiden. Werken met ImageJ vergt wel enige studie, maar er is gelukkig een uitstekende Engelstalige handleiding beschikbaar.

   ImageJ is een wetenschappelijke fotobewerker met unieke mogelijkheden.
   Tip 2: MuseTree - Componeer muziek met AI
   Geschikt voor: elk systeem
   Al zeker dertig jaar geleden werden er experimenten gedaan om muziek te analyseren en om op basis daarvan nieuwe muziek door de computer te laten genereren. David Cope was daarmee zo succesvol dat hij zijn systeem imitaties van bijvoorbeeld Bach kon laten maken die zelfs door kenners niet van echt waren te onderscheiden.
   Nu voldoet de muziek van Bach vaak aan strenge regels. Het analyseren van veel vrijere muziek is heel wat lastiger. Maar tegenwoordig komt kunstmatige intelligentie te hulp. Eind vorig jaar presenteerde OpenAI het project MuseNet, een AI die men op allerlei muziekstijlen had losgelaten om deze vervolgens nieuwe muziek te kunnen laten maken. Helaas was de demo daarvan beperkt en dus maakte Steven Waterman een eenvoudig te gebruiken webinterface voor het gehele product onder de naam MuseTree.
   Componeren met MuseTree is kinderlijk eenvoudig. Je kiest een genre en een of meer instrumenten en vervolgens zet je de AI aan het werk. Deze genereert nu een paar maten in verschillende varianten en op elk daarvan kun je voortborduren door de AI meer maten te laten componeren.

   De computer componeert zelf muziek in allerlei stijlen.
   Tip 03: Doe meer met Opdrachtprompt dankzij TCC/LE - Commando
   Geschikt voor: Windows 11
   Veel pc-gebruikers verlaten nooit hun grafische Windows-omgeving en als alles naar behoren werkt en je geen bijzondere wensen hebt, dan is dat ook nergens voor nodig. Er zijn heel wat situaties waarin de aloude Opdrachtprompt nuttig of zelfs onmisbaar is. 
   Heb je een hardnekkig computerprobleem, dan kan het zomaar gebeuren dat Windows wel een handig tooltje heeft om de oorzaak te achterhalen, maar dat dit niet in een venster werkt. Ook zijn er heel wat geavanceerde programma’s die je weliswaar in Windows kunt draaien, maar die extra mogelijkheden bieden wanneer je ze vanuit de Opdrachtprompt benadert.
   Kortom: ervaren gebruikers weten dat het aloude ‘DOS-venster’ nog altijd onmisbaar kan zijn. Als je zo’n gebruiker bent, dan zul je zeker plezier beleven aan TCC/LE. Hiermee breid je de mogelijkheden van de standaardversie van de Opdrachtprompt uit met tientallen extra opdrachten.
    Bovendien kun je aan commando’s een alias koppelen, wat zorgt dat je minder hoeft in te typen. Onder de vele functies vind je bijvoorbeeld commando’s om veel krachtiger batchbestanden te schrijven die complexe klussen kunnen klaren.

   TCC/LE is een uitbreiding voor de Opdrachtprompt van Windows.
   Tip 4: Artbreeder - Kunst maken met AI-hulp
   Geschikt voor: elk systeem
   Niet iedereen heeft het talent om een adembenemend schilderij of overtuigende tekening te maken. Geen nood. Tegenwoordig is er kunstmatige intelligentie waar je gewoon tegen kunt zeggen wat voor plaatje je zou willen maken. Wel is het daarbij altijd maar afwachten waar de AI mee op de proppen komt, en vaak heb je meerdere pogingen nodig om het beeld te creëren dat je voor ogen had.
   Een mooie middenweg biedt Artbreeder. Alhoewel dit platform gebruikmaakt van AI, worden heel veel van de afbeeldingen die je ermee kunt maken, gegeneerd op basis van parameters die je eenvoudig kunt aanpassen door met schuifjes te spelen. Wil je bijvoorbeeld een landschap maken, dan genereert Artbreeder eerst een afbeelding die als uitgangspunt dient. Vervolgens kun je de ruigheid van het landschap aanpassen, aangeven of er zonlicht, mist of sneeuw in moet, instellen of je bouwwerken of vegetatie wilt zien, enzovoort. 
   Naast landschappen kun je ook portretten, (anime)figuren en gebouwen creëren, je werk in beweging zetten of kunst maken van bestaande foto’s. Tegen betaling krijg je nog allerlei extra mogelijkheden.

