Spring naar bijdragen

  • Internet Archive zegt dat de rechtszaak van Muzieklabels 'Gramophone' Copyright te laat komt.

     Delen


    Het Internet Archive wordt geconfronteerd met een rechtszaak van verschillende grote muzieklabels, waaronder Capitol, Sony en UMG, vanwege hun Great 78-project. Dit project heeft tot doel verouderde 78 toeren grammofoonplaten te archiveren en hun unieke audio vast te leggen voor toekomstige generaties. De mieklabels beweren dat het Internet Archive hun geluidsopnamen exploiteert zonder toestemming en dat dit hun rechten schendt.

    78perspective-1024x334.jpg

    Het Internet Archive heeft gereageerd op de rechtszaak door een motie tot ontslag in te dienen. Ze beweren dat veel van de claims verjaard zijn omdat de muzieklabels te laat actie hebben ondernomen na een opzeggingsbrief van de Recording Industry Association of America (RIAA) in 2020. Deze brief wees op auteursrechtelijke zorgen, maar de labels hebben volgens het Internet Archive te lang gewacht voordat ze de rechtszaak aanspanden.

    Het Internet Archive beschouwt het Great 78-project als fair use, omdat het van mening is dat het archiveren van deze verouderde opnames van historisch en cultureel belang is. Ze benadrukken dat de fysieke opnames zelf met de tijd vergaan en dat het behoud van deze geluiden een essentiële bijdrage levert aan de geschiedenis.

    De Amerikaanse auteursrechtwetgeving heeft een verjaringstermijn van drie jaar, wat betekent dat een rechtszaak moet worden aangespannen binnen drie jaar na ontdekking van de inbreuk. Het Internet Archive beweert dat de labels op de hoogte waren van de vermeende inbreuken toen de RIAA-brief werd ontvangen en dat de rechtszaak buiten de verjaringstermijn valt.

    Op dit moment is er nog geen reactie van de muzieklabels op het argument van het Internet Archive. De uitkomst van deze rechtszaak zal bepalen of het Great 78-project kan voortbestaan onder de Amerikaanse auteursrechtwetgeving.



    William
    • Leuk 1
    • Heeft gewonnen! 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Dat is nu een ding dat de platenlabels niet begrijpen... 

    Dat krakende geluid van de naald op het vinyl... 

    Ben ik blij dat ik een boomer ben... 

    En dat ik dat een deel van m'n verleden mag noemen. 

    Hopelijk krijgen ze (internet archive) Het gelijk want die sound moet bewaard blijven. 

    • Leuk 1
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Administrators

    De muzieklabels zien The Great 78 Project als een illegaal platform dat muziek van bekende artiesten zoals Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Miles Davis en Billie Holiday zonder toestemming gebruikt. Ze beweren dat The Internet Archive opzettelijk en op grote schaal auteursrechten schendt. Volgens Reuters zou The Internet Archive al minstens 2749 keer auteursrecht hebben overtreden, wat kan leiden tot schadeclaims tot wel 412 miljoen dollar.

    The Internet Archive, dat gevestigd is in San Francisco, beschouwt zichzelf als een bibliotheek met als missie wereldwijde toegang te bieden tot alle kennis. Oprichter Brewster Kahle heeft benadrukt dat er geen conflict zou moeten zijn tussen platforms zoals Spotify waar mensen muziek kunnen beluisteren en bibliotheken zoals The Internet Archive waar geluidsopnamen bestudeerd kunnen worden in hun oorspronkelijke vorm.

    Naast dit geschil is The Internet Archive ook betrokken bij een andere juridische strijd in de Verenigde Staten. De vier grootste boekenuitgevers proberen via de rechter te voorkomen dat het platform digitale boeken aanbiedt, wat zij beschouwen als inbreuk op het auteursrecht. In september vorig jaar publiceerden honderden schrijvers, waaronder Neil Gaiman, Naomi Klein en Tom Morello, een open brief waarin zij de uitgevers opriepen de rechtszaak tegen The Internet Archive te stoppen.

