Spring naar bijdragen

Eregalerij

Gewaardeerde bijdragen

Inhoud weergeven met de hoogste waardering sinds 26-04-23 in Nieuwsberichten

  1. Duken.nl, een bekende naam onder zijn leden, is weer open. Voor nu blijft alles zoals het was, met de vertrouwde sfeer en bekende functies. Maar er zijn plannen voor geleidelijke veranderingen, waarbij de site zich zal aanpassen en vernieuwen. Leden kunnen dus uitkijken naar zowel het vertrouwde als naar nieuwe ontwikkelingen in de toekomst.
    10 punten
  2. Het hele team van Duken.nl wil graag alle bezoekers en gebruikers een hele warme en gezellige kerst toewensen. Ook hopen we dat iedereen een heel goed en voorspoedig 2024 zal hebben. Twee weken terug zijn we met frisse moed opnieuw begonnen. Dit betekent een nieuwe start voor Duken. We kijken uit naar een jaar vol mooie en positieve veranderingen. Laten we samen uitkijken naar een prachtig nieuw jaar vol mogelijkheden en kansen. Fijne feestdagen!
    8 punten
  3. De officiële Microsoft PC-app is nu beschikbaar in de Microsoft Store. Deze app is ontworpen om je pc sneller te maken en problemen op te lossen. Het is vergelijkbaar met de populaire opschoningstool CCleaner. Met PC Manager kun je onnodige bestanden verwijderen uit Windows-systeemmappen, wat kan leiden tot een verbeterde prestatie van je computer. Microsoft heeft de PC Manager-app getest sinds 2022. Aanvankelijk was de app ontwikkeld en getest voor de Chinese markt, maar nu is deze beschikbaar in meerdere regio's. De app is compatibel met zowel Windows 10 als Windows 11. Houd er rekening mee dat de app mogelijk nog niet beschikbaar is in de Nederlandse en Belgische Microsoft Store. De nieuwste versie van PC Manager bevat verschillende handige tools, zoals PC Boost, waarmee onnodige processen en tijdelijke bestanden worden verwijderd. Er is ook een Smart Boost-optie voor situaties waarin er sprake is van een piek in RAM-gebruik en grote tijdelijke bestanden. Daarnaast biedt de app Deep Cleanup, waarmee je oudere Windows-updatebestanden, prullenbakbestanden, webcache en applicatiecaches kunt verwijderen. Je kunt zelf bepalen welke bestanden je wilt behouden of verwijderen. PC Manager biedt ook een overzicht van alle processen die momenteel op je pc draaien, waardoor je processen kunt beëindigen zonder de Taakbeheer te openen. Je kunt ook apps beheren die bij het opstarten van je pc worden gestart. Met de functie Large Files kun je makkelijk grote bestanden op je schijven vinden, zonder dat je door de Verkenner hoeft te bladeren. Bovendien kan de app de taakbalk terugzetten naar de oorspronkelijke staat met behulp van de Taskbar Repair-functie en alle standaard app-voorkeuren herstellen met Standard Apps. Microsoft heeft in het verleden gewaarschuwd voor potentieel schadelijke cleaner-apps van derden. Ze kunnen cruciale bestanden verwijderen tijdens het opruimen van "rommel". Microsoft heeft CCleaner zelfs bestempeld als een potentieel ongewenst programma (PUP). Hoewel Microsoft uiteraard belang heeft bij het gebruik van hun eigen apps, kan CCleaner nog steeds gedownload worden via de Microsoft Store, ondanks eerdere malware-gerelateerde incidenten. Microsofts PC Manager is gratis te gebruiken en bevat een breed scala aan handige tools die door Microsoft zelf zijn ontworpen voor Windows. Het bedrijf belooft dat het geen noodzakelijke systeembestanden zal verwijderen. Omdat de app direct van Microsoft afkomstig is en beschikbaar is in de Microsoft Store, is het risico op malware kleiner. Bovendien bevat PC Manager gratis functies waarvoor je normaal gesproken zou moeten betalen bij andere apps zoals CCleaner.
    3 punten
  4. 2024 belooft een spannend jaar voor leden van Netflix te worden, want er komt een nieuwe grote serie-titel aan die veel weg heeft met Game of Thrones en een beetje Star Wars. Wij zullen alle tot nu bekende feiten eens samen vatten: - Netflix gaat in 2024 een enorme serie lanceren die elementen bevat van zowel Game of Thrones als Star Wars. - De serie is een creatie van David Benioff en D.B. Weiss, de geroemde showrunners van de serie Game of Thrones. Hoewel Game of Thrones eerder is geassocieerd met HBO Max, won Netflix de race om dit ambitieuze project op zich te nemen. - De serie is een verfilming van 'The Three-Body Problem', een veelgeprezen sciencefictionroman die zich kan meten aan eerbiedwaardige franchises zoals Star Wars, Star Trek, Dune, en Foundation. - Hoewel de titel mogelijk doet denken aan een medische problematiek, verwijst deze in feite naar een uitdagend probleem in de klassieke mechanica. - De serie verschilt op belangrijke punten van Game of Thrones en Star Wars. Het verhaal speelt zich af tijdens de Culturele Revolutie in China en volgt het verhaal van een geheim militair project om contact te maken met buitenaardse wezens. Hoewel de poging succesvol is, leidt dit niet tot de bedoelde resultaten; aliens vallen de aarde aan en veroorzaken onrust tussen zowel voor- als tegenstanders van hun komst. - Het verhaal is gebaseerd op het werk van de Chinese auteur Liu Cixin, die een aanzienlijke aanhang heeft. Onder zijn fans bevinden zich Mark Zuckerberg, voormalig president Barack Obama, en Game of Thrones-auteur George R.R. Martin. - De officiële trailer van de serie zal binnen twee weken worden gepubliceerd op Netflix. Duken.nl is ervan overtuigd dat deze informatie waarheidsgetrouw is, en hoopt dat u net zo enthousiast bent over deze aankomende release als ons!
    3 punten
  5. De veelgebruikte parkeerapp EasyPark, eerder bekend als Parkmobile, is recentelijk het slachtoffer geworden van een aanzienlijk datalek. Hierbij zijn persoonlijke gegevens van gebruikers en deels betaalinformatie buitgemaakt. Het bedrijf heeft in een verklaring zijn spijt betuigd en benadrukt de ernst van de situatie. Experts op het gebied van technologie zijn echter van mening dat EasyPark de impact van het incident mogelijk onderschat. Volgens informatie op de EasyPark website is het datalek het resultaat van een cyberaanval die afgelopen weekend plaatsvond. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen direct actie ondernomen om de aanval te neutraliseren, waarbij ze de hulp van externe cybersecurity-experts hebben ingeschakeld. Ook is er een melding gemaakt bij de relevante nationale autoriteit, waarschijnlijk de Autoriteit Persoonsgegevens, aangezien dit wettelijk verplicht is. Bij deze cyberaanval zijn gegevens zoals namen, telefoonnummers, adressen en e-mailadressen van klanten gestolen. Daarnaast zijn er beperkte delen van IBAN- of creditcardnummers ingezien door de aanvallers. EasyPark stelt dat deze informatie niet gevoelig is en dat criminelen hiermee geen frauduleuze transacties kunnen uitvoeren. Het bedrijf waarschuwt zijn gebruikers wel voor mogelijke phishingpogingen, die vaak voorkomen na dergelijke incidenten. Tot nu toe zijn er geen meldingen van ongeautoriseerde parkeertransacties als gevolg van het lek. Tech-juristen uiten echter hun zorgen en menen dat EasyPark de situatie mogelijk te licht inschat. Zo wijst tech-juriste Lisette Meij op de potentiële risico's van het lekken van een dergelijke hoeveelheid persoonlijke gegevens, vooral voor publieke figuren zoals beroemdheden of politici. De gelekte informatie kan gebruikt worden om gedetailleerde profielen te vormen, inclusief informatie over werkplekken en vaak bezochte locaties. Dit kan leiden tot privacyzorgen en veiligheidsrisico's voor de betrokken personen. Als je een EasyPark-klant bent, zijn enkele acties die je kunt overwegen: 1. Wijzig je EasyPark-wachtwoord onmiddellijk en zorg ervoor dat je een sterk en uniek wachtwoord kiest. 2. Overweeg dezelfde wachtwoorden die je ook gebruikt op andere online diensten te wijzigen, vooral als je dezelfde logingegevens hebt gebruikt. 3. Wees op je hoede voor verdachte e-mails of berichten die je ontvangt. Cybercriminelen kunnen de gestolen informatie gebruiken in phishing-aanvallen om meer informatie te verkrijgen. 4. Houd je bank- en creditcardafschriften in de gaten voor eventuele ongebruikelijke activiteiten. 5. Als EasyPark of een andere gerelateerde dienst tweefactorauthenticatie aanbiedt, zorg er dan voor dat je deze inschakelt.
    3 punten
  6. Het tweede deel van de Dune-bewerking, genaamd 'Dune: Part Two', is vroegtijdig gelekt op piratensites. Dit heeft de officiële digitale release van de film overschaduwd. De gelekte exemplaren zijn van hoge kwaliteit en dragen het label 'WEB-DL', wat verwijst naar het downloaden van een online bron, hoewel de specifieke bron nog onbekend is. Opmerkelijk is dat de vroege versies een eerbetoon bevatten aan de releasegroep EVO, die in 2021 verantwoordelijk was voor het lekken van de eerste Dune-film. Het lekken van illegale kopieën van films is geen nieuw fenomeen en gebeurt het hele jaar door, vaak nadat de films al op streamingplatforms zijn uitgebracht. Echter, wanneer een hoogwaardige kopie van een blockbuster-titel vóór de officiële release beschikbaar wordt, trekt dit de aandacht van mensen. Dit is precies wat er is gebeurd met Dune: Part Two. Het eerste deel van de Dune-bewerking werd opgemerkt in piratenkringen, waardoor het een onverwachte comeback maakte op de lijst van meest illegaal gedownloade films. Sommige mensen kozen ervoor om het eerste deel onofficieel te bekijken voordat ze een bioscoopkaartje kochten voor het tweede deel. Het uitgelekte Dune: Part Two van hoge kwaliteit trekt uiteraard veel bezoekers naar piratensites. Het 'WEB-DL'-label suggereert dat het een rip is van een online streamingbron. Het is momenteel echter onduidelijk waar het precies vandaan komt, omdat de film nog niet legaal beschikbaar is op digitale platforms, voor zover we weten. Dune.Part.Two.2024.1080p.WEB-DL.H264.AAC2.0-InMemoryOfEVO Het lek is echter echt, zoals bevestigd wordt door schermafbeeldingen en reacties van mensen die verrast waren door deze vroege release. Het feit dat er "InMemoryOfEVO" in de bestandsnaam is opgenomen, wijst op een mogelijke associatie met de EVO-releasegroep. EVO was verantwoordelijk voor het lekken van Dune: Part One vóór de officiële release, waarna de groep uit het zicht verdween. De arrestatie van de EVO top eind Maart 2023 in Portugal was een belangrijk moment voor piraterij-releasegroepen, omdat het een einde maakte aan meer dan twee decennia van geleidelijke "screener"-lekken, waarbij EVO de afgelopen jaren een prominente rol speelde. Hoewel het recente Dune-lek geen screener is, is het zeker een opvallende release die nauwlettend zal worden gevolgd door piraten en de filmindustrie. Met lopende gesprekken over een derde deel van de Dune-serie, is het mogelijk dat dit niet het laatste lek in deze saga zal zijn.