   Maak zelf kunst in een handomdraai met Artbreeder.
   Tip 5: Axialis IconGenerator - Hulp bij pictorgrammen
   Geschikt voor: Windows 11
   Zelf pictogrammen maken is een leuk, maar ook lastig klusje. Weliswaar bestaan er verschillende gratis programma’s die voor dat doel allerlei grafische gereedschappen bieden, maar daarvan valt het resultaat vaak tegen. Onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’, kun je ook een andere strategie volgen. Axialis IconGenerator maakt namelijk gebruik van bestaande verzamelingen met pictogrammen en laat je die naar eigen smaak aanpassen.
    Het programma biedt strak ontworpen pictogrammen in allerhande categorieën als zakelijk, bouw, educatie, vlaggen, hardware, multimedia en sport. Bij elke van deze collecties vind je bovendien een verzameling overlays die je aan een pictogram kunt toevoegen.
   Dat klinkt allemaal fantastisch, maar er zit een addertje onder het gras. Alhoewel het programma gratis is voor niet-commercieel gebruik, zijn slechts enkele van de collecties vrij te gebruiken. Voor de rest heb je een licentie nodig. 
   Dit addertje kun je gelukkig onschadelijk maken door zo’n pictogram te exporteren als png-bestand. Je kunt het daarna importeren in een programma om pictogrammen mee te maken waar we in het begin van deze tip over spraken, bijvoorbeeld Greenfish.

   Axialis IconGenerator kent een grote verzameling professioneel ontworpen pictogrammen.
   Tip 6: Wombo Dream - AI droomt kunst
   Geschikt voor: elk systeem
   Kunstmatige intelligentie rukt in rap tempo op wanneer het gaat om het maken van afbeeldingen. Eerder zagen we al Artbreeder, dat vooral hoge ogen gooit als het gaat om landschappen en portretten.
   Een van de eerste algemene systemen om plaatjes te maken op basis van tekst (ook wel bekend als text-to-image) is Wombo Dream, dat je online kunt gebruiken maar ook via de eigen iOS- of Android-app.
   In Dream kun je elke (Engelstalige) beschrijving geven die je maar wilt en de AI achter het systeem probeert vervolgens een toepasselijke afbeelding te genereren. Bevalt deze niet, dan kun je de opdracht simpelweg herhalen en bij een volgende poging zal het resultaat (heel) anders zijn.
   Voor elke opdracht die je geeft, kun je kiezen uit verschillende visuele stijlen. Maar wanneer je kiest voor No Style kun je ook zelf stijlen opgeven, bijvoorbeeld van bekende kunstenaars. Je kunt de twee combineren voor nog verrassender resultaten.
   Verwacht overigens geen fotorealistische afbeeldingen, daar is deze AI nog niet toe in staat. Met een beetje oefening kun je er wel heel leuke plaatjes uit tevoorschijn toveren.

   Maak plaatjes op basis van een beschrijving.
   Tip 7: Imagelys Picture Lab Mobile - Fun met fotofilters
   Geschikt voor: iOS
   Onder gebruikers van fotobewerkers vinden we twee uitersten. De ene groep gebruikt de aanwezige gereedschappen om dat wat ze op hun scherm zien zo goed mogelijk te laten lijken op wat ze in het echt hebben gezien. Misschien gummen ze een lelijk paaltje weg of geven ze de lucht een fractie meer dramatiek, maar de waargenomen werkelijkheid staat voorop.
   De andere groep probeert juist om hun foto’s volledig te transformeren tot een visueel kunstwerk, waarin het origineel soms nauwelijks te herkennen valt. Behoor je tot die groep dan ben je ongetwijfeld een liefhebber van fotofilters, onder het motto: hoe exotischer, hoe beter. Dat treft, want Imagelys Picture Lab Mobile (IPLM) zit er vol mee.
   IPLM is het kleine broertje van een Windows-programma. Waar je voor die laatste moet betalen is de iOS-versie gratis. In IPLM vind je een enorme collectie filters, variërend van alledaags tot zeer buitenissig. De meeste bieden bovendien een heleboel parameters om mee te spelen. Je kunt je foto’s met IPLM dan ook totaal onherkenbaar maken. Het enige nadeel van IPLM is dat het geen snelheidsrecords breekt.

