Spring naar bijdragen

  • Onderzoekers van de TU Delft integreren AI in hun BitTorrent-client "Tribler"

     Delen


    Het onderzoeksproject Tribler, geleid door wetenschappers van de Technische Universiteit Delft, markeert een significante mijlpaal in de kruising van gedecentraliseerde technologieën en kunstmatige intelligentie (AI) binnen de arena van peer-to-peer bestandsdeling. Al bijna twee decennia wijdt dit team zich aan de ontwikkeling van de Tribler torrent-client, met een ambitieus doel: het machtslandschap van het internet herstructureren om overheden en grote bedrijven te ontmantelen ten gunste van de consument.

    In de loop der jaren heeft Tribler zich onderscheiden door het zoekproces te decentraliseren – waardoor de afhankelijkheid van traditionele torrent-sites werd geëlimineerd – en privacy te verhogen door een extra laag van anonimiteit te introduceren, vergelijkbaar met uienroutering, in hoe bestanden worden gedeeld. Ondersteund door substantiële financiële investeringen hebben deze inspanningen een solide basis gelegd voor wat nu een baanbrekende innovatie lijkt te zijn: de integratie van AI in het gedecentraliseerde zoekmechanisme van Tribler.

    De recent gepubliceerde proof of concept van het project, beschreven in het wetenschappelijke artikel "De-DSI" (Decentralised Differentiable Search Index), onthult een vernieuwende benadering waarbij grote taalmodellen (LLM's) gecombineerd worden met gedecentraliseerd zoeken. Deze technologie stelt gebruikers in staat inhoud te ontdekken die is opgeslagen op de apparaten van leeftijdsgenoten, zonder centrale servers of tussenpersonen. Zo zou men kunnen zoeken naar specifieke magneetlinks of mediacontent zonder expliciete namen te gebruiken, terwijl ze profiteren van de kennis en data die binnen het netwerk wordt gedeeld.

    Hoewel de huidige proof of concept nog niet is geïntegreerd in de Tribler-client en slechts een beperkte dataset en AI-mogelijkheden omvat, illustreert het toch de potentie van dit nieuwe systeem. Het uiteindelijke visioen omvat een wereldwijd, collectief brein dat niet alleen de mogelijkheden voor zoeken en delen zonder toestemming verbetert, maar ook actief bijdraagt aan de bestrijding van spam en censuur binnen het torrent-ecosysteem. Dit alles, terwijl het persoonlijke aanbevelingen biedt en de kwaliteit van torrent-metadata verbetert door middel van gedecentraliseerde machine learning.

    Het Tribler-team benadrukt een drijfveer die geworteld is in idealisme, met als doel het internet te hervormen ten voordele van zelf-soevereine burgers. Door de controle weg te nemen bij centrale autoriteiten en grote corporaties, en deze terug te geven aan individuen, streeft Tribler ernaar om een evenwichtiger internetecosysteem te creëren waarin privacy, vrijheid en gemeenschappelijke toegang tot informatie de kern vormen.

    In afwachting van de uitrol van deze experimentele AI-geïntegreerde versie van de Tribler-client tegen het einde van het jaar, wordt de technologische gemeenschap al uitgenodigd om de proof of concept en bijbehorende code, die beschikbaar is gesteld op Huggingface, te verkennen. Ondanks de momenteel beperkte toepassing, belooft deze ontwikkeling een betekenisvolle invloed op de toekomst van internetvrijheid en gedecentraliseerde distributie van inhoud.

    Het project onderstreept een aanhoudende inzet om het internet te herstructureren, een streven dat, ondanks de uitdagingen, wordt voortgezet met een onwrikbaar geloof in het potentieel van gedecentraliseerde technologieën om echte, duurzame verandering teweeg te brengen. Terwijl de weg vooruit nog lang is, vormt de experimentele integratie van AI in Tribler een baanbrekend initiatief dat de weg vrijmaakt voor een nieuw tijdperk van peer-to-peer communicatie en inhoudsdistributie.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  0 leden zijn actief

    There is no users online

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...