    2 punten
  7. Sony One brengt een uitgebreid aanbod aan gratis films en series naar Samsung en LG smart-tv's. Met deze service hoef je geen abonnement meer te hebben op platforms zoals Netflix of HBO Max. Sony One biedt 54 reclamevrije kanalen met diverse hoogwaardige content zoals Breaking Bad en Game of Thrones. Het goede nieuws is dat deze service beschikbaar zal zijn in heel Europa, inclusief Nederland. Daarnaast zijn de meeste films en series ook beschikbaar in verschillende talen, waardoor het kijken nog toegankelijker wordt. De hoge prijzen van andere streamingdiensten maken de Sony One service nog aantrekkelijker voor smart-tv gebruikers. Waarom zou je veel betalen als je gratis kunt genieten van films en series? Sony bezit enkele van de grootste titels in de industrie, variërend van komedies tot drama's en blockbusters. Hoewel Sony One beschikbaar zal zijn in heel Europa, zijn de kanalen alleen toegankelijk via Samsung TV Plus, LG Channels en TiVo Plus. Dit betekent dat mensen met de beste Samsung en LG smart-tv's, en TiVo Stream 4K, hun Netflix-abonnement kunnen heroverwegen. Nederland behoort tot de eerste landen waar Sony One beschikbaar zal zijn bij de lancering. Enkele van de Sony-kanalen die we kunnen verwachten zijn Comedy TV en Thriller TV. Hoewel de exacte releasedatum nog niet bekend is, is het zeker iets om naar uit te kijken als je een nieuwe Samsung of LG smart-tv hebt. Overweeg dus gerust om je Netflix-abonnement op te zeggen, want Sony One zal meer dan genoeg gratis films en series bieden.
    2 punten
  8. Het Internet Archive wordt geconfronteerd met een rechtszaak van verschillende grote muzieklabels, waaronder Capitol, Sony en UMG, vanwege hun Great 78-project. Dit project heeft tot doel verouderde 78 toeren grammofoonplaten te archiveren en hun unieke audio vast te leggen voor toekomstige generaties. De mieklabels beweren dat het Internet Archive hun geluidsopnamen exploiteert zonder toestemming en dat dit hun rechten schendt. Het Internet Archive heeft gereageerd op de rechtszaak door een motie tot ontslag in te dienen. Ze beweren dat veel van de claims verjaard zijn omdat de muzieklabels te laat actie hebben ondernomen na een opzeggingsbrief van de Recording Industry Association of America (RIAA) in 2020. Deze brief wees op auteursrechtelijke zorgen, maar de labels hebben volgens het Internet Archive te lang gewacht voordat ze de rechtszaak aanspanden. Het Internet Archive beschouwt het Great 78-project als fair use, omdat het van mening is dat het archiveren van deze verouderde opnames van historisch en cultureel belang is. Ze benadrukken dat de fysieke opnames zelf met de tijd vergaan en dat het behoud van deze geluiden een essentiële bijdrage levert aan de geschiedenis. De Amerikaanse auteursrechtwetgeving heeft een verjaringstermijn van drie jaar, wat betekent dat een rechtszaak moet worden aangespannen binnen drie jaar na ontdekking van de inbreuk. Het Internet Archive beweert dat de labels op de hoogte waren van de vermeende inbreuken toen de RIAA-brief werd ontvangen en dat de rechtszaak buiten de verjaringstermijn valt. Op dit moment is er nog geen reactie van de muzieklabels op het argument van het Internet Archive. De uitkomst van deze rechtszaak zal bepalen of het Great 78-project kan voortbestaan onder de Amerikaanse auteursrechtwetgeving.
    2 punten
  9. Google geeft een waarschuwing uit voor 13 potentieel gevaarlijke Android-apps. Deze apps zijn al een verbluffende 420 miljoen keer gedownload en vormen een bedreiging voor de veiligheid van je telefoon. Het is onderdeel van Google's voortdurende inspanning om schadelijke apps uit de Play Store te verwijderen. De 13 apps zijn recentelijk verwijderd, maar er is een kans dat je ze al op je telefoon hebt gedownload. In dat geval, is het sterk aanbevolen om ze zo snel mogelijk te verwijderen. Hackers en andere mensen met kwade bedoelingen proberen dagelijks schadelijke apps te creëren en te verspreiden met de hoop toegang kunnen te krijgen tot je Android-smartphone. Wanneer Google zich hiervan bewust wordt, worden ze direct uit de Play Store verwijderd om gebruikers te beschermen. Desondanks is het mogelijk dat sommige hiervan te laat worden ontdekt en reeds zijn gedownload en geïnstalleerd op telefoons. Als je vermoedt dat je een van deze gevaarlijke apps op je Android-smartphone hebt geïnstalleerd, wordt het sterk aanbevolen hier actie op te ondernemen en ze onverwijld te verwijderen. Dit helpt niet alleen om je persoonlijke gegevens te beschermen, maar ondersteunt ook de algehele veiligheid en prestaties van je toestel. Vergeet niet dat het regelmatig controleren van de legitimiteit van de apps die je downloadt, cruciaal is om je smartphone veilig te houden. Wij raden aan de volgende apps meteen te verwijderen van je telefoon: Essential Horoscope for Android 3D Skin Editor for PE Minecraft Logo Maker Pro Auto Click Repeater Count Easy Calorie Calculator Sound Volume Extender LetterLink Numerology: Personal Horoscope & Number Predictions Step Keeper: Pedometer Track Your Sleep Sound Volume Booster Astrological Navigator: Daily Horoscope & Tarot Universal Calculator
    2 punten
  10. Het is inderdaad waar dat het leggen van een natte telefoon in een bak met rijst geen effectieve methode is om waterschade te herstellen, zoals vaak wordt beweerd op internet. Apple heeft bevestigd dat rijstkorrels je iPhone zelfs kunnen beschadigen en raadt het gebruik ervan af. Apple adviseert de volgende stappen om een natte iPhone te drogen: Tik voorzichtig op je iPhone met de connector naar beneden om overtollig vocht te verwijderen. Laat je telefoon vervolgens op een droge plek liggen met wat luchtstroom. Wacht minstens 30 minuten en probeer daarna je iPhone op te laden met een Lightning- of USB-C-kabel, of sluit een accessoire aan. Als je de melding 'Vloeistof in connector' blijft zien, betekent dit dat er nog vocht in de connector of op de pinnen van de kabel aanwezig is. Laat je iPhone dan een dag op een droge plek liggen met luchtstroom. Gedurende deze tijd kun je opnieuw proberen op te laden of een accessoire aan te sluiten. Het kan tot 24 uur duren voordat de iPhone volledig droog is. Als je telefoon is opgedroogd maar nog steeds niet oplaadt, haal dan de kabel uit de adapter en de adapter uit het stopcontact (indien mogelijk) en sluit ze opnieuw aan. Als je iPhone na het uitvoeren van deze stappen nog steeds niet oplaadt, probeer dan een andere lader. Als dit geen oplossing biedt, is het raadzaam om de Apple Store of de winkel waar je de iPhone hebt gekocht te bezoeken. Als je iPhone in de zee of een zwembad is gevallen, raadt Apple aan om de telefoon te spoelen met zoet water (kraanwater). Zoutwater en chloorwater kunnen namelijk ernstige schade aan de oplaadpoort veroorzaken. Zout water kan bijvoorbeeld roestvorming veroorzaken.
    2 punten
  11. De veroordeling betreft hier Paul Merrell, een 42-jarige hoofdonderwijzer die ook fungeerde als een belangrijke wederverkoper voor de illegale IPTV-dienst Flawless TV. Merrell werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf nadat hij IPTV-abonnementen aan ongeveer 2.000 klanten had verkocht. Hij heeft naar schatting £ 450.000 ontvangen aan klantbetalingen gedurende de periode van 2017 tot 2021. Het bijzondere aan deze zaak is dat Merrell zijn illegale activiteiten ontplooide terwijl hij als onderwijzer werkte op verschillende scholen. Dit feit heeft tot verdere verbazing geleid, omdat Merrell als een toegewijd en gewaardeerd lid van de gemeenschap werd beschouwd. Hij nam zelfs een salarisverlaging van £ 13.000 om als hoofdonderwijzer aan de slag te gaan en wist een school te helpen die met financiële problemen kampte. Er werd een brief geschreven aan de rechtbank waarin clementie werd gevraagd voor Merrell, waarin werd benadrukt dat zijn veroordeling ernstige gevolgen zou hebben voor zijn gezin en zijn toekomstige carrièremogelijkheden. Ondanks deze bezorgdheid oordeelde de rechter dat afschrikking nodig was en veroordeelde Merrell tot gevangenisstraf en een confiscatiebevel van £ 91.250. De tekst benadrukt ook het belang van nuance en rechtvaardigheid in dergelijke zaken. Hoewel het begrijpelijk is dat het publiek geconfronteerd wil worden met strenge maatregelen tegen piraterij, kan het ook schadelijk zijn wanneer mensen die anders fatsoenlijk zijn, hard worden gestraft en criminele figuren ontsnappen aan vervolging. Het verhaal wijst er ook op dat de betrokkenheid van andere personen bij de illegale activiteiten van Merrell nog niet volledig is blootgelegd. De tekst suggereert dat Merrell mogelijk in de problemen is geraakt door zijn betrokkenheid bij Flawless, maar dat hij misschien niet op de hoogte was van de volledige omvang van de illegale activiteiten. Het benadrukt dat als hij in 2018 gestopt was met zijn activiteiten, de gevolgen veel minder ernstig zouden zijn geweest.
    2 punten
  12. Uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met het CBS, RIVM en de GGD, is gebleken dat alleen al in het afgelopen half jaar minstens 33.000 Nederlandse jongeren te maken hebben gehad met het in handen komen van naaktfoto's door onbekenden. Dit is een zorgwekkende situatie, en deskundigen op het gebied van seksueel online misbruik wijzen erop dat dit waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg is. Het sturen van seksueel getinte berichten en foto's, ook wel sexting genoemd, kan onschuldig en een belangrijk onderdeel van de seksuele ontwikkeling van jongeren zijn, maar shame sexting, waarbij seksueel getinte beelden zonder toestemming worden doorgestuurd, is een ernstig probleem. Volgens Nathalie Franse, expert online seksueel misbruik bij Fonds Slachtofferhulp, durven veel slachtoffers van shame sexting niet naar buiten te komen omdat zij zich schamen. Dit is het resultaat van victim blaming, waarbij de schuld wordt gelegd bij degene die de foto heeft gemaakt, in plaats van bij degene die de foto zonder toestemming doorstuurt met de intentie om iemand te schaden. Dit schadelijke gedrag moet stoppen. Slachtoffers van online seksueel misbruik ervaren vaak een negatief zelfbeeld, depressieve gevoelens, eenzaamheid en zelfs suïcidale gedachten. Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers, stelt dat het belangrijk is om deze schadelijke cultuur te doorbreken. Fonds Slachtofferhulp benadrukt het belang van het opnemen van online seksueel misbruik in de schoollessen. Scholen die hier al aandacht aan besteden, merken een positief effect. Leerlingen die voorlichting en advies krijgen over dit onderwerp, gaan respectvoller om met seksualiteit en er zijn minder incidenten van grensoverschrijdend gedrag en genderdiscriminatie. Het betrekken van bekende personen, zoals zangeres Meau, kan ook helpen om meer jongeren te bereiken. Meau brengt een videoclip uit met haar nieuwe nummer "Stukje van mij", waarin ze oproept om na te denken voordat je iets doorstuurt. Later dit jaar zullen daders van shame sexting onder de aandacht komen. Door het kwalificeren van het misbruik van seksueel getint beeldmateriaal als een seksueel misdrijf in plaats van een misdrijf tegen de openbare orde, zal de ernst van de overtreding toenemen. Hoewel het belangrijk is om maatregelen te treffen, waarschuwt kenniscentrum Bureau Jeugd & Media dat zwaardere straffen niet altijd effectief zijn, vooral omdat veel doorstuurders minderjarig zijn. Een krachtige boodschap en bewustwordingscampagnes zijn volgens hen belangrijk om de schadelijke cultuur rondom dit onderwerp te doorbreken.