   Een collectie fotofilters, variërend van alledaags tot zeer exotisch.
   Tip 8: nVidia Canvas - Foto's van niet-bestaande landschappen
   Geschikt voor: Windows 11
   Wie kent dat niet: je komt terug van vakantie en laat aan je vrienden of op sociale media de plaatjes zien die je hebt geschoten van de adembenemende landschappen die je hebt gezien. Helaas was je er niet de enige, want dergelijk natuurschoon trekt nu eenmaal veel bekijks.
   Zou het niet leuk zijn om van landschappen te kunnen genieten die nog nooit iemand voor je heeft gezien? Dat kan, want met nVidia Canvas maak je ze eenvoudig zelf.
   Canvas kun je alleen gebruiken wanneer je beschikt over een grafische kaart/chip van nVidia uit de RTX-serie. Heb je die niet dan kun je online met het vergelijkbare GauGAN2 spelen.
   Canvas toont je twee vensters en een palet met landschapselementen, zoals zand, modder, heuvels, bergen, wolken, bloemen en bomen. Hiermee kun je links een ruwe schets maken om aan te geven waar je deze elementen in je ‘foto’ wilt zien en de kunstmatige intelligentie achter het product probeert er vervolgens iets geloofwaardigs van te maken. 
   Rechtstreeks in de ‘foto’ schilderen kan overigens ook. Dankzij stijlknoppen verander je bovendien met één klik de sfeer.

   Maak in een handomdraai ‘foto’s’ van niet-bestaande landschappen.
   Tip 9: Stellarium - Planetariumprogramma
   Geschikt voor: Windows 11, macOS, Linux, iOS, Android, browser
   Onze verre voorouders hadden nog geen last van lichtvervuiling, dus zag iedereen die op een heldere nacht omhoog keek een adembenemende sterrenhemel. Men meende allerlei patronen in de lichtpuntjes te herkennen, variërend van boogschutters tot weegschalen en van kreeften tot zwanen en men kende allerlei krachten toe aan die patronen. Tegenwoordig weten we dat de sterren in een sterrenbeeld niets met elkaar te maken hebben, maar dat maakt de schoonheid van de sterrenhemel er niet minder om.
   Om er optimaal van te kunnen genieten, is het wel zo prettig als je een beetje weet waar je naar kijkt. Dat leer je met het fraaie planetariumprogramma Stellarium. De makers ervan werken er al vele jaren aan en dat is goed te merken.
   Stellarium biedt je een exacte weergave van de hemel vanaf elke plek op aarde en over een periode van vele honderden jaren. Over elk lichtpuntje dat je ziet, kun je informatie opvragen en erop inzoomen als door een virtuele telescoop. Stellarium kan zelfs tonen wat je door een echte telescoop zou zien en sommige modellen kun je bovendien vanuit het programma aansturen.