    • Leuk 1
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Administrators

    Recentelijk hebben platenlabels gereageerd op de motie van het Internet Archive (IA) om 'verlopen' 'Great 78 Project'-claims wegens inbreuk op het auteursrecht af te wijzen. Onder andere UMG en Sony hebben het argument van de verjaringstermijn weerlegd. Daarnaast benadrukken zij dat het 'sissen, knetteren en knallen' op oude platen gebreken zijn en geen vrijbrief vormen om de muziek te kopiëren en te digitaliseren. Het Internet Archive staat algemeen bekend om zijn Wayback Machine, waarin kopieën van het web worden bewaard voor toekomstige generaties.

    De archiveringsinspanningen van het Internet Archive, die tientallen jaren geleden zijn begonnen, zullen in de loop der tijd steeds waardevoller worden. Hetzelfde geldt mogelijk voor andere projecten van IA, zoals het digitaliseren van oude boeken en documenten.

    Zes jaar geleden is het Internet Archive begonnen met het archiveren van de klanken van 78-toeren grammofoonplaten, een verouderd formaat tegenwoordig. Naast het vastleggen van de unieke audio, inclusief alle 'gekraak en gesis', worden deze opnames bewaard voor toekomstige generaties voordat het vinyl of schellak uiteenvalt.

    Het 'Great 78 Project' werd geprezen door curatoren, historici en muziekfans, maar niet alle insiders uit de muziekindustrie waren er blij mee. Verschillende platenlabels, waaronder Sony en UMG, hebben vorig jaar het Internet Archive aangeklaagd wegens inbreuk op het auteursrecht bij de federale rechtbank van Manhattan.

    Het Internet Archive heeft onlangs gereageerd op deze beschuldigingen met een motie tot ontslag. Ze stellen dat veel van de claims te laat zijn, omdat ze inbreuken zouden aangeven die meer dan drie jaar geleden hebben plaatsgevonden. Volgens het Internet Archive waren de platenlabels hiervan op de hoogte, omdat de RIAA namens hen een opzeggingsbrief had gestuurd, maar destijds geen verdere actie had ondernomen.

    De motie tot ontslag van het Internet Archive is met name gericht op de verjaringstermijn, maar benadrukt ook het belang van hun archiveringsinspanningen, waarbij wordt gesteld dat ze in aanmerking zouden komen voor een fair use-verdediging. Ze leggen uit dat het doel van het 'Great 78 Project' is om deze oude archieven, inclusief het gesis, gekraak en geploff, systematisch te archiveren om ze te behouden voor toekomstige generaties.

    De platenlabels hebben een paar dagen geleden gereageerd op deze motie en laten de rechtbank weten dat ze op dit moment geen reden zien om de claims af te wijzen. Ze stellen dat de RIAA-brief waar het Internet Archive zich op baseerde geen specifieke data vermeldt en daarom niet kan worden opgevat als kennis van specifieke inbreuken.

    In totaal hebben de labels 2.749 muziekwerken vermeld, die mogelijk leiden tot een wettelijke schadevergoeding van meer dan $ 400 miljoen. Ze stellen dat geen van deze claims in dit stadium afgewezen mag worden, omdat ontdekking mogelijk kan aantonen dat ze op het juiste moment zijn ingediend.

    Hoewel de motie van het Internet Archive om de claims te verwerpen zich richt op de verjaringstermijn, hebben de platenlabels ook gereageerd op de verwijzingen naar "sissen en kraken" in de motie, die ze niet kunnen negeren.

    De muziekmaatschappijen zijn ervan overtuigd dat het archiveren van verouderde platen door het Internet Archive illegaal is en neerkomt op een grote illegale streamingbibliotheek.

    De labels zijn van mening dat de beklaagden ongegronde argumenten verzinnen om hun activiteiten te rechtvaardigen. Ze betwisten het belang dat wordt gehecht aan het unieke geluid van oude platen, en noemen het 'Rice Krispies'-argument. Volgens de labels zijn deze geluiden geen kenmerk, maar een gebrek. Ze stellen dat de geluiden hoorbare onvolkomenheden zijn die het gevolg zijn van de veroudering van de fysieke platen gedurende vele decennia. Volgens hen waren deze geluiden niet bedoeld om gehoord te worden toen de opnames werden uitgebracht.