    2 punten
  13. Onlangs heeft het Europees Parlement gestemd over wetgeving met betrekking tot het "recht om te repareren". Deze wetten zijn bedoeld om consumenten in de Europese Unie meer rechten te geven wanneer hun elektronische apparaten kapot gaan. Het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt over extra regels om consumenten te stimuleren hun toestellen te laten repareren in plaats van te vervangen. Een belangrijke maatregel houdt in dat wanneer iemand zijn smartphone binnen de garantietermijn laat repareren, de garantieperiode met ten minste 12 maanden wordt verlengd. EU-lidstaten kunnen ervoor kiezen om de termijn nog langer te maken, maar een minimum van 12 maanden geldt overal. Dit moet consumenten aanmoedigen om hun toestellen te laten repareren, zelfs als de garantie bijna afloopt. Op dit moment hebben consumenten in Europa standaard twee jaar garantie op hun aankopen. Als een toestel binnen die twee jaar stuk gaat, moet de fabrikant het kunnen repareren of vervangen. Echter, de garantieperiode werd voorheen niet verlengd na reparatie, waardoor veel gebruikers ervoor kozen om hun toestellen niet te laten maken, vooral tegen het einde van de garantieperiode. Met de verlengde garantieperiode willen de nieuwe regels consumenten gemoedsrust en een extra motivatie geven om hun toestellen toch te laten repareren. De nieuwe wetgeving bevat ook andere bepalingen. Fabrikanten moeten bijvoorbeeld informatie verstrekken over vervangingsonderdelen. Deze onderdelen moeten ook beschikbaar zijn voor reparateurs en tegen een eerlijke prijs kunnen worden aangeschaft. Daarnaast wordt het gebruik van tweedehands of 3D-geprinte onderdelen toegestaan. Voor reparateurs gelden ook enkele verplichtingen volgens de nieuwe wetten. Zij moeten reparaties binnen een redelijke termijn en tegen een redelijke prijs kunnen uitvoeren. Bovendien moeten ze een informatiefiche aan klanten kunnen tonen waarin duidelijk wordt vermeld hoeveel de reparatie zal kosten, zodat consumenten niet voor verrassingen komen te staan. Om het gemakkelijker te maken reparateurs te vinden, wordt er een online platform opgezet waarop gecertificeerde zaken vindbaar zijn. Hoewel het gemakkelijker wordt om toestellen te laten repareren, is dit niet verplicht. Als een toestel binnen de garantieperiode stuk gaat, kan de consument er nog steeds voor kiezen om het volledig te laten vervangen. In dat geval kan er echter geen aanspraak worden gemaakt op de verlengde garantieperiode. Op deze manier probeert de EU haar inwoners te stimuleren om te kiezen voor reparaties en zo de klimaatimpact van verschillende soorten apparaten zoals smartphones, koelkasten en wasmachines te verminderen.
    2 punten
  14. Het team van Duken wenst alle bezoekers een fantastisch 2024! 🎉 Moge het nieuwe jaar gevuld zijn met gezondheid, geluk, en natuurlijk veel download nieuwtjes! 🚀 Blijf op de hoogte van de laatste trends, tips en informatie in de wereld van downloaden. 🎆 Laten we samen uitkijken naar een jaar vol spannende ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden! 🥳 Gelukkig Nieuwjaar! 🌟
    2 punten
  15. Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een digitaal bestand verstuurd met de hoogste snelheid ooit. Het 'pakket' bereikte een snelheid van 22,9 petabits per seconde. Nog nooit kwamen data zo snel aan op de bestemming. Een petabyte is een miljoen keer groter dan een gigabyte. Eén petabyte bevat evenveel data als er op 40.000 blu-rayschijven passen. De bereikte snelheid komt overeen met "ongeveer twintig keer het wereldwijde internetverkeer per seconde" en "229 keer de maximale capaciteit van glasvezelkabels" die nu worden gebruikt, aldus onderzoeker Chigo Okonkwo van de Technische Universiteit Eindhoven. Het oude record stond op ongeveer de helft, namelijk 10,66 petabits per seconde. Dat was in 2020 gehaald. Bij het breken van het record werkten de Eindhovenaren samen met collega's uit Japan en Italië. De wetenschappers vergelijken het met "een miljard mensen die tegelijkertijd Netflix-streams kijken". "Of tien miljard mensen die individuele hd-videogesprekken voeren. Dat zijn meer videogesprekken dan er mensen op de planeet zijn." Volgens Okonkwo helpen zulke razendsnelle verbindingen om meer mensen aan te sluiten op internet. Ook maakt het nieuwe toepassingen mogelijk, zoals kunstmatige intelligentie. Die technologie verbruikt veel bandbreedte.
    2 punten
  16. In de digitale wereld van vandaag, waar software en diensten een essentieel onderdeel zijn van ons dagelijks leven, is het belangrijk om waakzaam te blijven tegen te mooie aanbiedingen. Een recente scam die opduikt op sociale media, zoals Facebook, is de zogenaamde "Lifetime Licentie" voor Adobe producten. Deze aanbieding klinkt misschien verleidelijk voor fervente gebruikers van Adobe's uitgebreide suite van creatieve software, maar laat je niet misleiden: het is een val. Wat is de Scam? De scam promoot een eenmalige aankoop voor een "levenslange licentie" voor populaire Adobe producten zoals Photoshop, Illustrator, of de gehele Creative Cloud suite. De aanbieding claimt dat je met een aanzienlijke korting toegang krijgt tot deze software voor de rest van je leven, zonder de noodzaak voor maandelijkse of jaarlijkse abonnementen. Waarom is het een Scam? Geen Officiële Ondersteuning: Adobe biedt geen levenslange licenties voor hun producten. Het bedrijf heeft een abonnementsmodel geïmplementeerd, bekend als Adobe Creative Cloud, waar gebruikers maandelijks of jaarlijks betalen voor toegang tot software. Risico op Illegale Software: Vaak zijn deze "levenslange" licenties illegale kopieën of gekraakte versies van de software, wat niet alleen illegaal is maar ook risico's kan opleveren zoals malware of verlies van functionaliteit bij updates. Geen Updates of Ondersteuning: Zelfs als de software aanvankelijk werkt, mis je toekomstige updates, beveiliging patches, en officiële ondersteuning van Adobe, wat essentieel is om up to date en veilig te blijven. Persoonlijke Ervaring en Onderzoek Als een langdurige gebruiker van Adobe producten, ben je misschien geneigd om dergelijke aanbiedingen te overwegen, vooral als ze opduiken op bekende platforms zoals Facebook. Echter, zoals een recente ervaring aantoont, kan een snelle controle op forums en betrouwbare bronnen onthullen dat deze aanbiedingen inderdaad te mooi zijn om waar te zijn. Veel gebruikers rapporteren dat na aankoop, de licenties ongeldig zijn, de klantenservice onbereikbaar is, of erger nog, dat hun computers zijn geïnfecteerd met malware. Hoe te Voorkomen en Wat te Doen Wees Kritisch: Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Wees sceptisch over extreme kortingen of levenslange aanbiedingen. Officiële Kanalen: Koop software altijd direct van de officiële website of geautoriseerde verkopers. Doe Onderzoek: Zoek naar recensies en ervaringen van andere gebruikers op betrouwbare forums en websites. Rapporteer Scams: Als je een scam tegenkomt, meld dit dan bij het betreffende platform (zoals Facebook) om anderen te waarschuwen. Conclusie Het is verleidelijk om in te gaan op aanbiedingen die beloven de kosten van dure software te drukken. Echter, in het geval van Adobe producten, zijn deze "levenslange licenties" niets meer dan een scam. Bescherm jezelf door waakzaam te blijven, te investeren in legitieme software via officiële kanalen, en door actief onderzoek te doen naar de legitimiteit van dergelijke aanbiedingen. Door geïnformeerd en voorzichtig te blijven, kun je jezelf beschermen tegen potentiële financiële en digitale risico's.
    2 punten
  17. Microsoft waarschuwt voor een toename van kwaadaardige activiteiten door een groep genaamd Storm-0539, die zich richt op fraude en diefstal van cadeaukaarten via geavanceerde e-mail- en SMS phishingaanvallen. Deze aanvallen zijn vooral gericht op detailhandelsbedrijven tijdens de feestdagen. De aanvallen verspreiden links die leiden naar phishing pagina's, ontworpen om inloggegevens en sessie tokens te stelen. Storm-0539 kan hiermee MFA beveiligingen omzeilen en blijft onopgemerkt in de systemen van de slachtoffers. Microsoft meldde in zijn Microsoft 365 Defender rapport dat Storm-0539 sinds ten minste 2021 actief is en zich richt op het stelen van gebruikersgegevens voor initiële toegang. De groep gebruikt ook de cloudservices van de doelorganisatie voor verdere aanvallen. Deze informatie volgt op Microsofts recente actie tegen een Vietnamese cyber criminele groep, Storm-1152, die toegang verkocht tot frauduleuze Microsoft-accounts. Microsoft waarschuwt ook voor het misbruik van OAuth applicaties door cybercriminelen voor activiteiten zoals zakelijke e-mailcompromissen, phishing en het illegaal delven van cryptocurrencies.
    2 punten
  18. YouTube versterkt zijn strijd tegen het overslaan van advertenties, nu gericht op zowel desktop- als mobiele platforms. Met inkomsten gegenereerd via abonnementen en advertenties, is het begrijpelijk waarom YouTube al lang een tegenstander is van adblockers. Deze tools verhinderen niet alleen dat advertenties aan kijkers getoond worden, maar ontzeggen YouTube ook belangrijke inkomsten. De confrontatie tussen adblockers en YouTube's maatregelen was voorheen vooral merkbaar op desktopbrowsers. YouTube heeft aanzienlijke inspanningen geleverd om de effectiviteit van adblockers te ondermijnen, waarbij een voortdurend 'kat-en-muisspel' ontstond. Sommige ontwikkelaars zijn zelfs overgegaan tot het creëren van extensies die reclames niet blokkeren, maar in plaats daarvan versnellen of doorspoelen. Onlangs heeft YouTube zijn beleid uitgebreid, waarbij nu ook mobiele adblockers in het vizier worden genomen. YouTube laat weten dat het third-party apps enkel toestaat om gebruik te maken van hun API als ze de gebruiksvoorwaarden respecteren, waarin duidelijk staat dat het overslaan van advertenties verboden is. Bij overtreding kan YouTube besluiten de API-toegang voor de betreffende app op te schorten. De impact van dit beleid strekt zich verder uit dan adblockers alleen; het treft ook alternatieve YouTube-apps die reclames overslaan. Gebruikers van dergelijke apps kunnen binnenkort geconfronteerd worden met problemen zoals langere laadtijden of het compleet niet kunnen afspelen van videos. Ze kunnen dan een bericht ontvangen dat meldt: "Deze content is niet beschikbaar in deze app". YouTube is duidelijk over het doel van deze strategie: het wil voorkomen dat advertenties worden uitgezet om te garanderen dat content creators beloond worden voor hun views. Het platform benadrukt dat advertentie-inkomsten cruciaal zijn voor het ondersteunen van creators en het kosteloos aanbieden van hun service aan miljarden gebruikers wereldwijd. Voor wie helemaal geen reclames wil zien, biedt YouTube een alternatief in de vorm van YouTube Premium. Dit abonnement verwijdert advertenties en voegt extra functies toe, zoals de mogelijkheid om video's te downloaden voor offline kijkplezier. De prijs voor individuele gebruikers bedraagt 11,99 euro per maand. Families kunnen een abonnement afsluiten voor 17,99 euro per maand en studenten krijgen een gereduceerd tarief van 6,99 euro per maand. Dit model biedt een compromis voor gebruikers die de content willen ervaren zonder onderbrekingen, terwijl het ook creators ondersteunt door te zorgen voor een stabiele inkomstenstroom.