   Identificeer moeiteloos sterren, planeten en ander kosmisch moois.
   Tip 10: IPTV World - Bekijk wereldwijde tv-zenders
   Geschikt voor: iOS
   Oudere lezers herinneren zich ongetwijfeld de tijd waar je bij het tv-kijken sprak over “het andere net”. De reden was simpel: er waren er maar twee! In de jaren 70 kregen we kabel en groeide het aantal zenders gestaag. Wie zelfs daaraan niet genoeg had, kon in de jaren 90 een schotelantenne aan de muur hangen en via de satelliet genieten van uitzendingen van over de hele wereld. 
   Tegenwoordig zijn al die technologieën te vervangen door een snelle internetverbinding. Dat zorgt ervoor dat je vanaf je iPad overal kunt kijken naar het aanbod van je kabelboer, van Netflix en HBO en al die andere aanbieders van betaal-tv. Maar die bieden je geen toegang tot San Marino 3 of Afghanistan 7. Tv wordt meer en meer ook aangeboden als internetstream. We spreken dan van IPTV.
   Met de app IPTV World kun je uitzendingen bekijken vanuit alle uithoeken van de wereld, mits je over de juiste links beschikt en die zijn volop te vinden op internet (zoek naar IPTV links). De gratis versie van IPTV blokkeert willekeurige zenders, maar er blijven er genoeg over.

   Wereldwijd tv kijken op je iPad.
   Tip 11: Atmosphere - Rustgevende geluiden
   Geschikt voor: iOS, Android
   Ondanks allerlei systemen die de kleurtemperatuur van je pc-scherm, tablet of smartphone ‘s avonds automatisch wat warmer maken, kunnen veel mensen die nog laat aan het computeren zijn vaak maar moeilijk de slaap vatten. Geen nood, ook daarvoor bestaat een digitale oplossing. Menigeen heeft namelijk baat bij het horen van rustgevende geluiden om makkelijker in te dommelen en de app Atmosphere (ook voor Android) heeft deze in overvloed.
   De geluiden van Atmosphere zijn verdeeld in allerlei categorieën en er is voor elk wat wils. Zo zijn er geluiden die verband houden met de kust zoals golven, zeemeeuwen en een knapperend kampvuur op het strand. Of wat dacht je van een bos met krekels of regen die druppelt op het tentzeil? Slaap je als stadsmens op het veel te stille platteland? Ook daaraan is gedacht dankzij verkeer in de verte, zo nu en dan een sirene of bouwgeluiden. Het aardige bij dit alles is dat je de klanken ook naar hartenlust kunt combineren.
   Tot slot biedt de app zogeheten isochrone geluiden die een bepaalde gemoedstoestand zouden moeten stimuleren, zoals ontspanning of een verhoogde creativiteit.

   Met deze collectie rustgevende geluiden is de weg naar droomland snel gevonden.
   Gevaarlijk?
   Bij sommige freeware kun je een enge waarschuwing van je beveiligingsprogramma verwachten. Laat je niet afschrikken, maar lees goed wat er aan de hand is en of je dit logisch vindt. Programma’s maken bijvoorbeeld verbinding met internet. Deze actie kan al een reactie uitlokken bij je beveiliger. Ook voor software die relatief nieuw is of wordt aangeduid als ‘zeldzaam’ kan je beveiliger een waarschuwing geven. Vertrouw je de download? Laat het programma dan uitvoeren. Voel je twijfel? Laat je download onderzoeken door www.virustotal.com, dat doen wij ook. Deze dienst controleert je programma met meer dan vijftig beveiligingsprogramma’s. Zo zie je snel of je te maken hebt met een risico, of met een overijverig beveiligingsprogramma.

   Laat je niet direct afschrikken door waarschuwingen van je beveiligingssoftware.
   Niet te snel klikken
   We zien het helaas te vaak en het zou verboden moeten worden: installatieprocedures die extra programma’s bundelen en zomaar aanpassingen doen. Je probeert een programma uit en voor je het weet is de homepage van je browser aangepast en ben je een aantal ongewenste programma’s rijker. Deze handelswijze heet in de volksmond ‘achterbaks’, maar de nette aanduiding is ‘potentially unwanted program’ (pup). Steeds meer beveiligingsprogramma’s letten hierop als je iets probeert te installeren. Wij gebruiken Unchecky om ‘verkeerde vinkjes’ op te merken. Je kunt de extra’s ook zelf voorkomen. Download een programma bijvoorbeeld alleen via de website van de makers. Kies altijd voor de geavanceerde of aangepaste installatie. Zo kun je goed nakijken welke opties er actief zijn. Verwijder de vinkjes bij aanpassingen/programma’s die je als ongewenst beschouwt of keur de aanpassing op een andere manier af.