    Tegenwoordig zijn veel mensen deze unieke geluiden echter gaan waarderen. Het Internet Archive benadrukt dat als deze geluiden niet gedigitaliseerd worden, ze snel voor altijd verloren kunnen gaan. Het Internet Archive meent daarom dat hun archiveringsinspanningen een beroep zouden moeten kunnen doen op een fair use-verdediging.

    Hoewel de rechtbank nog niet is gevraagd om het fair use-aspect in overweging te nemen, verwerpen de platenlabels de redenering van het Internet Archive.

    Al met al blijkt duidelijk dat beide partijen een heel ander standpunt hebben ten aanzien van het 'Great 78 Project'. Allereerst moet de rechtbank beslissen of de claims worden afgewezen op basis van het argument van de verjaringstermijn. Daarna kunnen we waarschijnlijk meer discussie verwachten over het fair use-aspect.

    De muziekmaatschappijen hebben ook gereageerd op een afzonderlijke motie om de Kahle-Austin Foundation vrij te stellen van aansprakelijkheid. De stichting beweert dat er geen grond is om deze in de rechtszaak op te nemen, omdat zij alleen heeft geholpen bij de financiering van het Internet Archive. De labels beweren echter dat de stichting, als genoemde sponsor, op de hoogte was van de inbreuken.

    Een kopie van de reactie van de platenmaatschappijen op de motie van IA om de zaak te verwerpen is hier beschikbaar als (PDF).pdf. De reactie op de Kahle-Austin Foundation is hier te vinden (pdf).pdf.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Meld je aan om een opmerking te plaatsen

    Je kunt een opmerking achterlaten als je bent aangemeld



    Nu aanmelden

  • Wie zijn er online?  4 leden zijn actief

Mededelingen

  • Nieuwe handleiding

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    Eater

    Geplaatst

    Fallout TV-serie Seizoen 2 krijgt releasedatum, en Seizoen 3 is al bevestigd De langverwachte tweede seizoen van de Fallout TV-serie staat gepland voor een première in december, en het goede nieuws houdt daar niet op: een derde seizoen is al bevestigd. Dit meldt Variety, die maandag het nieuws de wereld in bracht. De populaire adaptatie van de iconische videogame, geproduceerd door Amazon MGM Studios, Bethesda Game Studios en Kilter Films, zal binnenkort weer te zien zijn. Vernon Sanders, de wereldwijde hoofd van televisie bij Amazon MGM Studios, sprak zijn enthousiasme uit: “We zijn ontzettend blij dat onze Prime Video-klanten wereldwijd zich verder kunnen verdiepen in de wonderbaarlijk surrealistische en betoverende wereld van ‘Fallout’.” De hoofdrolspelers, Ella Purnell als Lucy MacLean en haar medespelers, hebben al aangegeven dat het tweede seizoen de verwachtingen zal overtreffen. “Seizoen 2 zal het eerste seizoen letterlijk en figuurlijk ‘uit het water blazen’,” aldus de sterren van de serie. De productie van het tweede seizoen is onlangs afgerond, en het lijkt erop dat de wachttijd van post-productie tot de release korter is dan bij veel andere grote series. Ter vergelijking: de tweede seizoen van de eveneens populaire serie The Last of Us op Max voltooide zijn productie in augustus 2024, maar de première vond pas plaats op 13 april 2025. De snelle doorlooptijd van Fallout is opmerkelijk en toont de efficiëntie van het team achter de schermen. Dit is een teken dat de makers vastbesloten zijn om fans niet te lang in spanning te houden. Met de combinatie van een sterke cast, een gepassioneerd productie-team en de rijke lore van de Fallout-franchise, belooft het tweede seizoen een spannende en meeslepende ervaring te worden. Fans kunnen zich voorbereiden op een duik in een wereld vol avontuur, intrige en de unieke charme die deze serie zo geliefd maakt. Blijf ons volgen voor meer updates over de Fallout TV-serie en andere spannende projecten in de toekomst!