    1 punt
  19. Het Zwitserse technologiebedrijf Proton, bekend om zijn sterke nadruk op privacy en beveiliging, heeft onlangs aangekondigd dat het de notitie-app Standard Notes heeft overgenomen en nu deel uitmaakt van haar groeiende suite van privacy-gecentreerde toepassingen. Proton, dat reeds een gerenommeerde reputatie heeft dankzij diensten als ProtonMail en ProtonVPN, richt zich voortdurend op het aanbieden van tools die de gebruikersprivacy vooropstellen. De overname van Standard Notes bevestigt deze missie eens te meer. De synergie tussen Proton en Standard Notes lijkt bijna voorbestemd, gezien beide bedrijven privacy en beveiliging als kernwaarden beschouwen. Beide maken ze gebruik van eind-tot-eindversleuteling (E2EE) om de gegevens van hun gebruikers te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, inclusief toegang door het bedrijf zelf. Deze gedeelde filosofie, samen met een toewijding aan opensourcetechnologieën, suggereert dat deze alliantie niet alleen logisch is maar ook een sterke toegevoegde waarde biedt voor de gebruikers. **De Toegevoegde Waarde van Standard Notes** Standard Notes onderscheidt zich als een notitie-app die privacy op de eerste plaats zet. Dankzij de robuuste versleuteling kunnen gebruikers vertrouwelijk notities maken zonder zich zorgen te maken over ongewenste pottenkijkers. Deze versleutelingsaanpak past naadloos bij de andere producten van Proton, waaronder ProtonMail en Proton Drive, en versterkt het ecosysteem van Proton als een bastion van digitale privacy. Ondanks de integratie binnen het Proton-ecosysteem, zal Standard Notes als een zelfstandig product blijven functioneren. Toch zullen er samenwerkingsverbanden met andere Proton-applicaties ontstaan, waarschijnlijk waaronder opslagmogelijkheden binnen de Proton-cloud en integratie met ProtonMail voor het direct delen van notities. **Toegankelijkheid en Kosten** Net als de andere diensten binnen het Proton-ecosysteem, blijft Standard Notes gratis beschikbaar voor gebruikers. Toch bestaat de optie tot het verkrijgen van een abonnement dat toegang biedt tot geavanceerdere functionaliteiten, een model dat consistent is met Proton's andere diensten. Proton verzekert dat er geen prijswijzigingen op handen zijn en dat bestaande abonnees hun diensten zonder onderbreking kunnen voortzetten. De acquisitie van Standard Notes markeert de tweede grote overname door Proton sinds de oprichting in 2014, volgend op de aankoop van het softwarebedrijf SimpleLogin in 2022. Deze eerdere aankoop leidde tot de creatie van Proton Pass, een omvattende wachtwoordmanager, die de toewijding van Proton aan gebruikersprivacy en -beveiliging door middel van praktische hulpmiddelen verder onderlijnt. Het partnerschap tussen Proton en Standard Notes belooft niet alleen de positie van Proton in de markt voor privacygerichte technologie te versterken, maar biedt ook gebruikers van Standard Notes de geruststelling dat de toekomst van de app solide is, ondersteund door een toegewijd en gelijkgestemd bedrijf.
    1 punt
  20. Google zet een significante stap voorwaarts in de zoektechnologie voor verloren apparaten met een aankomende uitbreiding van zijn "Find My Device"-functie, waarmee gebruikers hun apparaten kunnen opsporen zonder dat een wifi-verbinding nodig is. Deze innovatie werd voor het eerst gelanceerd op de Pixel 8-serie, waar het mogelijk werd gemaakt om apparaten offline te vinden. Zelfs zonder internetverbinding kunnen gebruikers inloggen met hun Google-account op een ander apparaat om de locatie van hun verloren toestel te volgen. Bovendien biedt de functie de mogelijkheid om een apparaat te lokaliseren zelfs wanneer het uitgeschakeld is vanwege een lege batterij. Deze geavanceerde mogelijkheid op de Pixel 8 berust op een specifieke chip die ervoor zorgt dat het toestel nog steeds kan communiceren via bluetooth, zelfs als de batterij volledig leeg is. Deze technologie maakt het mogelijk voor het apparaat om signalen uit te zenden naar andere apparaten met bluetooth binnen bereik om zijn locatie te delen via het internet. Google moedigt andere fabrikanten aan om deze technologie te adopteren, met de lancering van een ondersteunend netwerk dat dergelijke functionaliteit mogelijk maakt. In een interessante samenwerking hebben Google en Apple gewerkt aan het creëren van een industriestandaard die het mogelijk maakt voor apparaten van beide ecosystemen om elkaar te vinden. Dit volgt op Apple's eigen implementatie van een vergelijkbare technologie. Google voerde vorig jaar ook een update door voor de bijbehorende software, inclusief een nieuw logo om deze evolutie te markeren. Er rijzen echter vragen over de compatibiliteit van deze technologie met de brede verscheidenheid aan Android-smartphones. Om deze nieuwe feature toegankelijker te maken, zal Google gebruikers via e-mail of een app-melding informeren over wanneer ze toegang kunnen krijgen tot het netwerk. Gebruikers krijgen dan de keuze om hun apparaat in te stellen om te helpen bij het vinden van de apparaten van anderen, waarbij ze bijdragen aan een wereldwijd netwerk van onderling verbonden apparaten bedoeld voor het opsporen van verloren items. De uitrol van deze technologie belooft een nieuw tijdperk in te luiden voor het vinden van verloren apparaten, en toont de voortdurende evolutie van Google's inzet voor nuttige innovaties die gebruikers in hun dagelijks leven ondersteunen. Het wachten is nu op de uitbreiding van deze functionaliteit naar een breder scala aan toestellen en op de ontvangst door zowel gebruikers als fabrikanten.
    1 punt
  21. Plex heeft onlangs verzocht dat GitHub een repository genaamd "Plex Reshare" verwijdert, uit bezorgdheid over piraterij. Plex is een streamingplatform dat gebruikers in staat stelt om hun favoriete media-entertainment te bekijken, organiseren en delen. Hoewel het delen van Plex-bibliotheken een populaire functie is, brengt dit ook zorgen met zich mee over het illegaal delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Het "Plex Reshare"-project op GitHub is bedoeld om Plex-gebruikers in staat te stellen gedeelde Plex-mappen doorzoekbaar te maken op internet, waardoor mensen ze kunnen "herdelen" zonder de oorspronkelijke eigenaar te zijn. Hoewel deze repository geen inbreukmakend materiaal bevat of naar dergelijk materiaal verwijst, beweert Plex dat het kan leiden tot groei van piraterij op het platform. Om deze reden heeft Plex op basis van de Online Copyright Infringement Liability Limitation Act GitHub verzocht om de repository te verwijderen. GitHub heeft uiteindelijk gehoor gegeven aan dit verzoek en heeft de repository offline gehaald. Het is echter onduidelijk op welke gronden GitHub tot deze beslissing is gekomen. Het feit dat GitHub meer dan drie weken heeft gewacht voordat zij actie ondernamen, suggereert dat zij de ontwikkelaar de gelegenheid hebben gegeven om te reageren en mogelijk juridisch advies hebben ingewonnen. Dit illustreert dat GitHub de belangen van ontwikkelaars serieus neemt. Hoewel de "Plex Reshare"-repository van GitHub is verwijderd, blijft hetzelfde project beschikbaar op Docker Hub op het moment van schrijven. Het is dus mogelijk dat Plex verdere stappen zal ondernemen om de verspreiding van de Plex Reshare-code tegen te gaan.
    1 punt
  22. Vanaf deze zomer zal Disney het delen van Disney+ accounts moeilijker maken. Gebruikers die hun account willen delen met mensen buiten hun eigen huishouden zullen extra moeten betalen. Dit is een verandering die is doorgevoerd in de algemenewaarden van Disney. Als Disney+ vermoedt dat een account 'ongeoorloofd gedeeld' wordt, krijgt de gebruiker vanaf deze zomer de optie om zelf een abonnement af te sluiten. CFO Hugh Johnston van Disney heeft dit aangegeven tijdens een gesprek over de financiële resultaten van het bedrijf, zoals gerapporteerd door The Verge. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn om accounts te delen met mensen buiten het eigen huishouden, maar daar zal in de toekomst extra voor moeten worden betaald. Op dit moment is niet bekend hoeveel deze extra kosten zullen bedragen. Het is ook niet duidelijk hoe Disney+ controleert of gebruikers hun account ongeoorloofd delen. Bij concurrent Netflix gebeurt dit bijvoorbeeld op basis van het IP-adres. Disney heeft de algemene voorwaarden aangepast om deze nieuwe regels te weerspiegelen. Deze regels zijn van toepassing op zowel Disney+ als Hulu, dat ook onder Disney valt maar momenteel niet rechtstreeks beschikbaar is in Nederland. In de vernieuwde voorwaarden, die op 1 december vorig jaar zijn bijgewerkt in Nederland, staat nu dat inloggegevens niet met derden gedeeld mogen worden. Volgens The Verge gelden de nieuwe voorwaarden al voor nieuwe abonnees van de streamingdiensten. Voor bestaande gebruikers gaan de nieuwe regels in vanaf 14 maart.
    1 punt
  23. ING-klanten kunnen nu ook betalen met Google Pay. Voorheen konden alleen ABN AMRO- en Rabobankklanten gebruikmaken van deze betaalmethode. Het gebruik van smartphones en smartwatches voor betalingen wordt steeds populairder. Volgens Betaalvereniging Nederland worden inmiddels vier op de tien pinbetalingen aan de kassa gedaan met een mobiele telefoon of smartwatch. Ook het contactloos inloggen in het openbaar vervoer wordt steeds gangbaarder. Het is goed nieuws dat ING-klanten nu ook kunnen profiteren van de voordelen van Google Pay. Het instellen van Google Pay kan gemakkelijk via de ING Mobiel Bankieren App. Hierdoor kun je altijd en overal contactloos betalen, zelfs als je je pas niet bij je hebt. Het enige wat je nodig hebt, is een Android-telefoon met versie 8 of hoger en NFC-ondersteuning. Via de app kun je je betaalpas en creditcard toevoegen aan je Google Wallet. Naast betaalkaarten kun je in je digitale portemonnee ook klantenkaarten, tickets of concertkaartjes bewaren. Op korte termijn zal ING ook Google Pay ondersteunen met geschikte smartwatches. Sinds 30 januari is het al mogelijk om met Garmin Pay te betalen, een functie voor contactloos betalen met een Garmin smartwatch.
    1 punt
  24. Op verzoek van Stichting BREIN heeft de Rechtbank Rotterdam afgelopen week bevolen de twee grootste illegale downloadplatforms voor ebooks te blokkeren. Het gaat om Library Genesis en Anna’s Archive. Deze zogenaamde shadow libraries stellen on demand gratis vele duizenden ongeautoriseerde kopieën van auteursrechtelijk beschermde boeken, tijdschriften en artikelen gratis ter beschikking. BREIN vraagt de blokkering door access providers conform het ‘Convenant Blokkeren Websites’. Op grond van het Convenant zijn de toegetreden internetaccessproviders, gehouden om een bevel van een Nederlandse rechter tot blokkering van websites die inbreuk maken op auteursrechten en/of naburige rechten uit te voeren. Voorwaarde is dat tegen één van die providers vonnis wordt gewezen in een procedure op tegenspraak. Het Convenant bepaalt dat BREIN eerst het afgesproken stappenplan moet doorlopen om te proberen inbreukmakende websites aan de bron af te sluiten voordat BREIN een vordering kan instellen om websites te blokkeren. De voorzieningenrechter stelt vast dat de platforms Library Genesis en Anna’s Archive op grote schaal auteursrechtelijk beschermde werken ter beschikking stellen aan het publiek. BREIN heeft getracht de partijen achter de sites en ook de betrokken hostingbedrijven en andere relevante tussenpersonen aan te spreken om de diensten offline te krijgen. Deze partijen zijn allemaal in het buitenland gevestigd en veelal anoniem. Door het volgen van het stappenplan uit het convenant heeft BREIN voldaan aan alle geldende vereisten en wijst de voorzieningenrechter de gevraagde maatregelen toe. Net als bij de voorgaande blokkeringsbevelen gaat het om een bevel dat de internet access provider de toegang voor haar klanten tot domeinnamen en IP adressen, binnen 5 werkdagen na aanlevering door BREIN, dient te blokkeren en geblokkeerd te houden. “Dit soort illegale shadow libraries zijn zeer schadelijk. De enige die er beter van worden zijn de anonieme eigenaren van deze illegale diensten. Auteurs en uitgevers zien niets terug van hun inspanningen en investeringen. Als een boek eenmaal op deze manier illegaal wordt aangeboden, dan kan je het als auteur of uitgever niet meer offline krijgen en kan een ieder er gratis bij. Het is daarom goed dat deze diensten nu ontoegankelijk worden gemaakt. Auteursrechthebbenden verdienen een eerlijke boterham. Er zijn talloze legale manieren om aan ebooks te komen. Dit kan desgewenst ook heel goedkoop zoals via de bibliotheek.” Het gaat om een dynamisch blokkeergebod. Dit betekent dat als de illegale websites wijzigen van domeinnaam of IP-adres, of als er nieuwe proxy- en mirror sites opduiken, BREIN deze wijzigingen door kan geven aan de access providers. De effectiviteit van de blokkeringsmaatregel wordt vergroot doordat Google meewerkt met het tegengaan van deze inbreuken en op verzoek van BREIN alle verwijzingen naar websites die op bevel van de Nederlandse rechter worden geblokkeerd, volledig uit de zoekresultaten verwijdert.
