Spring naar bijdragen

  • Download tool Napster is 20 jaar oud

     Delen


    Op 1 juni 1999 is een nieuwe applicatie gedeeld op het internet. Het heet Napster, het was de eerste tool die een netwerk voor bestandsuitwisseling van miljoenen mensen creëerde, iets dat nog nooit eerder was gedaan. Twee jaar later sloot Napster zich af, maar de impact ervan resoneert nog steeds, 20 jaar later.

    napsterlo.pngErgens in de herfst van 1998 trad een gebruiker genaamd 'Napster' toe tot het w00w00 IRC-kanaal, een chatroom op het EFnet-netwerk bevolkt door enkele tientallen elite 'hackers'.

    'Napster' heeft een nieuw idee gedeeld met de groep. De toen 17-jarige ontwikkelaar wilde een netwerk maken van computers die bestanden met elkaar konden delen. Meer specifiek, muzieknummers.

    Voor veel mensen, waaronder sommige in het IRC-kanaal, klonk dat idee absurd. In die tijd konden mensen al bestanden uit de marge van het internet downloaden, maar op een zeer beperkte schaal. En zelfs dan was de keuze beperkt en waren transfers zeer onbetrouwbaar.

    Het creëren van een netwerk van honderden, duizenden of zelfs miljoenen mensen die allemaal hun harde schijf openstellen voor de rest en bandbreedte bieden, was iets dat volledig vreemd was. 

    'Napster' had echter het gevoel dat mensen mogelijk geïnteresseerd zijn.

    Dit gevoel werd gedeeld door een andere computergestuurde tiener genaamd 'Man0War'. De twee gedeelde ideeën online en uiteindelijk besloten om af te spreken.

    Dat is toen Shawn Fanning (ook bekend als Napster), die de Napster-bijnaam kreeg voor zijn 'luierhaar', Sean Parker (ook bekend als Man0War) voor het eerst zag. Samen bedachten ze een plan om het idee tot bloei te brengen.

    Snel een paar maanden vooruit en het is 1 juni 1999. Wat begon als een verre visioen was nu een volwaardige applicatie die klaar was om de wereld te schudden. De software, die de naam van uitvinder Napster droeg, vond al snel zijn weg naar miljoenen computers over de hele wereld. Met de tool maakte veel mensen kennis met het downloaden op het internet en deelde en downloaden we met elkaar muziek bestanden.

    Gefeliciteerd Napster!

    napsterlist.png


    William1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...