    Eater

    Geplaatst

    Het boek *De Machine*, dat de fascinerende en complexe geschiedenis van e-commercereus Booking.com onthult, krijgt een nieuwe leven als een zesdelige tv-serie. Deze serie, die naar verwachting ergens in 2026 of 2027 op de buis zal verschijnen, belooft een diepgaande en dramatische verkenning van de opkomst, de hoogtij dagen en het morele verval van dit invloedrijke bedrijf. Dit nieuws werd onlangs bekendgemaakt door een van de auteurs, die de kijkers alvast nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat. Het boek, geschreven door drie gerenommeerde Nederlandse journalisten, biedt een onthullend kijkje achter de schermen van Booking.com. De beschrijving van het boek schetst een verhaal vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en verhitte discussies in de boardroom. Dit alles vormt de achtergrond van een bedrijf dat niet alleen de hotelboekingsindustrie heeft getransformeerd, maar ook een complex web van morele dilemma’s en zakelijke intriges heeft gecreëerd. In een enthousiaste post op LinkedIn deelt NRC-journalist Stijn Bronzwaer zijn vreugde over de verfilming van hun boek. “Zo vet dat dit er echt van komt! Ons boek over Booking, *De Machine*, wordt verfilmd in een tv-serie van zes afleveringen bij BNNVARA,” schrijft hij. Hij voegt eraan toe dat de productie in handen is van het getalenteerde team dat ook verantwoordelijk was voor de succesvolle serie *Het Jaar van Fortuyn*, die de politieke strijd van begin deze eeuw dramatisch in beeld bracht. Bronzwaer, samen met mede-auteurs Merijn Rengers en Joris Kooiman, heeft de afgelopen tijd een rol gespeeld in het ontwikkelen van het script voor de serie. Booking.com, dat inmiddels een van de rijkste en meest invloedrijke internetbedrijven in Europa is, blijft een fascinerend onderwerp. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid blijft het bedrijf een mysterie. “Iedereen kent de website, maar niemand kent de mensen en verhalen achter dit oer-Hollandse bedrijf in Amerikaanse handen. Tot nu,” aldus de uitgeverij Lebowski. In *De Machine* wordt het wrange verhaal verteld van een idee dat eind jaren negentig werd geboren door een groep techniekstudenten uit Twente en uitgroeide tot het grootste hotelboekingsplatform ter wereld. De auteurs reconstrueren gedetailleerd hoe dit 'internetsprookje' zich heeft ontwikkeld, en hoe het succes van Booking.com gepaard ging met een aantal schimmige praktijken en morele vraagstukken. De serie belooft een onthullend kijkje in de wereld van Booking.com, met een focus op de dualiteit van zijn succes. Het verhaal gaat niet alleen over de indrukwekkende groei en winstgevendheid van het bedrijf, maar ook over de schaduwzijden van de bedrijfsvoering. “Dit is het niet eerder vertelde verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom,” aldus de auteurs. Het boek en de aankomende serie benadrukken de paradox van een bedrijf dat een ongeëvenaarde online geldmachine heeft gecreëerd, maar in zijn eindeloze zoektocht naar meer de mensen achter de machine vergat. Het is een verhaal dat ons dwingt na te denken over de ethiek van succes in de moderne zakenwereld. Met de verfilming van *De Machine* in het vooruitzicht, kijken we uit naar een serie die niet alleen entertainend zal zijn, maar ook zal aanzetten tot nadenken over de impact van technologie en de morele verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan. De combinatie van journalistiek onderzoek en dramatische vertelling belooft een krachtige en meeslepende kijk op een van de meest invloedrijke bedrijven van onze tijd. De serie zal ongetwijfeld de nieuwsgierigheid wekken van kijkers die geïnteresseerd zijn in de complexe wereld van e-commerce en de verhalen van de mensen die aan de basis stonden van deze digitale revolutie. Het is een kans om niet alleen de feiten te leren, maar ook de emoties en de morele dilemma's die de ontwikkeling van Booking.com hebben gevormd. Met de rijke achtergrond van het boek en de gedrevenheid van de makers, belooft deze serie een onvergetelijke ervaring te worden die de kijkers zal meeslepen in de intrigerende wereld van Booking.com. Houd je agenda gereed voor 2026/2027, want deze serie wil je niet missen!
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...