    1 punt
  25. Microsoft zal later dit jaar Microsoft Office 2024 lanceren als opvolger van Office 2021. Het belangrijkste verschil tussen Microsoft Office 2024 en Microsoft 365 is dat Office 2024 minder uitgebreid zal zijn. Microsoft 365, voorheen bekend als Office 365, is een cloudgebaseerd pakket dat gebruikers in staat stelt om gemakkelijk aan documenten te werken, zelfs als ze verschillende apparaten gebruiken. Met de cloudfuncties kunnen gebruikers ook samenwerken aan documenten. Een internetverbinding en regelmatige updates zijn hiervoor vereist. Speciaal voor gebruikers en bedrijven die geen internetverbinding hebben of regelmatig updates kunnen uitvoeren, komt Microsoft met Office 2024 LTSC. 'LTSC' staat voor 'Long-Term Servicing Channel', wat betekent dat er relatief lange tijd tussen updates zit. In dit geval zal het ongeveer 2 à 3 jaar duren voordat er een update beschikbaar is. De software werkt volledig offline, wat betekent dat sommige functies van Microsoft Office 365 niet aanwezig zijn. Online samenwerken en het gebruik van Microsoft's Copilot-systeem zullen bijvoorbeeld niet mogelijk zijn in Office 2024 LTSC. Daarnaast zal de software geen Publisher-functie meer bevatten. Net als bij eerdere versies van Office wordt bij de software van Office 2024 een eeuwigdurende licentie geleverd die gekoppeld is aan het apparaat. Microsoft biedt ook 5 jaar lang ondersteuning voor de software. Office 2024 brengt ook enkele nieuwe functies met zich mee, zoals verbeterde mogelijkheden voor het registreren van afspraken in Outlook en een betere zoekfunctie. In Excel kunnen gebruikers dynamische grafieken en reeksen maken. Daarnaast zijn de prestaties, beveiliging en toegankelijkheid verbeterd ten opzichte van Office 2021. De LTSC-versie van Office 2024 is bedoeld voor bedrijven. Consumenten kunnen later dit jaar een aparte versie kopen zonder het LTSC-label, waarvoor ze tussentijdse updates kunnen ontvangen. Microsoft heeft nog geen details vrijgegeven over de consumentenversie van Office 2024, maar zal dit doen wanneer de lancering nadert. Microsoft Office 2024 zal beschikbaar zijn voor zowel OS X als Windows en zal ondersteuning bieden voor zowel 32-bits als 64-bits apparaten. Gebruikers zullen de software kunnen gebruiken op Windows 10, maar voor Windows 11 is een ARM-chip vereist. Het softwarepakket zal 299 euro kosten, inclusief btw.
    1 punt
  26. Denuvo, een bekend bedrijf dat anti-piraterijsoftware ontwikkelt, heeft inderdaad een nieuwe technologie genaamd TraceMark for Games ontwikkeld. Deze technologie maakt gebruik van watermerken om lekkages van gamebeelden op te sporen. Het watermerk kan zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn en kan worden gebruikt om de persoon te identificeren die de beelden heeft gelekt. De TraceMark technologie stelt game-uitgevers in staat om het watermerk terug te volgen naar een unieke ID, zodat ze actie kunnen ondernemen tegen piraterij en de lekkage kunnen stoppen. Het bedrijf benadrukt dat deze watermerktechnologie al succesvol wordt gebruikt door Hollywood-studio's. Een interessant aspect van TraceMark is dat het watermerk onzichtbaar kan worden gebruikt, waardoor lekkers er niet van op de hoogte zijn dat het watermerk aanwezig is. Denuvo beweert dat deze functie de veiligheid kan vergroten tijdens verschillende stadia van gameontwikkeling, zoals interne playtests, besloten bètatests, het verstrekken van recensie-exemplaren en het delen van schermkopieën met de pers. Door het risico dat ongeautoriseerde verspreiding direct tot hen kan worden herleid, hoopt het bedrijf dat potentiële leakers zich twee keer zullen bedenken voordat ze overgaan tot het lekken van gamebeelden. Denuvo zal de nieuwe TraceMark technologie demonstreren tijdens de Game Developers Conference, die vandaag van start gaat in San Francisco. Het bedrijf hoopt dat deze technologie een effectieve manier zal bieden om lekkages te bestrijden en de bescherming van games te verbeteren.
    1 punt
  27. Microsoft heeft aangekondigd dat ze hun AI-assistent, genaamd Copilot, prominenter zullen integreren in zowel desktop- als smartphonesystemen. Met de rebranding van Bing Chat naar Copilot en de integratie van AI in verschillende software en applicaties, is Microsoft nu van plan om een Copilot-toets toe te voegen aan Windows 11-pc's. Deze toets zal een even belangrijk icoon worden als de Windows-toets. Dit kan echter een uitdaging vormen voor andere AI-ontwikkelaars die hun chatbots niet zo prominent kunnen presenteren aan Windows-gebruikers. Copilot is al enige tijd bekend onder ontwikkelaars op GitHub en wordt ook al gebruikt door zakelijke gebruikers in Microsoft 365-apps. Met de integratie van Copilot in de hardware van Windows 11-pc's wil Microsoft zichzelf positioneren als een voortrekker van AI en het tijdperk van de AI-pc inluiden. Microsoft beweert dat het de computerervaring van mensen zal vereenvoudigen en versterken, waardoor 2024 het jaar van de AI-pc wordt. Naast desktops is Microsoft ook van plan om Copilot uit te breiden naar smartphones. Ze hebben al een mobiele app gelanceerd, genaamd Microsoft Copilot, als vervanging voor de Bing Chat-applicatie. Bovendien zal de mobiele Edge-browser voortaan de naam Microsoft Edge: AI Browser dragen, om de zichtbaarheid van Copilot in de browser te vergroten. Hoewel Copilot nu een vast onderdeel wordt van Windows-hardware, blijft het interessant om te zien hoe de rest van het AI-pc-landschap eruit zal zien en of er andere marktspelers zijn die zullen ingrijpen bij de integratie van de Copilot-toets. Er zijn namelijk genoeg alternatieven op de markt die Windows-gebruikers de vrijheid geven om zelf hun voorkeur voor AI-assistenten te kiezen. Copilot gaat in Windows 11 ook nog een nieuwe functie krijgen "Add a screenshot", die gebruikers helpt om informatie te krijgen over wat er op hun scherm te zien is. Met deze functie kunnen gebruikers een schermafbeelding uploaden en vervolgens vragen stellen aan Copilot over wat er op de afbeelding te zien is. Deze functie lijkt sterk op een vergelijkbare functie die al beschikbaar was in Bing Chat en nu ook beschikbaar is in de webversie van Copilot. Het verschil is echter dat de integratie in Windows geoptimaliseerd is voor screenshots. Copilot verschijnt in een zijbalk van het systeem, waardoor gebruikers op een intuïtieve manier vragen kunnen stellen aan het AI-systeem. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers, vooral diegenen met minder technische kennis, om informatie te vinden over wat er op hun scherm verschijnt.
    1 punt
  28. De politie heeft recentelijk drie mannen gearresteerd in verband met grootschalige onlinehandelsfraude, oplichting en witwassen via hun webshop MediaXXL. Talloze klanten die producten hadden besteld, werden teleurgesteld doordat deze nooit geleverd werden. De totale schade die de slachtoffers hebben geleden, wordt geschat op meer dan 270.000 euro. Het aantal meldingen van fraude en oplichting is sinds januari sterk toegenomen, waarbij de politie meer dan vijfhonderd meldingen heeft ontvangen. Als reactie daarop heeft de politie begin maart invallen gedaan in twee woningen in Beverwijk en een bedrijfspand in Heiloo. Bij deze invallen zijn contant geld, luxegoederen en een auto in beslag genomen. Daarnaast werden ook de twee appartementen in beslag genomen. De verdachten, twee mannen van 26 jaar oud uit Beverwijk en een 31-jarige man uit dezelfde plaats, zitten momenteel nog steeds in hechtenis. Het onderzoek naar hun betrokkenheid bij de fraudepraktijken is nog gaande. De betreffende webshop, MediaXXL genaamd, is inmiddels offline gehaald. Volgens de politie had de webshop een zeer professionele uitstraling. Zodra slachtoffers een bestelling hadden geplaatst, ontvingen zij een e-mail met een betaallink. Bovendien werden zij beloond met korting als zij een positieve beoordeling achterlieten, nog voordat zij hun producten hadden ontvangen. Het blijkt dat de verdachten ook bezig waren met andere webshops. Klanten die contact opnamen omdat hun bestelling niet op tijd arriveerde, werden gerustgesteld door een medewerker die beweerde dat de producten onderweg waren. Wanneer de klanten later opnieuw belden, bleek de telefoonlijn echter afgesloten te zijn. Eerder heeft de politie al een omvangrijk onderzoek ingesteld naar MediaXXL. Dit leidde tot de ontdekking van een twintigjarige Amsterdammer die zijn bankrekening ter beschikking stelde voor het ontvangen van het geld van de slachtoffers. Deze persoon is verhoord, waarna verder onderzoek heeft geleid tot de identificatie van drie nieuwe verdachten. Op dat moment waren zij bezig met het opzetten van een nieuwe webshop met een vergelijkbare werkwijze als MediaXXL. De politie vermoedt tevens dat de verdachten via andere websites ook mensen hebben opgelicht.
    1 punt
  29. Amsterdam is bezig met een interessant project om de veiligheid van elektrische fietsen te verbeteren. De gemeente wil e-bikes op afstand kunnen afremmen in bepaalde gebieden om ongelukken te voorkomen. Een non-profitorganisatie genaamd Townmaking Institute werkt samen met Odido aan een systeem dat elektrische fietsen automatisch kan afremmen. Dit systeem beperkt de trapondersteuning op afstand, waardoor de snelheid van de e-bike kan worden beperkt. Het plan is om dit systeem te testen op kwetsbare plekken in Amsterdam, zoals scholen, parken en drukke gebieden, waar een limiet van 15 kilometer per uur zal worden ingesteld. Om dit te kunnen realiseren, moeten de elektrische fietsen traceerbaar zijn via gps en een apparaat hebben waarmee snelheidsaanpassingen kunnen worden ontvangen via mobiel internet. Dit vormt echter meteen een uitdaging, omdat eigenaren van e-bikes bereid moeten zijn om dit apparaatje op hun fiets te monteren. De gemeente Amsterdam zal moeten overwegen of het verplicht stellen van dit systeem juridisch mogelijk is en of er voldoende capaciteit is bij toezichthouders om de naleving te controleren. Er zijn nog verschillende belangrijke vragen die beantwoord moeten worden voordat deze maatregel daadwerkelijk kan worden ingevoerd. Het is mogelijk dat het nog jaren zal duren voordat het systeem operationeel is, als het al zover komt.
    1 punt
  30. Binnenkort zal Google Chrome een nieuwe functie introduceren waarmee gebruikers elke webpagina kunnen installeren als een desktop-app, vergelijkbaar met de functionaliteit die beschikbaar is in Safari. Deze nieuwe functie is voor het eerst opgemerkt door de gebruiker Leopeva64 in de nieuwste Chrome Canary-build op Windows. Met deze functie kunnen webpagina's als apps worden geïnstalleerd en vervolgens vanaf het bureaublad worden gebruikt. Om deze functie te activeren, moeten gebruikers twee specifieke flags (browserinstellingen) inschakelen: chrome://flags/#web-app-universal-install en chrome://flags/#shortcuts-not-apps. Na het inschakelen van deze flags kunnen gebruikers de functie vinden onder Instellingen -> Opslaan en delen. Het is belangrijk op te merken dat deze functie alleen beschikbaar is in de bètaversie, Canary. Binnen de geïnstalleerde webapp kunnen gebruikers verschillende functionaliteiten gebruiken, zoals afdrukken en casten. Daarnaast is er een eenvoudige werkbalk om te navigeren. De exacte releasedatum voor het grote publiek is nog niet bekend. Wat betreft de Chrome Web Store, Google's browser had ooit een eigen app store, maar stopte met het aanbieden van apps vanwege problemen met malware. Momenteel is er wel een nieuwe versie van de Chrome Web Store beschikbaar, maar deze richt zich voornamelijk op het aanbieden van extensies en thema's. In de toekomst is het echter mogelijk dat we opnieuw apps kunnen gebruiken via de webbrowser, zij het op een andere manier.
