Spring naar bijdragen

  • Politie pakt zes verdachten van phishing op

     Delen


    De Nationale Politie heeft onlangs een grootschalige phishingzaak weten op te lossen door actief mee te luisteren. De criminelen wisten ongeveer 30 slachtoffers te benaderen en via phishing bankgegevens te ontfutselen, waarmee ze meer dan 70.000 euro hebben buitgemaakt.

    De criminelen deden zich voor als medewerkers van de Kamer van Koophandel (KVK) of DigiD in hun phishingmails aan de slachtoffers. Zodra de slachtoffers op deze e-mails reageerden en hun gegevens achterlieten, werden ze telefonisch benaderd door een pseudo "bankmedewerker" die hen vertelde dat ze gehackt waren.

    Vervolgens werden de slachtoffers overtuigd om de zogenaamde 'Anvdesk'-software te installeren. Deze software bleek echter een trojan te zijn, waarmee de criminelen op afstand toegang konden krijgen tot de computers van de gebruikers. Hierdoor konden ze via internetbankieren het geld van de slachtoffers wegsluizen. Bovendien gingen de criminelen bij sommige slachtoffers langs de deur om pinpassen en andere waardevolle spullen te stelen.

    Na aangifte van meerdere slachtoffers in Utrecht kwam de politie erachter dat de criminelen in het hele land ongeveer 30 slachtoffers hadden gemaakt en meer dan 70.000 euro hadden gestolen.

    Tijdens het onderzoek kon de politie live meeluisteren en constateren dat de criminelen als een professionele belcentrale te werk gingen.

    Het politieonderzoek leidde vorige week tot de arrestatie van zes verdachten uit Amsterdam, Almere en Heemskerk, in de leeftijdscategorie van 23 tot 48 jaar. Bij de aanhoudingen zijn diverse communicatiemiddelen, zoals laptops en telefoons, en pinpassen in beslag genomen. De politie verwacht dat er tijdens verder onderzoek nog meer slachtoffers kunnen worden gevonden.

    Verdere details over de precieze rol van de verdachten bij deze oplichtingspraktijken moeten nog worden vastgesteld door het politieonderzoek. Eén verdachte is inmiddels vrijgelaten.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  1 lid is actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...