Spring naar bijdragen

  • BREIN Jaarverslag 2020

     Delen


    Stichting BREIN verzorgt de collectieve bescherming van auteurs- en naburig recht voor makers, uitvoerende kunstenaars en de creatieve media-industrie zoals producenten, uitgevers, omroepen, distributeurs en platforms. Aangesloten bij BREIN zijn rond de dertig branche- en collectieve beheersorganisaties en hun leden, tezamen enkele duizenden bedrijven en tienduizenden makers met betrekking tot muziek, films, series, boeken, geschriften, beeld en games.

    BREIN’s aanpak richt zich op alle vormen van illegaal aanbod ongeacht de technologie die daarvoor wordt aangewend. Bijvoorbeeld bittorrent, cyberlockers, usenet, IPTV en websites of social media die daarnaar linken en ook streamripping sites en illegaal aanbod op veiling (aka vraag-en-aanbod) sites. Verreweg het populairste protocol voor illegaal gebruik blijft vooralsnog bittorrent, maar ook streaming/download link sites voor cyberlockers vinden veel aftrek, evenals voor audiovisuele content illegale IPTV-abonnementen met VOD. Bittorrent en link sites genereren voornamelijk inkomsten met reclame, al wordt ook aan de verkoop van VPN verdiend. Cyberlockers bieden naast gratis accounts premium abonnementen aan voor sneller downloaden. Ook voor commercieel usenet is de verkoop van abonnementen de voornaamste bron van inkomsten. Door de Covid maatregelen is er een toename in online gebruik geweest, zowel legaal als illegaal.

    BREIN kijkt voor de handhaving allereerst naar de aanbieders, de sites en uploaders die als bron fungeren en vervolgens ook naar tussenpersonen zoals hosting providers en accessproviders maar ook betaaldiensten, adverteerders en zoekmachines. Ook neutrale tussenpersonen behoren te helpen bij het tegengaan van illegaal gebruik. De blokkering van toegang tot de illegale bittorrent site The Pirate Bay heeft tot een daling van meer dan 95% aan Nederlands bezoek geleid. Nu deze in 2020 eindelijk finaal is toegewezen door de Nederlandse rechter, richt BREIN zich erop om die ook tegen andere populaire illegale sites te verkrijgen.

    C ij f e r s

    BREIN verrichtte in 2020 de onderstaande aantallen handhavingsacties. Alle acties betreffen muziek, video (films en series), boeken, geschriften, beeld en games, tenzij anders vermeld.

    479 onderzoeken voltooid, 183 lopend

    466 illegale sites/diensten verwijderd

    1 site (The Pirate Bay) en 180 TPB proxies/mirrors dynamisch geblokkeerd op IP en DNS

    338 TPB proxies staakten hun diensten

    23 illegale handelaren IPTV-abonnementen (+VOD) gestopt; 18 lopende onderzoeken

    33 illegale streaming sites offline gehaald

    18 Facebook-groepen met illegaal aanbod gestopt

    20 open directories met illegale ebooks offline gehaald (m.i.v. Q4)

    1.145.133 illegale zoekresultaten verwijderd[i]

    2370 interventies waarbij online-advertenties voor illegaal aanbod (m.n. ebooks en IPTV) verwijderd, 12 volhardende aanbieders geïdentificeerd en gestopt

    42 schikkingen met geïdentificeerde daders getroffen[ii]

    Van de vragen en meldingen die BREIN kreeg van auteurs, uitgevers en producenten betroffen er 154 zogenaamde scam- of phishing sites die consumenten lokken met de allernieuwste content om hen gegevens afhandig te maken zonder te leveren omdat zij de content in werkelijkheid niet hebben. BREIN meldt deze sites bij ScamAdviser.com waar consumenten kunnen checken of een site betrouwbaar is.

    U i t g e l i c h t

    Strafrechtelijke actie

    Het beleid van de Nederlandse overheid is dat rechthebbenden primair verantwoordelijk zijn voor de handhaving van hun Intellectueel Eigendom. Strafrechtelijke opsporing en vervolging geldt als laatste redmiddel. In principe komen zaken in aanmerking wanneer de jaaromzet vermoedelijk rond de 100.000 euro bedraagt en/of er sprake is van een organisatie-laag boven de verkoop aan eindgebruikers, ook recidive kan voor strafrechtelijke actie in aanmerking komen. Momenteel heeft de FIOD een begin 2020 door BREIN ingediend dossier in behandeling. Andere dossiers zijn in voorbereiding.

    Blokkering van illegale platforms door Access Providers

    Het Hof Amsterdam heeft de door BREIN gevorderde dynamische IP en DNS blokkering van The Pirate Bay tegen Ziggo en KPN/XS4ALL toegewezen. Dat is de eindbeslissing in deze zaak die dateert uit 2010 en eerder in hoger beroep onterecht werd afgewezen. Die afwijzing is door de Hoge Raad vernietigd. Vragen van uitleg aan de hoogste Europese rechter (HvJEU) leidde tot het oordeel dat niet alleen gebruikers van de site inbreuk maken maar de beheerders ervan ook. BREIN heeft de volledige proceskosten toegewezen gekregen. Het hoger beroep in het kort geding met Ziggo dat voorafging aan de bodemprocedure en blokkering ten onrechte afwees, is geschikt d.m.v. betaling van de proceskosten aan BREIN.