    1 punt
  31. Google heeft de functie om beelden van personen te genereren met zijn AI-beeldgenerator offline gehaald vanwege verkeerde weergave van historische beelden. Gebruikers die vroegen om beelden van nazi's of de paus te genereren, kregen voornamelijk beelden van mensen van kleur te zien. Google erkent dat de beeldgenerator in dit specifieke geval de plank flink missloeg. Het doel van Google is om diversiteit in de AI-systemen te bevorderen en stereotypische beelden te vermijden. In het verleden is er vaak kritiek geweest op AI-generatoren omdat ze juist stereotypische beelden creëerden, zoals bij het genereren van beelden van dokters waarbij voornamelijk witte mannen werden afgebeeld. Met de AI-beeldgenerator Gemini wilde Google deze typische clichés vermijden. Het AI-systeem is ontworpen om een afspiegeling van de samenleving te tonen. Bij het vragen om bijvoorbeeld een afbeelding van mensen die door een winkelstraat lopen, is het de bedoeling dat de beelden een representatieve weergave van de maatschappij laten zien. Echter, in dit geval is Google te ver gegaan in de diversiteit en heeft mogelijk onder de motorkap termen toegevoegd om een zo divers mogelijke weergave te creëren. Google belooft een verbeterde versie van het AI-systeem uit te brengen in de toekomst. Tot die tijd is de functie om beelden van mensen te genereren niet beschikbaar, maar andere functies zoals het genereren van tekst of beelden zonder mensen kunnen nog steeds gebruikt worden. De techgigant wil eerst de bestaande fouten oplossen en het systeem grondig testen voordat de nieuwe versie van Gemini online komt.
    1 punt
  32. De beruchte hackersgroep Lockbit kan voorlopig niet meer toeslaan. Dankzij een gezamenlijke operatie van Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten, Europol en de Nederlandse politie staat de website van de hackersbende nu onder controle van de veiligheidsdiensten. Op de website van Lockbit werden onder meer de namen van slachtoffers die niet snel betaalden bekendgemaakt. De criminele hackersbende werd wereldwijd gevreesd. Er staat nu een statement op de website: 'Deze site staat nu onder controle van de National Crime Agency van Groot-Brittannië, die nauw heeft samengewerkt met de FBI en de internationale taskforce van 'Operatie Cronos''. Aan die operatie heeft Nederland, samen met Frankrijk, Japan, Zwitserland, Canada, Australië, Zweden, Finland en Duitsland meegewerkt. Russische hackers Lockbit is waarschijnlijk opgericht door Russische hackers. De groep brak vorig jaar in bij de grootste bank van China. Ook zijn tientallen Nederlandse bedrijven ten prooi gevallen, volgens cybercrimedeskundigen van het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT. Onder meer de KNVB werd slachtoffer van Lockbit. De voetbalbond betaalde toen losgeld om te voorkomen dat gehackte persoonsgegevens op straat zouden komen te liggen. Vermoedelijk ging het om ruim een miljoen euro. De groep was in Nederland gevestigd, stond op de inmiddels overgenomen website. De Amerikaanse autoriteiten melden dat de bende meer dan 1700 organisaties heeft getroffen in de VS. Bij de Amerikaanse bedrijven is meer dan 100 miljoen dollar aan losgeld geëist. Operatie nog gaande Er zijn zeker twee mensen opgepakt, maar de operatie is volgens woordvoerders van de Britse NCA en Amerikaanse justitie nog gaande.
    1 punt
  33. Het aantal klachten met betrekking tot slimme deurbellen die meer filmen dan is toegestaan, is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Volgens een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens maakt de toezichthouder zich hier ernstig zorgen over. In het afgelopen jaar werden er 1.050 meldingen ontvangen, waarbij burgers van mening waren dat particuliere camera's, zoals slimme deurbellen, meer filmden dan toegestaan. Dit aantal klachten is een toename ten opzichte van de achthonderd meldingen van het jaar daarvoor. De Autoriteit Persoonsgegevens vermoedt dat het toenemende aantal klachten te wijten is aan de groeiende prevalentie van particuliere camera's, die steeds vaker worden geïnstalleerd. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope zullen er in 2023 naar schatting 1,2 miljoen deurbellen met camera's in Nederland zijn, ten opzichte van 640.000 in 2021. De toezichthouder geeft aan dat mensen zich in toenemende mate bespied voelen tijdens hun wandelingen op straat. Het is belangrijk om te weten dat een slimme deurbel niet de openbare ruimte of het eigendom van anderen mag filmen. Indien mensen vermoeden dat een camera meer vastlegt dan is toegestaan, kunnen ze een klacht indienen bij de toezichthouder. Echter, de toezichthouder heeft niet voldoende capaciteit om in alle gevallen op te treden. De woordvoerder geeft aan dat de meeste klachten vaak onderling kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld door de camera anders in te stellen, zodat deze voldoet aan de wettelijke eisen. In sommige gevallen stuurt de toezichthouder een brief om de regels nogmaals toe te lichten. Als uiterste middel kunnen mensen naar de rechter stappen om hun klacht te behandelen. Het is echter belangrijk om de tekst van de oorspronkelijke informatie niet te overdrijven of te verdraaien.
    1 punt
  34. Microsoft test momenteel de mogelijkheid om Windows-updates te installeren zonder dat er een reboot van het besturingssysteem nodig is. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van hotpatching, een techniek waarbij securityupdates kunnen worden geïnstalleerd zonder het herstarten van het systeem. Deze functie wordt momenteel getest in Windows 11-previewbuild 26058. Hotpatching maakt gebruik van virtualization-based security (VBS), wat mogelijk is op computers die virtualisatie-extensies voor Intel, AMD of ARM ondersteunen. Door VBS te gebruiken, kan Microsoft aanpassingen maken aan de in-memory code van een actief Windows-proces zonder dat het proces opnieuw hoeft te worden opgestart. Microsoft geeft aan dat hotpatching afhankelijk is van een basisupdate die elke drie maanden moet worden aangepast en dat daarvoor wel een reboot vereist is. In het geval van een zerodaybeveiligingslek kan het echter nodig zijn om eerder een reboot uit te voeren. Hotpatching wordt momenteel al gebruikt voor enkele Windows Server-versies en op Xbox-consoles. Volgens Windows Central, op basis van anonieme bronnen, zal hotpatching later dit jaar beschikbaar zijn als onderdeel van Windows 11-versie 24H2. In eerste instantie zal deze functie alleen beschikbaar zijn voor x86- en x64-computers. Er wordt naar verluidt verwacht dat hotpatching in 2025 ook beschikbaar zal zijn voor Arm64-systemen.
    1 punt
  35. Het lijkt erop dat Viaplay de Formule 1-fan flink uitknijpt met een absurde prijsverhoging. Dit is de tweede verhoging binnen iets meer dan een jaar tijd. Vanaf 22 mei zal het maandelijkse abonnementstarief stijgen van 15,99 euro naar 17,99 euro. Dit is een verhoging van maar liefst vier euro per maand. De toekomst van Viaplay is ook nog eens onzeker, aangezien de rechten voor de Formule 1 mogelijk aan een andere partij worden toegekend vanaf 2025. Deze prijsverhoging lijkt vooral bedoeld te zijn om zoveel mogelijk inkomsten uit de huidige rechten te halen. Daarnaast heeft Viaplay de afgelopen jaren al te kampen gehad met kritiek op de kwaliteit van de streamingdienst, vooral wat betreft de presentatoren, commentatoren en het gebruik van advertenties tijdens de races. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan de tegenvallende prestaties en het verliezen van het vertrouwen van de Nederlandse kijkers. Voor Formule 1-fans lijkt het nu een goed moment om alternatieven te overwegen, zoals F1 TV Pro. Deze streamingdienst biedt uitstekende mogelijkheden om naar de Formule 1 te kijken en is bovendien aanzienlijk goedkoper. Met een maandelijks tarief van 11,90 euro is het zeker een overweging waard, gezien de toenemende kosten bij Viaplay. Als je toch bij Viaplay wilt blijven, is er ook de optie van een jaarabonnement voor 153,48 euro, wat neerkomt op een maandbedrag van 13,99 euro. Dit kan een alternatief zijn voor degenen die graag langere tijd bij Viaplay willen blijven, maar alsnog een lager tarief willen betalen. Het is belangrijk om af te wegen welke optie het beste past bij jouw behoeften en budget als Formule 1-fan.
    1 punt
  36. Apple streeft ernaar om piraterij-gerelateerde software uit zijn App Store te verwijderen, maar het is niet perfect in het voorkomen van dergelijke apps. Soms kunnen piraten-apps door de screening komen en worden pas aangepakt nadat ze bekend zijn geworden in het nieuws. Het is ook opmerkelijk dat de App Store vol staat met apps die piratenmerken gebruiken, waarschijnlijk om gebruikers aan te trekken. Apple heeft een streng beoordelingsbeleid voor apps dat gericht is op het bestrijden van piraterij. In het verleden zijn bijvoorbeeld meerdere BitTorrent-apps geweigerd. Ondanks deze inspanningen glippen er af en toe toch problematische apps door de screening. Er zijn gevallen waarbij piraterij-apps zich voordoen als andere tools en goedgekeurd worden. Een recent rapport heeft aangetoond dat deze tactiek nog steeds werkt. Apple reageert meestal snel wanneer een piraten-app ontdekt wordt. Ze schakelen deze apps uit en verwijderen ze uit de App Store. In dit recente geval hebben ze bijvoorbeeld de 'vision testing'-app "Kimi" van de App Store verwijderd. Desondanks zijn er nog steeds alternatieven beschikbaar voor gebruikers die op zoek zijn naar illegale content. Het is mogelijk om binnen enkele minuten een andere piratenstreaming-app te vinden die openlijk piratenmerken gebruikt in de naam van de app. Het lijkt erop dat Apple nog steeds werk te doen heeft op het gebied van het screenen van apps. Er zijn nog steeds apps in de App Store die piraterijmerken gebruiken en inhoud aanbieden die vergelijkbaar is met illegale piratendiensten. Dit roept vragen op over het screeningproces van Apple, vooral omdat sommige van deze apps al geruime tijd beschikbaar zijn en een groot aantal gebruikersrecensies hebben. Apple heeft een nultolerantiebeleid als het gaat om piraterij, maar het is duidelijk dat ze nog steeds te maken hebben met uitdagingen. Het bedrijf wil de volledige controle behouden over alle geïnstalleerde apps en heeft ook het verbod op sideloading geïmplementeerd om piraterij te voorkomen. Ondanks deze maatregelen blijven er toch piraterij-apps in de App Store verschijnen. Daarnaast is het opvallend dat sommige piraterijgerelateerde termen niet verboden zijn in de App Store. Deze termen worden zelfs actief gebruikt om sommige niet-piraten-apps te promoten. Dit heeft geleid tot apps die legaal lijken, maar eigenlijk toegang bieden tot een grote bibliotheek met films en tv-programma's, vergelijkbaar met piratendiensten. Het is onduidelijk of alle gebruikers positief reageren op het gebruik van zulke termen in de App Store. Kortom, Apple doet inspanningen om piraterij te bestrijden in zijn App Store, maar er zijn nog steeds uitdagingen. Het screeningproces kan verbeterd worden en er blijven apps met piratenmerken in de App Store verschijnen. Dit onderstreept de voortdurende strijd tegen piraterij voor het bedrijf.
