Spring naar bijdragen

  • Iedereen bereiken vanuit je favoriete chatapp mogelijk na invoering nieuwe wet

     Delen


    Dankzij de nieuwe Europese techwet, genaamd de Digital Markets Act (DMA), wordt WhatsApp binnenkort verplicht om koppelingen met andere chatapps mogelijk te maken. Deze maatregel is genomen omdat Brussel vindt dat WhatsApp te machtig is en andere chatapps nauwelijks kans hebben om te groeien. 

    Het moederbedrijf van WhatsApp, Meta, heeft inmiddels een referentieaanbod gepubliceerd waarin beschreven staat hoe andere chatapps zoals Telegram en Signal een koppeling kunnen maken met WhatsApp. Hierdoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld vanuit Signal berichten naar WhatsApp-gebruikers te sturen en andersom.

    De Europese Unie heeft deze koppelingsverplichting ingesteld omdat WhatsApp enorm populair is. Statistieken tonen aan dat alleen al in Nederland ruim 16,7 miljoen mensen WhatsApp gebruiken, waardoor bijna iedereen bereikbaar is via deze app. Hierdoor voelen weinig mensen de noodzaak om ook nog gebruik te maken van andere chatapps en zijn deze apps minder bruikbaar voor contact met vrienden en familie. 

    Door de nieuwe wet krijgen kleinere berichtenapps de kans om te groeien. Als veel mensen de overstap maken naar bijvoorbeeld Signal of Telegram, zal de macht en dominantie van WhatsApp afnemen. Dit is het doel dat de EU wil bereiken met de nieuwe techwet.

    WhatsApp heeft echter aangegeven dat het implementeren van deze koppelingen niet eenvoudig is. Momenteel worden berichten die je via WhatsApp verstuurt naar andere WhatsApp-gebruikers versleuteld, waardoor ze onleesbaar zijn voor anderen. WhatsApp heeft in het referentieaanbod beschreven aan welke eisen andere berichtendiensten moeten voldoen om een koppeling met WhatsApp te kunnen maken. Dit is onder andere bedoeld om ervoor te zorgen dat het berichtenverkeer tussen verschillende apps versleuteld blijft.

    Volgens WhatsApp kan de koppeling binnen drie maanden gerealiseerd worden, maar het kan langer duren voordat deze geschikt is voor openbaar gebruik. Dit heeft te maken met de beveiliging, versleuteling van berichten en privacywaarborgen die WhatsApp nastreeft.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Content-Beheer

    Update: uitleg betreffende vereisten om privacy te waarborgen.

    Meta heeft aangekondigd dat ze willen samenwerken met andere berichten-apps zoals Telegram en Signal, via de regels en encryptieprotocollen van WhatsApp en Messenger. Dit komt voort uit de belangrijke vereisten van end-to-end-encryptie (E2EE) om de privacy van gebruikers te waarborgen. E2EE zorgt ervoor dat alleen de verzender en ontvanger toegang hebben tot de inhoud van de gesprekken, en dat niemand anders de berichten kan lezen zonder de juiste sleutel.

    Het gebruik van het Signal-protocol wordt beschouwd als de "huidige gouden standaard voor E2EE-chats", en WhatsApp versleutelt al haar gesprekken volgens dit protocol. Meta is ook bezig met de uitrol van dezelfde versleuteling in Messenger, waardoor berichten in beide apps op vergelijkbare manier beveiligd worden. Om samenwerking tussen verschillende berichten-apps mogelijk te maken, stelt Meta voor dat andere diensten ook het Signal-protocol of een compatibele versleuteling gaan gebruiken.

    Om de beveiliging en privacy te waarborgen, stelt Meta voor om de bestaande Meta-infrastructuur te gebruiken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars kosten besparen, omdat ze geen extra servercapaciteit hoeven te regelen voor berichten naar WhatsApp of Messenger. Media, zoals afbeeldingen en spraakopnames, worden wel op externe servers opgeslagen. Identiteitscontrole en pushmeldingen worden overgelaten aan de gekozen berichten-app. Alle andere communicatie loopt via de servers van Meta, hoewel het bedrijf ook de mogelijkheid van proxyservers overweegt. Het gebruik van proxyservers brengt echter risico's met zich mee, omdat de metadata van berichten mogelijk kan uitlekken en de spamfilter mogelijk niet goed functioneert.

    Het is echter belangrijk op te merken dat de interoperabele gesprekken tussen verschillende berichten-apps mogelijk minder veilig en minder functies kunnen bieden. Momenteel kunnen alleen tekstberichten, foto's, video's, spraakberichten en andere bestanden worden verstuurd. Groepsgesprekken en belfuncties worden pas in een later stadium geïntroduceerd. Kortom, hoewel WhatsApp en Messenger "klaar" zijn om samen te werken met andere berichten-apps, is het proces nog niet volledig afgerond en zijn er nog enkele beperkingen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Content-Beheer

    Apple vreest voor fraude en verspreiding van schadelijke software, zoals virussen en malware.

    WhatsApp-gebruikers moeten binnenkort kunnen communiceren met mensen op andere apps zoals Signal of Telegram, dankzij nieuwe regelgeving van de Europese Unie. Dit stimuleert de concurrentie, maar brengt ook uitdagingen met zich mee voor de beveiliging. Apple wordt ook gedwongen om zijn App Store verder open te stellen voor externe partijen, wat het bedrijf zorgen baart vanwege mogelijke veiligheidsrisico's.

    Apple vreest dat het openstellen van de App Store voor alternatieve appwinkels het risico op misbruik van iPhones vergroot, met mogelijke gevolgen zoals fraude en de verspreiding van schadelijke software. WhatsApp deelt deze zorgen, omdat het eigenaarschap van beide communicatie-eindpunten cruciaal is voor de beveiliging van berichten die via andere apps worden verzonden.

    WhatsApp gebruikt dezelfde end-to-end versleuteling als Signal, waardoor privacy gewaarborgd blijft. Dit betekent dat alleen de beoogde ontvanger het bericht kan lezen, zelfs als het wordt onderschept. Het moederbedrijf van WhatsApp, Meta, kan zelfs geen toegang krijgen tot deze versleutelde berichten.

    Experts suggereren dat als andere apps hetzelfde Signal-protocol implementeren, de versleuteling behouden kan blijven, maar met een iets grotere kans op fouten. Apple benadrukt echter dat het risico op minder veilige iPhones toeneemt als apps van alternatieve bronnen worden gedownload. Dit omdat de strenge controles van Apple dan mogelijk worden omzeild.

    Hoewel iOS bekend staat als veilig, blijft geen enkele beveiligingslaag perfect. Daarom zijn meerdere lagen nodig om kwetsbaarheden te minimaliseren. Hoewel Apple apps buiten de App Store controleert, zou het idealiter de installatie van kwaadaardige apps kunnen voorkomen voordat ze worden gedownload.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...