    In een nieuwe kortgedingprocedure na het arrest is ook de dynamische DNS blokkering van proxies/mirrors toegewezen. Ziggo heeft daartegen beroep ingesteld. Momenteel worden er zo’n 200 proxies/mirrors geblokkeerd door de Nederlandse Internet Access Providers (IAP’s). Eens in de 4 tot 6 weken stuurt BREIN een update met te blokkeren domeinen.

    Verdere blokkeerbevelen zijn in voorbereiding. Net als met TPB zal eerst tegen één representatieve Internet Access Provider geprocedeerd worden en zal daarna aan de andere IAP’s de gelegenheid worden geboden zich aan dat bevel te conformeren. Bij weigering zal dit gevorderd worden met veroordeling in de volledige proceskosten.

    Een Nederlandse grootschalige aanbieder van illegale proxies om de blokkering van TPB te omzeilen, heeft met BREIN geschikt voor 280.000 euro.

    Know-Your-Business-Customer

    Omdat illegale platforms anoniem opereren en niet afdoende op sommaties reageren, benadert BREIN o.a. hosting providers niet alleen met sommaties de dienst offline te halen maar ook om identificerende gegevens af te geven. Bij weigering worden die in rechte gevorderd. Deze gegevens zijn nodig om de verantwoordelijke betrokkenen aansprakelijk te houden en de illegale handel een halt toe te roepen. In de praktijk blijken de door een klant opgegeven naam- en adresgegevens incorrect en is er geen of onvoldoende moeite gedaan om die te verifiëren. Daarnaast plegen veel Nederlandse hosting providers hun diensten via buitenlandse wederverkopers aan te bieden die geen moeite doen de identiteit van hun klanten te controleren.

    Het Europees Parlement heeft “Know Your Business Customer” (KYBC) als belangrijk punt benadrukt voor de Digital Services Act (DSA). BREIN is medeondertekenaar van een brief van branche- en private handhavingsorganisaties verenigd in KYBC.eu aan de Europese Commissie, Parlement en Raad waarin om een uitgebreidere KYBC-verplichting in de DSA wordt gevraagd. Ingevolge Jurisprudentie van het CJEU geldt KYBC al voor online marktplaatsen en bevestiging dat het ook geldt voor andere tussenpersonen zoals hosting providers zou de handhaving helpen tegen illegale sites en diensten die anders van de ene naar de andere tussenpersoon blijven wisselen.

    M.b.t. upstream/hosting providers heeft BREIN een bodemprocedure aangespannen voor de Nederlandse rechter tegen drie Nederlandse providers om een verklaring voor recht te verkrijgen dat zij geverifieerde klantgegevens behoren te hebben en dat via een kettingbeding ook van diensten-doorverkopende klanten behoren te vereisen.

    Voorlichting aan frequente en langdurige uploaders

    Op 15 december is BREIN gestart met het voorlichtingsproject voor frequent of langdurig inbreukmakende uploaders uit Nederland van auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, series, boeken en muziek. BREIN zoekt met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde software naar Nederlandse IP-adressen via welke meermaals inbreukmakende uploads plaatsvinden van op de Nederlandse markt gericht populair werk.

    Het gaat in dit project niet om incidentele – zogenoemde ‘hit & run’- downloaders maar om de frequente bittorrent-uploaders. Gewoonte inbreukmakers die niet zozeer fungeren als eerste en grootschalige bron, waartegen al met succes is en wordt gehandhaafd, maar meer als smeerolie, omdat zij door hun zogeheten ‘seeden’ de beschikbaarheid van illegale content in stand houden.

    Een beperkt aantal meldingen is verstuurd aan kleinere providers. De grote accessproviders worden nog niet meegenomen omdat BREIN i.v.m. hun recente gebruik van CGNAT i.p.v. de uitrol van IPv6 ook poortnummers wil leveren om hun identificatie van eindgebruikers te vereenvoudigen. Die rapportage wordt ingebouwd. Het geplande meten van het effect van de campagne na een half jaar schuift daardoor op totdat een uitgebreidere verzending van meldingen kan worden gerealiseerd.

    M.b.t providers die weigeren om de voorlichtende waarschuwingen anoniem door te sturen, zal BREIN genoodzaakt zijn om zo nodig de afgifte van e-mailadressen te vorderen om de waarschuwingen zelf te versturen. Het is mogelijk dat zo’n procedure verdere opschorting van de geplande effectmeting veroorzaakt als in afwachting daarvan een ontoereikend volume aan waarschuwingen kan worden verstuurd.

    [i] BREIN zoekt naar illegale zoekresultaten voor titels die daarvoor worden aangemeld door rechthebbenden. Het totaal aan voor BREIN verwijderde zoekresultaten is inmiddels de 20 miljoen gepasseerd.

    [ii] N.b. de meeste zaken betreffen het stoppen van de inbreuk, meestal het offline halen van de site, c.q. inbreuk, alleen in geval de verantwoordelijke betrokkene wordt geïdentificeerd kan er geschikt of geprocedeerd worden. Schikkingsbedragen variëren van honderden tot honderdduizenden euro afhankelijk van de omvang van de inbreuk en persoonlijke omstandigheden.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  3 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...