    1 punt
  37. ChatGPT wordt binnenkort uitgerust met een verbeterd geheugen, waardoor het in staat zal zijn om informatie uit eerdere gesprekken te onthouden en mee te nemen naar toekomstige conversaties. Momenteel kan de chatbot alleen informatie onthouden binnen een enkel gesprek, waarbij het in staat is om de dialoog voort te zetten op basis van wat er aan het begin van het gesprek is gezegd. Echter, OpenAI werkt eraan om de mogelijkheid toe te voegen voor ChatGPT om informatie uit verschillende gesprekken te integreren. Op dit moment wordt deze nieuwe functie getest door een kleine groep gebruikers, zowel betalende als niet-betalende, en op termijn zal deze update beschikbaar komen voor alle gebruikers. Met dit verbeterde geheugen zal ChatGPT in staat zijn om informatie uit vorige gesprekken te onthouden en deze te gebruiken om beter te reageren op de behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Bijvoorbeeld, als je ooit hebt vermeld dat je een tweejarige zoon hebt die dol is op dinosaurussen, zal ChatGPT deze informatie onthouden wanneer je later een gesprek begint om een cadeau voor je kind te zoeken. Hierdoor kan de chatbot rekening houden met de leeftijd en interesses van je kind en je beter helpen bij het vinden van een passend cadeau. Om gebruikers controle te geven over het geheugen van de chatbot, stelt OpenAI hen in staat om te bepalen welke informatie ChatGPT moet onthouden of vergeten. Gebruikers kunnen de chatbot instrueren om specifieke zaken te onthouden, maar ze kunnen er ook voor kiezen om bepaalde informatie te laten vergeten. De instellingen van ChatGPT bevatten tevens een venster waar gebruikers al hun herinneringen kunnen beheren en indien nodig kunnen verwijderen, wat hen in staat stelt om te voorkomen dat gevoelige informatie per ongeluk wordt onthouden. Als je liever wilt dat de chatbot helemaal geen geheugen heeft, kan je eenvoudigweg deze functie uitschakelen. Het is belangrijk op te merken dat OpenAI aangeeft dat alle informatie die je aan ChatGPT verstrekt, kan worden gebruikt om het model slimmer en beter te maken. Dit geldt ook voor de informatie die wordt opgeslagen in het geheugen. Als je echter niet wilt dat je gegevens worden gebruikt, heb je de mogelijkheid om dit uit te schakelen in de instellingen van de chatbot. Bij het gebruik van op maat gemaakte versies van GPT kunnen de bouwers ervoor kiezen om hun eigen herinneringen in te schakelen, maar ze hebben geen toegang tot de herinneringen die worden gemaakt tijdens individuele gesprekken met aangepaste chatbots.
    1 punt
  38. Google heeft aangekondigd dat het een beschermingsmethode test om frauduleuze apps te stoppen voordat ze geïnstalleerd worden. Het nieuwe programma, genaamd 'enhanced fraud protection', wordt momenteel getest onder gebruikers in Singapore. Als deze testfase succesvol is, zal de fraudebescherming wereldwijd worden uitgerold. De bescherming maakt gebruik van Googles beveiligingssysteem genaamd Play Protect. Deze dienst analyseert elke app die wordt geïnstalleerd, waarbij apps van externe bronnen strenger worden behandeld. Play Protect kijkt specifiek naar de toestemmingen die een app nodig heeft. Apps die bijvoorbeeld toestemming vragen om sms-berichten te lezen of ontvangen, zullen direct worden geblokkeerd. Hetzelfde geldt voor apps die meldingen willen bekijken of toegankelijkheidsfeatures willen activeren of deactiveren. Deze apps zullen allemaal geblokkeerd worden voordat ze geïnstalleerd kunnen worden. Google redeneert dat frauduleuze apps deze toestemmingen kunnen misbruiken om persoonlijke informatie te stelen. Zo kunnen apps bijvoorbeeld OTP-codes ontfutselen door sms-berichten te lezen. Door het blokkeren van apps met verdachte toestemmingen probeert Google gebruikers te beschermen. Apps die rechtstreeks uit de Google Play Store komen, kunnen nog steeds geïnstalleerd worden. Google heeft al aangegeven dat de fraudebescherming met succes is getest door de Singaporese overheid. Het zal echter nog moeten blijken hoe effectief de bescherming is en of dit invloed zal hebben op de fraudecijfers van Android-apps. Als de bescherming goed blijkt te werken, kunnen we binnenkort wereldwijd profiteren van deze extra beveiligingsmaatregelen.
    1 punt
  39. Temu is een opkomende onlinewinkel die ook wel AliExpress 2.0 wordt genoemd. Het bedrijf is eigendom van PDD Holdings, een Chinese retailer die snel groeit. Hoewel Temu claimt in Boston gevestigd te zijn, heeft het hoofdkantoor zich strategisch gevestigd op de Kaaimaneilanden. Temu rolt sinds 2022 uit over de wereld en is nu ook beschikbaar in Nederland. Het bedrijf biedt via advertenties goedkope producten aan, rechtstreeks vanuit fabrieken. Het assortiment bij Temu is enorm en je kunt er bijna alles vinden, hoewel er geen producten van grote merken zoals Apple en Samsung verkrijgbaar zijn. In plaats daarvan zie je voornamelijk producten van Chinese merken zoals Lenovo en Xiaomi. De ervaringen met Temu zijn gemengd. Op Trustpilot scoort de app een 3,5, wat hoger is dan de score van AliExpress. Sommige gebruikers melden dat pakketten verdwijnen of beschadigd en vertraagd aankomen. Het kan soms lastig zijn om iets om te ruilen, omdat de verkopers zich in China bevinden. Wel biedt Temu gratis retourlabels aan, maar het duurt meestal langer voordat het wordt verwerkt. Bij het bestellen bij Temu moet je mogelijk BTW en invoerrechten betalen, aangezien het bedrijf uit China komt. Deze kosten komen bovenop de prijs van het product. Privacy is een zorg bij Temu. In mei van dit jaar maakte de Amerikaanse United States-China Economic Security Review Commission zich zorgen over de informatie die de Temu-app verzamelt. Een zusterbedrijf van Temu, genaamd Pindiodio, is zelfs verwijderd uit de Google Play Store vanwege malwareproblemen. Hoewel je bij Temu kunt bestellen en je product waarschijnlijk geleverd krijgt, zijn er wel enkele overwegingen waar je rekening mee moet houden. Het is verstandig om vooraf de beoordelingen van verkopers te bekijken en contact op te nemen met de klantenservice als er problemen zijn. Houd er ook rekening mee dat Temu snellere levertijden heeft dan AliExpress, maar dat er mogelijk nog steeds vertragingen kunnen optreden.
    1 punt
  40. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat mensen niet zouden moeten betalen voor hun privacy. Socialemediaplatforms zoals Facebook, Instagram en TikTok volgen het internetgedrag van gebruikers, zowel op de platforms zelf als op andere websites, met behulp van cookies of plug-ins. Deze platforms verzamelen hierdoor veel informatie over individuen, inclusief interesses, waarmee ze gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen, niet alleen op hun eigen platform, maar ook op andere websites. Met de invoering van nieuwe Europese wetgeving zijn techbedrijven verplicht gebruikers de keuze te geven om al dan niet gevolgd te worden. Als je ervoor kiest om niet gevolgd te worden, is het voor techbedrijven moeilijker om gerichte advertenties aan jou te tonen, waardoor ze ook minder inkomsten genereren. Om aan deze Europese regels te voldoen, heeft Facebook een betaald abonnement geïntroduceerd. Met een maandelijks abonnement van 10 euro belooft het bedrijf jou niet langer te volgen. Als je echter niet wilt betalen voor Facebook, moet je ermee akkoord gaan dat het bedrijf jou blijft volgen. Volgens de AP komt dit erop neer dat je moet betalen voor je privacy, terwijl privacy een grondrecht is. Om deze reden heeft de privacytoezichthouder samen met haar Duitse en Noorse collega's een zaak aangespannen bij het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB). Binnen acht weken zal het EDPB beslissen of bedrijven geld mogen vragen voor de bescherming van jouw privacy. Voorzitter Aleid Wolfsen van de AP verwacht dat dit standpunt grote gevolgen zal hebben voor de manier waarop techbedrijven met de privacy van mensen omgaan.
    1 punt
  41. ViaPlay heeft aangekondigd dat het vanaf 26 februari veranderingen zal doorvoeren in zijn gebruikersvoorwaarden met betrekking tot het livestreamen van sportevenementen. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat het niet langer mogelijk zal zijn om dezelfde live-sportuitzending te streamen vanaf verschillende IP-adressen. Het is echter nog steeds toegestaan om dezelfde live-uitzending te streamen op twee apparaten die verbonden zijn met hetzelfde IP-adres. In een e-mail aan klanten heeft ViaPlay uitgelegd waarom deze veranderingen worden doorgevoerd, namelijk om "een eerlijke en veilige ervaring voor alle gebruikers" na te streven. Volgens de bijgewerkte voorwaarden kunnen gebruikers tegelijkertijd dezelfde live sportevenementen bekijken op twee apparaten, zolang deze apparaten verbonden zijn met hetzelfde IP-adres. Als de apparaten zich bevinden op verschillende IP-adressen, mag alleen het apparaat dat de streaming van een specifiek sportevenement heeft gestart doorgaan met streamen. Tegelijkertijd streamen op verschillende IP-adressen is wel toegestaan als de apparaten verschillende sportevenementen streamen. Het is belangrijk op te merken dat deze wijzigingen alleen van toepassing zijn op live-sportuitzendingen en niet op films en series. Deze verandering kan mogelijk worden ingevoerd om het delen van accounts tegen te gaan. Verschillende streamingdiensten hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen om het delen van accounts te beperken. Zo brengt Netflix bijvoorbeeld een toeslag van 4 euro in rekening voor het delen van een account buiten het eigen huishouden. In november heeft Disney+ ook beperkingen ingevoerd voor Canadese gebruikers om het delen van accounts te verminderen. Het is aannemelijk dat ViaPlay soortgelijke redenen heeft om deze veranderingen door te voeren.
    1 punt
  42. Op verzoek van BREIN heeft VRChat, een platform waarop gebruikers sociale virtual reality (VR) omgevingen kunnen maken en delen, een aantal ‘VRChat-worlds’ verwijderd. De makers van deze ‘worlds’ hadden daarin vele duizenden ingebouwde links naar illegale streams van films en series ter beschikking gesteld, zonder toestemming van de rechthebbende. Door de lenzen van een VR-bril kon in deze ‘worlds’, binnen een gesimuleerde bioscoop omgeving, uit een ruime selectie van populaire films en series gekozen worden. Het ter beschikking stellen van illegale links naar auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming van de rechthebbende maakt inbreuk op de auteursrechten, ook als dat binnen een VR omgeving gebeurt. Om die reden heeft BREIN VRChat verzocht de ‘worlds’ te verwijderen. BREIN startte een onderzoek naar de ‘worlds’ na een melding van een bezorgde consument. Gedurende het onderzoek van BREIN waren er op de ‘worlds’ elk constant tussen de duizend en vierduizend gebruikers tegelijk aanwezig. Daarmee behoorde deze tot de populairste ‘worlds’ op VRChat. Door dit vroegtijdig aan te pakken voorkomt BREIN normalisering van misbruik van de VR technologie voor inbreuk op de auteurs- en naburige rechten. Het is dan ook een positieve ontwikkeling dat de bedrijven achter dit soort nieuwe ontwikkelingen, zoals VRChat, dat zelf ook serieus nemen.
    1 punt
  43. Notepad, de bekende tekstverwerker die standaard in Windows is ingebouwd, zal binnenkort ook een AI-integratie genaamd Cowriter krijgen. Dit werd ontdekt door een gebruiker genaamd PhantomOcean3. Cowriter is een functie die bedoeld is om gebruikers te helpen bij het verbeteren van hun teksten, door bijvoorbeeld de toon of lengte aan te passen. Het AI-systeem kan zelfs volledig nieuwe herschrijvingen genereren als daarom wordt gevraagd. Om toegang te krijgen tot deze nieuwe tool, zal er een apart Cowriter-menu beschikbaar zijn in de tekstverwerker. Er zal ook een knop in de rechterbovenhoek van het venster worden toegevoegd voor snelle toegang. Het is echter niet bekend hoeveel credits het AI-systeem zal gebruiken voor taken zoals herschrijven. De hoeveelheid credits die beschikbaar zijn voor gebruikers zullen worden weergegeven, evenals de tijd die nodig is voordat de credits weer worden aangevuld. Hoewel de functie er klaar uitziet voor lancering, is het de vraag hoe gebruikers zullen reageren op deze AI-integratie voor Notepad. Notepad staat bekend om zijn eenvoud en wordt vaak gebruikt vanwege zijn minimalistische aanpak. Het ontbreekt echter aan belangrijke functies zoals spellingscontrole. Het blijft dus afwachten of deze AI-integratie veel gebruik zal zien bij de gebruikers.
