Spring naar bijdragen

  • 41 procent van Nederlandse jongeren zou piraterij stoppen bij risico op boete

     Delen


    Uit een onderzoek van de European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse jongeren bewust illegaal downloadt. 41 procent zou daarmee stoppen als het risico op een boete te groot wordt.

    Hetzelfde percentage zou stoppen met illegaal downloaden als er betaalbare inhoud beschikbaar zou komen onderzoek, zo blijkt uit het onderzoek. Een andere reden om te stoppen zou een slechte ervaring met illegaal gedownloade content zijn. Uit de cijfers blijkt verder dat 37 procent van de Nederlandse jongeren bewust inhoud uit illegale bron betrekt. Zij staan tegenover 34 procent die zeggen dat niet te doen. De overige jongeren weten niet dat zij illegaal downloaden of doen dit onbedoeld. In België zijn deze verhoudingen ongeveer gelijk, met 32 procent die bewust inbreuk plegen.

    De voornaamste redenen om in Nederland voor piraterij te kiezen zijn zowel prijs als ook beschikbaarheid, en het feit dat het alleen voor persoonlijk gebruik is. Bijna 40 procent van de ondervraagde Europese jongeren vindt dat er niets verkeerd is met piraterij, zolang het maar voor eigen gebruik is. Europabreed bekeken bestaan de meest populaire illegaal gedownloade digitale goederen uit films of series, muziek, en games. Respectievelijk met aandelen van 85 procent, 56 procent en 29 procent. Nederland en België volgen deze trend in grote lijnen. Ook bleek dat het streamen van zowel illegale als legale inhoud veel populairder is dan downloaden.

    Een andere belangrijke bevinding van het onderzoek is dat Europese jongeren van mening zijn dat er te weinig informatie wordt verstrekt over intellectueel eigendom en dat meer informatie hen zou helpen om de problematiek beter te begrijpen. Ook zou de beschikbare informatie op de verkeerde manier naar de jongeren gecommuniceerd worden.

    Het onderzoek vond plaats onder 24.295 jongeren tussen 15 en 24 jaar in alle 28 lidstaten. Het werd uitgevoerd gedurende een maand tussen mei en juni 2015, met 1001 deelnemers uit Nederland en hetzelfde aantal uit België



    Duken
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  5 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...