   Wees altijd alert tijdens de installatie van programma’s om ongewenste extra software en/of aanpassingen te voorkomen.
   Read more...

   4245 • 2

 • Who was online  1 User was Online in the last 2 hours

 • Latest nieuws

 • Nu op het forum

  • Beste lezer,  Meer dan 20 jaar geleden in het mooie jaar 2002 ben ik ooit begonnen aan Duken.nl. Een website om bezoekers te leren downloaden; wat toen de tijd niet meer als normaal was en waarmee de internet providers zelfs hun diensten verkochten (Sneller films downloaden? Kom naar de snelste provider ABC). Als ik nu zie hoe mijn kinderen omgaan met content kijken is het bijzonder dat wij vandaag de dag nog bestaan. Nooit had ik kunnen bedenken dat Duken.nl zoveel jaren actief zou zijn op de wondere wereld van het internet maar dat is voornamelijk te danken aan de loyale leden, moderators en de fijne bezoekers. Helaas moeten aan sommige zaken binnen onze community ook een einde komen. De afgelopen jaren is het een bijzondere tijd geweest voor de “download-piraat”. Zo mag ik ons toch wel noemen? Met de komst van (soms) goede legale alternatieven en het (niet altijd vrijwillige) vertrek van grote download communties binnen het Torrent en NZB landschap is de wereld van het downloaden steeds kleiner geworden. Ook op Duken.nl is dit merkbaar, zeker in de bezoekers aantallen en activiteit binnen het forum. De activiteit op het forum groeide hier weer als er andere download community verdween maar hier bleken ook de meeste problemen uit te voort te komen. Of het komt door de veranderende internetcultuur, het feit dat we aan het verharden zijn en/ of niet meer lief voor elkaar.  Er worden op Duken.nl zaken geplaatsen welke uitroepen tot minder fijn gedrag en daar wil ik absoluut buiten blijven. Wij bestaan uit een bijzonder klein team waarbij ik altijd hebt gezegd dat Privé altijd voor gaat. Helaas betekende het wel dat er berichten langer bleven staan welke daar niet thuishoorde. Wat altijd problemen met zich meebracht. En nu? Er komt steeds minder voldoening uit de site en krijg met het drukke privé leven het niet voor elkaar om de juiste energie & tijd hierin te steken. Het lezen van de reacties, op tijd modderen of het plaatsen van nieuwe handleidingen en nieuws lukt mij helaas niet meer. De avonden achter de laptop duiken en politie agentje spelen past mij al helemaal niet. Je doet het uiteindelijk altijd fout….  Om de druk weg te halen worden er simpele maar harde aanpassing gedaan op Duken.nl. Laat ik eerst nog zeggen dat ik ontzettend dankbaar ben voor de mooie discussies en hulp die de leden onderling hebben gegeven over de afgelopen jaren. Los van het downloaden was het ook een plek waar leden vrienden hebben mogen maken en we in een ver verleden zelfs uitjes hadden.  Alle content blijft hier bestaan en leesbaar. Het reageren op forum berichten, artikelen, links, handleidingen etc. is niet meer mogelijk. Ook het aanmaken van nieuwe (privé) berichten of topics gaat niet meer. We stappen over in een “alleen lezen” stand. Rust… lijkt het toverwoord.  We begrijpen dat dit een teleurstelling zal zijn voor de vele leden die mooie bijdragen hebben geleverd en we kunnen iedereen verzekeren dat de beslissing niet ondoordacht is genomen. Het doet stiekem ook een beetje heleboel boel pijn.  Bedankt voor het lezen en ik hoop ook op jullie begrip. Blijf positief en maak er wat moois van en wie weet wat de toekomst nog brengt.   Het was een mooie vaart. Duken out. It’s time to kick ass and chew bubble gum...and I’m all outta gum.    Toon volledig nieuwsbericht  
  • Ik las net dat bericht op Filmpaleis ook. Echt balen. Hoop dat ze snel weer online zijn. Maar als brein hun gevonden heeft, hoe willen dat dan doen.
×
×
 • Create New...