    1 punt
  44. Hoewel piraterij op het eerste gezicht misschien schadelijk lijkt voor streamingdiensten zoals Netflix, kan het ook onbedoelde voordelen opleveren. Het gefragmenteerde streaminglandschap zorgt ervoor dat consumenten selectief moeten zijn met hun abonnementen vanwege de kosten. Dit kan leiden tot een situatie waarin sommige mensen ervoor kiezen om illegaal content te bekijken in plaats van zich te abonneren op meerdere services. Netflix heeft in de Verenigde Staten en Canada een aanzienlijke voorsprong op zijn concurrenten, met 77,3 miljoen betalende abonnees. Veel mensen beschouwen hun Netflix-abonnement als een vast onderdeel van hun uitgaven en zijn eerder bereid om andere abonnementen op te geven. Hierdoor kan het aantal mensen dat illegaal naar Netflix-content kijkt relatief laag zijn, wat kan verklaren waarom Netflix-titels afwezig waren op een lijst van de meest illegale tv-programma's. Hoewel Netflix zich inzet om piraterij te bestrijden, is het mogelijk dat het lagere percentage piraten voor hun content hen helpt om hun voorsprong te behouden ten opzichte van concurrenten. Een recent onderzoek wees uit dat het percentage Amerikaanse consumenten zonder toegang tot Disney+ en HBO Max, twee concurrenten van Netflix, veel hoger was dan het percentage consumenten zonder toegang tot Netflix. Dit betekent dat de kans op piraterij voor die concurrenten veel groter kan zijn. Het is belangrijk op te merken dat Netflix wel actief deelneemt aan wereldwijde inspanningen om piraterij te bestrijden, omdat piraterij uiteindelijk ook van invloed is op hun aantal abonnees. Het is echter interessant om te zien dat piraterij mogelijk meer schadelijk is voor concurrenten dan voor Netflix zelf. De entertainmentindustrie heeft nog geen definitieve oplossing gevonden om piraterij permanent te verslaan. Naast de inspanningen en rechtszaken om piraterij te bestrijden, zou de industrie kunnen profiteren van minder fragmentatie en meer uniforme toegang tot content. Dit zou kunnen helpen om piraterij te verminderen en consumenten aan te moedigen om legale streamingdiensten te gebruiken. Hoewel piraterij op korte termijn problematisch kan zijn voor de streamingindustrie, kunnen er ook complexe dynamieken in het spel zijn die voor bepaalde platforms gunstig kunnen zijn. Het blijft echter belangrijk om piraterij aan te pakken en ervoor te zorgen dat artiesten en contentmakers eerlijk worden gecompenseerd voor hun werk.
    1 punt
  45. De verwachtingen voor de Nintendo Switch 2 zijn hooggespannen, en de geruchtenmolen draait op volle toeren. Volgens recente geruchten zien we dit jaar de komst van deze nieuwe gameconsole, vergezeld door een remaster van de geliefde Bayonetta-trilogie. De term ‘Switch 2’ is een hot topic op gamingforum X, waar fans gretig het laatste nieuws volgen en speculeren over de releasedatum. Onder de geruchten bevindt zich ook de aankondiging van leaker Nash Weedle dat de Bayonetta-trilogie te verwachten is op de nieuwe Switch. Hoewel dit met een korreltje zout moet worden genomen, is het een spannende ontwikkeling voor fans van de serie. De eventuele remastering van Bayonetta zou een aantrekkelijk aanbod zijn, met verbeterde visuele prestaties en HDR-ondersteuning. De originele Bayonetta werd door ontwikkelaar PlatinumGames uitgebracht op meerdere platforms, de tweede en derde afleveringen waren echter Nintendo-exclusieven. Daarom is de keuze om de remastered trilogie te release met de Nintendo Switch 2 logisch. Na zes jaar sinds de release van de originele Nintendo Switch, zijn de verwachtingen voor de opvolger - waarschijnlijk de Switch 2 - hoog. Geruchten over een opvolger zijn al jaren aan de gang, waarbij er in 2019 gesproken werd over een Switch Mini en later over een Switch Pro. Uiteindelijk bleken dit verwijzingen naar de Switch OLED te zijn, maar nu lijkt er echt een nieuwe versie op de markt te komen. 2024 belooft een spannend jaar te worden in de gamingindustrie, met de belofte van een nieuwe handheld en mogelijk een heropleving van de geliefde Bayonetta-franchise.
    1 punt
  46. Of de resultaten van Stichting BREIN een ontstane angstcultuur rechtvaardigen, hangt sterk af van het perspectief van waaruit je kijkt. Vanuit het oogpunt van de rechthebbenden (de makers en distributeurs van auteursrechtelijk beschermd materiaal) zijn de acties van BREIN niet alleen gerechtvaardigd, maar ook noodzakelijk om piraterij en illegale verspreiding van hun werk tegen te gaan. Het is belangrijk om te begrijpen dat Stichting BREIN actief piraterij bestrijdt als een manier om intellectuele eigendommen te beschermen. Dit kan zeker resulteren in een bepaalde mate van angst onder gebruikers van platforms zoals BitTorrent of Usenet, omdat ze mogelijke juridische gevolgen van het illegaal delen van materialen onder ogen zien. BREIN heeft door de jaren heen een aanzienlijk aantal schikkingen bereikt met illegale Uploaders, wat vaak resulteerde in aanzienlijke geldelijke boetes. Dit kan zeker invloed hebben op hoe deze platforms worden waargenomen en hoe de gebruikers erop acteren. Wat betreft de vraag of deze "angstcultuur" terecht is, is dat vooral afhankelijk van het perspectief. Voor makers van content en rechthebbenden is dit ongetwijfeld een noodzakelijke stap om hun werk te beschermen. Voor degenen die deze platforms gebruiken en iets illegaal uploaden, kan het zeker ontmoedigend zijn en een angstcultuur creëren. Verder is het nog belangrijk om te benadrukken dat Stichting BREIN zich alleen richt op illegale activiteiten. Het delen van legaal verkregen materialen op deze platforms valt niet binnen hun werkterrein. Wat betreft de presentatie, sommigen kunnen de activiteiten van BREIN als intimiderend beschouwen. Echter, hun doel is om auteursrechteninbreuken aan te pakken, en in dit opzicht lijken hun activiteiten proportioneel te zijn. In conclusie, het is afhankelijk van het perspectief of deze ontstane "angstcultuur" terecht is of niet. Echter, het is onmiskenbaar dat de activiteiten van Stichting BREIN een impact hebben gehad op de manier waarop mensen BitTorrent, Usenet, en dergelijke platforms gebruiken. Duken.nl: Drifter
    1 punt
  47. 'The Last of Us' is uitgeroepen tot de meest illegaal gedownloade tv-show van 2023, waarmee het 'House of the Dragon' overtrof en de 'titel' binnen de HBO-familie hield. Op de tweede plek staat 'The Mandalorian', gevolgd door een andere Disney+ serie, 'Loki', die de top drie afrondt. Aan het einde van elk jaar brengen wij een overzicht van de meest gedloade tv-programma's onder torrent-gebruikers. De afgelopen jaren werd deze lijst aangevoerd door Game of Thrones, maar na het einde van deze hitserie, kwamen Disney+ releases naar voren om de leemte op te vullen. Zo wonnen 'Wandavision' en 'The Mandalorian' respectievelijk in 2020 en 2021. Echter, deze Disney+ heerschappij was van korte duur, want HBO's 'Game of Thrones'-prequel 'House of the Dragon' greep vorig jaar de eerste plaats. Het was niet eenvoudig om de winnaar van dit jaar te voorspellen omdat er geen serie met draken in de line-up stond, maar de feiten zijn onmiskenbaar: 'The Last of Us' van HBO is de meest illegaal gedownloade tv-show van 2023. Er was stevige concurrentie voor de overige plekken, vooral van verschillende Disney+-series. "The Mandalorian" nam uiteindelijk genoegen met de tweede plaats, één plek hoger dan "Loki" en nieuwkomer "Ahsoka" volgde nauw daarop. Opvallend is dat content van video-abonnementsservices de top tien domineert. Gezien het huidige gefragmenteerde streaminglandschap, lijkt het erop dat veel mensen zulke series liever illegaal downloaden dan te betalen voor 'nog een' abonnement. Het valt ook op dat Netflix-series opvallend afwezig zijn in deze lijst. We kunnen concluderen dat Netflix-gebruikers minder geneigd zijn hun abonnement op te zeggen, aangezien Netflix in veel delen van de wereld het meest dominante streamingplatform is. Tenslotte moeten we vermelden dat deze gegevens gebaseerd zijn op BitTorrent-verkeer, wat slechts een klein deel van het totale internet piraterijlandschap vertegenwoordigt. De meeste mensen maken tegenwoordig gebruik van streamingwebsites en -diensten, die over het algemeen geen kijkcijfers rapporteren. Meest gedownloade TV-shows met BitTorrent, 2023 The Last of Us HBO The Mandalorian Disney+ Loki Disney+ Ahsoka Disney Secret Invasion Disney+ Silo Apple TV Monarch: Legacy of Monsters Apple TV Tulsa King Paramount+ Gen V Amazon Prime Ted Lasso Apple TV
    1 punt
  48. De EU ontwerpt een reglementering die als doel heeft om de tijd die we besteden aan applicaties en social media te verminderen. Dit lijkt misschien een vorm van betutteling, maar het is belangrijk om te erkennen dat het gaat om een complexe kwestie die de grenzen van onze persoonlijke vrijheid betreft en de impact van digitale producten op onze geestelijke gezondheid. Het is voor de EU quasi onmogelijk om mensen te verbieden om hun GSM meer dan 60 minuten per dag te gebruiken. Moskou probeerde bijvoorbeeld onlangs zo'n limiet in te stellen, maar de uitvoering ervan bleek een grote uitdaging te zijn. Daarom stelt de EU voor om het probleem bij de wortel aan te pakken door de manier waarop deze digitale producten ontworpen zijn, te veranderen. De reden hiervoor is gebaseerd op toenemende bewijzen van onderzoek waaruit blijkt dat overmatig gebruik van technologie en sociale media kan bijdragen aan een scala van mentale problemen, zoals depressie, angst en eenzaamheid. Het doel van deze nieuwe regels zou niet zijn om technologie volledig uit ons leven te weren, maar om het gebruik ervan gezonder en duurzamer te maken. Is dit betutteling of een legitieme zorg voor de publieke gezondheid? Dat is een vraag die elke burger zichzelf zal moeten stellen, rekening houdend met zijn of haar eigen gewoonten en behoeften. Het is uiteindelijk aan ons om het evenwicht te vinden tussen digitale vrijheid en mentale welzijn, met de steun van een toegewijd en bezorgd regelgevend orgaan zoals de EU.
    1 punt
  49. Adobe ontkracht de beweringen dat het bedrijf als 'data manager' heeft gehandeld door tracking-cookies te gebruiken op diverse Nederlandse websites via de Experience Cloud-omgeving. Dit is een reactie op de grootschalige claim die onlangs door de Nederlandse Data Protection Foundation (SDBN) is ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het creatieve technologiebedrijf is recentelijk onder vuur komen te liggen in Nederland door de massale claim van de SDBN over vermeend illegale tracking-cookies die via Adobe's Experience Cloud op verschillende toonaangevende Nederlandse websites zou worden verspreid. Volgens de beschuldigingen worden deze cookies gebruikt door Nederlandse bedrijven om gebruikersprofielen te genereren voor gepersonaliseerde reclame. Adobe ontkent echter deze handelswijze, waarbij het geloofwaardigheid van de beweringen in twijfel trekt.
    1 punt
  50. Naarmate we een nieuw tijdperk ingaan met Duken.nl, willen we graag onze diepe dankbaarheid en waardering uitspreken aan Duken, wiens buitengewone inzet en visie deze site meer dan 20 jaar tot een toonaangevende bron hebben gemaakt. Zijn pionierswerk en leiderschap hebben een gemeenschap gecreëerd die zowel informatief als ondersteunend is. Terwijl we voorbereidingen treffen voor de overname in januari, met vernieuwde mogelijkheden voor registratie en het toevoegen van content, zetten we ons in om de erfenis van Duken te eren en voort te bouwen op de solide basis die hij heeft gelegd. We kijken ernaar uit om de gemeenschap te blijven dienen met dezelfde toewijding en kwaliteit. Bedankt, Duken, voor alles wat je hebt gedaan. Jouw werk zal altijd een fundamenteel deel van Duken.nl blijven.
    1 punt
Onze eregalerij is gezet op Amsterdam/GMT+02:00
×
×
  • Nieuwe aanmaken...