Jump to content
Sign in to follow this  
Drifter

De Piraten Proxy-verzamelsite Unblocked vecht tegen censuur met 38ste domeinnaamRecommended Posts

Miljoenen mensen gebruiken speciale proxy-sites om blokkades van piratenwebsites te omzeilen. "Unblocked" is uitgegroeid tot een leider op dit gebied, waardoor de site een doel op zich is geworden. Dit heeft geresulteerd in een doorlopend kat-en-muisspel dat heeft geleid tot tientallen gedwongen domeinnaam wijzigingen.

De amusement industrie ziet het blokkeren van websites over het algemeen als een van de beste tools die beschikbaar is om te voorkomen dat mensen misbruik maken van piraterij. Dat blokkeren bestaat nu al meer dan 10 jaar en is langzaam uitgebreid naar meer dan 30 landen over de hele wereld.

Hoewel deze blokkades kunnen helpen om minder doorgewinterde piraten af te schrikken, zijn er genoeg mensen die hun manieren vinden om content te bereiken via een omweg. VPN-services worden nu vaak gebruikt, evenals speciale proxy-sites, waaronder sites die worden aangeboden door Unblocked.

Unblocked is in 2013 gestart, voornamelijk als reactie op de Britse blokkering. Het begon met links naar enkele tientallen geblokkeerde piratenwebsites, en vandaag is dat aantal uitgegroeid tot meer dan honderd, waardoor Unblocked een soort van Proxy Startpagina is geworden.

De site werd snel populair. Hoewel dat meestal goed nieuws is, heeft het in dit geval ook een probleem opgeleverd, omdat de site Unblocked zelf een blokkeerdoel is geworden. Het duurde niet lang voordat het werd toegevoegd aan verschillende blocklists, wat betekent dat het regelmatig moet verhuizen naar een ander domein.

In de afgelopen jaren heeft dit geleid tot domeinverandering na domeinverandering. Aanvankelijk gebeurde dit slechts sporadisch, maar het Unblocked-team informeert TorrentFreak dat het nu ongeveer 1 keer per maand wordt gedaan, meestal nadat gebruikers nieuwe blokkades hebben gemeld. Slechts een paar weken geleden is de site verplaatst van unblocked.llc naar unblocked.cx om bijvoorbeeld een ander blok te ontwijken. Het laatste domein werd echter snel opgeschort door de domeinnaamregistratie CoCCA.

Domeinschorsingen zijn niet gebruikelijk, maar ze gebeuren. In dit geval heeft het register actie ondernomen na een klacht van een houder van het auteursrecht, waarna het Unblocked-team contact heeft opgenomen met het register en te horen kreeg dat het gebruik van unblocked.cx tegen hun Servicevoorwaarden was en ze lieten een geautomatiseerde DMCA-klacht zien die zij hadden ontvangen met betrekking tot sommige filmlinks. Vervolgens heeft Unblocked het domein gewijzigd in unblocked.pet, hetgeen inmiddels het 38e domein is voor de site.

Om trouw te blijven aan zijn naam moet de site keer op keer nieuwe domeinnamen vinden. Het totale aantal van 38 domeinnamen zegt tot nu toe genoeg. Hoewel dit voor de operator hinderlijk is, lijkt het de gebruikersbasis niet teveel te beschadigen. In ieder geval is Unblocked vastbesloten door te gaan en de site zal waarschijnlijk voor het einde van het jaar nog wel een paar domeinen verslijten.


Toon volledig nieuwsbericht

Share this post


Link to post
Share on other sites

38ste domein al... knapste vind ik nog dat ze dus voor alle beschikbare domainen van unblocked.**** hebben klaarstaan en dus al hebben geregistreerd. :schok:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  


×
×
  • Create New...